Wivaldi 22.10.2014 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 przecież w rekuperatorze jest filtr powietrza!!!! pięknie zbiera wszystkie pylki, kurz itd. u ciebie przez nawietrzniki wieje bez kurzu??? Rozumiem że poza domem nosi się filtr na nosie i ustach, żeby przypadkiem zakurzonego powietrza nie łyknąć. To absurd. Potem się ludzie dziwią że maja alergie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.10.2014 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A zobaczysz po roku co zbiera się na kratce przy czerpni Obowiązkowe czyszczenie raz, dwa razy do roku bo cała się zakleja. A maskę na nosie i ustach jak często wymieniasz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 22.10.2014 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jaki jest maksymalny okres oczekiwania na zainstalowanie licznika w istniejącym przyłączu? Jutro ma wpaść nowy elektryk na przegląd instalacji, jeśli wystawi mi zaświadczenie, to w piątek lub poniedziałek jadę do Tauronu. No i tu się zastanawiam. Jeśli nie wezmę kompleksowej usługi, teoretycznie mogą wydłużyć okres montażowy do ostatniej chwili (rok?). Kolega mi opowiadał ostatnio jak jego sąsiad czeka prawie rok na licznik. Przyłącze już ma. Tylko że w trakcie stawiania skrzynki ostro pokłócił się z elektrykami o miejsce jej postawienia. No i teraz czeka. Czy nie wywiną mi takiego samego numeru? Hmmm Ja jak podpisałem umowę w enerdze to licznik założyli na drugi dzień a Pani mowila ze mają na to 14dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 przecież w rekuperatorze jest filtr powietrza!!!! pięknie zbiera wszystkie pylki, kurz itd. u ciebie przez nawietrzniki wieje bez kurzu??? Przeciez mi nie chodzi o to, ze wieje kurz z WM, ale co sie po latach w tym kurzu tam wylegnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2014 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Dałeś dupy i zwyczajnie szukasz usprawiedliwienia. Jak bym mial mozliwosc zrobienie WM zgodnie ze sztuka, to bym takowa na pewno wykonal. Ale nie bylo takiej mozliwosci (pomijam juz kwestie finansowe). Takiej jak jest u Ciebie polepinej z folii bez mozliwosci jej wyczyszczenia z nadzieja nadziei, ze nic sie nie stanie po latach najzwyczajniej nie chcialem. Zapewne wiesz czyja matka jest nadzieja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 22.10.2014 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jak bym mial mozliwosc zrobienie WM zgodnie ze sztuka, to bym takowa na pewno wykonal. Ale nie bylo takiej mozliwosci (pomijam juz kwestie finansowe). Takiej jak jest u Ciebie polepinej z folii w nadziei, ze nic sie nie stanie po latach najzwyczajniej nie chcialem. bajki opowiadasz na usprawiedliwienie bez problemu, mozna instalację zrobić z rur sztywnych, które mógłbys sobie czyścić i 4 razy w roku - skoro masz schizy. są firmy które takie instalacje robia Dałeś d... tak jak napisał Liwko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Osobiście WM traktuje jako system podnoszący komfort użytkowania domu, a nie jako źródło oszczędności, mieszkam dopiero od 5-miesięcy i wiem że nawet gdybym miał mieć prąd na ogrzewanie za darmo do końca życia, to i tak zainwestowałbym w WM.... ciągły efekt świeżego (ciepłego) powietrza we wszystkich pokojach - bezcenne!! Nie mówiąc już o gotowaniu czy smażeniu, po prostu tego nie czuć Dokładnie tak. U mnie uruchomienie wentylacji nastąpiło tydzień po tym, wrzuciłem do pomieszczeń dostawę 35m3 styropianu na elewacje. Częsc styropianu była swieża i wydzielała jeszczcze "plastikowy" zapach, ktory utrzymywał się w pomieszczeniach mimo pouchylanych okien. Wentylacja mechaniczna po uruchomieniu (i pozamykaniu okien) poradziła sobie z tym zapachem w 2h. Przy czym, pracuje poki co na najniższym biegu (80m3/h), pobiera 16-18W Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A maskę na nosie i ustach jak często wymieniasz ? No Pyxio na pewno to robi, bo ciągle pisze o jakimś czyszczeniu kanałów nawiewnych. Ale prawda jest taka, że w domu mniej kurzu, mniej robactwa i wystarczająco dużo świeżego powietrza. I tak jak podłogówka, tak WM z odzyskiem ciepła, była by w każdym moim następnym domu gdyby przyszło mi się kiedyś budować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2014 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Rozumiem że poza domem nosi się filtr na nosie i ustach, żeby przypadkiem zakurzonego powietrza nie łyknąć. To absurd. Potem się ludzie dziwią że maja alergie. alergi nie mam, moja rodzina też, pyłków i brudu się nie boje (prowadzę szkołkę roślin ozdobnych)!! za to dzięki temu filtrowi w reku kobita ma mniej odkurzania, a montując filtr węglowy można pozbyć się smrodu dymu np. z sąsiedniego domu opalanego wunglem!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2014 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Dokładnie tak. U mnie uruchomienie wentylacji nastąpiło tydzień po tym, wrzuciłem do pomieszczeń dostawę 35m3 styropianu na elewacje. Częsc styropianu była swieża i wydzielała jeszczcze "plastikowy" zapach, ktory utrzymywał się w pomieszczeniach mimo pouchylanych okien. Wentylacja mechaniczna po uruchomieniu (i pozamykaniu okien) poradziła sobie z tym zapachem w 2h. Przy czym, pracuje poki co na najniższym biegu (80m3/h), pobiera 16-18W Gdy ja po raz pierwszy uruchomilem reku też byłem zaskoczony, na początku trzymałem go tylko na 50-100m3/h co i tak dawało kilkukrotnie lepszy efekt niż w poprzednich miejscach zamieszkania gdzie mialem WG. Teraz jadę prawie non-stop na 125m3/h i czuje się jak wiosną w rodzinnym domu przy pootwieranych na rozcież oknach, wyższe biegi używam na razie tylko do szybkiego wietrzenia np podczas smażenia ryb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.10.2014 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 bajki opowiadasz na usprawiedliwienie bez problemu, mozna instalację zrobić z rur sztywnych, które mógłbys sobie czyścić i 4 razy w roku - skoro masz schizy. są firmy które takie instalacje robia Dałeś d... tak jak napisał Liwko Npisalem Ci, ze w moim projekcjie domu takiej instalacji zrobic sie nie dalo. Policz tez ile kosztuje taka prawdziwa instalacja WM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 22.10.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Poprawnie wykonana instalacja wentylacyjna - grawitacyjna jest możliwa tylko przy uwzględnieniu jej w projekcie, i od początku budowy. Są to kanały nawiewne (najlepiej z GWC) oraz kanały wywiewne. Wykonanie tego poprawne jest na prawdę sztuką, która została zapomniana. Dzięki takiej wentylacji powietrze wchodzące do domu latem był chłód (ca 8 stopni) a zimą nawiew "ciepłego" (8 stopni) Dziś stosuje się protezy - WM i wmawia inwestorom, że tak jest lepiej.Rekuperator z sprawnością 80-90% to bzdura. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 22.10.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Rekuperator z sprawnością 80-90% to bzdura. sam rekuperator może tyle mieć - jak najbardziej cała instalacja na pewno będzie mieć mniej - ile mniej, to zalezy już do tego jak wiele błędów zostało popełnionych po drodze 75% jest już jak najbardziej realne troche się zmienilo od czasów jak ty ponoć montowałeś WM Npisalem Ci, ze w moim projekcjie domu takiej instalacji zrobic sie nie dalo. Policz tez ile kosztuje taka prawdziwa instalacja WM. to że tobie tak się wydaje, to wcale nie oznacza że tak faktycznie było wiem ile kosztuje taka instalacja WM - wcale nie tak drogo jak pewnie myslisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 22.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Dziś stosuje się protezy - WM i wmawia inwestorom, że tak jest lepiej. Dziś stosuje się protezy typu lodówka, pralka, zmywarka, odkurzacz... Po jaką cholerę to wszystko? Przecież to wszystko żre prąd! Za twoich czasów było lepiej Jurgonka co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 22.10.2014 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Wymiennik ciepła (rekuperator) to powierzchnia wymiany i różnica temperatur 75% jest taką samą bzdurą jak 80% czy 90%Montowałem WM tylko gdy nie możliwa była WG. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 22.10.2014 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Uchylone okna to nie WG Tak, bo brak jest komina. Ale z drugiej strony uchylone okna i brak komina to i tak lepszy obieg powietrza, niż komin, okna z nawietrzakami, czy na mikrouchył. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.10.2014 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Wymiennik ciepła (rekuperator) to powierzchnia wymiany i różnica temperatur 75% jest taką samą bzdurą jak 80% czy 90% Montowałem WM tylko gdy nie możliwa była WG. to wytłumacz mi dlaczego przy minus 2st na zewnątrz i 22 w środku miałem na nawiewie 17st,???? dodam że mierzone termometrem z sondą włożoną w przewód od nawiewu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 22.10.2014 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Jesli masz nawietrzaki w oknach, to przez kazde z nich "saczy" sie niewielki strumien. patrząc na twoje rachunki za ogrzewanie to ten sączący się strumień musi być naprawdę niewielki... albo masz super energooszczędny dom ... obstawiam raczej to pierwsze ... ps. tylko nie wyskakuj z PC bo aby uzupełnić tylko straty twojej WG musiała by łyknąć ok. 1000kwh z gniazdka a patrząc na twoją stopkę to ... "capi " w chałupie ale jest ciepło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 22.10.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 A ja bym nie popadał ze skrajności w skrajnośćani reku nie jest takie super ani grawitacja taka be Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurgonka 22.10.2014 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2014 Bardzo dobre parametry, aż niewiarygodne. Przy -20 były jeszcze lepsze. Jaka jest średnioroczna temperatura sezonu grzewczego? Postęp technologiczny jest ogromny. Dobrze jak dane producenta można zweryfikować w tym wypadku termometrem. Dla jasności potrzebne temperatury powietrza (4) dwa wloty i dwa wyloty. Będziemy wtedy wiedzieli ile ciepła rekuperator odzyskuje z wylotu a ile daje do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts