Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Stary to jakis avatar prawie jak z filmu Avatar takze jak lubisz niebieski zgłoś sie do Papy Smerfa moze Ci odstąpi Smerfetke ;)

Smerfetka sama by chciała. Lody, kino, rollercoaster, bo dziewczyna wie co dobre. A Ty wiesz?

Ja mam taki boski awatarek a tu proszę - jak ulęgałkę. Ładna jesteś, ale otwórz te oczy bo służą do patrzenia, a nie oglądania.

U mnie sie sam wlacza na sterowniku na podstawie temperatury zewnetrznej. Automagicznie. Teraz mam z tego co pamietam ustawione na 16*C jego przelaczenie. Zdaje sie, ze to srednia z oststnich 24h.

Dobre Pyxsio, piwko za wytrwałość?

Wydaje mi się, że jesteś dobrze zahartowany;)

Do jakiego klubu morsów należysz?

Magda_______leno.... Czy Ta Ze Zdjęcia to TY

Jeszcze tu nie pisałem, więc dwa zdania o mnie.

1. Mam dom w stanie surowym, który projektowo ma mieć poniżej 25kwh/m2*rok i nie wiem czym go ogrzewać bo boję się kabli i PCi, nie chcę płacić za przyłącze i abonament gazowy, a nie chce mi się palić w piecu.

2. W związku z tym zastanawiam się nad PEXami napędzanymi ciepłą wodą z bojlera ogrzewanego w II taryfie i chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat, bo w tym systemie grzanie CO+CWU powinno mnie kosztować poniżej 2 tyś miesięcznie, a inwestycja jest warta poniżej 10 tyś.

to chyba nie masz nad czym się zastanawiać

na dziś równie bezobsługowo i cenowo (zarówno w inwestycji i eksploatacji) ten bojler może przebić tylko PC PW 5kW z dotacją - a jeszcze za rok będą ale zwrot 6 a nie 8K czyli jakieś 4 a nie 5,5K na czysto.

To dofinansowanie 25%? To i tak całość wyjdzie 2x drożej.

Oczywiście te 2 tyś złotych to rocznie. Mnie rozchodzi się tylko o porównanie sprawności takiego systemu do kabelków. W wersji akumulacyjnej, czyli grzanie podłogi tylko w II taryfie raczej nie będzie istotnej różnicy w sprawnościach. Co innego grzanie bezpośrednie - tutaj kabelki będą szybsze i dokładniejsze, ale też zjedzą droższy prąd.

Jest jeszcze wersja płytko kable, licznik dwutaryfowy i grzanie całą dobę. Większość i tak zużywa się w nocy. Do tego bojler w II taryfie. Tylko jak coś nie wyjdzie tak jak ma wyjść teoretycznie, to zęby w ścianę.

kup zasobnik z wezownicą, podłogówkę puszczaj wlasnie przelotowo a ze zbiornika wode jako CWU , do tego ze 2 grzałki uruchamiające się w razie potrzeby 1 po 2 i prosty sterownik za 150 zl ktory okresli Ci temperaturę z zasobniku minimalną dla drogiej taryfy -tu minimum 23*C by nie wychładzać wody w rurkach i max dla taniej taryfy

do tego zawór na wylocie do podłogówki z okresleniem temperatury zasilania oraz pompka mało prądożerna do pracy nonstop

ot cały system dla Twojego domu

max 5 tys!

Okres przejściowy to średnio 40 % sezonu grzewczego , tak na to patrze

IX 1,0%

X 6,8%

XI 13,4%

XII 18,2%

I 21,2%

II 16,6%

III 12,9%

IV 7,5%

V 2,4%

gdyby tak liczyć to w tym sezonie pójdzie mi ok 2500 ;)

na koniec miesiąca poniżej 200kWh (7,8% sezonu ?)

To dofinansowanie 25%? To i tak całość wyjdzie 2x drożej.

Oczywiście te 2 tyś złotych to rocznie. Mnie rozchodzi się tylko o porównanie sprawności takiego systemu do kabelków. W wersji akumulacyjnej, czyli grzanie podłogi tylko w II taryfie raczej nie będzie istotnej różnicy w sprawnościach. Co innego grzanie bezpośrednie - tutaj kabelki będą szybsze i dokładniejsze, ale też zjedzą droższy prąd.

Jest jeszcze wersja płytko kable, licznik dwutaryfowy i grzanie całą dobę. Większość i tak zużywa się w nocy. Do tego bojler w II taryfie. Tylko jak coś nie wyjdzie tak jak ma wyjść teoretycznie, to zęby w ścianę.

no to masz , aż 2 opcje :)

kocioł z tablicy to loteria , w tym sensie że okazja trafia się wtedy kiedy jest za późno . rozwiązania R&K są półkowe także nawet kasy nie zamrażasz.

Mi tez wychodziloby dosc malo, z 1800 :p

To chyba nie jest najdokladniejsze dla domow energooszczednych, bardziej durszlakow :)

no to teraz Was załamie , to tabelka Budowlanego Laika co ją kiedyś wrzucił . .....a chyba że Budowlanego to się wszystko zgadza :)?

idąc tą drogą to mi też wychodzi zużycie o 50% mniejsze niż zeszły sezon. Ale wiadomo że pogoda jest jak podłogówka - samoregulacja więc w którymś moencie przypieprzy żeby się wyrównało

no to teraz Was załamie , to tabelka Budowlanego Laika co ją kiedyś wrzucił . .....a chyba że Budowlanego to się wszystko zgadza :)?

idąc tą drogą to mi też wychodzi zużycie o 50% mniejsze niż zeszły sezon. Ale wiadomo że pogoda jest jak podłogówka - samoregulacja więc w którymś moencie przypieprzy żeby się wyrównało

u mnie poprzedni rok wyglada nastepujaca:

%/rok razem z CWU bez CWU

X 6.08 1.36

XI 19.15 18.86

XII 23.42 24.58

I 25.51 27.38

II 17.23 16.29

III 8.61 4.75

Marzec juz byl czesciowo klima takze zwracam honor, mam dosc zblizone procenty :)