Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ty chyba seks tez uprawiasz wg normy. Masakra!

Nie wiem jak twoje liczenie, ale czytanie ze zrozumieniem postów do których sie odnosiłem lezy i kwiczy. Kol. wekto powołując sie na normy pisał o 40 oC i 150 litrach, ja jedynie zacytowałem normę, Nie wiem POCOCITO tłumaczę skoro i tak nie zrozumiesz.

Bo nie ma takiej normy o zużyciu samej ciepłej wody.

Norma (sugestia, zalecenia, bo nikt tego nie weryfikuje) jest na zużycie wody ogółem na osobę w gospodarstwie domowym w tym CWU

Bo jest, skoro sie kogos poprawia to trzeba miec ku temu argumenty, inaczej jest jak znanym przysłowiu "przyganiał kocioł garnkowi a sam smoli"

Do rzeczy:

ROZPORZADZENIE

MINISTRA INFRASTRUKTURY1)

z dnia 6 listopada 2008 r.

w sprawie metodologii obliczania charakterystyki energetycznej budynku i lokalu

mieszkalnego lub czesci budynku stanowiacej samodzielna całosc techniczno-uytkowa

oraz sposobu sporzadzania i wzorów swiadectw ich charakterystyki energetycznej 2)

tab. 14

Tabela 14. Współczynnik korekcyjny temperatury ciepłej wody kt

Lp. Temperatura wody na wypływie z

zaworu czerpalnego, oC

Współczynnik korekcyjny kt

1)

1 55 1,00

2 50 1,12

3 45 1,28

Tabela 15. Jednostkowe dobowe zuycie ciepłej wody dla budynków mieszkalnych

rónych typów Vcw

Jednostka

odniesienia

Jednostkowe dobowe

zuycie ciepłej wody Vcw

o temperaturze 55oC

Lp.

Rodzaje budynków

[j.o.] [dm3/(j.o.)×doba]

1 Budynki jednorodzinne [osoba]2) 35

2 Budynki wielorodzinne1) [osoba]2) 48

Objasnienia:

1) W przypadku zastosowania w budynkach wielorodzinnych wodomierzy mieszkaniowych do

rozliczania opłat za ciepła wode, podane wskazniki jednostkowego zuycia ciepłej wody uytkowej

naley zmniejszyc o 20%.

2) Liczbe mieszkanców w zalenosci od rodzaju budynku lub lokalu mieszkalnego naley przyjmowac

zgodnie z projektem budynku, a dla budynków istniejacych na podstawie stanu rzeczywistego.

Uwaga: dla innych budynków według załacznika nr 6

Co prawda nie jest to norma, a rozporządzenie, ale w tym przypadku rozporządzenie to akt wyższej rangi niz norma, zresztą wytyczne i wartosci do w/w rozporządzenia

przyjęto z norm

Norma mówi o 35l/os/dobę przy temp 55 oC, czy norma mówi o 40 oC tego nie wiem.

Znalazłem coś takiego i stąd ten mój wpis:

Normy zużycia ciepłej wody użytkowej na jedną osobę i dzień w obiekcie mieszkalnym ujęte są w Rozporządzeniu Ministra Infrastruktury z 14.01.2002 w sprawie określenia przeciętnych norm zużycia wody (Dz. U. 8/02 poz. 70).

Normy zużycia ciepłej wody użytkowej przedstawiają się następująco: średnie zużycie rzeczywiste wynosi około 80-100 litrów na osobę/dzień, co daje całkowite zużycie ciepłej wody użytkowej (wodociąg, ubikacja, łazienka, dostawa ciepłej wody do mieszkania) o temperaturze 40°C około 140-160 litrów na osobę/dzień, to znaczy 4,2-5,4 m3 na osobę/miesiąc.

Norma miała służyć projektowaniu instalacji wodociągowych pod normatywne zużycie wody.

Rozporządzenie ministra nie jest normą.To tylko sugestie dla wyliczeń, szczególnie te rozporządzenie, które zacytowałeś.

Normy jakie obowiązują to ISO i PN/ISO:)

A takiej normy nie ma

Rozporządzenie jest obligatoryjne, a norma nie jest. Inaczej mozna normy nie stosować bo nie ma przymusu ich stosowania, rozporządzenie jest obowiązkowe

Rozporządzenie jest obligatoryjne, a norma nie jest. Inaczej mozna normy nie stosować bo nie ma przymusu ich stosowania, rozporządzenie jest obowiązkowe

Rozporządzenie rozporządzeniem, a kto to kontroluje?

To są wytyczne do rozliczeń dla spółdzielni mieszkaniowych.

A co jak komuś rura pęknie? Co na to rozporządzenie? Albo ktoś leje wodę jak popadnie? Co na to rozporządzenie?

To są tylko wytyczne do rozliczeń

Rozporządzenie rozporządzeniem, a kto to kontroluje?

To są wytyczne do rozliczeń dla spółdzielni mieszkaniowych.

A co jak komuś rura pęknie? Co na to rozporządzenie? Albo ktoś leje wodę jak popadnie? Co na to rozporządzenie?

To są tylko wytyczne do rozliczeń

Jak komuś rura peknie, to co na to norma? Nie dyskutujemy to rzeczywistym zuzycie a o zapisach prawa czy to norm czy rozporządzen, odniosłem sie normowego zuzycia które podał kol wekto, podałem nowsze zapisy. Nie odnosiłem sie i nie odnosze do rozbiznosci miedzy zuzyciem rzeczywistym a normowym i tego dotyczy ta dyskusja.

Zuzycia rzeczywiste to temat na inną dyskusję

Jasne "brudasku". Pewnie zamist papieru w kibelku tluczone szklo uzywasz. Ehhhh... co trzeba bylo to zaplnowac w fazie budowy a nie teraz sie ze wszystkim w szczype pipac. Zimno, wody 15l na mycie, a rachunki i tak z kosmosu. :)
koorva, tam tez byles taki mądry? widze, ze wszystkim polecasz planowanie na etapie budowy. Pewnie dlatego zaplanowales 10cm styro i WG. Dla mnie jesteś uosobieniem ludowego porzekadła, które brzmi: Jeden planował, że tylko puści bąka a się zesrał. Ty jesteś dla mnie Numer Jeden.

Duon jest tani , ale zobaczcie to

http://www.eprad.pl/01,02,01/6/24

droga po 0,117 brutto godziny

Strefa I:

6.00 - 13.00, 16.00 - 22.00 (od poniedziałku do piątku).

Strefa II:

22.00 - 7.00, 13.00 -16.00 (od poniedziałku do piątku) oraz przez cała dobę w sobotę i niedzielę.

albo ta

http://www.eprad.pl/01,02,01/11/39

Edytowane przez noname2

Duon jest tani , ale zobaczcie to

http://www.eprad.pl/01,02,01/6/24

droga po 0,117 brutto godziny

Strefa I:

6.00 - 13.00, 16.00 - 22.00 (od poniedziałku do piątku).

Strefa II:

22.00 - 7.00, 13.00 -16.00 (od poniedziałku do piątku) oraz przez cała dobę w sobotę i niedzielę.

albo ta

http://www.eprad.pl/01,02,01/11/39

Przeczytaj jeszcze raz.

godziny taniej taryfy narzuca Ci dystrybucja a nie sprzedawca energii.

w moim przypadku to bez znaczenia bo się pokrywają . natomiast co do tej oferty

http://www.eprad.pl/01,02,01/11/39 to chyba musiało by to wygladać tak że zmieniam na tą właśnie taryfe (jestem z łodzkiego czyli nie problem) a nastepnie zakup energii np duon czy ten 1 podany , lubelski pge bodajze

w moim przypadku to bez znaczenia bo się pokrywają . natomiast co do tej oferty

http://www.eprad.pl/01,02,01/11/39 to chyba musiało by to wygladać tak że zmieniam na tą właśnie taryfe (jestem z łodzkiego czyli nie problem) a nastepnie zakup energii np duon czy ten 1 podany , lubelski pge bodajze

Skoro jestes z Łodzi to Twoim dystrybutorem jest łódzki oddział PGE

koorva, tam tez byles taki mądry? widze, ze wszystkim polecasz planowanie na etapie budowy. Pewnie dlatego zaplanowales 10cm styro i WG. Dla mnie jesteś uosobieniem ludowego porzekadła, które brzmi: Jeden planował, że tylko puści bąka a się zesrał. Ty jesteś dla mnie Numer Jeden.

No chyba zaraz sie wlasnie zesrasz - takie mam wrazenie. :)

Planowanie polecam tylko Tobie. Ja zaplanowalem niskie rachunki za CO i takie mam. Bez 30cm grafitu na scianach.Takie czary z mleka.