qubic 31.10.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Hmmm..... zawsze myslelem, ze na pietrze wychladza sie znacznie szybciej. Przynajmniej u mnie tak jest. to chyba zależy od układu domu, zeszły sezon zużycie parter : piętro to prawie 3 : 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 18:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dokładnie tak jest,od kilkunastu dni testuje symulację grzania tylko w II taryfie i powiem,że nie jest za ciekawie. Po zakończeniu grzania o 6.00 i po przyjściu do domu ok.18.00 na termometrze w salonie jest 22,5st.C i nie jest komfortowo,przynajmniej dla nas,jest wyczuwalny brak ciepła pomimo takiej temperatury. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia bo do tej pory grzane było kiedy potrzeba i podłoga zawsze była przyjemna do chodzenia i nie było takiego efektu jak teraz,że marzły ręce. no i tutaj zbawienne są 2 godziny popołudniowe taniej taryfy. a jaką masz taryfę G12w? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 31.10.2014 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 no i tutaj zbawienne są 2 godziny popołudniowe taniej taryfy. a jaką masz taryfę G12w? Te zbawienne 2h wykorzystane są po części na grzanie cwu,czyli 1g20min na cwu a 40min na c.o. Cały czas G11 a testuje przed G12w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dokładnie tak jest,od kilkunastu dni testuje symulację grzania tylko w II taryfie i powiem,że nie jest za ciekawie. Po zakończeniu grzania o 6.00 i po przyjściu do domu ok.18.00 na termometrze w salonie jest 22,5st.C i nie jest komfortowo,przynajmniej dla nas,jest wyczuwalny brak ciepła pomimo takiej temperatury. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia bo do tej pory grzane było kiedy potrzeba i podłoga zawsze była przyjemna do chodzenia i nie było takiego efektu jak teraz,że marzły ręce. Napisz jeszcze jaka wilgotność. Coś mi się wydaje że WM może będziesz musiał zmniejszyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 31.10.2014 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Napisz jeszcze jaka wilgotność. Coś mi się wydaje że WM może będziesz musiał zmniejszyć Wilgotność w normie,42-47%,reku na 4 biegu czyli jakieś 100-120m3/h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 31.10.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Te zbawienne 2h wykorzystane są po części na grzanie cwu,czyli 1g20min na cwu a 40min na c.o. Cały czas G11 a testuje przed G12w a co Ci broni wykorzystac je jednocześnie na CO i CWU.?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 31.10.2014 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 a co Ci broni wykorzystac je jednocześnie na CO i CWU.?? System Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.10.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Może poczekajmy na pyxisa. Dzis będzie później, bo ma awarię swojego klamota. Awaria poważniejsza, do dziś nieobecny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Wilgotność w normie,42-47%,reku na 4 biegu czyli jakieś 100-120m3/h No to obejmujesz dolną granicę komfortu. Mogę się mylić ale spróbuj zmniejszyć wymianę tak by oscylować w okolicy 50% dla takiej temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.10.2014 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 jak dla mnie to bardziej problem braku promieniowania. czasami też to zauważyłem, że niby ciepło(na termometrze) a w rzeczywistości chłodnawo Patrząc na stopkę, zapewne ktoś zaraz powie, że "produkcja' grzeje Ci dom ? (528 kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 31.10.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No to obejmujesz dolną granicę komfortu. Mogę się mylić ale spróbuj zmniejszyć wymianę tak by oscylować w okolicy 50% dla takiej temperatury. Dobry wieczór, witam specjalistę od wszystkiego - krawaty wiąże, usuwa ciąże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Ach witam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 31.10.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Patrząc na stopkę, zapewne ktoś zaraz powie, że "produkcja' grzeje Ci dom ? (528 kWh) produkcja to jest made in china Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 r19,qubic - to raczej kwestia gustu ale dla mnie 20C w domu byłaby nie do przyjęciajakby spadło do 22, to jest duży dyskomfort Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Dokładnie tak jest,od kilkunastu dni testuje symulację grzania tylko w II taryfie i powiem,że nie jest za ciekawie. Po zakończeniu grzania o 6.00 i po przyjściu do domu ok.18.00 na termometrze w salonie jest 22,5st.C i nie jest komfortowo,przynajmniej dla nas,jest wyczuwalny brak ciepła pomimo takiej temperatury. Być może jest to kwestia przyzwyczajenia bo do tej pory grzane było kiedy potrzeba i podłoga zawsze była przyjemna do chodzenia i nie było takiego efektu jak teraz,że marzły ręce. masz za duży zasobnik (albo za małą moc PC ) przesuń grzanie wody na trochę później - skończy się grzać w drogiej - ale będzie się grzać dłużej CO i komfort będzie odpowiedni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2014 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 No to obejmujesz dolną granicę komfortu. Mogę się mylić ale spróbuj zmniejszyć wymianę tak by oscylować w okolicy 50% dla takiej temperatury. dobre... 50%..., marzenia ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 31.10.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 r19,qubic - to raczej kwestia gustu ale dla mnie 20C w domu byłaby nie do przyjęcia jakby spadło do 22, to jest duży dyskomfort u mnie nie ma takiej opcji bo poniżej 22* to ogrzewanie już w drogim prądzie hula... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 31.10.2014 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 dobre... 50%..., marzenia ... Dlaczego marzenia? Sam się zastanawiałem dlaczego drugi sezon po zmianie z WG na WM odczucie ciepła było niższe niż w pierwszym sezonie. Skroplin z rekuperatora w drugim sezonie było mniej. To dało do myślenia. W tej chwili zainfekowałem sterownik, dołożyłem kilka czujników i sprawdzam jak w sezonie zimowym sobie poradzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 31.10.2014 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 Sezon "chłodniczy" od 28/07 przy średnej cenie 49gr/kWhkosztował mnie 35zl. Sezon grzewczy do tej pory nie przekroczył 30zł (kable + klimatyzacja) temp w domu jeszcze nie spadła poniżej 22*C z wyjatkiem naszej sypialni gdzie jest okolo 21*C.Żałuje tylko że tak późno kupiłem klimatyzację, choć z drugiej strony cztery lata temu nie było takich co można sterować przez smartphone/www , a to jest duża zaleta jak dla mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość tymczasowy19 31.10.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Października 2014 u mnie nie ma takiej opcji bo poniżej 22* to ogrzewanie już w drogim prądzie hula... u mnie też, ale jak spadnie do równo 22, to jeszcze się może nie załączyć chyba mamy ten sam sterownik i nawet identyczne nastawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts