Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

ostatnio tak mnie nachodzi... , że jednak jedyny rozsądny pomiar temp to ten w kanale na wywiewie z chałupy .

odszczekuje . zacząlem spisywać dane na wywiewie i ?

wczoraj w poludnie znów się ogrzewanie nie wlaczylo przez co temp wylewki mierzona na 3 cm spadla do 21 . A temp na wywiewie dalej 22 ! Dane z godz 22 . Kiedyś krzysiek BB napisał mi żeby podłączyć 2 sterownik który na podstawie temp podlogi ruszyłby CO mimo że temp pomieszczeń jest zadaną. Echh , żeby ten moj sterownik to potrafil byłoby po problemie. Problem tylko okresow przejsciowych .Przy regularnym , grzaniu , wiadomo -nie istnieje.

takie tam ,, spostrzeżenie. ..

wczoraj w poludnie znów się ogrzewanie nie wlaczylo przez co temp wylewki mierzona na 3 cm spadla do 21 . A temp na wywiewie dalej 22 ! Dane z godz 22 . Kiedyś krzysiek BB napisał mi żeby podłączyć 2 sterownik który na podstawie temp podlogi ruszyłby CO mimo że temp pomieszczeń jest zadaną. Echh , żeby ten moj sterownik to potrafil byłoby po problemie. Problem tylko okresow przejsciowych .Przy regularnym , grzaniu , wiadomo -nie istnieje.

takie tam ,, spostrzeżenie. ..

jeśli WM usrednia temperature wywiewana z domu to niebyt fajnie się tym steruje

z 2 strony jakim cudem posadzka jest chlodniejsza az o tyle od temperatury w domu ? gdzie akumulacja?

przeciez to wlasnie temperatura przegrod decyduje o temperaturze w domu ...

jakie sa Twoje przemyslenia na ten temat?

wczoraj w poludnie znów się ogrzewanie nie wlaczylo przez co temp wylewki mierzona na 3 cm spadla do 21 . A temp na wywiewie dalej 22 ! Dane z godz 22 .

coś "mącisz"...;)

ile stopni ma woda w krążącym układzie a nie wylewka gdzieś tam nie wiadomo gdzie...;)

włącz pompę obiegową na stałe to sam się przekonasz że jest inaczej ...:yes:

z 2 strony jakim cudem posadzka jest chlodniejsza az o tyle od temperatury w domu ?

aż o tyle ? o 1 C

gdzie akumulacja?

??????/:-x nie sprawdzałem :)

przeciez to wlasnie temperatura przegrod decyduje o temperaturze w domu ...

jakie sa Twoje przemyslenia na ten temat?

jestem chłopak od "przysiadów " , kocioł nie załączył się przez 16 h . Doszło do takich temp .

Gdyby temp wylewki w (tym dziwnym miejscu mierzona ) była nie 21 C tylko 21, 5 -21,8 C a temp w domu była ta jaka była , problemu by nie było . Dlatego wspominałem o tym 2 sterowniku

coś "mącisz"...;)

ile stopni ma woda w krążącym układzie

a o której godzinie ? z filtrem czy bez :) coś 23, 24 C mi się "rzuciło na oczy" ? ale nie jestem pewien

no jeszcze jeden parametr muszę spisywać ... jutro powtórka z rozrywki , to podam

włącz pompę obiegową na stałe

"toć " chodzi

gdyby chodzila pompa z woda 23-24 to posadzka nie miala by 20 stopni

a ten 1*C - to w tym przypadku az! 1 stopien - roznice sa bowiem zazwyczaj w 2 strone

możesz mi zarzucać że termometry są walnięte , ale nie odczyty

ja się nie chwalę , tylko boleję nad faktem ,że mogłoby być lepiej

co do temperatury wody zasilającej , to nie wypowiadam się bo nie sprawdzałem/zauważyłem , a temp posadzki była 21 nie 20

do czasu aż nie znajdę sterownika (miałem gdzieś 2 i po tych przeprowadzkach znaleźć nie mogę ) bede sztucznie podbijał w dziennym oknie , A ch..... ze stratami

mi chodziło o takie podłączenie jak na obrazku poniżej .....

przykładowo:

T powietrza chcemy 21,5

T podłogi chcemy 23,0

w takim układzie powiedzmy po słonecznym dniu w pomieszczeniu mamy 22,5 ale podłoga bazując tylko na jednym sterowniku powietrza nie dogrzała podłogi i spadła do 21,0 i wieczór mamy chłód w nogi i wytracenie się energii ze słońca, a w połączeniu jak na rysunku podłoga jak i powietrze będą utrzymane na zadanym poziomie.

EDIT:

oczywiście czym bedziemy sterować to niema żadnego znaczenia czy to kable grzejne czy pompa obiegowa podłogówki z bufora.

termostat.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

mi chodziło o takie podłączenie jak na obrazku poniżej .....

dzieki

ten mój sterownik ma coś takiego jak temp podłogi tj można na nim ustawiać tylko maksymalną temp podłogi , powyżej której rozłaczy

ma temp powietrza - to jest ta niby dzienna

ma temp chwilową , na nią "histeryczka " chyba nie działa

ma regulowaną histerezę do chyba 1 C co 0,1 C

i żeby miał regulowaną histereze w zależności od programów - już by było lepiej , tzn byłoby super , a tak dupa.

ma regulowaną temp co 0,5 C a gdyby było co 0,1 C też bym sobie poradził

czyli tak naprawdę nie układ jest be tylko sterownik . Kiedyś o tym Miloszenko pisał że te sterowniki jakieś takie nie tego do akumulacyjnych chałup

Edit

Właśnie , Miloszenko też , wziął się i zniknął. A tu sezon grzewczy

Edytowane przez noname2

do ilu mniej więcej grzejecie posadzkę źeby było w domu 21-21.5 ?

to jest chyba tak jak z pytaniem po ilu piwach czujesz że odlatujesz ? :) chyba różnie .

Tu najbardziej precyzyjnie to się wypowiedzą Ci co mają NCO.

Z tym grzaniem akumulacyjnie to bez sczytywania danych to się g....o wie. Jak wstajesz to albo się wyłączyło 1 ? 2 3? 3 ? godziny temu a w okienku dziennym to nie nie ma

Edytowane przez noname2