Pyxis 18.10.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 lepiej sie martw ... bo PoCoCiTo przestanie dzialac ... Ales plytki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 18.10.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 u nas cieplej niż średnio w poprzednich latach. ...niektórzy jeszcze na dobre nie zaczęli grzać a tu koniec października się zbliża Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Kablarzom? W tamtym roku podobnie prognozowali. Na nich poprawkę o 180° trzeba brać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 18.10.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam wszystkich "elektrycznych" ...... zacznę od tego że głównie dzięki temu wątkowi zdecydowałem się na ogrzewanie elektryczne, u mnie koszt całego systemu grzewczego czyli konwektory, kabel, robocizna itd. to niecałe 3500zl na dom o pow 126m2, jeszcze nie rozpocząłem sezonu a temperatura utrzymuje się na poziomie 20-22st..... będzie to mój pierwszy sezon i mam zamiar się dzielić swoimi spostrzeżeniami, mam podlicznik na grzejniki więc zamierzam wszystko skrupulatnie notować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 18.10.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Witam wszystkich "elektrycznych" ...... zacznę od tego że głównie dzięki temu wątkowi zdecydowałem się na ogrzewanie elektryczne, u mnie koszt całego systemu grzewczego czyli konwektory, kabel, robocizna itd. to niecałe 3500zl na dom o pow 126m2, jeszcze nie rozpocząłem sezonu a temperatura utrzymuje się na poziomie 20-22st..... będzie to mój pierwszy sezon i mam zamiar się dzielić swoimi spostrzeżeniami, mam podlicznik na grzejniki więc zamierzam wszystko skrupulatnie notować. I to jest słuszna koncepcja. Zakładając pesymistycznie że OZC ma 50 % błędu to ogrzewanie masz za "free" na jakieś 10-12 lat. Jeżeli jest naprawdę dokładne (myślę że tak może być) to darmowe ogrzewanie masz przez taki czas, którego żadna PC nie wytrzyma, o piecu na ekosyf nie wspominając. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 18.10.2014 17:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Zapominaja co niektorzy ze caly sezon rok do roku zamyka sie w podobnych kWh/kwotach Jesli teraz nie grzejemy to w kolejnych miesiacach bedziemy 2x bardziej Najlepiej nbrazuja to dane jaska z prawie 10lat!Tak wiec zima bedzie ostra! Ostrzejsza od 2poprzednich bo krotsza o conajmniej miesiac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.10.2014 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 I to jest słuszna koncepcja. Zakładając pesymistycznie że OZC ma 50 % błędu to ogrzewanie masz za "free" na jakieś 10-12 lat. Oczywiscie przy cichym zalozeniu, ze izolacje domu, cieple okna, reku itp dostal za free. Zreszta kto by tam liczyl te doattkowe ~20 tysiakow, zeby zejsc do 32kWh/(m2 rok). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 18.10.2014 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2014 Rosjanie. Prognozy były dwie Rosjan i Amerykanów. Zgadnij, która się sprawdziła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 19.10.2014 04:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Zimowki zima musza byc Ale dlaczego ? W latach 90-tych robiłem rocznie 80 tysięcy kilometrów. O zimówkach nikt nie słyszał. Od tego sezonu używam bardzo dobrych wielosezonowych. Koniec stania w kolejkach i więcej miejsca w garażu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 19.10.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Oczywiscie przy cichym zalozeniu, ze izolacje domu, cieple okna, reku itp dostal za free. Zreszta kto by tam liczyl te doattkowe ~20 tysiakow, zeby zejsc do 32kWh/(m2 rok). reku nie traktuje jako "oszczędnośc"tylko jako "komfort'"...kto ma to wie o co chodzi!!..... na całą wełnę na poddasze wydałem 2500zł ..... na styropian austrothermu na cały dom - 5200zł.......nawet gdybym dał polowę tego to i tak wychodzi 1250 za welnę i 2500 za styro------ nie wiem skąd te 20tysi ci się wzięło --- chyba że odejmę koszt wszystkich okien to wtedy wyjdzie te 20 tysi!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 19.10.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Zapominaja co niektorzy ze caly sezon rok do roku zamyka sie w podobnych kWh/kwotach Jesli teraz nie grzejemy to w kolejnych miesiacach bedziemy 2x bardziej Najlepiej nbrazuja to dane jaska z prawie 10lat! Tak wiec zima bedzie ostra! Ostrzejsza od 2poprzednich bo krotsza o conajmniej miesiac tez tak uważam, tylko że jak grzać gdy dzisiaj u mnie 22st w domu?? mam większość okien od wschodu i od południa i na razie slońce dogrzewa mi chałupę nawet do 23 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.10.2014 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 nie wiem skąd te 20tysi ci się wzięło --- chyba że odejmę koszt wszystkich okien to wtedy wyjdzie te 20 tysi!!! Z lektury Twojej stopki. Ja tylko zwracam uwage na to, jak kolega Wivaldi "beztrosko" to liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 19.10.2014 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Zapominaja co niektorzy ze caly sezon rok do roku zamyka sie w podobnych kWh/kwotach Jesli teraz nie grzejemy to w kolejnych miesiacach bedziemy 2x bardziej Najlepiej nbrazuja to dane jaska z prawie 10lat! Tak wiec zima bedzie ostra! Ostrzejsza od 2poprzednich bo krotsza o conajmniej miesiac nie koniecznie zima będzie ostra, wystarczy że dla odmiany będzie okres znacznie mniej słoneczny i wszystko się wyrówna ... tak swoją droga to że teraz większość zgodnie twierdzi że nie grzeje jest niczym nadzwyczajnym bo wystarczy prześledzić tą samą porę poprzednich sezonów... co sezon jest to samo a jedynie pogoda zamienia się np. tygodniami i np. teraz mamy ciepło i słonecznie a w ubiegłym sezonie było chłodniej i mniej słońca ale w przyszłym tygodniu / tygodniach może być odwrotnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 19.10.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Ja tylko zwracam uwage na to, jak kolega Wivaldi "beztrosko" to liczy. Ja tylko pisze kolego Pixis, że po bułki można jeździć ML-em i maluchem. Wolny wybór... i zasobność portfela lub zdolność leasingowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.10.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Października 2014 Jest sens zastanawiać się nad kablami przy płaskiej taryfie (G11)? Nie chcę dwóch taryf - obawiam się reżimu, bata nad głową. Jednak jako, że jestem grubo przed budową czytam intensywnie forum i szukam inspiracji i rozwiązań. Kable kuszą prostotą instalacji i sterowalnością. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 JAk policzy CO za polowe ceny jak by zaplacil w G11, to sie duzo nie pomyli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.10.2014 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Na razie nic nie zainstaluje i nie pomierzę zbliżonego do docelowych warunków (obecnie małe mieszkanie vs. docelowy średni dom), mój dom to mglisty plan za jakieś 3 lata. A taki mam stan umysłu, że zanim się za to zabiorę to muszę się zdoktoryzować z tematu i badam wszystkie opcje. Podwójnej taryfy się boję z dwóch powodów - wymaga samokontroli = zmniejszenie komfortu oraz dużego zużycia w drogiej taryfie (na inne cele niż CO). Dlatego się zastanawiałem czy ktoś używa płaskiej. Nic specjalistycznego energochłonnego w domu nie planuje oprócz zwyczajnych sprzętów (komputery, kuchnia ind, lodówka, itp. itd.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 20.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 No boję się jeszcze kilku rzeczy ale szczęśliwy też jestem. Czyli kontrola załączania CO w taniej taryfie a reszta (CWU, oświetlenie, gotowanie, pranie itp) dowolnie? Czy też kontrola CO+CWU w taniej a reszta dowolnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.10.2014 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 nie koniecznie zima będzie ostra, wystarczy że dla odmiany będzie okres znacznie mniej słoneczny i wszystko się wyrówna ... tak swoją droga to że teraz większość zgodnie twierdzi że nie grzeje jest niczym nadzwyczajnym bo wystarczy prześledzić tą samą porę poprzednich sezonów... co sezon jest to samo a jedynie pogoda zamienia się np. tygodniami i np. teraz mamy ciepło i słonecznie a w ubiegłym sezonie było chłodniej i mniej słońca ale w przyszłym tygodniu / tygodniach może być odwrotnie... tyle ze u mnie w przeciwieństwie do 2 poprzednich sezonów jeszcze NCO nie działa , wiec o odwróceniu tygodni u mnie nie ma mowy lecz o opóźnieniu całęgo sezonu tez tak uważam, tylko że jak grzać gdy dzisiaj u mnie 22st w domu?? mam większość okien od wschodu i od południa i na razie slońce dogrzewa mi chałupę nawet do 23 st u mnie w północnych pomieszczeniach 23,50 a w salonie nawet do 25 - za gorąco ... ale gdy brak słońca i nieco chłodniej to spada ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 20.10.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 tyle ze u mnie w przeciwieństwie do 2 poprzednich sezonów jeszcze NCO nie działa , wiec o odwróceniu tygodni u mnie nie ma mowy lecz o opóźnieniu całęgo sezonu u mnie w północnych pomieszczeniach 2 350s a w salonie nawet do 25 - za gorąco ... ale gdy brak słońca i nieco chłodniej to spada ... Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts