krzy27 06.10.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 No... przeanalizuj swoj tok myslenia jeszcze raz... PC pobiera tylko prad... potrzebuje TYLKO prad jako zrodlo platnej energii aby dzialac.... Piec z podajnikiem ogrzeje Ci dom jak go podlonczysz do pradu i nic wiecej nie zrobisz... tak idac tokiem myslenia tylko... U mnie udzial pradu na ogrzewanie to dosc dokladnie polowa z minionego roku... to moge pisac... ? nie wiedzialem ze to bylo jedno z kryterium do spelnienia. To udzial pradu do ogrzewania musi przekraczac ponad 50% calkowitego tak? A wic jak ktos ma bardzo cieply dom , a moze i pasywny i tego pradu zuzywa mniej anizeli bytowego... nie moze pisac... bo wtedy ogrzewa pasywnoscia... Powiedz mi tez czym jest ogrzewanie PC... co musze dostarczyc i za co zaplacic? Wegiel, gaz... W temacie nie ma nic na o energii, za którą się płaci a o ogrzewaniu elektrycznym co z pompą nie ma wiele wspólnego bo prąd zasila podobnie sprężarkę jak w piecu podajnikowym podajnik. Energia do ogrzania nie pochodzi z elektryczności a z dolnego źródła. Nie udowadniaj mi mojego stwierdzenia, którego niewygodnie było Ci zacytować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 O pompach cieplnych proszę pisać TU W przypadku budownictwa nisko energetycznego lub pasywnego dochodzi się do miejsca, w którym nie warto inwestować w rozbudowany system grzewczy w tym pompę ciepła a wykorzystać tanie przewody grzewcze lub podobne rozwiązania przemieniające prąd w ciepło. Rachunek też może być paradoksalnie niski. Więc po co się kosztować. Taki sens w tym widzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.10.2014 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 NO ALE JASIU pisałeś że jakby co to nie problem skuć posadzkę[podobno żadne koszty] i położyć wodną- co zresztą zdarza się popełniać komercyjniei nie mów o amortyzacji po kilkunastu latach bo to wychodzi po 6-8 latach porównując koszty podobnych domków, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 06.10.2014 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 O pompach cieplnych proszę pisać TU W przypadku budownictwa nisko energetycznego lub pasywnego dochodzi się do miejsca, w którym nie warto inwestować w rozbudowany system grzewczy w tym pompę ciepła a wykorzystać tanie przewody grzewcze lub podobne rozwiązania przemieniające prąd w ciepło. Rachunek też może być paradoksalnie niski. Więc po co się kosztować. Taki sens w tym widzę. generalnie masz rację ale co ja mam odpowiedzięć skoro minimum 50% grzania to u mnie cwu jak pasywność na to wpływa>? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.10.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 krzy27,Chyba ten wątek nie wypali. Pompiarze są tu po to by utwierdzać się w przekonaniu że dobrze zrobili wydając kilkadziesiąt tysięcy złotych na instalację gdyż dzięki temu płacą mniejsze rachunki za energię elektryczną od kablarzy którzy wydali na swe instalacje kilka tysięcy. Mniej płacą pompiarze i to się liczy. Ponieważ nie da się porównać domów forumowiczów są zadowoleni. A to że różnica czasem kilkaset zł, czasem parę tysięcy rocznie to już szczegół. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 06.10.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 krzy27,Chyba ten wątek nie wypali. Pompiarze są tu po to by utwierdzać się w przekonaniu że dobrze zrobili wydając kilkadziesiąt tysięcy złotych na instalację gdyż dzięki temu płacą mniejsze rachunki za energię elektryczną od kablarzy którzy wydali na swe instalacje kilka tysięcy. Mniej płacą pompiarze i to się liczy. Ponieważ nie da się porównać domów forumowiczów są zadowoleni. A to że różnica czasem kilkaset zł, czasem parę tysięcy rocznie to już szczegół. licząc u siebie. Tu i teraz bo musiałem kupić system grzewczy w 2014 za zasobnik / bufor i grzałkę do kotłowni bym wydał o 10 000 zł mniej niż za PC Tcap 9kW. Tyle przepłaciłem. Oszczędzę rocznie ok 2400 zł. Zwrot po 4 latach. Chłodzenie latem gratis. Chyba lepszej inwestycji w dom nie było teraz na rynku za te pieniądze co Ja dałem za PC. Za 10 000zł bym tak nie docieplił już aby rachunki mi tak dużo spadły rocznie. brak PC to jeszcze nie jest ból ale brak wodnej podłogówki ... a klimakonwektory jak PC, spadają ceny powoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2014 13:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) licząc u siebie. Tu i teraz bo musiałem kupić system grzewczy w 2014 za zasobnik / bufor i grzałkę do kotłowni PoCo Mito? przy kablach nie trzeba Edytowane 6 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jak nie wypali będzie oznaczać że albo najzwyczajniej nic nie mają w tym temacie do powiedzenia i można olać ich poglądy lub potwierdzi moje stwierdzenie o intelektualności. Myślę że jeśli temat jest warty zainteresowania powinien bardzo szybko się rozwinąć. Tempo powinno w jakimś stopniu świadczyć o słuszności. Jeśli będzie mało popularny to można z całą dozą prawdopodobieństwa stwierdzić że pisanie w tematach nie związanych merytorycznie jest wyłącznie próbą samousprawiedliwienia własnego sumienia jak to piszesz. Pożyjemy zobaczymy czy stchórzą czy stawią czoła w imię swojej słuszności a przy tym zgodnie meteorytyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 przy kablach nie trzeba Kable chłodzą, ciepło dadzą Kable nigdy cię nie zdradzą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2014 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 NO ALE JASIU pisałeś że jakby co to nie problem skuć posadzkę[podobno żadne koszty] i położyć wodną- co zresztą zdarza się popełniać komercyjnie i nie mów o amortyzacji po kilkunastu latach bo to wychodzi po 6-8 latach porównując koszty podobnych domków, no... i...??? oczywiście tu sami szczęśliwcy co to wszystko za gotówkę bo tak w życiu codziennym to wygląda co nieco inaczej ... czy wy wszyscy uważacie że tylko montaż PC jest najlepszym sposobem na zmniejszenie kosztów "życia / bytowania" w skali całego roku...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 06.10.2014 13:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A solary (cieczowe) to też ogrzewanie elektryczne... Pompa ciepła to OZE i tyle! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A solary (cieczowe) to też ogrzewanie elektryczne... Pompa ciepła to OZE i tyle! A elektryczność też z czegoś się bierze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Czy chcesz powiedziec ze grzejacy bezposrednim pradem de facto czesto grzeja weglem? No oczywiście! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 jak na razie to chyba musiałbym na głowę upaść aby się w to bawić... Dopiero jak wytniesz to co podkreslilem, to ta wypowiedz nabiera sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 PoCo Mito? Dooposcisk by moze ustapil. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Jak nie wypali będzie oznaczać... Zes mlodzian i do gory sikasz. Tylko tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 06.10.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Zes mlodzian i do gory sikasz. Tylko tyle. Nie wypada nie podziękować za komplement. Więc dziękuję. To naprawdę rzadko spotykany gest na tym forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 06.10.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A ja powiem jeszcze dosadniej (jasiek mnie poprze ) Wszyscy grzeją prądem, a innymi systemami dostarczają tylko brakującą część Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2014 17:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A ja powiem jeszcze dosadniej (jasiek mnie poprze ) Wszyscy grzeją prądem, a innymi systemami dostarczają tylko brakującą część Pyxis i tak nie zrozumie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 06.10.2014 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Dopiero jak wytniesz to co podkreslilem, to ta wypowiedz nabiera sensu. "jak na razie to"... będę grzał kabelkami już bodajże dziewiąty sezon i jakoś nie zanosi się na zmiany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts