Hippek 06.10.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 no... i...??? oczywiście tu sami szczęśliwcy co to wszystko za gotówkę bo tak w życiu codziennym to wygląda co nieco inaczej ... tak, u pyxisa styro zaciagniety klejem ale pompa jest. Pewnikiem za gotowke i poldarmo. Umieszczajcie moze na plocie takie tabliczki: Ten dom ogrzewa Poco Cito. Szacun posrod sasiadow murowany… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
firewall 06.10.2014 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 licząc u siebie. Tu i teraz bo musiałem kupić system grzewczy w 2014 za zasobnik / bufor i grzałkę do kotłowni bym wydał o 10 000 zł mniej niż za PC Tcap 9kW. Tyle przepłaciłem. Oszczędzę rocznie ok 2400 zł. Zwrot po 4 latach. Chłodzenie latem gratis. Chyba lepszej inwestycji w dom nie było teraz na rynku za te pieniądze co Ja dałem za PC. Za 10 000zł bym tak nie docieplił już aby rachunki mi tak dużo spadły rocznie. brak PC to jeszcze nie jest ból ale brak wodnej podłogówki ... a klimakonwektory jak PC, spadają ceny powoli. czy te 46kWh/m2 to z pompą czy bez? To ile kosztował cię cały system grzewczy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.10.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 Mam problem z prądem.Skrzynka na słupie bez licznika.W domu instalacja już gotowa, jednak brak tynków,Niestety elektryk przy umowie słownej chciał inną kwotę. Po wykonaniu chce więcej.Kategorycznie odmówiłem i stąd problem? Nie chce mi wystawić zaświadczenia. Przedtem gadał że bez tynków wystawi, teraz muszę mieć wszędzie tynki. Można to jakoś obejść by mieć prąd w normalnej taryfie? Nie budowlanej (C, to chyba dla firm, tzw. budowlana). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawko_ 06.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) Pomiary robi się po zainstalowaniu wszystkich gniazdek i to chyba we dwie osoby, sprawdza się czy wszystko jest tak jak być powinno. Jeśli tak, to wtedy można ją dopuścić do eksploatacji. Myślę, że każdy szanujący się elektryk powinien do tego tematu podejść profesjonalnie. Nie dziw się, że nie chce Ci dać papierów przed tynkami. Edytowane 6 Października 2014 przez pawko_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 06.10.2014 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 (edytowane) http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page9 Podjadę do Taurona. Zobaczę jak to wygląda. Może się uda g12w ale tylko od nich. Duon najwyżej poczeka. Zobaczy. Jeśli nic z tego nie wyjdzie, za rok się pojawię ponownie Edytowane 6 Października 2014 przez klaudiusz_x Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?110269-Zmiana-taryfy-budowlanej-na-G11-bez-odbioru/page9 Podjadę do Taurona. Zobaczę jak to wygląda. Może się uda g12w ale tylko od nich. Duon najwyżej poczeka. Zobaczy. Jeśli nic z tego nie wyjdzie, za rok się pojawię ponownie W Tauronie, zeby uzyskac taryfe G12w lub G12g musisz wykazac sie zuzyciem z poprzedniego roku na ponad 3k kWh. Z definicji na wejscie nie dostaniesz nic poza G12. Przynajmniej tak bylo ~3 lata temu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 tak, u pyxisa styro zaciagniety klejem ale pompa jest. Pewnikiem za gotowke i poldarmo. Umieszczajcie moze na plocie takie tabliczki: Ten dom ogrzewa Poco Cito. Szacun posrod sasiadow murowany… A skad Ty wiesz co u mnie jest? Czy klej, czy juz tynk? To jak zagospodarowalem swoje oszczednosci nie jest problemem dla takiego kmiotka. Czy to czesc dlasza duposcisku? Moj jedyny jak na razie sasiad z ulicy tez ma pompe ciepla. Nie garazowke i na odwiertach, wiec na nim moja wrazenie raczej nie zrobi (zreszta to nie jej rola). Faktem jest, ze jak z kims z dalszych sasiadow dyskusja zejdzie na temat grzania chalupy i podam koszta roczne, to pada pytanie:"Na miesiac?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 06.10.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A skad Ty wiesz co u mnie jest? Czy klej, czy juz tynk? To jak zagospodarowalem swoje oszczednosci nie jest problemem dla takiego kmiotka. Czy to czesc dlasza duposcisku? Moj jedyny jak na razie sasiad z ulicy tez ma pompe ciepla. Nie garazowke i na odwiertach, wiec na nim moja wrazenie raczej nie zrobi (zreszta to nie jej rola). Faktem jest, ze jak z kims z dalszych sasiadow dyskusja zejdzie na temat grzania chalupy i podam koszta roczne, to pada pytanie:"Na miesiac?" cwany gapa z Ciebie, kurka wodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.10.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2014 A ja powiem jeszcze dosadniej (jasiek mnie poprze ) Wszyscy grzeją prądem, a innymi systemami dostarczają tylko brakującą część Ty juz sam nie wiesz kogo i czym masz na tym forum "szokowac". Moze zainstaluj zamiast PCi smieciucha. To byl by dopiero "coming out"! Jeszcze chwila i Cie TB z Hipolitem adoptuja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Miałeś rację jasiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 06:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Ja nie... ja grzeje dolnym zrodlem. Po części to prawda, resztę uzupełniasz węglem energetycznym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.10.2014 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Po części to prawda, resztę uzupełniasz węglem energetycznym akurat on to nie węglem a wenglem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A teraz łopatą dla Pyxia. Mamy dwa identyczne projekty, tyle że jeden jest zbudowany w technologii pasywnej a drugi potrzebuje 100kWh/m2/rok. Wynika z tego, że drugi pobierze znacznie więcej energii na ogrzewanie. W pierwszym w większości wystarczą zyski bytowe i czasem trzeba będzie je uzupełnić niewielką porcją energii. W drugim te zyski są zbyt małe i tej energii potrzeba będzie więcej. Dziecko by zrozumiało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.10.2014 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A teraz łopatą dla Pyxia. Mamy dwa identyczne projekty, tyle że jeden jest zbudowany w technologii pasywnej a drugi potrzebuje 100kWh/m2/rok. Wynika z tego, że drugi pobierze znacznie więcej energii na ogrzewanie. W pierwszym w większości wystarczą zyski bytowe i czasem trzeba będzie je uzupełnić niewielką porcją energii. W drugim te zyski są zbyt małe i tej energii potrzeba będzie więcej. Dziecko by zrozumiało z niecierpliwością czeklam ja i moja stopka na komentarz pyxisa. A nóż widelec zapoda jakąś złotą myśl. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 07.10.2014 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Miałeś rację jasiek to było do przewidzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 07.10.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Jako ciekawostka... Poprzedniej nocy od 19 do 7 zostawiłem 17 st.C na PC . A tej nocy od 19 do 7 - na kablach. Pompa 1.3kWh kable 0.9 kWh . Temperatura na zewnątrz podobna. Jaki jest COP pompy przy małych potrzebach? czytaj pixio! pompka TB to inverter a Twój klamot on-off wypadłby jeszcze gorzej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 07.10.2014 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 dobra... tak bez ogródek... potrzebuję do swojej jednej instalacji pompę ciepła ecopower serii C i niech ktoś pokarze mi konkretnie gdzie taką pompę można kupić od ręki w dobrych pieniążkach, bez żadnych ceregieli typu montaż itp. po prostu wsiądę w auto, podjadę pod wskazany adres i zakupię tak jak np. lodówkę w sklepie AGD ... wszyscy są tacy wyszczekani więc proszę o konkrety ... może być na priv jak ktoś nie chce się ujawniać... ps. wiem że to troszkę nie w temacie ale skoro tu sami najlepsi siedzą .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 07.10.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 po prostu wsiądę w auto, podjadę pod wskazany adres i zakupię tak jak np. lodówkę w sklepie AGD Jedź do "JULA" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.10.2014 08:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 dobra... tak bez ogródek... potrzebuję do swojej jednej instalacji pompę ciepła ecopower serii C i niech ktoś pokarze mi konkretnie gdzie taką pompę można kupić od ręki w dobrych pieniążkach, bez żadnych ceregieli typu montaż itp. po prostu wsiądę w auto, podjadę pod wskazany adres i zakupię tak jak np. lodówkę w sklepie AGD ... wszyscy są tacy wyszczekani więc proszę o konkrety ... może być na priv jak ktoś nie chce się ujawniać... ps. wiem że to troszkę nie w temacie ale skoro tu sami najlepsi siedzą .... A dzwoniłeś do producenta? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2014 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 A teraz łopatą dla Pyxia. Mamy dwa identyczne projekty, tyle że jeden jest zbudowany w technologii pasywnej a drugi potrzebuje 100kWh/m2/rok. Sa dwa identyczne samochody, tyle ze jeden to ciezarowka a drugi to osobowka...... i dalej mozna juz dowolne bzdety pisac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts