Pyxis 03.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231704-Zle-sk… truowana-misa-WC pomozecie koledze? moze pyxis, bo przed chwila wykazal sie znajomoscia takze tego tematu... podejrzewam, ze to dlatego, ze nie robil OZC u asolta... Jesli chodzi o smrodek, to Ty jestes niekwestonowanym ekspertem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.11.2014 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Było podane i z wodomierza i ciepłomierza a wy dalej swoje a ja swoje to podaje z czego...? wyssane z palca ...? przecież ja nie czepiam się Pyxisa ile czasu on tą wodę grzał a tylko sposobu przeliczenia kwh na litry nie wspominając o tym że sprawność "klamota" tylko szacunkowa... ja nie twierdzę że pompa nie uzyskuje określonej sprawności tyle że wyskakuje się z szacunkami jako wyrocznia, jak policzyłem w ten sam sposób u siebie ( zmierzona temp. zasilania, temp. wyjścia z bojlera i zużyte kwh...) to wyszło "drobne" 37% rozbieżności względem wodomierza na ciepłej wodzie ...,to ze ja grzeję 80L do 55* a ktoś inny 300L do 38* nie ma nic do rzeczy bo przy takim liczeniu zawsze wychodzi 100% sprawności całego systemu CWU ( oczywiście pod warunkiem że COP będzie zmierzony a nie szacunkowy...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.11.2014 22:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 przecież ja nie czepiam się Pyxisa ile czasu on tą wodę grzał a tylko sposobu przeliczenia kwh na litry nie wspominając o tym że sprawność "klamota" tylko szacunkowa... Ty naprawde masz jakies klopoty z pamiecia, czy tylko palisz glupa? Przeciez wyraznie w pierwszym poscie przyczepiles sie do czasu pracy pompy na cele CWU a nie do zadnej sprawnosci czy przeliczen kWh na litry. Ze niby w dziennym okienku pompa ma czas tylko na zagrzanie CWU. to gratuluje stabilnej temperatury w chałupie skoro na CO pozostaje ci tylko noc a jak sam twierdzisz ogrzewanie tylko w tanim prądzie ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2014 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ty naprawde masz jakies klopoty z pamiecia, czy tylko palisz glupa? Przeciez wyraznie w pierwszym poscie przyczepiles sie do czasu pracy pompy na cele CWU a nie do zadnej sprawnosci czy przeliczen kWh na litry. Ze niby w dziennym okienku pompa ma czas tylko na zagrzanie CWU. a gdzie ja wyraźnie napisałem że Twoja pompa pracuje przez dwie godziny...? określiłem tylko że to okrojone okienko po południu pomoże tyle co "umarłemu kadzidło"... sam wyskoczyłeś z wielkimi wyliczeniami... ciekawi mnie jeszcze ile razy ten twój klamot ( podoba mi się to określenie ... )zrobi start / stop zanim dobije do tych 48* jakie podałeś dla taniego prądu i jak długi ma czas przestoju pomiędzy załączeniami... z tego co się orientuję w czasie pracy PC jest liczona sama praca sprężarki a nie czas mielenia wody przez pompę obiegową wężownicy CWU , tak że jak piszesz 20-30min to sam wiesz że wystarczy trzy taktowania i faktyczny czas grzania CWU robi się blisko godziny ... oczywiście można "wyśrubować" wszystkie zabezpieczenia i katować sprzęt dla jakiejś idei ale może wtedy raczej nie wyskakiwać z długoletnią bezawaryjna pracą... tak swoją drogą uważasz że 300L baniak grzany do 48* i stojący w dość chłodnym pomieszczeniu robi mniejsze straty postojowe niż 80L bojler grzany do 55* i zawieszony w ciepłym (23*)kibelku...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 twój klamot ( podoba mi się to określenie ... ) Fakt, określenie jest super. Proponuję używać skrótu KL zamiast PC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 niż 80L bojler grzany do 55* i zawieszony w ciepłym (23*)kibelku...? PC NUOS 80 L nagrzewa wodę z 15*C do 55*C w ciągu 4,20 h (przy T powietrza 20*C) Trochę długo ? Chyba że klamot Pixisa to jest ekspresowy jakiś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jasko: Ty wyraznie nigdy nic nie piszesz, bo nie masz wiedzy, zeby przejsc do konkretow. Zawsze cos sugerujesz albo insynuujesz. Mam tak a nie inaczej dobrana temperature, zeby uniknac taktowania pompy i cala operacja grzania CWU to jeden cykl pracy sprezarki (nawet dla letnich temperatur DZ). Jak mial bym wieksza wezownice w zasobniku, to bym grzal w tanim pradzie CWU wyzej i skuteczniej, ale wlasnie przez mozliwosc taktowania pompy tego nie robie i czesc (25%) podgrzewania CWU musze realizowac w drogiej taryfie jako dogrzewanie zasobnika przy wiekszym rozbiorze wody. Na zabezpieczenia nie mam wplywu, bo presostat wylaczylby pompe i weszla by w tryb 'awaria". Temperatura rury zasilajacej zasobnik pod koniec cyklu grzania CWU w drogiej taryfie to 56-57*C. Jak mial bym kaloryfery a nie podlogowke, to na takich temperaturach pompa pracowala by caly czas grzejac CO (i u niektorych tak pracuje). To jej nie zabije - bez "obaw". Co do czasow to juz Ci napisalem, ze jest to precyzyjnie zmierzony czas danego cyklu pracy pompy, bo mierze wlasnie czas pracy pomp obiegowych i w ten sposob rozroniam czy grzane jest CO czy CWU. Ciekawe jak pompa grzejac CWU 0,85h/d w minimum 4 cyklach jest w stanie wg. Ciebie zajac praktycznie cale 2h okienko taniego pradu w dzien? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Fakt, określenie jest super. Proponuję używać skrótu KL zamiast PC. To od razu sugeruje wieeeelki dooposcisk piszacego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 04.11.2014 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 PC NUOS 80 L nagrzewa wodę z 15*C do 55*C w ciągu 4,20 h (przy T powietrza 20*C) Trochę długo ? Chyba że klamot Pixisa to jest ekspresowy jakiś.Porównujesz mrówke do słonia. W jakim czasie zrobi to grzałka 12kW ze zbiornikiem 300l ? Ty masz 1,2kW. Druga sprawa to nie sądzę żeby w południe było grzane od 15st.C Faktem jednak jest,że dwie h po południu na c.o to jest nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Porównujesz mrówke do słonia. W jakim czasie zrobi to grzałka 12kW ze zbiornikiem 300l ? Ty masz 1,2kW. Druga sprawa to nie sądzę żeby w południe było grzane od 15st.C Faktem jednak jest,że dwie h po południu na c.o to jest nic. Dla Wivaldiego pojecia mocy jest zupelnie oderwane od rzeczywistosci. Nie potrafi fizycznie zinterpretowac tej jednostki, wiec co sie dziwisz. Im mocniej przewymiarowana pompa, tym znaczenie dogrzewania CO w dzien rosnie, bo w tym samym czasie wpompujesz w posadzke wiecej energii.IMHO ma on bardzo duze znaczenie dla utrzymania stabilnej temperatury zima, zwlaszcza w pochmurny dzien. BTW: Nizej jest godzinowy wykres pracy pompy z ostatniej doby. Zielone to CWU a czerwone to CO. Szara grubsza linia na dole wykresu to godziny drogiej taryfy To chyba niektorym wiele powie, bo spedzilem dlugie godziny, zeby spreparowac to wielkie "oszustwo". http://szkut.com/dom/t/PCi_STAT_Wykres2.bmp Zobacz jasko na zielony slupek w czasie dziennego okienka z wczoraj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 04.11.2014 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Im mocniej przewymiarowana pompa, tym znaczenie dogrzewania CO w dzien rosnie, bo w tym samym czasie wpompujesz w posadzke wiecej energii.IMHO ma on bardzo duze znaczenie dla utrzymania stabilnej temperatury zima, zwlaszcza w pochmurny dzien. Nie przy p-w i inwenterze. Pompa w okienku nie będzie pracowała z pełną mocą bo dom jest juz nagrzany z nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 To od razu sugeruje wieeeelki dooposcisk piszacego. Jesteś w "mylnym błędzie" Stolce oddaję regularnie, żadnych doooposcisków. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 04.11.2014 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 I to jest "minus" inwentera przy akumulacyjnej posadzce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Nie przy p-w i inwenterze. Pompa w okienku nie będzie pracowała z pełną mocą bo dom jest juz nagrzany z nocy. A pewnie. Dlatego do grzania z nastawieniem na tani prad dodatkowa "inteligencja" pompy tylko przeszkadza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Dla Wivaldiego pojecia mocy jest zupelnie oderwane od rzeczywistosci. Nie potrafi fizycznie zinterpretowac tej jednostki, wiec co sie dziwisz. Z wykształcenia jestem humanistą, wiec trochę techniki i się gubię. Dla mnie kilo-waty jest lżejszy od kilo-ołowiu. Wybaczcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 I to jest "minus" inwentera przy akumulacyjnej posadzce. A gdzie Twój motoryzacyjny awatar ? Alfa i Omega ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Magda_lena85 04.11.2014 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Z wykształcenia jestem humanistą, wiec trochę techniki i się gubię. Dla mnie kilo-waty jest lżejszy od kilo-ołowiu. Wybaczcie. http://images69.fotosik.pl/335/5f94025701d2b1c7gen.png masz coś do humanistów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.11.2014 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ciągle piszecie o akumulacyjnym grzaniu ale co jeżeli trafia się słoneczny dzień i macie akurat wolne a podłoga już nagrzana w nocy .Wietrzycie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ciągle piszecie o akumulacyjnym grzaniu ale co jeżeli trafia się słoneczny dzień i macie akurat wolne a podłoga już nagrzana w nocy .Wietrzycie ? A jaki jest problem - się wietrzy. Opon na letnie też nie zmieniasz jak w styczniu jest plus 14*C. Jedziesz dalej na zimowych. Trudno mieć ciastko i zjeść ciastko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.11.2014 12:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jaki jest problem - się wietrzy. Opon na letnie też nie zmieniasz jak w styczniu jest plus 14*C. Jedziesz dalej na zimowych. Trudno mieć ciastko i zjeść ciastko. No jak tak to spoko. Przy kablach to może ma sens ( patrz koszt prądu) .Ale przy pompie to niewiem dla np. 500 zł rocznie taka zabawa . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts