Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy?

nie wiem jak jest u R&K ale u mnie w nocy jest chłodniej- brak słońca robi swoje. W dzień słoneczny w salonie u mnie też potrafi skoczyć teraz do 24-25st natomiast latem gdy słońce jest wysoko to go w ogóle w domu nie ma - w duże upały pow 30st to w ciągu dnia nawet okien i drzwi nie otwieraliśmy gdyż w domu było około 24-26st... w nocy natomiast włączałem reku na maxa i wychładzałem dom.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy?

latem ma 21 w salonie, bo występuje przesunięcie sezonu

u mnie w północnych pomieszczeniach 23,50

a w salonie nawet do 25 - za gorąco ... ale gdy brak słońca i nieco chłodniej to spada ...

czyli sierpniowe powietrze jeszcze. Nie zazdraszczam.

w sobotę odpaliłem grzałkę w drabince 600 w na 1h

zrobiło się w łazience prawie 25/ważniejszy był jednak efekt ciepłego grzejnika

w wekendowej poszło na to 20 groszy

wczoraj odpaliłem pompę i pętle w łazience ustawiłem temperaturę zadaną 30 stopnii

po 1 h pracy pompa wzieła 1,2 kwh

zrobiło się ponad 24

ale oceniając większy komfort-to drabinka jest lepsza

rano grzała pompa od 5.30do 6 rano w łazience było aż za ciepło choć na termometrze tylko 24

od 14,30 do do 15 w taniej pompa miała zadaną też 30 stopnii

zobacze wieczorem od 18,30 do do 19,30 ile pompa łyknie

mam nadzieje że zużycie pompy ustbilizuje się na mniejszym poziomie po pierwszym dniu grzania

jeżeli nie - to grzałka w okresach bez grzania reszty domu lepiej się sprawdzi

a tutaj zadowolony pompiarz :)

Ja się mogę podzielić, ale od razu z zastrzeżeniem: jeszcze nie dostaliśmy rachunku za prąd za okres zimowy. Dali nam tylko taki "przewidujący" do kwietnia, ale wystawiany był w listopadzie czyli dokładnie z początkiem użytkowania pompy.

Jeżeli chodzi o samo działanie - mamy pompę Neuratherm, którą montowała firma Climakomfort i którą niezmiennie bardzo polecam, bo sprawili się świetnie: kompetentni, terminowi i bardzo sympatyczni.

Kolektor poziomy, na działce glina. Mocy pompy nie pamiętam, ale zaraz poszukam. Znalazłam. Mamy jednostkę Pro D 7/14.

Nasz dom to parterówka, 190m2 z pustą przestrzenią nad salonem, czyli o dużej kubaturze. W całej części dziennej jest gres a w sypialniach panele. Wszędzie jest podłogówka. Dopiero do dwóch tygodni mamy drzwi wewnętrzne co też ma znaczenie jeżeli chodzi o wydajność pompy. Acha, no i mamy jeszcze nie obsadzone parapety zewnętrzne, więc przez okna troszkę wieje.

Z pompy jesteśmy bardzo zadowoleni. W domu utrzymuje się temperatura 21,5-22,5 stopni, czyli taka jaka jest zadana. Tylko w te największe 20-30 stopniowe trwające dłuższy czas mrozy temperatura w domu spadła do 17-18 stopni i dogrzewaliśmy się kominkiem z DGP (przypominam: nie mieliśmy drzwi wewnętrznych, no i te parapety :roll: ) Ale gdy tylko temperatura na zewnątrz podniosła się do -18/-15, można było przestać palić w kominku. Ostatnio temperatury w nocy były niskie (nawet do ok. -20st), ale w ciągu dnia było cieplej i nie miało to żadnego wpływu na temperaturę w domu. Jest tak ciepło, że codziennie otwieram okna, bo robi się czasami aż za gorąco. Chodzimy bardzo lekko ubrani, mimo, że ja jestem z natury zmarźluchem....Ciepła woda pochodzi z drugiej pompy ciepła, która pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym stoi i jest jej zawsze pod dostatkiem - zbiornik ma 270 litrów i wszystko działa bez zarzutu. Pan, który robił projekt podłogówki (z Climakomfort) zaznaczył, że być może w łazienkach trzeba będzie zainstalować dodatkowo elektryczne kaloryferki drabinkowe. Absolutnie nie widzimy takiej potrzeby - w łazienkach jest ciepluteńko.

Tak więc jeżeli jeszcze rachunek będzie do przełknięcia, to uznam pompę za jeden z najlepszych pomysłów jakie mieliśmy jeżeli chodzi o nasz dom.

Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji :p

jakbym pyxisa czytała :)

i temperatury i odczucia - wszystko się zgadza :)

Edytowane przez Hippek

a tutaj zadowolony pompiarz :)

jakbym pyxisa czytała :)

i temperatury i odczucia - wszystko się zgadza :)

Nowiutki mokry domek z mostkami i duze mrozy przez kilka dni. Jak jej dobrali instlatporzy "lekko niedowymiarowana" jak to maja (bezkrytycznie) w zwyczaju, to moglo tak byc. Wystarczylo pomyslec w fazie doboru urzadzenia.

A gdzie ja sie "chwalilem", ze w mrozy mi nie dawala popa rady, bo jakos sobie takiego faktu nie przypominam. Chyba znowu lzesz jak pies.

To jest takie złudne ciepło.

Jak słońce świeci przez okna jest niby ciepło. Na termometrze 24. Ale jak słońce zajdzie, to niby jest 23 z hakiem, ale odczuwalna temperatura jest niższa, bo wentylacja robi swoje, a do domu też trzeba jakoś wejść i wyjść i to kilka razy dziennie. Chłodem wali po nagach, a termometr na półce pokazuje 23 wieczorem, a rano 22, niby temperatura ok, ale jakoś niekomfortowo, bo w nogi chłodno.

PS.

Pominiecie literki dla wiekszosc osob nie jest problemem w zrozumieniu tekstu, ale trzeba byc w miare normalnym.

Zdingoe z namyzsjowni badnamiai pwoeoazpdmnrrzyi na btjsrycyikh uecetrtnywiash nie ma zcnenzaia kjśeolnoć liter pzry ziiaspe deagno słwoa Najewżisaznje jest to, żeby pzserwia i otntisaa ltreia była na siowm meijscu, pzsłaotoe mogą być w neiłzadie i w dsyzalm cągiu nie piwnono to szwtarać probeómlw ze zeurinziemom tsektu. Djezie się tak degtlao, że nie cymazty wcsizytksh letir w siołwe ale cłae swłoa od rzau.

Zdingoe z namyzsjowni badnamiai pwoeoazpdmnrrzyi na btjsrycyikh uecetrtnywiash nie ma zcnenzaia kjśeolnoć liter pzry ziiaspe deagno słwoa Najewżisaznje jest to, żeby pzserwia i otntisaa ltreia była na siowm meijscu, pzsłaotoe mogą być w neiłzadie i w dsyzalm cągiu nie piwnono to szwtarać probeómlw ze zeurinziemom tsektu. Djezie się tak degtlao, że nie cymazty wcsizytksh letir w siołwe ale cłae swłoa od rzau.

Dokladnie. Zyzolek jednak sylabizujac moze miec z tym wieki problem. To dla niego trudniejsze niz enigma. ;)