Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcesz byc rzetelny w wyliczeniach a nie wykazywac ,ze twoj system grzewczy jest najbardziej "mojszy" to wspomnij o kasie wydanej na ocieplenie fundamentow,ścian,etc. Wtedy przyrównaj te koszty (koszty materiału na ocieplenie + systemu grzewczego) do kosztów Pyxisa czy kaźdego innego uzytkownika z nielubianym tu wytworem szatana (zwanym pococito lub klamotem) i wtedy wyjdzie czarno na bialym, ktore rozwiazanie jest optymalniejsze. A tak to ciag dalszy przepychanki w piaskownicy. Ulatwie tobie i przypomne twoje koszty na ocieplenie:

około15 m3 w 50 paczkach, tu zatem około 48m3 na kwote 9450 zł

łacznie na xpsy , styro, welne wydales drobne 41,5 tys zl.

przypomnijmy wiec

"normalny kowalski" vel pixis da

150m2 zabudowy *18cm =27m3 * 150 zl = 4000 - tu roznica spora - moje wydzimisie .... pojechalem jak malo kto z 30 XPS - 2x dal bym tylko 20 jesli plyta , lub jak teraz dom na lawach 30 cm ale nie XPS a EPS - wtedy roznica juz tylko 2700 zł !

sciany - pixis ma 10 cm to 1/3 mojeg czyli 6000 oszczednosci - ale duzo wiecej pewnie na bardzo gruby mur

dach - welna - 3000 zł róznicy

razem 11 700 - dla domu na lawach z ta sama gruboscia w podlodze , scianach i welnie w suficie ....

wiec badz "mojszy" gdy komus cos wytykasz i wyliczasz sumienne !!!!!

juz dawno mowilem ze wydalismy z pixisem tyle samo na nasze domy - maja podobna wielkosc i podobne rachunki . i kazdy ma to co che i dobrze mu z tym , tyle ze mi sie kable nie popsuja - to tyle - za to pixis powie ze jemu mniej myszy styropianu wyniosa

a jak ktos nie zna sie na "przepychankach z piaskownicy" to jego bol

edit: watek dla fanatykow wynalazku szatana jest gdzie indziej - ja w nim rozpierduchy nie robie w przeciwienstwie do "fanatykow" ktorzy nie szanuja tego watku jako jedynego dla grzejacych kablami , piecami , elektrycznym kospelem itp

Edytowane przez R&K
edit:

bardzo realna

ja dałem - zobaczmy w Excelu - coś koło 15,5-16K

XPS 30cm pod płytą to booooooli po kieszeni

oj daje daje - nikt tego nie ukrywa - ale to temat bardziej do watku o plytach niz tu

2gi dom buduje na lawach - o czym juz wpominalem - i roznica to tylko 2700 miedzy 18 cm na podlodze a 30 cm

ale jeszcze zostają detale:

1. ciepłe okna i ich montaż

w nowym domu glownie bardzo cieple pakiety z samego szkla - tanie i cieple! prototypy juz byly montowane u kilku forumowcow

moj dom bedzie jednym z pierwszych tylko na pakietach - nie liczac drzwi arasowych i drzwi wejsciowych

2. dachowe okna (dobrze, że nie ma bo za 4-5 dachowych by się o 10K zł przekręcił),

w nowym domu brak ! w obecnym 2 szt - roznica 1000 zl

3. jak widziałem to chyba RK na budowie z ojcem i teściem mieszkał - bo co Ci po 30 cm jak dziurawo położone. Nie wielu ma komfort family supportu na budowie. A jak chcesz mieć dobrze i nie być na budowie to bulisz $ profesjonalistą a nie majstrom z okolicy!

tak tata i teściu wiele mi pomagali - wielu osoba pomaga rodzina - co nie wyklucza mojego osobistego zaangazowania - jest wielu na FM samorobow - 2 dom buduje juz bez ekip zewnetrznych (jakies tam beda - ale liczba ograniczona do minimum) - to nie jest argument ze rodzina pomaga - pisal o tym JJ - mial tez pomocnikow - chodzil po nich i poprawial - ja tez tak mialem u siebie a w wielu przypadkach nie mialem sil i wytrwalosci w dazeniu do celu - machalem reka

a to może być 20-30-40K na dom

moze - ale nie musi! nikt nie musi budowac jak ja arizone , coraz wiecej osob buduje mniejsze i bardzo tanie w budowie domy parterowe - przykladow na forum jest coraz wiecej - moj 2-gi dom bedzie mega tani ! a izolacyjnie porownywalny z tym w ktorym mieszkam

