Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Było podane i z wodomierza i ciepłomierza a wy dalej swoje

a ja swoje to podaje z czego...?

wyssane z palca ...?

przecież ja nie czepiam się Pyxisa ile czasu on tą wodę grzał a tylko sposobu przeliczenia kwh na litry nie wspominając o tym że sprawność "klamota" tylko szacunkowa...;)

ja nie twierdzę że pompa nie uzyskuje określonej sprawności tyle że wyskakuje się z szacunkami jako wyrocznia, jak policzyłem w ten sam sposób u siebie ( zmierzona temp. zasilania, temp. wyjścia z bojlera i zużyte kwh...) to wyszło "drobne" 37% rozbieżności względem wodomierza na ciepłej wodzie ...,to ze ja grzeję 80L do 55* a ktoś inny 300L do 38* nie ma nic do rzeczy bo przy takim liczeniu zawsze wychodzi 100% sprawności całego systemu CWU ( oczywiście pod warunkiem że COP będzie zmierzony a nie szacunkowy...)

przecież ja nie czepiam się Pyxisa ile czasu on tą wodę grzał a tylko sposobu przeliczenia kwh na litry nie wspominając o tym że sprawność "klamota" tylko szacunkowa...;)

Ty naprawde masz jakies klopoty z pamiecia, czy tylko palisz glupa? :)

Przeciez wyraznie w pierwszym poscie przyczepiles sie do czasu pracy pompy na cele CWU a nie do zadnej sprawnosci czy przeliczen kWh na litry. Ze niby w dziennym okienku pompa ma czas tylko na zagrzanie CWU.

to gratuluje stabilnej temperatury w chałupie skoro na CO pozostaje ci tylko noc a jak sam twierdzisz ogrzewanie tylko w tanim prądzie ...;)

Ty naprawde masz jakies klopoty z pamiecia, czy tylko palisz glupa? :)

Przeciez wyraznie w pierwszym poscie przyczepiles sie do czasu pracy pompy na cele CWU a nie do zadnej sprawnosci czy przeliczen kWh na litry. Ze niby w dziennym okienku pompa ma czas tylko na zagrzanie CWU.

a gdzie ja wyraźnie napisałem że Twoja pompa pracuje przez dwie godziny...?

określiłem tylko że to okrojone okienko po południu pomoże tyle co "umarłemu kadzidło"...

sam wyskoczyłeś z wielkimi wyliczeniami...

ciekawi mnie jeszcze ile razy ten twój klamot ( podoba mi się to określenie ...:cool: )zrobi start / stop zanim dobije do tych 48* jakie podałeś dla taniego prądu i jak długi ma czas przestoju pomiędzy załączeniami...

z tego co się orientuję w czasie pracy PC jest liczona sama praca sprężarki a nie czas mielenia wody przez pompę obiegową wężownicy CWU , tak że jak piszesz 20-30min to sam wiesz że wystarczy trzy taktowania i faktyczny czas grzania CWU robi się blisko godziny ...

oczywiście można "wyśrubować" wszystkie zabezpieczenia i katować sprzęt dla jakiejś idei ale może wtedy raczej nie wyskakiwać z długoletnią bezawaryjna pracą...;)

tak swoją drogą uważasz że 300L baniak grzany do 48* i stojący w dość chłodnym pomieszczeniu robi mniejsze straty postojowe niż 80L bojler grzany do 55* i zawieszony w ciepłym (23*)kibelku...?

Jasko: Ty wyraznie nigdy nic nie piszesz, bo nie masz wiedzy, zeby przejsc do konkretow. Zawsze cos sugerujesz albo insynuujesz. :)

Mam tak a nie inaczej dobrana temperature, zeby uniknac taktowania pompy i cala operacja grzania CWU to jeden cykl pracy sprezarki (nawet dla letnich temperatur DZ). Jak mial bym wieksza wezownice w zasobniku, to bym grzal w tanim pradzie CWU wyzej i skuteczniej, ale wlasnie przez mozliwosc taktowania pompy tego nie robie i czesc (25%) podgrzewania CWU musze realizowac w drogiej taryfie jako dogrzewanie zasobnika przy wiekszym rozbiorze wody.

Na zabezpieczenia nie mam wplywu, bo presostat wylaczylby pompe i weszla by w tryb 'awaria". Temperatura rury zasilajacej zasobnik pod koniec cyklu grzania CWU w drogiej taryfie to 56-57*C. Jak mial bym kaloryfery a nie podlogowke, to na takich temperaturach pompa pracowala by caly czas grzejac CO (i u niektorych tak pracuje). To jej nie zabije - bez "obaw". :)

Co do czasow to juz Ci napisalem, ze jest to precyzyjnie zmierzony czas danego cyklu pracy pompy, bo mierze wlasnie czas pracy pomp obiegowych i w ten sposob rozroniam czy grzane jest CO czy CWU. Ciekawe jak pompa grzejac CWU 0,85h/d w minimum 4 cyklach jest w stanie wg. Ciebie zajac praktycznie cale 2h okienko taniego pradu w dzien? :D

PC NUOS 80 L nagrzewa wodę z 15*C do 55*C w ciągu 4,20 h (przy T powietrza 20*C)

Trochę długo ? Chyba że klamot Pixisa to jest ekspresowy jakiś.

Porównujesz mrówke do słonia.

W jakim czasie zrobi to grzałka 12kW ze zbiornikiem 300l ? Ty masz 1,2kW.

Druga sprawa to nie sądzę żeby w południe było grzane od 15st.C

Faktem jednak jest,że dwie h po południu na c.o to jest nic.

Porównujesz mrówke do słonia.

W jakim czasie zrobi to grzałka 12kW ze zbiornikiem 300l ? Ty masz 1,2kW.

Druga sprawa to nie sądzę żeby w południe było grzane od 15st.C

Faktem jednak jest,że dwie h po południu na c.o to jest nic.

Dla Wivaldiego pojecia mocy jest zupelnie oderwane od rzeczywistosci. Nie potrafi fizycznie zinterpretowac tej jednostki, wiec co sie dziwisz. :)

Im mocniej przewymiarowana pompa, tym znaczenie dogrzewania CO w dzien rosnie, bo w tym samym czasie wpompujesz w posadzke wiecej energii.IMHO ma on bardzo duze znaczenie dla utrzymania stabilnej temperatury zima, zwlaszcza w pochmurny dzien.

BTW:

Nizej jest godzinowy wykres pracy pompy z ostatniej doby. Zielone to CWU a czerwone to CO. Szara grubsza linia na dole wykresu to godziny drogiej taryfy To chyba niektorym wiele powie, bo spedzilem dlugie godziny, zeby spreparowac to wielkie "oszustwo". :D

http://szkut.com/dom/t/PCi_STAT_Wykres2.bmp

Zobacz jasko na zielony slupek w czasie dziennego okienka z wczoraj. :)

Im mocniej przewymiarowana pompa, tym znaczenie dogrzewania CO w dzien rosnie, bo w tym samym czasie wpompujesz w posadzke wiecej energii.IMHO ma on bardzo duze znaczenie dla utrzymania stabilnej temperatury zima, zwlaszcza w pochmurny dzien.

Nie przy p-w i inwenterze.

Pompa w okienku nie będzie pracowała z pełną mocą bo dom jest juz nagrzany z nocy.

Ciągle piszecie o akumulacyjnym grzaniu ale co jeżeli trafia się słoneczny dzień i macie akurat wolne a podłoga już nagrzana w nocy .Wietrzycie ?

A jaki jest problem - się wietrzy.

Opon na letnie też nie zmieniasz jak w styczniu jest plus 14*C.

Jedziesz dalej na zimowych.

Trudno mieć ciastko i zjeść ciastko.:D

A jaki jest problem - się wietrzy.

Opon na letnie też nie zmieniasz jak w styczniu jest plus 14*C.

Jedziesz dalej na zimowych.

Trudno mieć ciastko i zjeść ciastko.:D

No jak tak to spoko. Przy kablach to może ma sens ( patrz koszt prądu) .Ale przy pompie to niewiem dla np. 500 zł rocznie taka zabawa .