arczi721 25.10.2014 00:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 (edytowane) Jasiek napiszę krótko, jesteś zjawiskowo niesamowitym człowiekiem...... Mysle ze jako jeden z nielicznych prawisz prawdę. .... Już tak nie słodź albo pomyśl Dzięki własnie takiemu słodzeniu niektórzy wpakowali się na minę i mają kable w wylewce... Czemu jak ma być 22,5st.C na ogrągło w domu jasiek decyduje się na pykanie a przy tym ma taryfę G12 zamiast G11 ? Czy kogoś to zastanowiło ? Podobnie R&K,też niby pyka ale ma G12 i ładuje. Ja jednak zostaję w G11 bo właśnie dla mnie komfort życia jest ważny i pykanie Przy G12 nie może być mowy o pykaniu tylko o ładowaniu taniego ciepła na później. U mnie główny zastrzyk energii cieplnej ze źródła ciepła jest w godz.8.00-14.00 a potem pykanie jeśli temp.spadnie pon.22.5st.C do 18.00 a pon.22.st.C od 18.00 do 4.00 I żyjemy wtedy w komfortowych warunkach i jest ciepło non stop i brak odczuwania zimna pomimo normalnej temperatury w domu. Edytowane 25 Października 2014 przez arczi721 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 25.10.2014 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Mój sąsiad nie wierzy że dom można grzać prądem, jak to nazwał dogrzewać tak ale aby grzać? Podłączył gaz i po pierwszym sezonie napykało 5 tys zł więc w kolejnym sezonie zmienił taryfę gazową na jak najmniejszą i codziennie w sezonie grzewczym podjeżdża pod salon z taczką załadowaną drewnem i pali w swojej kozie z szybą 2mx2m. Mówi że ważne aby tam gdzie się siedzi było cieplej a nawet za gorąco, w sypialniach może być chłodno. Jako dobry sąsiad kiwam głową, że ma rację. Jednak tego, że z mojego jedynego komina dymka nigdy nie widać, nie może przełknąć. W pewnym sęsie sąsiad ma rację... ja też lubię mieć w sypialniach 19-20st, lepiej mi się śpi, natomiast w salonie kuchni, łazience 22-23st.... taki stan łatwo jest uzyskać przepalając w kominku lub kozie, trochę mi się tylko ta ilość drzewa nie zgadza bo u siebie rozpalam około 17-18 spalam 5kg brykietu i mam ogień do 21godz i temp. w salonie podczas palenia na poziomie 25-27st ( mierzone 3.5metra od kozy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2014 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 w domu cały czas powyżej 20st "Powyzej 20*C" to znaczy 20,3*C czy 22,3*C? Bo roznica miedzy tymi dwiema temperaturami ogromna. Przy pierwszej prawie nie trzeba zalaczac jeszcze ogrzewania, ale tez prawie mozna egzystowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.10.2014 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Już tak nie słodź albo pomyśl Dzięki własnie takiemu słodzeniu niektórzy wpakowali się na minę i mają kable w wylewce... a kogo masz na myśli ? siebie? niektórzy ? którzy konkretnie? Czemu jak ma być 22,5st.C na ogrągło w domu jasiek decyduje się na pykanie a przy tym ma taryfę G12 zamiast G11 ? Czy kogoś to zastanowiło ? tak , zastanawiające ... bo g12 jest ponad 2-2,5x tańsze od g11, a jeśli ma się wylewkę ok 8 cm to ona w zupełności wystarcza do tego by amortyzować temperaturę między godzinami taniego prądu poza tym każdy ma ustawioną temperaturę grzania dla taniego prądu i temperaturę dla której komuś załączy się ogrzewanie w drogim prądzie - każdy więc ustawia jak chce może być to 22,5 stopnia dla taniego pradu i 22 lub 21,5 dla drogiego pradu a mozna też mieć 24h ustawione 22,5 czy 23* - nie wiedze tu problemu !!! i już dawno udowodnilismy że G11 nie oplaca się nawet osobą które nie ogrzewają prądem przy zwykłym użytkowaniu prądu wystarczają proporcje ok 70/30 by G12 = ceną g11 - żaden wyczyn zastanawiające jest więc czemu jeszcze masz g11 .... możeszty jest 3 wcielenie Arturo ?? ...chyba nie ...on już się nawrócił i przeszedł podobno na g12w Podobnie R&K,też niby pyka ale ma G12 i ładuje. nie ładuje ... tylko uzupełnia straty - to zasadnicza różnica!!! a pojemność cieplna płyty fundamentowej, ścian i stropu monolitycznego pozwala mi utrzymywać komfortowe warunki i jednakową temperaturę w domu (+/- 0,25*C) - mój dom traci nie więcej niż 1 *C na dobę bez ogrzewania! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 25.10.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Mój sąsiad nie wierzy że dom można grzać prądem, jak to nazwał dogrzewać tak ale aby grzać?A jak grzać? Nie da się zrobić innego ogrzewania w domu izolowanym, nawet z definicji. Źle izolowany dom zużywa do 30kWh/m2 dobrze izolowany poniżej połowy tego. Powietrzna pompa ciepła z 4-7tys. zł ogrzeje i schłodzi powietrze, w domy 150m2, przy -15 st. z kWh dają 4. Zamiast dawać minimum izolacji od gruntu ( 30cm) można te 10 cm dołożyć. i taki dom faktycznie zużywa 1500 kWh na utrzymanie komfortowej temperatury latem i zimą oraz na cwu ( zużycie 200l/dziennie) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.10.2014 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 w tym czyms z rysunku ..... za Chiny Ludowe .... jestem wstanie sie założyć ... i udowodnić Panu TB że bzdury pisze a tak wogóle to fajnie jest wahać spaliny w kuchni ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 25.10.2014 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Ja jednak zostaję w G11 Skąd ten cytat? "Głupi ten co głupio robi" Jeżeli uważasz, że płacenie wyższych rachunków wpływa pozytywnie na twój komfort to nie widzę przeciwwskazań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.10.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 a tak wogóle to fajnie jest wahać spaliny w kuchni ! Jakiej kuchni? To kanciapka jakas jest. Kuchnia jest w salonie (sic!). Druga sparawa to nazywanie 'kliteczki" ~85m2 (i to podoliczeniu tego "tarasu") szumnie domem to spore naduzycie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.10.2014 08:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Skąd ten cytat? "Głupi ten co głupio robi" Jeżeli uważasz, że płacenie wyższych rachunków wpływa pozytywnie na twój komfort to nie widzę przeciwwskazań. Nie miał cyrografu podpisanego na dłużej? Stąd "chęć" pozostania przy g11? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.10.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 J Dzięki własnie takiemu słodzeniu niektórzy wpakowali się na minę i mają kable w wylewce... Czemu jak ma być 22,5st.C na ogrągło w domu jasiek decyduje się na pykanie a przy tym ma taryfę G12 zamiast G11 ? Czy kogoś to zastanowiło ? Podobnie R&K,też niby pyka ale ma G12 i ładuje. Ja jednak zostaję w G11 bo właśnie dla mnie komfort życia jest ważny i pykanie Przy G12 nie może być mowy o pykaniu tylko o ładowaniu taniego ciepła na później. U mnie główny zastrzyk energii cieplnej ze źródła ciepła jest w godz.8.00-14.00 a potem pykanie jeśli temp.spadnie pon.22.5st.C do 18.00 a pon.22.st.C od 18.00 do 4.00 I żyjemy wtedy w komfortowych warunkach i jest ciepło non stop i brak odczuwania zimna pomimo normalnej temperatury w domu. jakoś nie bardzo rozumiem o czym ty piszesz ... w chałupie jest cały czas w przedziale 22-23* niezależnie od warunków panujących na zewnątrz a ogrzewanie przez większość sezonu korzysta z taniego prądu, nie mamy też jakiegoś reżimu związanego ze zmywarką czy pralką, ba bojler też ma ustawione min 40* w drogim ( tani na 60*...) ale jakoś całoroczny udział drogiej energii jest na poziomie 25-30% ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 A jak grzać? Nie da się zrobić innego ogrzewania w domu izolowanym, nawet z definicji. Źle izolowany dom zużywa do 30kWh/m2 dobrze izolowany poniżej połowy tego. Powietrzna pompa ciepła z 4-7tys. zł ogrzeje i schłodzi powietrze, w domy 150m2, przy -15 st. z kWh dają 4. Zamiast dawać minimum izolacji od gruntu ( 30cm) można te 10 cm dołożyć. [ATTACH=CONFIG]286184[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]286185[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]286186[/ATTACH] i taki dom faktycznie zużywa 1500 kWh na utrzymanie komfortowej temperatury latem i zimą oraz na cwu ( zużycie 200l/dziennie) Teraz wytłumasz jegomościowi dlaczego zapłacił 5 tys zł za gaz/sezon Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 25.10.2014 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 taki dom faktycznie zużywa 1500 kWh na utrzymanie komfortowej temperatury latem i zimą oraz na cwu ( zużycie 200l/dziennie) Potrafisz policzyć ile kWh rocznie potrzeba do ogrzania takiej ilości cwu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 25.10.2014 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Potrafisz policzyć ile kWh rocznie potrzeba do ogrzania takiej ilości cwu? A jeszcze niedawno zużywał 3l wody na prysznic a już grzeje 200l beczkę codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 25.10.2014 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Października 2014 Co myslicie o rekuperatorach prana? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 26.10.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 (edytowane) Przypomnienie dla posiadaczy taryfy G12 i chcących grzać w tańszej taryfie, a termostaty nie mają AUTO lato/zima ZMIANA NA CZAS ZIMOWY oczywiście po wcześniejszej synchronizacji z zegarem w liczniku głównym ten sezon do dnia dzisiejszego u mnie nastukał 146 kWh Edytowane 26 Października 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 26.10.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Jakiej kuchni? To kanciapka jakas jest. Kuchnia jest w salonie (sic!). Druga sparawa to nazywanie 'kliteczki" ~85m2 (i to podoliczeniu tego "tarasu") szumnie domem to spore naduzycie. pyxis miałem w swoim życiu 5-letni epizod mieszkając w 49 metrowym mieszkaniu i wtedy marzyłem o tych 85metrach. Twierdzenie że taki metraż nie można nazwać domem to bzdura, tylko u nas w polsce jest tak że jak komuś powiesz że masz 100metrowe mieszkanie to wszyscy WOW!! a jak 100metrowy dom to - czemu tak mało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 26.10.2014 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 pyxis miałem w swoim życiu 5-letni epizod mieszkając w 49 metrowym mieszkaniu i wtedy marzyłem o tych 85metrach. Twierdzenie że taki metraż nie można nazwać domem to bzdura, tylko u nas w polsce jest tak że jak komuś powiesz że masz 100metrowe mieszkanie to wszyscy WOW!! a jak 100metrowy dom to - czemu tak mało Nie martw się. Pyxio się brandzlował swoimi m2 grzanych podłóg i za nic nie chciał przyznać, że grzeje się kubaturę a nie m2. Po czasie smutny podał kubaturę i jego domek się nagle bardzo skurczył. Pewnie nie tylko domek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 pyxis miałem w swoim życiu 5-letni epizod mieszkając w 49 metrowym mieszkaniu i wtedy marzyłem o tych 85metrach. Twierdzenie że taki metraż nie można nazwać domem to bzdura, tylko u nas w polsce jest tak że jak komuś powiesz że masz 100metrowe mieszkanie to wszyscy WOW!! a jak 100metrowy dom to - czemu tak mało Mi nie chodzilo o to, ze takiedo domu miec nie mozna. Kwestia pewnych kompromisow. Chodzi o to, ze wystawianie takiego obiektu przez Tomika Bzdur jako obiekto porownawczego do zuzycia energii jest naduzyciem, bo to zdecydowany margines jesli chodzi o domy. Zauwaz, ze ten "dom" ma te 85m2 po doliczeniu prawie 24m2 oszklonej werandy. Bez tego to ledwie 61m2. Z niewiele wiekszego mieszkania "ucieklem", wiec wiem co pisze. Druga sprawa jest fakt, ze od domu wymagamy jednak nieco innych standardow zycia niz od mieszkania. Przynajmniej w teorii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 26.10.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Nie martw się. Pyxio się brandzlował swoimi m2 grzanych podłóg i za nic nie chciał przyznać, że grzeje się kubaturę a nie m2. Po czasie smutny podał kubaturę i jego domek się nagle bardzo skurczył. Pewnie nie tylko domek. Wez swoj ulubiny wegiel na ta sraczke, a jak to nie pomoze to dobuduj pare m2. Nudzi mnie juz leczenie Twoich kompleksow zwiaznych z malym domkiem (i nie tylko nim). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 26.10.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Października 2014 Dajcie sobie spokój z tymi m2. Każdy ma tyle ile chciał przed budową. Teraz to stawiajcie nowe, lepsze, a stary pogonić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts