Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Musisz sie skupic nieco (slowo sezon jest w cudzyslowiu)
Raczej w pół cudzysłowiu,bo te dwie kreseczki powinny być również na końcu wyrazu sezon.
bo na pewno jestes na tyle inteligentny, ze to pojmiesz.

Może aż tak to nie,ale zawsze przed kliknięciem wyślij czytam co nabazgrałem.

Moje zestawienie "sezonu" uwzgledniaja oprocz calej zimy tez grzanie CWU (sic!)

Czyżby?

Podaje za "sezon (1.09-31.08 ) bo to wydaje sie najbardziej przystajace do okreslenia sezonu grzewczego (obejmuje caly okres zimy)

co moze Cie zdziwic - kapie sie caly rok.

Należysz do jakiegoś klubu MORSÓW

Latem tez.

Ja tylko latem,i nie w Bałtyku za zimna woda.

Mi by przeszkadzal duzszy brak kapieli, ale co kto lubi. :)

No właśnie jeden rybki,drugi akwarium.:)

To powiedz w czym jest lepsze utrzymanie odpowiedniej temperatury w domu przez 10 sterowników niż przez 1 czy 2.

ja ma.m każdy obwód kabli oddzielnie sterowany i opomiarowany (11 obwodow) a sterownik tylko jeden.. i co?

Pyxis:

jak masz te sterowniki ustawione? piszesz źe histereza ma 2K a cośtam 7K.. przelicz to na stopnie *C żeby dało się zrozumieć o co chodzi.. normalni ludzie temperaturę podaja w stopniach Celsjusza, amerykanie w *F a kelwiny to jakiś naukowy bełkot, i nie podejrzewam żebyś miał tak sterownik wyskalowany..

BTW.. Ostatnie dni temperatura w domu lekko poniżej 23 (masakra) a w taniej taryfie jakieś 30kWh.. posadzki grzane do 25*..

i przy okazji pytanko do grzejacych akumulacyjnie: ile czasu wam dom (temp. powietrza) stygnie o 1*C? bo chcę zaprząc do sterowania jeszcze prognozę pogody (od jakiego czasu korzystam na panelu sterowania domem z pogody yahoo i w skali 3 dni naprzód w miarę nieźle się sprawdza)..

Pyxis:

jak masz te sterowniki ustawione? piszesz źe histereza ma 2K a cośtam 7K.. przelicz to na stopnie *C żeby dało się zrozumieć o co chodzi.. normalni ludzie temperaturę podaja w stopniach Celsjusza, amerykanie w *F a kelwiny to jakiś naukowy bełkot, i nie podejrzewam żebyś miał tak sterownik wyskalowany..

Czekaj, juz Ci przeliczam: Hostereza 2K w przeliczeniu na stopnie Celsjusza to 2*C. Podbicie w taniej o 7K przeliczysz juz sobie sam wg wzoru 1K=1*C.

Moze nie wiesz, ale w ukladzie SI ktorego u nas uzywamy Kelvin jest jednostka podstawowa i to w tej jednostce podaje sie wszelki delty temperatur w technice. W rozmowach gosposi z gosposia pewnie nie, ale licze, ze to forum nie czytaja same gospodynie domowe. ;)

Tu masz opis moich ustawien CWU:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771

To może inaczej - ile to twoje sterowanie kosztowało i jak to wyglada.

w skrócie to mam jeden sterownik do wszystkiego (dosłownie wszystkiego).. po szczegóły odsyłam do DB - link w stopce.. to przemysłowy PLC, steruje u mnie ogrzewaniem, światłem, rekuperatorem, gniazdami elektrycznymi, załączaniem CWU, gada z centralą alarmową, dojdzie jeszcze podlewanie, woda i co tam mi jeszcze przyjdzie do głowy.. do tego sterowanie przez przegldarkę po sieci, panel dotykowy w domu, tak że koszty ciężko policzyć ile wyszło akurat na sterowanie ogrzewaniem.. ale się da i całkiem nieźle to działa.. właśnie planuję żeby grzać w zależności od pogody jaka ma być np. za dwa dni..

Czekaj, juz Ci przeliczam: Hostereza 2K w przeliczeniu na stopnie Celsjusza to 2*C. Podbicie w taniej o 7K przeliczysz juz sobie sam wg wzoru 1K=1*C.

Moze nie wiesz, ale w ukladzie SI ktorego u nas uzywamy Kelvin jest jednostka podstawowa i to w tej jednostce podaje sie wszelki delty temperatur w technice. W rozmowach gosposi z gosposia pewnie nie, ale licze, ze to forum nie czytaja same gospodynie domowe. ;)

Tu masz opis moich ustawien CWU:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771

kto czyta to już nie wiadomo.. po wypowiedziach niektórych nalezy sądzić że tym o gospodyniach obrażasz gospodynie.. dlatego pytam konkretnie... czyli jak by nie patrzeć 1K=1*C.. to po co w wątku dla gospodyń domowych używać innych jednostek skoro są tożsame i równe sobie..

a te ustawienia to nie są do CWU czasem? cwu i co masz z jednego zasobnika?

w skrócie to mam jeden sterownik do wszystkiego (dosłownie wszystkiego).. po szczegóły odsyłam do DB - link w stopce.. to przemysłowy PLC, steruje u mnie ogrzewaniem, światłem, rekuperatorem, gniazdami elektrycznymi, załączaniem CWU, gada z centralą alarmową, dojdzie jeszcze podlewanie, woda i co tam mi jeszcze przyjdzie do głowy.. do tego sterowanie przez przeglądarkę po sieci,.

Czyli nawet nie za bardzo rozgarnięty haker może rządzić Twoim domem ?:)

kto czyta to już nie wiadomo.. po wypowiedziach niektórych nalezy sądzić że tym o gospodyniach obrażasz gospodynie.. dlatego pytam konkretnie... czyli jak by nie patrzeć 1K=1*C.. to po co w wątku dla gospodyń domowych używać innych jednostek skoro są tożsame i równe sobie..

wez pierwszą lepszą instrukcje, będa Kelwiny

Z przyzwyczajenia.

Oczywiscie opis dityczy tylko i wylacznie grzania CWU.

Czyli nawet nie za bardzo rozgarnięty haker może rządzić Twoim domem ?:)

a czy napisalem że sterowanie jest przez otwarty internet.. ? poki co ten haker musiaby najpierw wpiąć kabelek bo mojej sieci lan, oczywiście nie wykluczam ale jakoś póki co się nie boję za bardzo.. mam drugi sterownik awaryjnie na półce więc jakby co to w 30 minut mam backup odpalony..

Z przyzwyczajenia.

Oczywiscie opis dityczy tylko i wylacznie grzania CWU.

noo.. a jak ze sterowaniem CO.? masz dwie pompy czy jak?

no dobra.. ale to jak to masz zrealizowane? jedno i drugie masz z tego samego zbiornika grzanego PC? i sterujesz obiegówką? co z róznicą temperatur do CWU i podłogówki?

To są dwa odrębne programy w samej pompie,czujnik cwu z zasobnika poprowadzony jest do pompy gdzie ustawia się żądaną temp. cwu,jeśli pompa stwierdzi że temp.w zasobniku jest za niska przełącza się na tryb grzania cwu zwiększając odpowiednio temp.zasilania.