mar1982kaz 20.10.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy? nie wiem jak jest u R&K ale u mnie w nocy jest chłodniej- brak słońca robi swoje. W dzień słoneczny w salonie u mnie też potrafi skoczyć teraz do 24-25st natomiast latem gdy słońce jest wysoko to go w ogóle w domu nie ma - w duże upały pow 30st to w ciągu dnia nawet okien i drzwi nie otwieraliśmy gdyż w domu było około 24-26st... w nocy natomiast włączałem reku na maxa i wychładzałem dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 20.10.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Podwójnej taryfy się boję... No widzisz, a ja się boję że ją kiedyś zabiorą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy? latem ma 21 w salonie, bo występuje przesunięcie sezonu u mnie w północnych pomieszczeniach 23,50 a w salonie nawet do 25 - za gorąco ... ale gdy brak słońca i nieco chłodniej to spada ... czyli sierpniowe powietrze jeszcze. Nie zazdraszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 20.10.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 w sobotę odpaliłem grzałkę w drabince 600 w na 1hzrobiło się w łazience prawie 25/ważniejszy był jednak efekt ciepłego grzejnikaw wekendowej poszło na to 20 groszywczoraj odpaliłem pompę i pętle w łazience ustawiłem temperaturę zadaną 30 stopnii po 1 h pracy pompa wzieła 1,2 kwhzrobiło się ponad 24 ale oceniając większy komfort-to drabinka jest lepszarano grzała pompa od 5.30do 6 rano w łazience było aż za ciepło choć na termometrze tylko 24od 14,30 do do 15 w taniej pompa miała zadaną też 30 stopniizobacze wieczorem od 18,30 do do 19,30 ile pompa łykniemam nadzieje że zużycie pompy ustbilizuje się na mniejszym poziomie po pierwszym dniu grzaniajeżeli nie - to grzałka w okresach bez grzania reszty domu lepiej się sprawdzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 20.10.2014 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) a tutaj zadowolony pompiarz Ja się mogę podzielić, ale od razu z zastrzeżeniem: jeszcze nie dostaliśmy rachunku za prąd za okres zimowy. Dali nam tylko taki "przewidujący" do kwietnia, ale wystawiany był w listopadzie czyli dokładnie z początkiem użytkowania pompy. Jeżeli chodzi o samo działanie - mamy pompę Neuratherm, którą montowała firma Climakomfort i którą niezmiennie bardzo polecam, bo sprawili się świetnie: kompetentni, terminowi i bardzo sympatyczni. Kolektor poziomy, na działce glina. Mocy pompy nie pamiętam, ale zaraz poszukam. Znalazłam. Mamy jednostkę Pro D 7/14. Nasz dom to parterówka, 190m2 z pustą przestrzenią nad salonem, czyli o dużej kubaturze. W całej części dziennej jest gres a w sypialniach panele. Wszędzie jest podłogówka. Dopiero do dwóch tygodni mamy drzwi wewnętrzne co też ma znaczenie jeżeli chodzi o wydajność pompy. Acha, no i mamy jeszcze nie obsadzone parapety zewnętrzne, więc przez okna troszkę wieje. Z pompy jesteśmy bardzo zadowoleni. W domu utrzymuje się temperatura 21,5-22,5 stopni, czyli taka jaka jest zadana. Tylko w te największe 20-30 stopniowe trwające dłuższy czas mrozy temperatura w domu spadła do 17-18 stopni i dogrzewaliśmy się kominkiem z DGP (przypominam: nie mieliśmy drzwi wewnętrznych, no i te parapety ) Ale gdy tylko temperatura na zewnątrz podniosła się do -18/-15, można było przestać palić w kominku. Ostatnio temperatury w nocy były niskie (nawet do ok. -20st), ale w ciągu dnia było cieplej i nie miało to żadnego wpływu na temperaturę w domu. Jest tak ciepło, że codziennie otwieram okna, bo robi się czasami aż za gorąco. Chodzimy bardzo lekko ubrani, mimo, że ja jestem z natury zmarźluchem....Ciepła woda pochodzi z drugiej pompy ciepła, która pobiera powietrze z pomieszczenia, w którym stoi i jest jej zawsze pod dostatkiem - zbiornik ma 270 litrów i wszystko działa bez zarzutu. Pan, który robił projekt podłogówki (z Climakomfort) zaznaczył, że być może w łazienkach trzeba będzie zainstalować dodatkowo elektryczne kaloryferki drabinkowe. Absolutnie nie widzimy takiej potrzeby - w łazienkach jest ciepluteńko. Tak więc jeżeli jeszcze rachunek będzie do przełknięcia, to uznam pompę za jeden z najlepszych pomysłów jakie mieliśmy jeżeli chodzi o nasz dom. Życzę powodzenia w podejmowaniu decyzji jakbym pyxisa czytała i temperatury i odczucia - wszystko się zgadza Edytowane 20 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 14:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 a tutaj zadowolony pompiarz jakbym pyxisa czytała i temperatury i odczucia - wszystko się zgadza Nowiutki mokry domek z mostkami i duze mrozy przez kilka dni. Jak jej dobrali instlatporzy "lekko niedowymiarowana" jak to maja (bezkrytycznie) w zwyczaju, to moglo tak byc. Wystarczylo pomyslec w fazie doboru urzadzenia. A gdzie ja sie "chwalilem", ze w mrozy mi nie dawala popa rady, bo jakos sobie takiego faktu nie przypominam. Chyba znowu lzesz jak pies. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 (edytowane) a tutaj zadowolony pompiarz i temperatury i odczucia - wszystko się zgadza Pompiarz a właściwie pompiarka bardzo zadowolona. Łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje PC. Edytowane 20 Października 2014 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.10.2014 15:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Pompiarz a właściwie pompiarka bardzo zadowolona. Łubu dubu, łubu dubu niech nam żyje PC. Idąc do źródła: 11-03-2006 22:45 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nie zazdroszczę , przy 23 stopniach już się bardzo źle śpi a 25 w salonie to jakaś masakra .A latem jak sobie radzisz bez klimy? To jest takie złudne ciepło. Jak słońce świeci przez okna jest niby ciepło. Na termometrze 24. Ale jak słońce zajdzie, to niby jest 23 z hakiem, ale odczuwalna temperatura jest niższa, bo wentylacja robi swoje, a do domu też trzeba jakoś wejść i wyjść i to kilka razy dziennie. Chłodem wali po nagach, a termometr na półce pokazuje 23 wieczorem, a rano 22, niby temperatura ok, ale jakoś niekomfortowo, bo w nogi chłodno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 A gdzie ja sie "chwalilem", ze w mrozy mi nie dawala popa rady, bo jakos sobie takiego faktu nie przypominam. Chyba znowu lzesz jak pies. A co ty, kościół zmieniłeś? Jesteś Popem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
head67 20.10.2014 15:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Musze niedługo wybrac opreratora ktos ostatnio sprawdzał gdzie wychodzi najlepiej grzanie w 2 taryfie Jakiego macie operatora i cene za kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 A co ty, kościół zmieniłeś? Jesteś Popem? Zmienilem. Teraz jestem rzymski katolik. PS. Pominiecie literki dla wiekszosc osob nie jest problemem w zrozumieniu tekstu, ale trzeba byc w miare normalnym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 PS. Pominiecie literki dla wiekszosc osob nie jest problemem w zrozumieniu tekstu, ale trzeba byc w miare normalnym. Zdingoe z namyzsjowni badnamiai pwoeoazpdmnrrzyi na btjsrycyikh uecetrtnywiash nie ma zcnenzaia kjśeolnoć liter pzry ziiaspe deagno słwoa Najewżisaznje jest to, żeby pzserwia i otntisaa ltreia była na siowm meijscu, pzsłaotoe mogą być w neiłzadie i w dsyzalm cągiu nie piwnono to szwtarać probeómlw ze zeurinziemom tsektu. Djezie się tak degtlao, że nie cymazty wcsizytksh letir w siołwe ale cłae swłoa od rzau. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Może najwyższy czas nauczyć się pisać po polsku? To walka z wiatrakami, znaczy z wiatrakiem. Pixis ma uszkodzony ALT w klawiaturze, ale jest z nią związany bardzo emocjonalnie i nie chce nowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Zdingoe z namyzsjowni badnamiai pwoeoazpdmnrrzyi na btjsrycyikh uecetrtnywiash nie ma zcnenzaia kjśeolnoć liter pzry ziiaspe deagno słwoa Najewżisaznje jest to, żeby pzserwia i otntisaa ltreia była na siowm meijscu, pzsłaotoe mogą być w neiłzadie i w dsyzalm cągiu nie piwnono to szwtarać probeómlw ze zeurinziemom tsektu. Djezie się tak degtlao, że nie cymazty wcsizytksh letir w siołwe ale cłae swłoa od rzau. Dokladnie. Zyzolek jednak sylabizujac moze miec z tym wieki problem. To dla niego trudniejsze niz enigma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 20.10.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 To walka z wiatrakami, znaczy z wiatrakiem. Pixis ma uszkodzony ALT w klawiaturze, ale jest z nią związany bardzo emocjonalnie i nie chce nowej. Nie kupuję tego, Pyxis handluje klawiaturami więc może mieć jaką chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Dokladnie. Zyzolek jednak sylabizujac moze miec z tym wieki problem. To dla niego trudniejsze niz enigma. To nie będzie wielki problem. Wielki problem to będzie jego XIX wieczny system ogrzewania, w nowoczesnym domu, gdzie woda w ścianie a sranie w porcelanie. Jeszcze trochę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Nie kupuję tego, Pyxis handluje klawiaturami więc może mieć jaką chce Ale pisałem: związany emocjonalnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 To nie będzie wielki problem. Wielki problem to będzie jego XIX wieczny system ogrzewania, w nowoczesnym domu, gdzie woda w ścianie a sranie w porcelanie. Jeszcze trochę. Ja Ci tam do sedesu nie zaglądam;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 20.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Dokladnie. Zyzolek jednak sylabizujac moze miec z tym wieki problem. To dla niego trudniejsze niz enigma. Ale tam nie ma o gubieniu. Dlatego to szybko wyłapał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts