Wivaldi 05.11.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Od razu widac kto ma dooposcik. Jest pelna jasnosc. Żeby była pełna jasność: istnieje taka możliwość że założę sobie klamota na powietrze, w razie jak kable będą mnie zżerać. W każdym razie będę na to przygotowany. Nie wiem jak ładnie określić kable, może druty ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 05.11.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Musisz sie skupic nieco (slowo sezon jest w cudzyslowiu)Raczej w pół cudzysłowiu,bo te dwie kreseczki powinny być również na końcu wyrazu sezon.bo na pewno jestes na tyle inteligentny, ze to pojmiesz. Może aż tak to nie,ale zawsze przed kliknięciem wyślij czytam co nabazgrałem. Moje zestawienie "sezonu" uwzgledniaja oprocz calej zimy tez grzanie CWU (sic!) Czyżby?Podaje za "sezon (1.09-31.08 ) bo to wydaje sie najbardziej przystajace do okreslenia sezonu grzewczego (obejmuje caly okres zimy) co moze Cie zdziwic - kapie sie caly rok. Należysz do jakiegoś klubu MORSÓW Latem tez. Ja tylko latem,i nie w Bałtyku za zimna woda. Mi by przeszkadzal duzszy brak kapieli, ale co kto lubi. No właśnie jeden rybki,drugi akwarium. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.11.2014 18:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 To powiedz w czym jest lepsze utrzymanie odpowiedniej temperatury w domu przez 10 sterowników niż przez 1 czy 2. ja ma.m każdy obwód kabli oddzielnie sterowany i opomiarowany (11 obwodow) a sterownik tylko jeden.. i co? Pyxis: jak masz te sterowniki ustawione? piszesz źe histereza ma 2K a cośtam 7K.. przelicz to na stopnie *C żeby dało się zrozumieć o co chodzi.. normalni ludzie temperaturę podaja w stopniach Celsjusza, amerykanie w *F a kelwiny to jakiś naukowy bełkot, i nie podejrzewam żebyś miał tak sterownik wyskalowany.. BTW.. Ostatnie dni temperatura w domu lekko poniżej 23 (masakra) a w taniej taryfie jakieś 30kWh.. posadzki grzane do 25*.. i przy okazji pytanko do grzejacych akumulacyjnie: ile czasu wam dom (temp. powietrza) stygnie o 1*C? bo chcę zaprząc do sterowania jeszcze prognozę pogody (od jakiego czasu korzystam na panelu sterowania domem z pogody yahoo i w skali 3 dni naprzód w miarę nieźle się sprawdza).. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 05.11.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 ja ma.m każdy obwód kabli oddzielnie sterowany i opomiarowany (11 obwodow) a sterownik tylko jeden.. i co? To może inaczej - ile to twoje sterowanie kosztowało i jak to wyglada. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Raczej w pół cudzysłowiu,bo te dwie kreseczki powinny być również na końcu wyrazu sezon. Moze Ci schlebiam, ale nadal twierdze, ze nie jestes taki glupi jakiego tu starasz sie grac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Pyxis: jak masz te sterowniki ustawione? piszesz źe histereza ma 2K a cośtam 7K.. przelicz to na stopnie *C żeby dało się zrozumieć o co chodzi.. normalni ludzie temperaturę podaja w stopniach Celsjusza, amerykanie w *F a kelwiny to jakiś naukowy bełkot, i nie podejrzewam żebyś miał tak sterownik wyskalowany.. Czekaj, juz Ci przeliczam: Hostereza 2K w przeliczeniu na stopnie Celsjusza to 2*C. Podbicie w taniej o 7K przeliczysz juz sobie sam wg wzoru 1K=1*C. Moze nie wiesz, ale w ukladzie SI ktorego u nas uzywamy Kelvin jest jednostka podstawowa i to w tej jednostce podaje sie wszelki delty temperatur w technice. W rozmowach gosposi z gosposia pewnie nie, ale licze, ze to forum nie czytaja same gospodynie domowe. Tu masz opis moich ustawien CWU: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.11.2014 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 To może inaczej - ile to twoje sterowanie kosztowało i jak to wyglada. w skrócie to mam jeden sterownik do wszystkiego (dosłownie wszystkiego).. po szczegóły odsyłam do DB - link w stopce.. to przemysłowy PLC, steruje u mnie ogrzewaniem, światłem, rekuperatorem, gniazdami elektrycznymi, załączaniem CWU, gada z centralą alarmową, dojdzie jeszcze podlewanie, woda i co tam mi jeszcze przyjdzie do głowy.. do tego sterowanie przez przegldarkę po sieci, panel dotykowy w domu, tak że koszty ciężko policzyć ile wyszło akurat na sterowanie ogrzewaniem.. ale się da i całkiem nieźle to działa.. właśnie planuję żeby grzać w zależności od pogody jaka ma być np. za dwa dni.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 05.11.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Musisz sie skupic nieco (slowo sezon jest w cudzyslowiu), bo na pewno jestes na tyle inteligentny, ze to pojmiesz.... Pyxis, a ty co ? - mózgościsku dostałeś? - ogarnij się nieco, skup się i popraw : "w cudzysłowie" - na pewno jesteś na tyle inteligentny, że to pojmiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.11.2014 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Czekaj, juz Ci przeliczam: Hostereza 2K w przeliczeniu na stopnie Celsjusza to 2*C. Podbicie w taniej o 7K przeliczysz juz sobie sam wg wzoru 1K=1*C. Moze nie wiesz, ale w ukladzie SI ktorego u nas uzywamy Kelvin jest jednostka podstawowa i to w tej jednostce podaje sie wszelki delty temperatur w technice. W rozmowach gosposi z gosposia pewnie nie, ale licze, ze to forum nie czytaja same gospodynie domowe. Tu masz opis moich ustawien CWU: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771 kto czyta to już nie wiadomo.. po wypowiedziach niektórych nalezy sądzić że tym o gospodyniach obrażasz gospodynie.. dlatego pytam konkretnie... czyli jak by nie patrzeć 1K=1*C.. to po co w wątku dla gospodyń domowych używać innych jednostek skoro są tożsame i równe sobie.. a te ustawienia to nie są do CWU czasem? cwu i co masz z jednego zasobnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.11.2014 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 w skrócie to mam jeden sterownik do wszystkiego (dosłownie wszystkiego).. po szczegóły odsyłam do DB - link w stopce.. to przemysłowy PLC, steruje u mnie ogrzewaniem, światłem, rekuperatorem, gniazdami elektrycznymi, załączaniem CWU, gada z centralą alarmową, dojdzie jeszcze podlewanie, woda i co tam mi jeszcze przyjdzie do głowy.. do tego sterowanie przez przeglądarkę po sieci,. Czyli nawet nie za bardzo rozgarnięty haker może rządzić Twoim domem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 05.11.2014 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 "w cudzysłowie" To najmniejsza niedogodność. Zepsuty ma klawisz "alt" i posty nieraz wychodzą komiczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 05.11.2014 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 kto czyta to już nie wiadomo.. po wypowiedziach niektórych nalezy sądzić że tym o gospodyniach obrażasz gospodynie.. dlatego pytam konkretnie... czyli jak by nie patrzeć 1K=1*C.. to po co w wątku dla gospodyń domowych używać innych jednostek skoro są tożsame i równe sobie.. a te ustawienia to nie są do CWU czasem? cwu i co masz z jednego zasobnika? wez pierwszą lepszą instrukcje, będa Kelwiny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 kto czyta to już nie wiadomo.. po wypowiedziach niektórych nalezy sądzić że tym o gospodyniach obrażasz gospodynie.. dlatego pytam konkretnie... czyli jak by nie patrzeć 1K=1*C.. to po co w wątku dla gospodyń domowych używać innych jednostek skoro są tożsame i równe sobie.. a te ustawienia to nie są do CWU czasem? cwu i co masz z jednego zasobnika? Z przyzwyczajenia. Oczywiscie opis dityczy tylko i wylacznie grzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Pyxis, a ty co ? - mózgościsku dostałeś? - ogarnij się nieco, skup się i popraw : "w cudzysłowie" - na pewno jesteś na tyle inteligentny, że to pojmiesz A widzisz, napisalem "odruchowo". Racja, postaram sie zapamietac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 05.11.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 Czyli nawet nie za bardzo rozgarnięty haker może rządzić Twoim domem ? a czy napisalem że sterowanie jest przez otwarty internet.. ? poki co ten haker musiaby najpierw wpiąć kabelek bo mojej sieci lan, oczywiście nie wykluczam ale jakoś póki co się nie boję za bardzo.. mam drugi sterownik awaryjnie na półce więc jakby co to w 30 minut mam backup odpalony.. Z przyzwyczajenia. Oczywiscie opis dityczy tylko i wylacznie grzania CWU. noo.. a jak ze sterowaniem CO.? masz dwie pompy czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 05.11.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 noo.. a jak ze sterowaniem CO.? masz dwie pompy czy jak? Sterowanie CO realizowane jest odrebnym algorytmem i nie ma zwiazku z CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.11.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 no dobra.. ale to jak to masz zrealizowane? jedno i drugie masz z tego samego zbiornika grzanego PC? i sterujesz obiegówką? co z róznicą temperatur do CWU i podłogówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arczi721 06.11.2014 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 no dobra.. ale to jak to masz zrealizowane? jedno i drugie masz z tego samego zbiornika grzanego PC? i sterujesz obiegówką? co z róznicą temperatur do CWU i podłogówki? To są dwa odrębne programy w samej pompie,czujnik cwu z zasobnika poprowadzony jest do pompy gdzie ustawia się żądaną temp. cwu,jeśli pompa stwierdzi że temp.w zasobniku jest za niska przełącza się na tryb grzania cwu zwiększając odpowiednio temp.zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 06.11.2014 08:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 Pompa w trybie CO grzeje bezposrednio wylewke. Nie mam zadnego bufora po drodze (bo chyba jak mi sie wydaje o to pytasz). Ciepla woda gromadzona jest w zasobniku tylko na cele CWU i dogrzewana wg ustalonego algorytmu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 06.11.2014 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2014 czyli jak grzeje CWU to obiegówka na CO nie działa? w sensie że gorąca woda jest kierowana do zbiornika CWU a nie na rozdzielacze.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts