Pyxis 04.11.2014 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ciągle piszecie o akumulacyjnym grzaniu ale co jeżeli trafia się słoneczny dzień i macie akurat wolne a podłoga już nagrzana w nocy .Wietrzycie ? Jesli sie trafi, ze po zimnej nocy mam piekny sloneczny i cieply dzien a w domu za cieplo, to sie rozszczelnia okna. Przy sterowaniu pogodowym pompa sie w dzien raczej nie zalczy, jesli jest cieplo i slonecznie. Grzanie w tanim pradzie to spore oszczednosci a takich dni jest naprawde niewiele. Nie jest to problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2014 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Niestety nie wynaleziono dotąd takiej pogodynki, która by wiedziała o jutrzejszej pogodzie i pewnie jej nigdy nie wymyślą (chociaż kto wie...), ale dzień jest już dużo krótszy i słoneczko też już mniejszą mocą świeci, więc tragedii nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 04.11.2014 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 PC NUOS 80 L nagrzewa wodę z 15*C do 55*C w ciągu 4,20 h (przy T powietrza 20*C) Trochę długo ? Chyba że klamot Pixisa to jest ekspresowy jakiś. co Wy za pompy macie? Mi TCap 9kW przy temperaturze zewnętrznej 8* nagrzewa 300L wody od 16*C do 48*C w 48 minut, kosztuje to 2,8kWh Generalnie całego zbiornika 300L nie rozbieram więc dogrzanie go 1 raz na dobę trwa ok 25-30 min i kosztuje ok 65-70gr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 04.11.2014 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jesli sie trafi, ze po zimnej nocy mam piekny sloneczny i cieply dzien a w domu za cieplo, to sie rozszczelnia okna. Przy sterowaniu pogodowym pompa sie w dzien raczej nie zalczy, jesli jest cieplo i slonecznie. Grzanie w tanim pradzie to spore oszczednosci a takich dni jest naprawde niewiele. Nie jest to problemem. To zajefajnie kupic PC za 15-20 tys i reagowac na zmiane pogody poprzez rozczelnianie okna. No wybor idealny A jakbys mial kabelki z czujnikiem podlogi i powietrza to by nie bylo problemu i 20 tys w kieszeni Juz nie wspomne o mojej protezie PC w salonie, ktora w kilka sekund zareaguje na wzrost temp I jak mozna twierdzic ze to uzytkownik kabli nie ma alternatywy na ogrzewanie? Ma, i to ogromne, ma ladnych pare tys i moze miec zuzycie takie samo jak Ty np dzieki klimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 04.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 co Wy za pompy macie? Mi TCap 9kW przy temperaturze zewnętrznej 8* nagrzewa 300L wody od 16*C do 48*C w 48 minut, kosztuje to 2,8kWh Generalnie całego zbiornika 300L nie rozbieram więc dogrzanie go 1 raz na dobę trwa ok 25-30 min i kosztuje ok 65-70gr. Ten Nuos ma silnik 250w co ty porównujesz?Wogóle ta jesień premiuję wszystkich użytkowników powietrznych pomp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2014 13:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jakbys mial kabelki z czujnikiem podlogi i powietrza to by nie bylo problemu i 20 tys w kieszeni To ty nie akumulujesz ciepła w nocnej taryfie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 04.11.2014 13:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jak akumulujecie tyle ciepła w posadzkach?Przecież nie można grzać do woli, już nie mówię jak ktoś ma parkiet, ale nawet na płytkach też nie za bardzo, bo za ciepłe... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2014 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jak akumulujecie tyle ciepła w posadzkach? Przecież nie można grzać do woli, już nie mówię jak ktoś ma parkiet, ale nawet na płytkach też nie za bardzo, bo za ciepłe... Zwyczajnie, chowa się tam i jest na potem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jakbys mial kabelki z czujnikiem podlogi i powietrza to by nie bylo problemu i 20 tys w kieszeni Ale rachubek za prad w G11 mial bym na poziomie 7k zl/rok a nie 1k zl. Intres po ch...u. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Intres po ch...u. Przy Twojej grubości ocieplenia może 7000, ale ten kto decyduje się na kable daje dużo grubsze ocieplenie żeby zapłacić 3000 ? Nie będę sie rozczulał nad kosztami inwestycji, ale każdy ma rozum i liczy sam... jak sobie zrobić dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 co Wy za pompy macie? Mi TCap 9kW . Panie Kierowniku, NUOS to mała PC TYLKO do CWU, więc się nie podniecaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 14:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Przy Twojej grubości ocieplenia może 7000, ale ten kto decyduje się na kable daje dużo grubsze ocieplenie żeby zapłacić 3000 A ja sie zdecydowalem na pompe, zeby placic 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A jak akumulujecie tyle ciepła w posadzkach? Konsument do kelnera: Jak przygotowujecie kurczaki ? Kelner: Normalnie, mówimy im że umrą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 04.11.2014 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 A ja sie zdecydowalem na pompe, zeby placic 1000 Ja to rozumiem. Wolność wyboru. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzy27 04.11.2014 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Niestety nie wynaleziono dotąd takiej pogodynki, która by wiedziała o jutrzejszej pogodzie i pewnie jej nigdy nie wymyślą (chociaż kto wie...), ale dzień jest już dużo krótszy i słoneczko też już mniejszą mocą świeci, więc tragedii nie ma. Liwko Ty TAKIEJ nie masz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 04.11.2014 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Ale rachubek za prad w G11 mial bym na poziomie 7k zl/rok a nie 1k zl. Intres po ch...u. Czyli twierdzisz, że twój klamot ma COP 7? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 04.11.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Czyli twierdzisz, że twój klamot ma COP 7? 14,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 04.11.2014 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Liwko Ty TAKIEJ nie masz? Kiedyś miałem. Takimi mniej więcej przepowiadają czy zima będzie ostra czy łagodna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2014 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jasko: Ty wyraznie nigdy nic nie piszesz, bo nie masz wiedzy, zeby przejsc do konkretow. Zawsze cos sugerujesz albo insynuujesz. Mam tak a nie inaczej dobrana temperature, zeby uniknac taktowania pompy i cala operacja grzania CWU to jeden cykl pracy sprezarki (nawet dla letnich temperatur DZ). Jak mial bym wieksza wezownice w zasobniku, to bym grzal w tanim pradzie CWU wyzej i skuteczniej, ale wlasnie przez mozliwosc taktowania pompy tego nie robie i czesc (25%) podgrzewania CWU musze realizowac w drogiej taryfie jako dogrzewanie zasobnika przy wiekszym rozbiorze wody. Na zabezpieczenia nie mam wplywu, bo presostat wylaczylby pompe i weszla by w tryb 'awaria". Temperatura rury zasilajacej zasobnik pod koniec cyklu grzania CWU w drogiej taryfie to 56-57*C. Jak mial bym kaloryfery a nie podlogowke, to na takich temperaturach pompa pracowala by caly czas grzejac CO (i u niektorych tak pracuje). To jej nie zabije - bez "obaw". Co do czasow to juz Ci napisalem, ze jest to precyzyjnie zmierzony czas danego cyklu pracy pompy, bo mierze wlasnie czas pracy pomp obiegowych i w ten sposob rozroniam czy grzane jest CO czy CWU. Ciekawe jak pompa grzejac CWU 0,85h/d w minimum 4 cyklach jest w stanie wg. Ciebie zajac praktycznie cale 2h okienko taniego pradu w dzien? he he he ... spodziewałem się właśnie takich tłumaczeń... następną PC jaką komuś zainstaluje będzie Ekontech 12,6kw bo widzę że jest lekarstwem na wszelkie zło ... z zachwytu aż nie chce mi się wymienić jej zalet bo zbyt dużo pisania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 04.11.2014 15:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 Jesli sie trafi, ze po zimnej nocy mam piekny sloneczny i cieply dzien a w domu za cieplo,to sie rozszczelnia okna. jeszcze nie tak dawno twierdziłeś że masz cały czas rozszczelnione... czyli jednak jest "klimacik" przy grawitacji... no ale za to tanio ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts