Pyxis 07.10.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zyzolek, Ty piszesz z ogonkami, ale glownie bzdury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 Zyzolek, Ty piszesz z ogonkami, ale glownie bzdury. "Jeśli ktoś mnie spyta, jak powstają moje teksty. To zakurwie z laczka i poprawie z kopyta." I tak za głupi jesteś, żeby to zrozumieć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 07.10.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 I tak za głupi jesteś, żeby to zrozumieć W Twoich postach slowo "glupi" jest bardzo obrazowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 07.10.2014 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2014 W Twoich postach slowo "glupi" jest bardzo obrazowe. Najpierw naucz się, jak wstawiać polskie znaki. Wskazówka, Język PL PLP (programisty) polskie znaki ALT + LITERA;) Jeśli od 3 lat i 11.812 bezsensownych postów się tego nie nauczyłeś, to sam sobie wystawiasz świadectwo:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 08.10.2014 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 No to się dowiedziałem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 08.10.2014 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 No to się dowiedziałem Tu się niczego (prawie) nie dowiesz. To jest watek rozrywkowy, o wyższości pompy nad kablami i innymi systemami ogrzewania. Zajrzyj do dziennika budowy Lobo lub R&K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 08.10.2014 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W tym roku zamontowałem system devi link - kable grzewcze w wylewce + sterownik. Jako, że nigdy wcześnie nie miałem doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym, mam pytanie jak grzać? Sterownik pozwala na tryb prognozowany lub wył/wł zgodnie z harmonogramem. W trybie prognozowanym, sterownik rysuje sobie krzywą, którą w ciągu kilku dni modyfikuję, żeby uzyskać na daną godzinę (ustaloną w harmonogramie) odpowiednią temperaturę. Drugi tryb, tylko załącza/wyłącza zasilanie kabli w zadanych w harmonogramie godzinach. Nie ukrywam, że interesuje mnie stosunkowo małe zużycie prądu, więc jak optymalnie dla komfortu temperaturowe i "prądowego" ustalić harmonogram i temperaturę? Jakie są Wasze ustawienia w czasie chłodów, zimna, dużego zimna na dworze? Czy oprócz ogrzewania podłogowego wspomagacie się piecami akumulacyjnymi? Jeśli tak, to jakimi? Devi Link to chyba jeden sterownik ktory steruje całą chałupą tak? W Mojej cysternie myślę ze lepiej ustawić sterowniki zeby wlączaly sie kiedy chcą niż nastawiac tylko na tanią taryfe i na sile ładować podłogę bo co to za oszczednosc jak podloga bedzie chodziła w taniej 3h w momencie gdy w drogiej moze tylko chodzic np 1h a teraz pożywka dla Pyxisa i tym podobnych zalożylem klime i poki co podloga jeszcze sie od kwietnia nie wlaczyla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2014 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 W tym roku zamontowałem system devi link - kable grzewcze w wylewce + sterownik. Jako, że nigdy wcześnie nie miałem doświadczenia z ogrzewaniem podłogowym, mam pytanie jak grzać? Sterownik pozwala na tryb prognozowany lub wył/wł zgodnie z harmonogramem. W trybie prognozowanym, sterownik rysuje sobie krzywą, którą w ciągu kilku dni modyfikuję, żeby uzyskać na daną godzinę (ustaloną w harmonogramie) odpowiednią temperaturę. Drugi tryb, tylko załącza/wyłącza zasilanie kabli w zadanych w harmonogramie godzinach. Nie ukrywam, że interesuje mnie stosunkowo małe zużycie prądu, więc jak optymalnie dla komfortu temperaturowe i "prądowego" ustalić harmonogram i temperaturę? Jakie są Wasze ustawienia w czasie chłodów, zimna, dużego zimna na dworze? Czy oprócz ogrzewania podłogowego wspomagacie się piecami akumulacyjnymi? Jeśli tak, to jakimi? musisz się zdecydować czy jak najniższego zużycia prądu ( kwh...) czy jak najniższej kwoty do zapłaty... sposób z krzywą grzewczą spowoduje że dość często będzie "gościł" w drogim prądzie, ja osobiście ustawiłbym ON/OFF, trzeba tylko poświęcić trochę czasu na zaobserwowanie ile czasu trwa podnoszenie temp. o 1* ( od momentu załączenia sterownika do 1* w górę...) trzeba tylko zwrócić uwagę cz aby ta temperatura nie rośnie na "samym" sterowniku... kiedyś opisywałem w tym wątku takie "złote" ustawienia więc na początek można się do nich zastosować a potem na podstawie swoich obserwacji skorygować co nieco ... napiszę jeszcze raz przykładowe... 6:00 - 22.0* 13:00 - 23.0* 13:01 - 22,5* 17:00 - 22,0* 2:00 - 23,0* 2:01 - 22,5* histereza 0,5* Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 a teraz pożywka dla Pyxisa i tym podobnych zalożylem klime i poki co podloga jeszcze sie od kwietnia nie wlaczyla Czyli w kazdym kablarzu tkwi ukryty milosnik pomp ciepla?! Okaze sie niedlugo, ze tylko Hipolit jedzie na czystym pradzie marzac przy tym tylko o PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2014 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Czyli w kazdym kablarzu tkwi ukryty milosnik pomp ciepla?! Okaze sie niedlugo, ze tylko Hipolit jedzie na czystym pradzie marzac przy tym tylko o PCi. takie cyrki z klimatyzatorami to tylko dzięki robieniu sieczki z mózgu przez takich jak ty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 07:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 takie cyrki z klimatyzatorami to tylko dzięki robieniu sieczki z mózgu przez takich jak ty... To poczytaj moje posty w tym temacie. Dla mnie grzanie klima to nieporozumienie, ale jak sie ma kable w podlodze to jedyna opcja. A wlasnie kable maja ludzie dzieki Twojemu "naganianiu". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 08.10.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Czyli w kazdym kablarzu tkwi ukryty milosnik pomp ciepla?! Okaze sie niedlugo, ze tylko Hipolit jedzie na czystym pradzie marzac przy tym tylko o PCi. Hmm pompe ciepła mam przecież do CWU Na okresy przejsciowe klima idealna sprawa edit: mnie nikt na kable nie naganiał... raczej na bufor z wodną podłogą Edytowane 8 Października 2014 przez piekar_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2014 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 A wlasnie kable maja ludzie dzieki Twojemu "naganianiu". a kogo naganiałem...? może niech odezwą się ci co im zaproponowałem / wykonałem układ wodny ... no chyba że posiadane takiego systemu we własnym domu jest naganianiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2014 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 Czyli w kazdym kablarzu tkwi ukryty milosnik pomp ciepla?! Okaze sie niedlugo, ze tylko Hipolit jedzie na czystym pradzie marzac przy tym tylko o PCi. marzę o 30st mrozach, bo wtedy Twój klamot się zatrze przy pracy 24/24 a kompostownik w salonie zapali sadzę w kominie i bedziesz gwiazdą w lokalnej prasie... ... a kabelki max 6h... niewysilone niczym stary, dobry, ford mustang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.10.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 marzę o 30st mrozach, bo wtedy Twój klamot się zatrze przy pracy 24/24 a kompostownik w salonie zapali sadzę w kominie i bedziesz gwiazdą w lokalnej prasie... ... a kabelki max 6h... niewysilone niczym stary, dobry, ford mustang Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 08.10.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 marzę o 30st mrozach, bo wtedy Twój klamot się zatrze przy pracy 24/24 a kompostownik w salonie zapali sadzę w kominie i bedziesz gwiazdą w lokalnej prasie... ... a kabelki max 6h... niewysilone niczym stary, dobry, ford mustang -30C to zdecydowanie za mało...on ma tak przewymiarowaną PC, że musisz trochę dołożyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2014 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) -30C to zdecydowanie za mało...on ma tak przewymiarowaną PC, że musisz trochę dołożyć no to dokładam: tak ze 2 tygodnie dzień -15stC noc -28stC oczywiście bezśnieżna zima. patrzac na suchą jesień i lichą regenerację DZ to będzie ciekawy rok, oj ciekawy... zresztą już w tym roku jęczał gdzieś w wątku ogrodniczo - zielarskim, ze mu trawa nad DZ dziwnie nie rośnie. Edytowane 8 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 marzę o 30st mrozach, bo wtedy Twój klamot się zatrze przy pracy 24/24 a kompostownik w salonie zapali sadzę w kominie i bedziesz gwiazdą w lokalnej prasie... ... a kabelki max 6h... niewysilone niczym stary, dobry, ford mustang Marzyc kazdy moze. Luzuj poslad Hipolit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 08.10.2014 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 patrzac na suchą jesień i lichą regenerację DZ to będzie ciekawy rok, oj ciekawy... zresztą już w tym roku jęczał gdzieś w wątku ogrodniczo - zielarskim, ze mu trawa nad DZ dziwnie nie rośnie. W tym roku mialem na DZ 18*C w lecie. Cieplej nigdy nie bylo. Z trawa jak zwykle Ci sie "pomylilo". Ja rozwiewam bzdurne obawy, ze nad poziomym DZ sa jakies problemy z trwnikiem czy wogole z roslinnoscia (bo mam tez nad nim warzywnik). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 08.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Października 2014 (edytowane) Ja rozwiewam bzdurne obawy, ze nad poziomym DZ sa jakies problemy z trwnikiem czy wogole z roslinnoscia (bo mam tez nad nim warzywnik). tak, Ty głównie rozwiewasz. Bąka w gaciach. W tym roku mialem na DZ 18*C w lecie. Cieplej nigdy nie bylo. to COP dla CWU był równy min. 12 w takim razie Śmieją sie z Ciebie ale Ty chyba rzeczywiscie masz najlepszą & najtanszą pompę na świecie. taki Best Buy!* Szkoda, że roczna faktura za prąd tego nie potwierdza. * translate.google.com Edytowane 8 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts