mar1173 01.11.2014 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 to moje pytanie jest takie: co się dzieje pomiędzy 13 a 15tą, że musisz dogrzewać o o18-19 łazienkę? czyżby PocoCito szykowała CWU przez prawie 2h a później nie wystarcza na CO? to tak, jak u adiqqa... o jak dobrze, że mam NCO Część wytłumaczyłem ci powyżej. Jeśli chodzi o łazienki to wentylacja sprawia że po kilku godzinach bez grzania temp. w nich wyrównuje z temp innych pomieszczeń czyli ok 22,5 st. Dla niektórych domowników jest to trochę za mało. Dlatego często grzeję w godz. 5-6 i 18-19 również w maju, czerwcu, wrześniu a nawet w lipcu i sierpniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Specjalnie dla ciebie. To że ktoś ma ustawione grzanie CWU w godz np. 4-6 nie oznacza to że przez 2 godz, grzeje cwu. Jak ty masz bojler ustawiony na tanią taryfę to czy on też grzeje się cały czas. W tym i tym przypadku grzeje wg potrzeby. A widełki ustawia się po to by nie grzać np. wody o 23 bo o tej godzinie raczej nikomu się nie przyda a będzie traciła ciepło przez całą noc. Ktoś potrzebuje ciepłej wody na 6 rano to ustawia sobie grzanie na 4. Przeważnie tak jest że po zagrzaniu CWU PC przechodzi na grzanie CO jeśli jest taka potrzeba . Ja mam ustawione na 46 st 13-15 i 40st 4-5. Ale nie oznacza to że CWU grzeję przez 3 godziny dziennie.Często jest tak że rano się w ogóle nie załącza a w godz 13-15 pracuje przez ok 1 godz. a pozostały czas wykorzystuje do grzania CO. Przy zużyciu ponad 9 m3 CWU PC pracowała niewiele ponad 1 godz/dzień w październiku. Istotne znaczenie ma również moc PC temp. DZ, wody wodociągowej, zużycie , rodzaj zbiornika itd. Jednak przy podobnym zużyciu CWU i podobnej mocy PC czas pracy również będzie zbliżony. ja cię doskonale rozumiem. ponawiam zatem pytanie: co się dzieje, że dogrzewasz łazienki pomiędzy 18-19, czyli w drogiej a) nie zdążyłeś załadować kWh w posadzkę, bo pc grzała CWU? b) nie masz NCO, wiec siłą rzeczy kotłujesz w całym domu, co zresztą napisałeś c) masz za dużo pieniędzy (choć to nie moja sprawa akurat) d) czy wszystko razem - czyli a+b+c? troszkę mi was żal, bo taki zestaw: łazienka 24stC od 6-8 rano a sypialnia 21stC w tych samych godzinach a pralnia przez 6h 3 dni w tyg na 23stC jest totalnie nieosiągalny zestaw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Część wytłumaczyłem ci powyżej. Jeśli chodzi o łazienki to wentylacja sprawia że po kilku godzinach bez grzania temp. w nich wyrównuje z temp innych pomieszczeń czyli ok 22,5 st. Dla niektórych domowników jest to trochę za mało. Dlatego często grzeję w godz. 5-6 i 18-19 również w maju, czerwcu, wrześniu a nawet w lipcu i sierpniu. pompą? przecież to nielogiczne. kup sobie grzejniczek od p. Brzęczkowskiego - będzie i szybciej i prądem z COP = 1 i - paradoksalnie - taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 01.11.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dlatego u mnie ogrzewanie chodzi tak długo ile jest taniej taryfy a podłoga bierze ile potrzebuje. Grzałka pyka sobie w celu wyrównania potrzeb grzewczych. Utrzymuje temp. pomiędzy 22 i 22.5 st. Nie no spoko,mi chodzi o coś innego. Mam G11 i grzałem kiedy było potrzeba,przy symulacji grzania jak w G12 czyli 100% w taniej bez problemu temperatura zadana w domu jest utrzymywana ale pomimo tego o godz.18.00 czyli po 14h od zaprzestania grzania temperatura w domu jest dalej 22,5st.C ale jest wyraźnie wyczuwalny chłód,jest znacznie mniej komfortowo w domu niż wtedy kiedy grzeje się na okrągło. W tym wypadku,w celu podniesienia komfortu,żeby nie zakładać swetrów trzeba by było lekko podgrzać podłogi w drogiej lub włączyć kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.11.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 ja cię doskonale rozumiem. ponawiam zatem pytanie: co się dzieje, że dogrzewasz łazienki pomiędzy 18-19, czyli w drogiej a) nie zdążyłeś załadować kWh w posadzkę, bo pc grzała CWU? b) nie masz NCO, wiec siłą rzeczy kotłujesz w całym domu, co zresztą napisałeś c) masz za dużo pieniędzy (choć to nie moja sprawa akurat) d) czy wszystko razem - czyli a+b+c? troszkę mi was żal, bo taki zestaw: łazienka 24stC od 6-8 rano a sypialnia 21stC w tych samych godzinach a pralnia przez 6h 3 dni w tyg na 23stC jest totalnie nieosiągalny zestaw Tam gdzie stale ktoś przebywa jest 22-24 st w zależności od pomieszczenia. Nie mam potrzeby podwyższania czy obniżania temp. NCO tylko po co. Mnie to jest zupełnie nie potrzebne. Dogrzewanie łazienek nie powoduje skoków temp w innych pomieszczeniach gdyż trwa to zbyt krótko. Całe grzanie w październiku to średnio 2h/dobę, przeważnie 1 h rano i 1 h w dzień (13-15) lub ewentualnie 18-19. Mnie kWh obecnie wychodzi przy CO w taniej ok 6 gr i 18 gr w drogiej tak że ja nie mam sraczki jak PC mi się nie załączy w taniej taryfie albo w którymś pomieszczeniu o 0,5 st za dużo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 01.11.2014 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 kablarze nie odczuwają efektu chłodu. Zapewne,nawet przy 20-21st.C czyli standartowej temperaturze kablarzy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Zapewne,nawet przy 20-21st.C czyli standartowej temperaturze kablarzy... R%K nie jest dla mnie wyznacznikiem w niczym. Tym bardziej w temperaturze. Mam 22/23stC Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2014 22:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Myślałem, że pompiarze nie mają kotłowni ?! Semantyka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Niestety Pyxis w tym przypadku ma rację. Tu nie chodzi o "racje", bo ja podaje stan rzeczywisty. I dlaczego koowa "niestety"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 01.11.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Mnie kWh obecnie wychodzi przy CO w taniej ok 6 gr i 18 gr w drogiej tak że ja nie mam sraczki jak PC mi się nie załączy w taniej taryfie albo w którymś pomieszczeniu o 0,5 st za dużo. Ot i prawda. Dlatego też nawet w G11 kWh dla pococito wychodzi ok.0,2zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.11.2014 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 pompą? przecież to nielogiczne. kup sobie grzejniczek od p. Brzęczkowskiego - będzie i szybciej i prądem z COP = 1 i - paradoksalnie - taniej Ja tam nie patrzę jaki mam miesiąc. Jak sterownik każe grzać to grzeję a nie wyciągam koc czy polar bo maj czy czerwiec. Co bym nie wymyślił to w moim przypadku nie ma sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Tu nie chodzi o "racje", bo ja podaje stan rzeczywisty. I dlaczego koowa "niestety"? 'Niestety' było dla Jaśka. A ciebie na wodomierz nie stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Ja tam nie patrzę jaki mam miesiąc. Jak sterownik każe grzać to grzeję a nie wyciągam koc czy polar bo maj czy czerwiec. a to tak, jak ja, czy jasiek. Tylko my wybiórczo pomieszczenia ale za to drożej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 01.11.2014 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 panowie pompairze - tutaj prośba o ustalenie, ile w końcu trwa podgrzanie tej CWU. zakładam, że myjecie się w jednakowo ciepłej wodzie. Żle zakładasz,ja mam tylko wannę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Ot i prawda. Dlatego też nawet w G11 kWh dla pococito wychodzi ok.0,2zł może wychodzic i po 0,01zł, pod warunkiem, ze taka sytuacja jest konieczna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Żle zakładasz,ja mam tylko wannę. to nie rzutuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2014 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 troszkę mi was żal, bo Nawet nie wiesz jak mi Ciebie zal z Twoim kosmicznym zuzyciem w tej niewielkiej zimnej norce. Mam 22/23stC Chyba pod pacha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.11.2014 23:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 A ciebie na wodomierz nie stać? A skad taki wniosek? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 01.11.2014 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 może wychodzic i po 0,01zł, pod warunkiem, ze taka sytuacja jest konieczna. Dla kogoś komu w temp.21st.C jest gorąco to oczywiście,taka potrzeba nie zaistnieje. Ja opisuje moje spostrzeżenia z grzania w G11 po przejsciu na G12 i temperaturze w domu tu i tu 22,5st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hippek 01.11.2014 23:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2014 Dla kogoś komu w temp.21st.C jest gorąco to oczywiście,taka potrzeba nie zaistnieje. Ja opisuje moje spostrzeżenia z grzania w G11 po przejsciu na G12 i temperaturze w domu tu i tu 22,5st.C. taka potrzeba nie istnieje, gdy ktos zakumuluje sobie w taniej. p.s. pana pyxisa proszę o nie zapuszczanie się w rejony temperatur z 2 z przodu. Pana wiedza jest przydatna ale w pieczarkarniach, gdzie takie temepratury nie są pożądane. Dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts