Pyxis 28.10.2014 19:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 do ilu mniej więcej grzejecie posadzkę źeby było w domu 21-21.5 ? U mnie przy +5*C na zewnatrz pompa grzeje posadzke do 23*C. Dla 0*C jest to 24*C (grzeje akumulacyjne z zadana temperatura w domu 22*C - przy tych ustawieniach ni spada ponizej tej zadanej). Niestety moj sterownik pozwala ustawic krzywa grzewcza z dokladnoscia 1K. To jego najpowazniejsze "uposledzenie". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 28.10.2014 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 U mnie przy +5*C na zewnatrz pompa grzeje posadzke do 23*C. Dla 0*C jest to 24*C (grzeje akumulacyjne z zadana temperatura w domu 22*C - przy tych ustawieniach ni spada ponizej tej zadanej). Niestety moj sterownik pozwala ustawic krzywa grzewcza z dokladnoscia 1K. To jego najpowazniejsze "uposledzenie". u mnie podobnie z tym ze ja mam całkowicie upośledzone sterowniki żadnej krzywej ile mu ustawie tyle pilnuje histereza stała 0,1*C + kaganiec na godziny II taryfy obecnie przy dzień +7 do +10 noc -2 do +1 podłogę grzeje do 23 C wewnątrz 21,5 do 21,8 w sumie od 5:00 - 6:00 3 obwody z 7 a w dzień 13:00 - 14:30 całość podłogi razem na dobę obecnie ~ 18 do 20 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.10.2014 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 dzieki ten mój sterownik ma coś takiego jak temp podłogi tj można na nim ustawiać tylko maksymalną temp podłogi , powyżej której rozłaczy ma temp powietrza - to jest ta niby dzienna ma temp chwilową , na nią "histeryczka " chyba nie działa ma regulowaną histerezę do chyba 1 C co 0,1 C i żeby miał regulowaną histereze w zależności od programów - już by było lepiej , tzn byłoby super , a tak dupa. ma regulowaną temp co 0,5 C a gdyby było co 0,1 C też bym sobie poradził czyli tak naprawdę nie układ jest be tylko sterownik . Kiedyś o tym Miloszenko pisał że te sterowniki jakieś takie nie tego do akumulacyjnych chałup Edit Właśnie , Miloszenko też , wziął się i zniknął. A tu sezon grzewczy Gdzie zniknal, lata i reguluje i wyciska co sie da:) Co sterownika u mnie do junkersa to jest to model FW100 i jego histerezy ja regulowac nie umiem. Dziala w zakresie 0.6 ponizej zadanej wlacza grzanie a 0.6 powizej wylacza. Co do mojego obecnego sposobu grzania to jest tak: Klima grzeje w salonie i ogrzewa ile moze. Obecnie zalaczona jest 24/dobe. Podlogowka zostala ustawiona tylko na lazienki, kuchnie i 1 sypialnie. Grzeje ok 60 minut przed czasem kapieli. Obecnie zuzycie oscyluje wokol 5-6 kWh z klimy oraz 0.5-0.6 m3 (czyli 5-6 kWh) z gazu. DOtyczy to dni gdzie praktycznie slonca brak (90% dnia jest mgla). W dzien mocno sloneczny klima zuzyje nie wiecej niz 2 kWh. Obserwacje: Komfort w lazienkach jest super, wszyscy maja pozytywne odczucia od odczuwalnie wygrzanej podlogi. W ciagu dnia klima ma zadane 21 stopni, ale w praktyce daje to 23 (nie wiem jak to producent zaprogramowal, ale te 2 stopnie mniej trzeba zadac zeby trafic z temperatura). Porownujac do zuzycia z roku poprzedniego oszczednosc w stosunku do 3.5-4 m3 gazu na dobe jest znaczaca, i to nie biorac po uwage faktu, iz w tamtym roku pazdziernik byl mocno sloneczny i cieplejszy. Poki co jestem zadowolony z wynikow, coraz bardziej sklaniam sie ku temu, aby CO/CWU byly dopalane z fitiwoltaiki a kazde pomieszczenie posiadalo okno na wschod/poludnie (taki jamnik a'la Barthz tyle z plaskim dachem). Do dzis z klimy w pazdzierniku poszlo ok. 70 kWh, dogrzewanie lazienek trwa od 4 dni, takze pazdziernik na CO zje jakies 50 zl. Ostatecznie w trzecim swoim domu (drugi sie wlasnie buduje ale on nie jest dla mnie do mieszkania) chcialbym miec CWU z odzyskiem w stylu Jaskowym dogrzewane prostym solarem, a CO z kabelkow dopalane klima i ogniwami. Mozna sie wtedy ocierac o zerowe koszty i samowystarczalnosc niekoniecznie przy domu o parametrach pasywniaka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 28.10.2014 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 Gdzie zniknal, lata i reguluje i wyciska co sie da:) Poki co jestem zadowolony z wynikow, coraz bardziej sklaniam sie ku temu, aby CO/CWU byly dopalane z fitiwoltaiki a kazde pomieszczenie posiadalo okno na wschod/poludnie (taki jamnik a'la Barthz tyle z plaskim dachem). Do dzis z klimy w pazdzierniku poszlo ok. 70 kWh, dogrzewanie lazienek trwa od 4 dni, takze pazdziernik na CO zje jakies 50 zl. a jeszcze miałem nadzieję że zklimą coś nie tak . No trza kupić .... Jakby to TB przeczytał , kabelki i dopalacze powietrzne , woda na młyn Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 28.10.2014 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 a jeszcze miałem nadzieję że zklimą coś nie tak . No trza kupić .... Jakby to TB przeczytał , kabelki i dopalacze powietrzne , woda na młyn Dzięki Szczerze to pomimo jego "oderwania" od realiow jego stwierdzenie: "system utrzymania komfrotowej temperatury" jest bardzo odekwatny do dzisiejszych coraz cieplejszych domow. W okresach przejsciowych same zyski bytowe czy slonecznie potrafia dom przegrzac i wtedy klima zrobi swoje i zrobi to blyskawicznie. Czasem nawet nie chodzi o sama temperature, ale o komfort przebywania. Bo jesil w lazience jest na wysokosci 2 metrow 22 stopnie ale podloga dopiero co dogrzana, to jest to o wiele bardziej komfortowe niz 23 stopnie i zimna podloga. Dlatego ja chetnie bym przyjal znacznie wieksza moc w wylewce tylko po to zeby szybko i efektywnie podnosic temp. podlogi w ramach potrzeb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 28.10.2014 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2014 u mnie póki co ostatniej doby więcej poszło - około 30kWh ale muszę na szybko zabudowac wejście na poddasze - bo teraz są otwarte schody (powierzchnia otworu około 5m2) i tam sporo chłodniej, bo na poddaszu nie grzeję więc spieprza tam sporo ciepła.. i wreszcie chyba powieszę firanki i zasłony w oknie od salonu bo też już czuję że przyszedł czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 29.10.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Ostatecznie w trzecim swoim domu (drugi sie wlasnie buduje ale on nie jest dla mnie do mieszkania) chcialbym miec CWU z odzyskiem w stylu Jaskowym dogrzewane prostym solarem, a CO z kabelkow dopalane klima i ogniwami. miód na moje ucho a dlaczego nie ciągnie Cię w stronę Poco Cito? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 29.10.2014 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 MAM OFERTĘ NA OGNIWA FOTOWOLTAICZNE za 8 tyś + 8% vat za jakieś 1 kw przy zużyciu rocznym 4 tyś kwh ma to jakiś sens? ile tych kw bym potrzebował? nie kombinuj czekaj spokojnie na telefon ode mnie w banku już mam dogadane koleś był na szkoleniu i zna nowe założenia kupisz za pół ceny a jak nie zmienią założeń to za 25% ogniwa przytargamy zza Odry bo tańsze VAT nas pociśnie, niestety montera mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2014 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 a dlaczego nie ciągnie Cię w stronę Poco Cito? Przeca ma i bedzie miedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 miód na moje ucho a dlaczego nie ciągnie Cię w stronę Poco Cito? Jesli bede myslal nad budowa domu nr 3 a PC o mocy 3 KW bedzie w cenie 5 tys. to sie zastanowie, moze byc powietrzna, o nie gorszych parametrach pracy jak moja obecna klima (COP 3.5). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2014 08:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 no bo nie mozna tego nazwac przeciez Pompa Ciepla możesz wyjaśnić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 miód na moje ucho a dlaczego nie ciągnie Cię w stronę Poco Cito? Bo jeszcze nie grzal klima podczas zimy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2014 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Bo jeszcze nie grzal klima podczas zimy? A -5 to juz zima czy jeszcze pozna jesien? Nie chcialem uzywac nazwy Pompa Ciepla bo wtedy inna grupa troli sie przyczepi ze to nie to. Smieszni jestescie ze swoim czepialstwem, ale coraz bardziej po mnie to splywa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2014 08:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A jak bys okreslil terazniejsza pore roku? Klimatycznie to juz zima? Jakos mi sie nie wydaje. Ja sie nie czepiam, tylko warto poczekac z wnioskami na takie grzanie zimowa pora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 29.10.2014 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 A jak bys okreslil terazniejsza pore roku? Klimatycznie to juz zima? Jakos mi sie nie wydaje. Ja sie nie czepiam, tylko warto poczekac z wnioskami na takie grzanie zimowa pora. Pisalem, ze srednia dobowa to 2-3 stopnie. Jak to nie jest zima to co to jest? A Ty juz grzejesz w swoim pasywniaku czy tylko podziwiasz plomien w kominku? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kbab 29.10.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 W sensie? Ze jest grono ludzi ktore grzeje lub pisze o grzaniu klimatyzatorem zeby nie napisac ze grzeje dom Pompa Ciepla? mamy PC z funkcja chlodzenia lub Klimatyzatory z funkcja grzania... z tym ze PC sa beee Myślałem, że potrafisz wyjaśnić dlaczego klimatyzator nie jest PC - ale jak widać nie wiesz o czym piszesz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 29.10.2014 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Pisalem, ze srednia dobowa to 2-3 stopnie. Jak to nie jest zima to co to jest? niby masz rację Jesień – jedna z czterech podstawowych pór roku w przyrodzie, w strefie klimatu umiarkowanego. Charakteryzuje się umiarkowanymi temperaturami powietrza z malejącą średnią dobową, oraz (w przypadku Polski) stosunkowo dużym w skali roku opadem atmosferycznym. W świecie roślin i zwierząt jest to okres gromadzenia zapasów przed zimą[1]. Za jesień klimatyczną przyjmuje się okres roku (następujący po lecie), w którym średnie dobowe temperatury powietrza wahają się pomiędzy 15 a 5 °C[2]. Zasadniczo po jesieni następuje zima, jednak pomiędzy tymi okresami znajduje się klimatyczny etap przejściowy – przedzimie. Przedzimie, szaruga jesienna – jedna z dwóch uzupełniających pór roku w przyrodzie, w strefie klimatu umiarkowanego (drugą uzupełniającą porą jest przedwiośnie). Za przedzimie przyjmuje się okres roku na styku jesieni i zimy, w którym średnie dobowe temperatury powietrza wahają się pomiędzy 5 a 0 °C (z tendencją malejącą) nie popadajmy a paranoje, przecież nie ma tak, że dzisiaj mamy średnią temperaturę dobową 2C to mamy zime, a jutro jak sie ociepli i będzie średniodobowo 6C to znowu będzie jesień?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 29.10.2014 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Miloszenko, jaka zima? Zwariowałeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 29.10.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Utrzymujesz komfortowa temperature czy grzejesz? Ja utrzymuję komfortową temperaturę nosząc niekomfortowe worki. BTW, 25-cio kilogramowe worki z ekogroszkem w tym roku są cięższe niż w poprzednim. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 29.10.2014 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Pisalem, ze srednia dobowa to 2-3 stopnie. Jak to nie jest zima to co to jest? A Ty juz grzejesz w swoim pasywniaku czy tylko podziwiasz plomien w kominku? Tak miloszenko, jest juz zima i to ostra. Nie pal tego swinstwa. Grzeje, grzeje. Nie obawiaj sie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts