przemo1 21.10.2014 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Jak wentylacja ma ci się zwrócić? A klimatyzacja ci się zwróci? A hamak w ogrodzie ci się zwróci? O - tu trafiłeś jak kulą w płot Hamak - oczywiście, że wielokrotnie mi się zwrócił: żonę, jak ma "migrenę" , sadzam w hamak i przechodzi jak "ręką odjął" (nie wydaję na tabletki), jak mówi, że trzeba jechać do "mamusi" , to biorę na ręce i sadzam w hamak (nie wydaję na paliwo ani na 0,7 po wizycie u mamusi). Ale masz rację - nie powinienem używać słowa "zwróci" - chodzi mi tylko o porównanie kosztów, które nie zawsze wypadnie na korzyść WM. Dajmy już spokój, bo zdominowaliśmy wątek, a tak naprawdę to ani Ty nie twierdzisz, że WM to "perpetuum mobile" ani ja nie jestem jej przeciwnikiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 dobra.. to teraz niech ktoś policzy czy wymyśli jak policzyć ile energii odzyskuje wymiennik w rekuperatorze.. po stronie strat wiadomo - wpinam licznik kWh i wiem dokadnie co do grosza.. a jak policzyć zyski (odzysk) mając dane takie jak temperatura zewnętrzna, temperatury na każdej częsci wymiennika (wlot, wyot, nawiew,wywiew) i wydajność w m3/h.. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 21.10.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 dobra.. to teraz niech ktoś policzy czy wymyśli jak policzyć ile energii odzyskuje wymiennik w rekuperatorze.. po stronie strat wiadomo - wpinam licznik kWh i wiem dokadnie co do grosza.. a jak policzyć zyski (odzysk) mając dane takie jak temperatura zewnętrzna, temperatury na każdej częsci wymiennika (wlot, wyot, nawiew,wywiew) i wydajność w m3/h.. ? Kiedyś to liczyliśmy, są nawet wzory. Tutaj TB ci pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemo1 21.10.2014 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 No... to bardzo trudne pytanie. A i zyski bede trudne do zmierzenia biorac pod uwage fakt ze ewentualne cieplo wytwarzane przez silniki wentylatorow jest odrazu wydmuchiwane... Ba - a dodatkowo , jak tu policzyć zysk z tarcia wentylatorów o powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 21.10.2014 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Kiedyś to liczyliśmy, są nawet wzory. Tutaj TB ci pomoże w tym wątku? no tyle że wzory TB z dużym prawdopodobiestwem będą też z fizyki alternatywnej więc nie jestem pewien co wyjdzie.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 21.10.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 w tym wątku? no tyle że wzory TB z dużym prawdopodobiestwem będą też z fizyki alternatywnej więc nie jestem pewien co wyjdzie.. Jak sie wglebialem swego czasu w temat, to spotykalem wartosci z okolicy 20% kosztow CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.10.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ile % zapotrzebowania domu na cieplo to straty na WG? 15,20,30%? Jakie znowu straty, skoro inwestycja w WM to nie inwestycja w brak strat a komfort życia to WG to nie straty a tylko mniejszy komfort. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 21.10.2014 21:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ile % zapotrzebowania domu na cieplo to straty na WG? 15,20,30%? Biorąc pod uwagę pozatykane kratki to najczęściej poniżej 1%. Otwieranie okien się przecież nie wlicza - to wietrzenie przecież. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.10.2014 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 To by można policzyć, ile ciepła potrzeba na ogrzanie załóżmy 100m3 powietrza wymienianego co godzinę w domu przy dt otoczenie/dom np 20st a ile energii na wymianę (silniki) WM i ogrzanie powietrza z odpowiednio wyższej temp. powietrza wynikającej ze średniej sprawności wymiennika rekuperatora do tej samej temperatury w domu. Może TB policzy, ja się nie podejmuję bo mam WG a WG podobno powoduje niesprawne działanie mózgu, mózg tylko podtrzymuje funkcje życiowe i niewiele więcej, czy jakoś tak to leciało, więc siłą rzeczy nie dam rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 21.10.2014 21:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 To by można policzyć, ile ciepła potrzeba na ogrzanie załóżmy 100m3 powietrza wymienianego co godzinę w domu przy dt otoczenie/dom np 20st a ile energii na wymianę (silniki) WM i ogrzanie powietrza z odpowiednio wyższej temp. powietrza wynikającej ze średniej sprawności wymiennika rekuperatora do tej samej temperatury w domu. Może TB policzy, ja się nie podejmuję bo mam WG a WG podobno powoduje niesprawne działanie mózgu, mózg tylko podtrzymuje funkcje życiowe i niewiele więcej, czy jakoś tak to leciało, więc siłą rzeczy nie dam rady. O to ja mam to samo dlatego przerwałem dyskusję z tym limkiem czy livkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 21.10.2014 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Ale ja pytam o normalne domy z WG, nie te ogrzewane jedynie energia z powietrza lub gruntu. Tam jak bez pradu sie obejdzie to i pewnie bez wentylacji. Tak zupełnie przy okazji pompy GHP ile prądu zurzywają? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 21.10.2014 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Jakim cudem w takim razie stukam w tą klawiaturę ?Jakim cudem co najmniej kilku posiadaczy WM w kolejnych wpisach nie przedstawiło dowodu obliczeniowego ? Ja wiem, że WM z wymiennikiem jest lepsze od WG pod względem mniejszych strat energii ale zamiast pustosłowia proszę uprzejmie posiadaczy pełnosprawnych mózgów o wyliczenia. A jest tak z mózgami w pewnych przypadkach, ale nie z definicji, dlaczego to się można domyśleć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 21.10.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2014 Rzetelne wyliczenia nie istnieją. Są wyliczenia szacunkowe, niechętnie podawane. Instalacja WM z odzyskiem ciepła nie ma uzasadnienia ekonomicznego. Jest to moda, która powoduje liczne błędy wykonawcze, lecz pozwala na strzyżenie jeleni . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 05:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Moda na sprawną wentylację działającą cały rok... Dobre, na prawdę dobre Jurgonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jakie znowu straty, skoro inwestycja w WM to nie inwestycja w brak strat a komfort życia to WG to nie straty a tylko mniejszy komfort. I tak to mniej więcej wygląda u grzejących PC lub węglem. Przy droższych nośnikach energii można mówić o jakichś zyskach. I wszystko w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2014 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jakim cudem w takim razie stukam w tą klawiaturę ? Jakim cudem co najmniej kilku posiadaczy WM w kolejnych wpisach nie przedstawiło dowodu obliczeniowego ? a jakie ty chcesz dowody obliczeniowe ...? pierd...o jakimś zużyciu energii przez układ elektryczny centrali wentylacyjnej a pomijacie ilość energii odzyskiwanej przez sam wymiennik... dla przykładu ... moja WM zużywa średnio na dobę ok. 0,8kwh przy wydatku ok. 100m3/h przeciętny wymiennik odzyskuje min. ok. 50% energii z powietrza wywiewanego... przy prostym liczeniu mamy straty na wentylacji grawitacyjnej ok. 3000kwh w sezonie zakładając że przepływ powietrza jest cały czas na poziomie tych 100m3/h , dokładając rekuperator zmniejszamy je o połowę kosztem energii na wentylatory czyli ok. 160kwh na sezon grzewczy... głupie gadanie czy WM sie zwróci ...? a kominy do grawitacyjnej to się jakoś zwracają ...? generalnie to do inwestora należy wybór czy chce mieć zaduch i "zapaszki" w chałupie czy komfort... tylko nie krzyczcie że przy WG macie świeże powietrze i komfort bo ja już to przerabiałem za wiele razy aby to "kupić'... coraz częściej zdarza się przerabiać stare chałupy na WM więc chyba raczej to nie tylko o modę chodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2014 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 0,8kWh x 365 dni (bo zakladam, ze na lato centrakli nie wylaczasz, wiec liczenie "na sezon grzewczy" lekko bezsensowne) to daje 292kWh. Z tego przy pompie ciepla mial bys 1150kWh ciepla, a mowimy o napwde super oszczednej centralce ustawionej na najnizszy bieg, ktora nie bierze wiecej niz 33W. Co do WG, to tak samo sa zle zrobione WG jak i WM. Ludzie nie potrafia uzywac czesto nawet poprawnie wykonanej WG, bo nie dociera do nich, ze wentylacja to przy okazji strata energii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 0,8kWh x 365 dni (bo zakladam, ze na lato centrakli nie wylaczasz, wiec liczenie "na sezon grzewczy" lekko bezsensowne) to daje 292kWh. Z tego przy pompie ciepla mial bys 1150kWh ciepla, a mowimy o napwde super oszczednej centralce ustawionej na najnizszy bieg, ktora nie bierze wiecej niz 33W. rozmawiamy o sezonie grzewczym... jeżeli mamy liczyć cały sezon to tak... tyle że trzeba by jeszcze policzyć moc chłodniczą wymiennika gruntowego... a ta super oszczędna centrala to dwa wentylatory TT 200 sterowane przez autotransformator ... nie mieszaj oszczędności z PC do " smrodu" w chałupie przy WG ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 22.10.2014 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Witam Juz chyba poruszyliście tu wszystkie tematy włącznie z oponami samochodowymi zwykly hyde park wracając do tematu... pytanko do wszystkich.. o ile zmienilo sie ( jesli w ogole sie zmienilo) zapotrzebowanie na cieplo w Waszych domach porównując pierwszy sezon gdy dom nie wygrzany duża wilgotność itd z sezonami następnymi?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jakim cudem w takim razie stukam w tą klawiaturę ? Jakim cudem co najmniej kilku posiadaczy WM w kolejnych wpisach nie przedstawiło dowodu obliczeniowego ? Ja wiem, że WM z wymiennikiem jest lepsze od WG pod względem mniejszych strat energii ale zamiast pustosłowia proszę uprzejmie posiadaczy pełnosprawnych mózgów o wyliczenia. A jest tak z mózgami w pewnych przypadkach, ale nie z definicji, dlaczego to się można domyśleć. u mnie rekuperator pobiera prądu za 20-30zł na miesiąc, odzysk ciepła na poziomie 80-90% ...... przez wentylację tracę 10-20% ciepła wytwarzanego w domu, resztę przez ściany/okna/dach, oszczędność spora. Porównując WM z WG cały pic polega na tym że mało kto we właściwy sposób wentyluje grawitacyjnie, nikt przecież w mrozy nie uchyla w każdym pokoju okien a tylko wtedy WG działa sprawnie. Osobiście WM traktuje jako system podnoszący komfort użytkowania domu, a nie jako źródło oszczędności, mieszkam dopiero od 5-miesięcy i wiem że nawet gdybym miał mieć prąd na ogrzewanie za darmo do końca życia, to i tak zainwestowałbym w WM.... ciągły efekt świeżego (ciepłego) powietrza we wszystkich pokojach - bezcenne!! Nie mówiąc już o gotowaniu czy smażeniu, po prostu tego nie czuć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts