malux20 14.11.2014 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Jak masz cop w okolicy 1, to PoCoCiTo? MAM JĄ PO TO żeby się cieszyć z kwot na rachunkach-wtedy nawet cop 1,0001 mi wtedy nie przeszkadza. rk- grunt że każdy jest ze swojego zadowolony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 łacznie na xpsy , styro, welne wydales drobne 41,5 tys zl. Hehe.... to niby moja pompka jest droga inwestycja? Wyrypal prawie 2x wiecej niz ja na pompe i rachunki za CO pewnie na podobnym poziomie w mniejszym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 14.11.2014 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 To że R&K wydał więcej na izolację nie podlega dyskusji, ale (jak słusznie zauważył _artur_) trzeba odjąć koszty, które i tak by musiał ponieść na tą izolację.Pyxis ile u Ciebie wyszło na styro i wełnę (m3 i zł)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 14.11.2014 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 ŻAŁUJE ŻE KAMERY termowizyjnej dorobiłem się dopiero teraz.zrobiłbym tak jak szwagier 10% płatnosci po zakonczeniu budowypo 6 miesiącachale w naszych realiach to faktycznie własne ręce plus teściu czy ojciec najbardziej się nadają do termoizolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.11.2014 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Chcesz byc rzetelny w wyliczeniach a nie wykazywac ,ze twoj system grzewczy jest najbardziej "mojszy" to wspomnij o kasie wydanej na ocieplenie fundamentow,ścian,etc. Wtedy przyrównaj te koszty (koszty materiału na ocieplenie + systemu grzewczego) do kosztów Pyxisa czy kaźdego innego uzytkownika z nielubianym tu wytworem szatana (zwanym pococito lub klamotem) i wtedy wyjdzie czarno na bialym, ktore rozwiazanie jest optymalniejsze. A tak to ciag dalszy przepychanki w piaskownicy. Ulatwie tobie i przypomne twoje koszty na ocieplenie: około15 m3 w 50 paczkach, tu zatem około 48m3 na kwote 9450 zł łacznie na xpsy , styro, welne wydales drobne 41,5 tys zl. przypomnijmy wiec "normalny kowalski" vel pixis da 150m2 zabudowy *18cm =27m3 * 150 zl = 4000 - tu roznica spora - moje wydzimisie .... pojechalem jak malo kto z 30 XPS - 2x dal bym tylko 20 jesli plyta , lub jak teraz dom na lawach 30 cm ale nie XPS a EPS - wtedy roznica juz tylko 2700 zł ! sciany - pixis ma 10 cm to 1/3 mojeg czyli 6000 oszczednosci - ale duzo wiecej pewnie na bardzo gruby mur dach - welna - 3000 zł róznicy razem 11 700 - dla domu na lawach z ta sama gruboscia w podlodze , scianach i welnie w suficie .... wiec badz "mojszy" gdy komus cos wytykasz i wyliczasz sumienne !!!!! juz dawno mowilem ze wydalismy z pixisem tyle samo na nasze domy - maja podobna wielkosc i podobne rachunki . i kazdy ma to co che i dobrze mu z tym , tyle ze mi sie kable nie popsuja - to tyle - za to pixis powie ze jemu mniej myszy styropianu wyniosa a jak ktos nie zna sie na "przepychankach z piaskownicy" to jego bol edit: watek dla fanatykow wynalazku szatana jest gdzie indziej - ja w nim rozpierduchy nie robie w przeciwienstwie do "fanatykow" ktorzy nie szanuja tego watku jako jedynego dla grzejacych kablami , piecami , elektrycznym kospelem itp Edytowane 14 Listopada 2014 przez R&K edit: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.11.2014 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) bardzo realna ja dałem - zobaczmy w Excelu - coś koło 15,5-16K XPS 30cm pod płytą to booooooli po kieszeni oj daje daje - nikt tego nie ukrywa - ale to temat bardziej do watku o plytach niz tu 2gi dom buduje na lawach - o czym juz wpominalem - i roznica to tylko 2700 miedzy 18 cm na podlodze a 30 cm ale jeszcze zostają detale: 1. ciepłe okna i ich montaż w nowym domu glownie bardzo cieple pakiety z samego szkla - tanie i cieple! prototypy juz byly montowane u kilku forumowcow moj dom bedzie jednym z pierwszych tylko na pakietach - nie liczac drzwi arasowych i drzwi wejsciowych 2. dachowe okna (dobrze, że nie ma bo za 4-5 dachowych by się o 10K zł przekręcił), w nowym domu brak ! w obecnym 2 szt - roznica 1000 zl 3. jak widziałem to chyba RK na budowie z ojcem i teściem mieszkał - bo co Ci po 30 cm jak dziurawo położone. Nie wielu ma komfort family supportu na budowie. A jak chcesz mieć dobrze i nie być na budowie to bulisz $ profesjonalistą a nie majstrom z okolicy! tak tata i teściu wiele mi pomagali - wielu osoba pomaga rodzina - co nie wyklucza mojego osobistego zaangazowania - jest wielu na FM samorobow - 2 dom buduje juz bez ekip zewnetrznych (jakies tam beda - ale liczba ograniczona do minimum) - to nie jest argument ze rodzina pomaga - pisal o tym JJ - mial tez pomocnikow - chodzil po nich i poprawial - ja tez tak mialem u siebie a w wielu przypadkach nie mialem sil i wytrwalosci w dazeniu do celu - machalem reka a to może być 20-30-40K na dom moze - ale nie musi! nikt nie musi budowac jak ja arizone , coraz wiecej osob buduje mniejsze i bardzo tanie w budowie domy parterowe - przykladow na forum jest coraz wiecej - moj 2-gi dom bedzie mega tani ! a izolacyjnie porownywalny z tym w ktorym mieszkam Edytowane 14 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 14.11.2014 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 przypomnijmy wiec "normalny kowalski" vel pixis da 150m2 zabudowy *18cm =27m3 * 150 zl = 4000 - tu roznica spora - moje wydzimisie .... pojechalem jak malo kto z 30 XPS - 2x dal bym tylko 20 jesli plyta , lub jak teraz dom na lawach 30 cm ale nie XPS a EPS - wtedy roznica juz tylko 2700 zł ! dezawuujesz wybor Pyxisa, teraz piszesz o jakims "normalnym Kowalskim" - zapytaj wprost jego ile wydal na materialy izolacyjne- wtedy bedziesz wiedzial czy smiac sie z jego wyboru, czy plakac ze swojego. Poki co wiemy, ze Twoj system grzewczy kosztował co najmniej 41,5 tys zl (+ koszty montazu okien na kotwach JBD) + kable grzewcze +sterowanie + bojler. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 14.11.2014 17:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Zal mi CiebieNie rozrozniasz izolacji od układu grzewczego Nie wspominajac o CWU czy oknach Pozdrawiam naczelnego sekciarza klamociarzaPisz sobie co chceszJa stad sladem JJ i Lobo znikamNic tu po mnie Dziennik tez by wypadało skasowac... to był moj ostatni post na FM żegnam Państwa Edytowane 15 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 14.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 dezawuujesz wybor Pyxisa, teraz piszesz o jakims "normalnym Kowalskim" - zapytaj wprost jego ile wydal na materialy izolacyjne- wtedy bedziesz wiedzial czy smiac sie z jego wyboru, czy plakac ze swojego. Poki co wiemy, ze Twoj system grzewczy kosztował co najmniej 41,5 tys zl (+ koszty montazu okien na kotwach JBD) + kable grzewcze +sterowanie + bojler. Nie bardzo rozumiem licytacji kto wydał lepiej swoje pieniądze ? Jak Pixio dał mało na styro a więcej na PC to jego sprawa, i najważniejsze że jest zadowolony. Jak R&K wydał nawet 40 tysięcy SWOICH PIENIĘDZY na styro a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa. Ty się podniecasz kosztami R&K jakbyś miał jego rachunek za prąd płacić. Luzuj poślad. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 14.11.2014 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Ty się podniecasz kosztami R&K jakbyś miał jego rachunek za prąd płacić. Luzuj poślad. wszyscy z PC tak mają... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
1964as 14.11.2014 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 wszyscy z PC tak mają... Zwłaszcza ci co dali się za życia pod ziemię wcisnąć ( z dolnym źródłem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 14.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 Pyxis ile u Ciebie wyszło na styro i wełnę (m3 i zł)? A nie liczylem tego nigdy powiem szczerze, bo czym bym nie grzal, to ocieplone byloby podobnie (czystego pradu jakos "intuicyjnie" nie bralem pod uwage). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 14.11.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 KFC przy A1 na wysokości Gliwic Grzejniki Atlantic F 117. Zamontowane tak we wszystkich pomieszczeniach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 14.11.2014 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2014 (edytowane) Nie bardzo rozumiem licytacji kto wydał lepiej swoje pieniądze ? Jak Pixio dał mało na styro a więcej na PC to jego sprawa, i najważniejsze że jest zadowolony. Jak R&K wydał nawet 40 tysięcy SWOICH PIENIĘDZY na styro a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa. Ty się podniecasz kosztami R&K jakbyś miał jego rachunek za prąd płacić. Luzuj poślad. Oczywiście . Każdy miał określony budżet i go wykorzystał jak mu się podobało. Najważniejsze że obaj nie trują siebie i sąsiadów. Ja zakładałem rachunki za CO i CWU na poziomie 3000zł rocznie. Wyszły o połowę mniejsze z czego jestem zadowolony. A dom czy byłby z kablami, PC czy śmieciuchem kosztowałby tyle samo. Więcej nie miałem. Edytowane 14 Listopada 2014 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 15.11.2014 01:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Nie bardzo rozumiem licytacji kto wydał lepiej swoje pieniądze ? Jak Pixio dał mało na styro a więcej na PC to jego sprawa, i najważniejsze że jest zadowolony. Jak R&K wydał nawet 40 tysięcy SWOICH PIENIĘDZY na styro a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa. Ty się podniecasz kosztami R&K jakbyś miał jego rachunek za prąd płacić. Luzuj poślad. Ani sie,muzyk, nie podniecam, ani nie zagladam do portfela. Wytykam debilizmy, bzdetne wyliczenia. Ilosc izolacji determinuje rodzaj ogrzewania. Albo odwrotnie. Rk nie widzi tego zwiazku. Jego problem. Aha,i jeszcze- luzuj poslad? To w temacie izolacji czy systemu grzewczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
simluc 15.11.2014 01:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 i jeszcze z twego postu ...a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa. Kilka tysia to ile? 2 czy 9? koszty instalacji: 5600 zł kable DEVI ok 11 kW + 11 sterowników po 150 zł , 600 zł zasobnik 140l do CWU , montaż i podpięcie : kable hmm ? z 200?max 500 zł - nie wiem elektryk doliczył do innych prac nawet nie wiem ile , hydraulik 50 zł razem max 9 500 Łącznie z izolacja to daje 51 tys zł. (nie wliczam montazu okien na JBD). Dużo ,mało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wilmax 15.11.2014 02:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 (edytowane) wszyscy z PC tak mają... Zerknijcie na maluxa,skromny gość,nie wydał kosmicznej kasy na izolację(30kWh/m2/rok),nie wydał kosmicznej kasy na pompę(15tys.zł) a ma rachunki za ogrzewanie i za cwu najniższe tutaj na wątku gdzie kablarze z "pasywnymi domami " mają 3x wyższe a hipopotamy z jaśkami nawet 5x wyższe. Jakieś wnioski dla inteligentnych ? Edytowane 15 Listopada 2014 przez wilmax Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.11.2014 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Dużo ,mało? Podajesz wysoką kwotę za izolację termiczną przy kablach jakby do PC nie było trzeba żadnej izolacji. Podaj rozsądną różnicę w wydatkach na izolację między dwoma rodzajami ogrzewania. Luzuj poślad to w kwestii ogrzewania. Jak to zrobisz, to masz ogrzewanie nadmuchowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.11.2014 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Jakieś wnioski dla inteligentnych ? wilmax to nowe wcielenie kogo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 15.11.2014 06:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2014 Zerknijcie na maluxa,skromny gość,nie wydał kosmicznej kasy na izolację Tak, isomury dostał za darmo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts