Hippek 20.10.2014 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Idąc do źródła: 11-03-2006 22:45 czyli od tamtego razu marzła jeszcze ze dwa - trzy razy, bo tyle razy była prawdziwa zima widzisz, pixio tez wstawił kompostownik w salonie, bo strzyżonego Pan Bóg strzyże... i oczywiście w nim nie pali, co ewidentnie widać na zdjęciu na fm... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Ja Ci tam do sedesu nie zaglądam;) Ja nie zaglądam, ja zazdroszczę, bo naprawdę, wykończenie masz w najnowocześniejszym stylu. Choć to nie moja bajka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 20.10.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 czyli od tamtego razu marzła jeszcze ze dwa - trzy razy, bo tyle razy była prawdziwa zima Dlaczego marzła ? Przecież napisała że chodzi na "gołasa" i się poci przy minus 20*C... na zewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 widzisz, pixio tez wstawił kompostownik w salonie, bo strzyżonego Pan Bóg strzyże... i oczywiście w nim nie pali, co ewidentnie widać na zdjęciu na fm... Alez oczywiscie, ze w nim pale. Przeciez po to tam stoi. Boleje tylko nad tym, ze tak rzadko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Alez oczywiscie, ze w nim pale. Przeciez po to tam stoi. Boleje tylko nad tym, ze tak rzadko. Pracownicy włączyli grzejniki elektryczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Pracownicy włączyli grzejniki elektryczne? Przeczytaj o czym mowa. Kilkukrotnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Przeczytaj o czym mowa. Kilkukrotnie. Masz na myśli kompostownik w salonie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.10.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Masz na myśli kompostownik w salonie? Dalej czytaj. Wysil sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 20.10.2014 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2014 Dalej czytaj. Wysil sie. Rzymski katolik, czy pop prawosławny? A może to? Sprawdzaja w sensie grzeja sporo taniej niz czystm pradem. Sam fakt grzania nadmuchem daleki jest od komfortu. Nie mam w firmie duzej powierzchni a dziala tam 5-6 osob, wiec jakiegos ekstremalnie wysuszonego powietrza nie ma, ale dalekie jest to od idealu. Opomiarowanego tego grzania nie mam, a jest tez sporo innych odbiornikow, wiec trudno mi okreslic, ale po przejsciu z czystego pradu rachunki za prad w firmie zima zrobily sie sporo "lzejsze". W miedzyczasie tez byly jakies ruchy odnosnie ceny pradu, ale na pewno nie to bylo glownym powodem. Jak sie robi naprawde zimno na zewnatrz, to wlaczamy grzejniki elektryczne, zeby nie katowac tych juz dosyc leciwych urzadzen. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 21.10.2014 05:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Stopka u Pyxisa jest więc niepełna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.10.2014 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 (edytowane) Stopka u Pyxisa jest więc niepełna. Alez oczywiscie, ze w nim pale. Przeciez po to tam stoi. Boleje tylko nad tym, ze tak rzadko. fakt, kompostownik został zatajony. Alez oczywiscie, ze w nim pale. Przeciez po to tam stoi. Boleje tylko nad tym, ze tak rzadko. myślałam, że zrobiłeś w nim barek, bo PoCoCiTo spokojnie ogarnia cały dom - a tu zonk; miało być tak pięknie a wyszło jak zwykle p.s. uzupełnij stopkę- moze być w mp Edytowane 21 Października 2014 przez Hippek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.10.2014 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Stopka u Pyxisa jest więc niepełna. Oczywiscie. W zeszlym seonie spalilem bodajze 8 paczek brykietu po 10kg. To przeogromny wklad energrtyczny w bilans mojego domu. Aaaaa i zona na Swieta ciasta piekla w piekarniku (o zgrozo) elektrycznym. Czy Wam czasmi zdrowo nie odp...a w tej kwestii? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.10.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Oczywiscie. W zeszlym seonie spalilem bodajze 8 paczek brykietu po 10kg. trzeba było sobie kadzidełko kupić a nie kompostownik stawiać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.10.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 trzeba było sobie kadzidełko kupić a nie kompostownik stawiać Trzeba bylo kupic prawdziwe kable, a nie maty grzewcze w kleju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 21.10.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Stopka u Pyxisa jest więc niepełna. racja! powinno się uwzględniać spalone drewno/brykiet.... w końcu z 1 kg suchego drewna wychodzi ponad 5kwh!! w przypadku brykietu o wiele więcej ......80 kg brykietu to okolo 500kwh!!!!!! U mnie na razie w tym sezonie prąd- 0 .... drewno -0 ale chyba przepale wieczorkiem bo dzisiaj u mnie brak słońca, w końcu czas najwyższy rozpocząć sezon grzewczy...... mam dokładnie odliczone drewno więc co jakiś czas postaram się podawać ilości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 21.10.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Trzeba bylo kupic prawdziwe kable, a nie maty grzewcze w kleju. nie mam kleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.10.2014 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 racja! powinno się uwzględniać spalone drewno/brykiet.... w końcu z 1 kg suchego drewna wychodzi ponad 5kwh!! w przypadku brykietu o wiele więcej ......80 kg brykietu to okolo 500kwh!!!!!! Nie wiem jakiej matematyki kolego uzywasz do obliczen, ale 80kg brykietu z marketu po 6zl za paczke to liczac na cieplo wyjdzie przy 18 000 kJ/kg (w porywach wielkich, bo to jakies trociny w wiekszosci z iglastych - zaelta taka, ze pala sie ogniem a nie tla) i sprawnosci mojej kozy na poziomie 75% wychodzi mi jak w morde strzelil 300kWh ciepla, a nie 500. To raptem niecale 24h pracy mojej pompy w sezonie, gdzie jej czas pracy w normalna zime jest powyzej 1300h na cele CO. To jest 1,8% wkladu energetycznego, zreszta w wiekszosci wypuszczanego w wentylacje, bo przy normalnym rozszczelnieniu okien bym sie zagotowal po godzinie palenia. Czy ja mam szczac w rajstopy z powodu, jak strasznie "oszukuje" w stopce? Nie sadze. Za to jestem ciekaw, czy ty do bilansu dodajesz energie elektryczna ktora pobiera rekuperator. Doliczasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 21.10.2014 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Nie wiem jakiej matematyki kolego uzywasz do obliczen, ale 80kg brykietu z marketu po 6zl za paczke to liczac na cieplo wyjdzie przy 18 000 kJ/kg (w porywach wielkich, bo to jakies trociny w wiekszosci z iglastych - zaelta taka, ze pala sie ogniem a nie tla) i sprawnosci mojej kozy na poziomie 75% wychodzi mi jak w morde strzelil 300kWh ciepla, a nie 500. To raptem niecale 24h pracy mojej pompy w sezonie, gdzie jej czas pracy w normalna zime jest powyzej 1300h na cele CO. To jest 1,8% wkladu energetycznego, zreszta w wiekszosci wypuszczanego w wentylacje, bo przy normalnym rozszczelnieniu okien bym sie zagotowal po godzinie palenia. Czy ja mam szczac w rajstopy z powodu, jak strasznie "oszukuje" w stopce? Nie sadze. Za to jestem ciekaw, czy ty do bilansu dodajesz energie elektryczna ktora pobiera rekuperator. Doliczasz? Pyxis nie napiszę tego złośliwie ale skoro w stopce masz za zeszły rok 3320kwh to te dodatkowe 300kwh o których piszesz podnoszą ci zapotrzebowanie o prawie 10% (chyba że źle liczę).... tu nie chodzi o to żeby wszystko dokładnie przeliczać,ale należało by wspomnieć w bilansie rocznym o tych 80kg brykietu, ja też nie zamierzam podawać ile kwh uzyskałem ze swojej kozy ale pod koniec sezonu podam dokładnie ile drzewa/brykietu mi poszlo. Jeśli chodzi o rekuperator to nie wiem o jakim bilansie mówisz bo jest to urządzenie służące do wentylacji a nie do grzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 21.10.2014 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Pyxis nie napiszę tego złośliwie ale skoro w stopce masz za zeszły rok 3320kwh to te dodatkowe 300kwh o których piszesz podnoszą ci zapotrzebowanie o prawie 10% (chyba że źle liczę).... tu nie chodzi o to żeby wszystko dokładnie przeliczać,ale należało by wspomnieć w bilansie rocznym o tych 80kg brykietu, ja też nie zamierzam podawać ile kwh uzyskałem ze swojej kozy ale pod koniec sezonu podam dokładnie ile drzewa/brykietu mi poszlo. Jeśli chodzi o rekuperator to nie wiem o jakim bilansie mówisz bo jest to urządzenie służące do wentylacji a nie do grzania. Może się wtrącam ale rekuperator ma zmnieszać zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania więc wydaje mi że należy go uwzględnić w bilansie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.10.2014 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Może się wtrącam ale rekuperator ma zmnieszać zapotrzebowanie na energię potrzebną do ogrzania więc wydaje mi że należy go uwzględnić w bilansie. Nie rekuperator a sam wymiennik. Rekuperator składa się z części wentylacyjnej (wentylator nawiewny i wywiewny, które pobierają prąd) i wymiennika. Sam wymiennik nie pobiera prądu. Reasumując. Wentylacja pobiera prąd, wymiennik nie A przecież bywają wentylacje bez wymienników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts