Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

u mnie poprzedni rok wyglada nastepujaca:

%/rok razem z CWU bez CWU

X 6.08 1.36

XI 19.15 18.86

XII 23.42 24.58

I 25.51 27.38

II 17.23 16.29

III 8.61 4.75

Marzec juz byl czesciowo klima takze zwracam honor, mam dosc zblizone procenty :)

dziwne , rok temu we wrześniu nie grzałeś ? Wtedy IX tak się ochłodziło że jak piłem herbatę to nie ubywalo , a fuj , sorry:bash:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

u mnie dla "normalnej" zimy i średnich miesięcznych temperatur wychodzi:

8,0 °C październik 10 %

3,0 °C listopad 13 %

-1,5 °C grudzień 17 %

-4,5 °C styczeń 19 %

-3,5 °C luty 16 %

1,0 °C marzec 15 %

7,5 °C kwiecień 10 %

Edit: dla mojego mało ciepłego budynku wygląda to tak i w 2012/2013 się pokrywało pomimo pierwszego roku grzania.

procenty_msc.jpg

Edytowane przez Krzysiek_BB

Brzmi rozsądnie. Jeden baniak to też taniej niż dwa. Ciekawi mnie tylko kwestia sprawności i wad w stosunku do kabli. Myślicie, że będzie odczuwalny jakiś dyskomfort? Chodzi o możliwość kompensacji zysków słonecznych. Ponoć kable płytko w betonie i regulatory pokojowe są w stanie to jakoś uwzględnić.

2. W związku z tym zastanawiam się nad PEXami napędzanymi ciepłą wodą z bojlera ogrzewanego w II taryfie i chciałbym poznać Wasze opinie na ten temat,

wczoraj demontowałem taką prowizorkę u niedalekiego sąsiada, od tamtego sezonu bojler z grzałkami sterowanymi w tanim pradzie służył jako kotłownia i działało to całkiem spoko...

od wczoraj jest PPC C9...;)

Brzmi rozsądnie. Jeden baniak to też taniej niż dwa. Ciekawi mnie tylko kwestia sprawności i wad w stosunku do kabli.

do takiej "kotłowni" to nawet tego baniaka nie trzeba a wystarczy kawałek rury z grzałkami wsadzony w nieco większą skrzynkę razem z rozdzielaczem i pompą obiegową...

sterujesz zwykłym sterownikiem pokojowym...:)

cały dom pażdziernik 274 kwh

w tym w drogiej 79 kwh

co i cwu 123kwh[doliczyłem jeszcze dodatkowe grzanie dzisiaj cwu]

kominek był używany 0 razy[zero razy]

licznik główny całego domu ma nabite 3450 kwh

w tym 662 w drogiej taryfie.

12 miesięcy wyskoczy u mnie 1 grudnia-także jest mała nadzieja że w 4 tyś kwh zamkne 12 miesięcy w energetyce

Edytowane przez malux20

U mnie w październiku poszedł 1 kwh (słownie - jeden kwh) ---- przez ostatnie dwa dni włączałem nachwilkę grzejnik w łazience podczas kąpieli dziecka........ za to piecokominek "zjadł" 50kg tanich brykietów - RAZEM 37,5zł za brykiet + 0.54zł za prąd = 38.05zł!!!! temperatura w domuani razu nie zeszła poniżej 20 st........ w listopadzie mam zamiar trochę więcej prądu poużywać. Edytowane przez mar1982kaz

temperatura w domuani razu nie zeszła poniżej 20 st.

Biorąc pod uwagę takie stwierdzenie sądzę,ze utrzymujesz max.21st.C czyli w domu chodzi się w długim rękawie.

Zapewne 23st.C to niewyobrazalne temp.i już tropiki dla niektórych ;)

U mnie raz zeszła pon.22.st.C to w domu było nie przyjemnie chłodno.

jak dla mnie to bardziej problem braku promieniowania.

czasami też to zauważyłem, że niby ciepło(na termometrze) a w rzeczywistości chłodnawo

Dokładnie tak jest,od kilkunastu dni testuje symulację grzania tylko w II taryfie i powiem,że nie jest za ciekawie.

Po zakończeniu grzania o 6.00 i po przyjściu do domu ok.18.00 na termometrze w salonie jest 22,5st.C i nie jest komfortowo,przynajmniej dla nas,jest wyczuwalny brak ciepła pomimo takiej temperatury.

Być może jest to kwestia przyzwyczajenia bo do tej pory grzane było kiedy potrzeba i podłoga zawsze była przyjemna do chodzenia i nie było takiego efektu jak teraz,że marzły ręce.

Edytowane przez arczi721