Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Czy ty piłes czy tak normalnie, przeciez wczesniej pisałes o operatorze jako o sprzedawcy, a teraz operator u ciebie jest dystrybutorem.

Jak nowy sprzedwca ma podpisac umowę o sprzedaz energii nie mając jej w ofercie (np. G13)

Jezeli z dystrybutorem jest u mowa o G11 to jak sprzedawca ma zmieniac godziny, najpierw dystrybutor ma zmienic taryfę. Musi byc zgodnosc taryf o dystrybutora i sprzedawcy.

Jezeli ma byc zgodnosc, to w jaki sposob DUON chce mnie rozliczac jak w G11 lub G12/G12w, skoro na ta chwila ja mam podpisana umowe z Enea na C11 ( tzw budowlany, czyli dla firm) . Cytuje emaila z biura sprzedazy DUON:

"Jako sprzedawca możemy zaproponować rozliczanie jak dla gospodarstwa domowego, mimo, że Operator prawdopodobnie zaproponuje prąd budowlany. "

Jasiek masz problemy z oczami czy tylko z Pyxisem dyskutujesz. Podałem ci linka do mojego zużycia kilka postów wyżej tak że się nie czepiaj.

z tego co zdążyłem zauważyć to masz też kilkadziesiąt procent większe ogólne zużycie wody od Pyxisa ...

a tak swoją drogą to gratuluje takiego "wylewu" z kranów ...:cool:

z tego co zdążyłem zauważyć to masz też kilkadziesiąt procent większe ogólne zużycie wody od Pyxisa ...

a tak swoją drogą to gratuluje takiego "wylewu" z kranów ...:cool:

Człowiek wszystkim nie dogodzi, dla jednych jestem amiszem i mało prądu zużywam zwłaszcza na bytowy a dla inny jestem zbyt wylewny.

rozumiem że u was kibelki są zasilane ciepłą wodą aby u zyskać te 60-70% i udowodnić że jednak tej ciepłej wylewacie dużo...;)

Jesli ktoś ma miesięczne zużycie zwu na poziomie 13-15m3 to dziennie daje 430-500l zwu,z tego 60-70% cwu czyli 250-350l czyli na kibelki zostaje 180-200l,do kibelka wchodzi 6-7l czyli ile razy trzeba odwiedzić wc ?

Gość tymczasowy19
Człowiek wszystkim nie dogodzi, dla jednych jestem amiszem i mało prądu zużywam zwłaszcza na bytowy a dla inny jestem zbyt wylewny.

u ciebie wyszło, że 53% poszło na cele CWU

kiedyś gdzieś czytałem, że te proporcje wynoszą statystycznie 55%

mieścisz się w normie :p

Jaśku tylko weź jeszcze pod uwagę że w bojlerze grzeje- sz / my wode do ~ 55*C a wodomierz pokaże Ci tylko ile wody o takiej temp poszło, a PC grzeje do ~ 45*C i w takich porównaniach sam wodomierz niewiele porówna tu idealnym rozwiązaniem byłoby założenie ciepłomierza i odczyty w GJ byłyby miarodajne.

Inna ilość wody zimnej zostanie domieszana przy grzałce, a inna przy PC.

To tak tylko jako info techniczne.

rozumiem że u was kibelki są zasilane ciepłą wodą aby u zyskać te 60-70% i udowodnić że jednak tej ciepłej wylewacie dużo...;)

Raczej zeby pokazac, ze tak malo. Jesli odejmiesz kibelki to niewiele pojdzie na pralke i zmywarke. Reszt to praktycznie CWU.

I jeszcze w kwestii sprecyzowania: Dla mnie (i nie tylko) CWU to zuzywana woda o temperaturze 38-40*C, a nie to co przeleci przez zasobnik, bo z zasobnika mozesz miec 40*C jak i 60*C i takie porownywanie jest bez sensu, z czego "na pewno" zdajesz sobie sprawe (pisze to odnosnie wodomierza na zasilniu zasobnika ktry proponowales). :)

Jesli ktoś ma miesięczne zużycie zwu na poziomie 13-15m3 to dziennie daje 430-500l zwu,z tego 60-70% cwu czyli 250-350l czyli na kibelki zostaje 180-200l,do kibelka wchodzi 6-7l czyli ile razy trzeba odwiedzić wc ?

Jesli 13-15m3 to raczej rodzina 4 osobowa. Niech kazdy z domownikow uzyje 7x na dobe spluczki i masz 200l. Wcale nie trzeba miec zapalenia pecherza, zeby taka "norme" dobowa wykonac. :)

Jaśku tylko weź jeszcze pod uwagę że w bojlerze grzeje- sz / my wode do ~ 55*C a wodomierz pokaże Ci tylko ile wody o takiej temp poszło, a PC grzeje do ~ 45*C i w takich porównaniach sam wodomierz niewiele porówna tu idealnym rozwiązaniem byłoby założenie ciepłomierza i odczyty w GJ byłyby miarodajne.

Inna ilość wody zimnej zostanie domieszana przy grzałce, a inna przy PC.

To tak tylko jako info techniczne.

Było podane i z wodomierza i ciepłomierza a wy dalej swoje

Było podane i z wodomierza i ciepłomierza a wy dalej swoje

Przecież widziałem u Ciebie

"CWU - 9,4m3 PC wyprodukowała 1,414GJ=ok 393 kWh

koszt- 27,49 zł

zużycie - 109,95 kWh"

i to jest b. rzetelnie ..... ale to u Ciebie, a u innych ....

ps to i tak bardzo duże zużycie ..... ja tyle zużywam całej wody na msc :)

EDIT:

a teraz sobie wyobraź że mieszkasz w Stara Kamienica - Gmina gdzie 1m3 wody + ścieki kosztuje 68 PLN lub

Białogard - Gmina gdzie za 1m3 płacisz 50 PLN

Mnożąc to przez Twoje miesięczne zużycie 17m3 roczny koszt wody i ścieków to 13 782 PLN

porównując to do ogrzewania czystym prądem to tak jakbym kupił chleb :)

http://www.cena-wody.pl/index.php?p=&Kol=4&Klo=4&po=2&iw=a&lu=&da=gd

Edytowane przez Krzysiek_BB