Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Predziej sie dowiesz kto zabil JFK, niz tego ile kablarz zuzywa pradu na CO i jaka ma temperature w domu. ;)

Temperaturę też można logować i wizualizować. Może znajdą się tacy, którzy przekonają takich niedowiarków jak Ty, że na kablach też można ;-). A swoją drogą mógłbyś wrzucić też swoje dane.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

CAM00513.jpg

mam takie dwa jeden na piętrze i jeden na parterze. do kabli.

do PC gniazdko z watomierzem.

jak to zaplanować najprościej i elegancko?

niedawno działa też u mnie stacja pogodowa netatmo więc temperatury można na bieżąco odczytać. no chyba, że z tego tinycontrol?

poproszę o schemat łopatologiczny dla "betonu" technicznego ;)

p.s. cos jak do sterownika rwxw do Juli

poproszę o schemat łopatologiczny dla "betonu" technicznego ;)

p.s. cos jak do sterownika rwxw do Juli

ja mam takich całą "baterię" mierzą każdy obwód grzewczy, grzałkę bojlera, wentylację...:)

http://allegro.pl/orno-or-we-501-licznik-energii-1-fazowy-podlicznik-i4753631208.html

poproszę łopatologicznie jak to podłączyć....:yes:

Temperaturę też można logować i wizualizować. Może znajdą się tacy, którzy przekonają takich niedowiarków jak Ty, że na kablach też można ;-). A swoją drogą mógłbyś wrzucić też swoje dane.

Również jestem za przekonaniem niedowiarków,że powietrzna przy dużych mrozach nie potrzebuje grzałki ;)

Jeśli nie będzie to zbyt skomplikowane i kosztowne to wejdę w to.

Tylko nie wiem jak się do tego zabrać.

Przeciez kazdy srednio rozgarniety czlowiek zdaje sobie sprawe z wystepowania stratyfikacji temperatur w pionowym zasobniku. Jak na dole mial bym 47*C to na gorze musialo by byc z 55*C. Na cholere mi CWU 55*C skoro wystarcza 47*C a po zmieszaniu i tak leci 39-40*C,a tej mam na dobe z tak grzanego zasobnika 250-280l co daje ~8m3 na miesiac.

Najpierw pomysl - pozniej pisz. Wyjdzie Ci to za zdrowie. :)

jak na górze masz 46* to na dole jest mniej więc nie p...dol że grzejesz cały zasobnik i "klamot" nie taktuje przy grzaniu CWU ...

WODOMIERZ CWU poproszę a nie wyskakujesz z szacunkami ...

A pewnie, ze mozna. Nie mozna to prasola w tylku.... Ze cos "mozna", nie znaczy zaraz, ze "trzeba". ;)

jak na górze masz 46* to na dole jest mniej więc nie p...dol że grzejesz cały zasobnik i "klamot" nie taktuje przy grzaniu CWU ...

WODOMIERZ CWU poproszę a nie wyskakujesz z szacunkami ...

Ale ja nigdzie nie pisalem, ze grzeje CALY. Zuzywam okolo 260l CWU o temperaturze 39-40*C na dobe, a moja pompa CWU grzeje w 4 cyklach. Wg Twojego liczenia musial bym zuzywac 4x300l na dobe. Ze ie taktuje, to juz wiesz., bo ustawilem odpowiednio niska temperature na zasobniku, wiec nie rozumiem, dlaczego jeszcze ciagniesz ten temat.

Tu masz opis jak mam to ustawione:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771

Odczyt w wodomierza z tego miesiaca podawalem. 11,8m3.

Podłączenie za pomocą LanKontrolera (LK) jest bardzo proste. Przykładowe schematy i opisy konfiguracji podłączenia są na stronie http://pvmonitor.pl/sprzet.php

W najprostszym przypadku łączy się 2 wyjścia impulsowe licznika z 2 wejściami LK w wersji 2.0 jak tu:

http://forum.muratordom.pl/attachment.php?attachmentid=287822&d=1415302773

Ja nie mam LK, rejestruję dane na kompie, a wysyłam za pomocą podania odpowiednich parametrów wywołania linka pvmonitor.pl?get.php@licznik=12345 (no trochę innego, ale kolega, który się zajmuje rejestracją wygeneruje dla każdego indywidualny link) z aktualnym stanem licznika.

Edytowane przez rwxw

Ale ja nigdzie nie pisalem, ze grzeje CALY. Zuzywam okolo 260l CWU o temperaturze 39-40*C na dobe, a moja pompa CWU grzeje w 4 cyklach. Wg Twojego liczenia musial bym zuzywac 4x300l na dobe. Ze ie taktuje, to juz wiesz., bo ustawilem odpowiednio niska temperature na zasobniku, wiec nie rozumiem, dlaczego jeszcze ciagniesz ten temat.

Tu masz opis jak mam to ustawione:

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?178476-Pompy-ciep%C5%82a-Ekontech-producent-pomp-ze-Strzegomia&p=6660771&viewfull=1#post6660771

Odczyt w wodomierza z tego miesiaca podawalem. 11,8m3.

Wynika z tego, że zużywasz 11,8m3 wody ogółem

A z tego CWU 7,8m3

Jakoś w to nie wierzę, i chyba nikt nie wierzy poza Pyxsikiem;)