Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Wivaldi, a mieszkasz z rodzicami, albo chociaż blisko brata, czy szwagra, który i tak wyprowadza Twoje psy:confused: Bo jeśli nie to doopa blada;) Jak tłumaczył karoka to jeden z warunków w pełni automatycznej pracy kotła na ekogroszek:D

Nie mieszkam z rodzicami, nie mam brata, szwagier umarł w lutym.:(

Sąsiadów mam już pokłóconych, za palenie śmieci.

Więc jednak doopa blada.

Co mam robić ?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mieszkam z rodzicami, nie mam brata, szwagier umarł w lutym.:(

Sąsiadów mam już pokłóconych, za palenie śmieci.

Więc jednak doopa blada.

Co mam robić ?

jak to co?

Przecież wiadomo, piosenki już o tym od dawna śpiewają :D

http://www.wrzuta.pl/szukaj/Maryla+Rodowicz+Nie+ma+jak+pompa

pomimo stosunkowo ciepłego września chyba 2 razy włączały się moje panele i ogrzewanie podłogowe w łazienkach ( czyli temperatura w pokojach spadła popołudniu poniżej 21,5C a w łazienkach poniżej 22, 0 C ponadto 2 razy popołudniu rozpalałem kominek ale to dlatego ze poza spadkiem temperatury czułem w domu taka "jesienna wilgoć" ale tak czy siak sezon po 4 miesiącach pełnego postoju rozpoczety

pomimo stosunkowo ciepłego września chyba 2 razy włączały się moje panele i ogrzewanie podłogowe ale tak czy siak sezon po 4 miesiącach pełnego postoju rozpoczęty

Wniosek:

-jak włączają się dwa razy panele to sezon grzewczy jest rozpoczęty

-jak pompa u Pixia włącza się sporadycznie to nie jest rozpoczęty :eek:

Cuda.....

Żeby rozpocząć nowy sezon trzeba najpierw zakończyć poprzedni. :D

Proszę państwa! Za chwilę rozpoczniecie sezon grzewczy w swoim domu. W samo południe! (Patrzy na zegarek.) Przepraszam, nie. Z przyczyn obiektywnych to będzie parę minut po. Uruchomienie pompy ciepła jest południem w życiu każdego człowieka. Ja wiem, że państwo denerwowaliście się czekając, ale jest taki piękny rosyjski zwyczaj - żeby wyjść, trzeba najpierw trochę posiedzieć. A my stworzymy inny obyczaj, nasz polski - żeby rozpocząć sezon grzewczy, mając pompę ciepła, trzeba chwilę poczekać. Życzę państwu miłego popołudnia!

Wniosek:

-jak włączają się dwa razy panele to sezon grzewczy jest rozpoczęty

-jak pompa u Pixia włącza się sporadycznie to nie jest rozpoczęty :eek:

Cuda.....

Wystarczylo, zebym ustawil na sterowniku 15*C zamiast 16*C przy wykrywaniu trybu "Zima", a pompa by sie nie wlaczyla jeszcze ani razu. Jednak wole miec w domu za cieplo i mocniej wietrzyc przez jeden dzien, niz "ryzykowac", ze bedzie za zimno. Kwestia podejscia.:)

Jakies 2-3 zalaczenia pompy po 1h w nocy to za malo, zeby uznac sezon grzewczy za rozpoczety. IMHO.

Ja zliczam tak czy siak kazdy sezon id dnia 1 wrzesnia, wiec zadna zlotowka z bilansu nie ucieknie.

Ja zliczam tak czy siak kazdy sezon id dnia 1 wrzesnia, wiec zadna zlotowka z bilansu nie ucieknie.

BTW jakie to ma znaczenie kiedy się komu co włączy, pyknie, zasypie woreczek, zapali w piecu, odpali kominek zwykły czy bio. ?

Najważniejsze żeby bezobsługowo było, ale tak naprawdę, nie jak przy ekogroszku. :)

Bo nalezy zwrocic uwage, czy byla taka potrzeba, a nie sam fakt wlaczenia sie w tryb CO. Tym zawiaduje sterownik pogodowy i ja mam go ustawionego zdaje sie na srednia zew 16*C, a sezon w Polsce zaczyna sie od stopni 15-tu.

Zreszta odzaluje te 5zl na "sezon grzewczy" we wrzesniu. :)

U mnie sezon grzewczy zacznie się dopiero jeśli temp. wewnątrz spadnie poniżej 21,5 stopnia.... ...dobrze że nie mam pompeczki..... ;-)

Edytowane przez waflos

Jesli chodzi o temperature w domu to chyba nie bardzo. Okresy przejsciowe to trudny egzamin dla automatyki pompy.

Czyli ta automatyka PC jest do dupy. A miało być bezobsługowo:)

Czyżbyś się bał, że za dużo startów i hamowań?

A tak sprężarka tego nie wytrzyma, tak jak przy klimie;)

I 60 tyś zł na PC pójdzie w błoto.

Czyli ta automatyka PC jest do dupy. A miało być bezobsługowo:)

Czyżbyś się bał, że za dużo startów i hamowań?

A tak sprężarka tego nie wytrzyma, tak jak przy klimie;)

I 60 tyś zł na PC pójdzie w błoto.

Ta automatyka jest do sterowania PCi. :)

Nie chodzi o ilosc startow, tylko o grzanie w tanim pradzie. Nieraz sie wlaczy zimna noca, a wcale nie musi, bo nastepny dzionek cieply i sloneczny.

Za 60 tys to bym kupil prawie 4 takie pompy jak moja. Kompletne.