Edytowane przez R&K

przypomnijmy wiec

"normalny kowalski" vel pixis da

150m2 zabudowy *18cm =27m3 * 150 zl = 4000 - tu roznica spora - moje wydzimisie .... pojechalem jak malo kto z 30 XPS - 2x dal bym tylko 20 jesli plyta , lub jak teraz dom na lawach 30 cm ale nie XPS a EPS - wtedy roznica juz tylko 2700 zł !

dezawuujesz wybor Pyxisa, teraz piszesz o jakims "normalnym Kowalskim" - zapytaj wprost jego ile wydal na materialy izolacyjne- wtedy bedziesz wiedzial czy smiac sie z jego wyboru, czy plakac ze swojego. Poki co wiemy, ze Twoj system grzewczy kosztował co najmniej 41,5 tys zl (+ koszty montazu okien na kotwach JBD) + kable grzewcze +sterowanie + bojler.

Zal mi Ciebie

Nie rozrozniasz izolacji od układu grzewczego

Nie wspominajac o CWU czy oknach

Pozdrawiam naczelnego sekciarza klamociarza

Pisz sobie co chcesz

Ja stad sladem JJ i Lobo znikam

Nic tu po mnie

Dziennik tez by wypadało skasowac...

to był moj ostatni post na FM

żegnam Państwa

Edytowane przez R&K

dezawuujesz wybor Pyxisa, teraz piszesz o jakims "normalnym Kowalskim" - zapytaj wprost jego ile wydal na materialy izolacyjne- wtedy bedziesz wiedzial czy smiac sie z jego wyboru, czy plakac ze swojego. Poki co wiemy, ze Twoj system grzewczy kosztował co najmniej 41,5 tys zl (+ koszty montazu okien na kotwach JBD) + kable grzewcze +sterowanie + bojler.

Nie bardzo rozumiem licytacji kto wydał lepiej swoje pieniądze ?

Jak Pixio dał mało na styro a więcej na PC to jego sprawa, i najważniejsze że jest zadowolony.

Jak R&K wydał nawet 40 tysięcy SWOICH PIENIĘDZY na styro a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa.

Ty się podniecasz kosztami R&K jakbyś miał jego rachunek za prąd płacić.

Luzuj poślad.:)

Jak Pixio dał mało na styro a więcej na PC to jego sprawa, i najważniejsze że jest zadowolony.

Jak R&K wydał nawet 40 tysięcy SWOICH PIENIĘDZY na styro a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa.

Oczywiście . Każdy miał określony budżet i go wykorzystał jak mu się podobało. Najważniejsze że obaj nie trują siebie i sąsiadów. Ja zakładałem rachunki za CO i CWU na poziomie 3000zł rocznie. Wyszły o połowę mniejsze z czego jestem zadowolony. A dom czy byłby z kablami, PC czy śmieciuchem kosztowałby tyle samo. Więcej nie miałem.

Edytowane przez mar1173

Ani sie,muzyk, nie podniecam, ani nie zagladam do portfela.

Wytykam debilizmy, bzdetne wyliczenia.

Ilosc izolacji determinuje rodzaj ogrzewania. Albo odwrotnie.

Rk nie widzi tego zwiazku. Jego problem.

Aha,i jeszcze- luzuj poslad? To w temacie izolacji czy systemu grzewczego?

i jeszcze z twego postu

...a kilka tysia na kable i jest zadowolony to też jego sprawa.

Kilka tysia to ile? 2 czy 9?

koszty instalacji: 5600 zł kable DEVI ok 11 kW + 11 sterowników po 150 zł , 600 zł zasobnik 140l do CWU , montaż i podpięcie : kable hmm ? z 200?max 500 zł - nie wiem elektryk doliczył do innych prac nawet nie wiem ile , hydraulik 50 zł razem max 9 500

Łącznie z izolacja to daje 51 tys zł. (nie wliczam montazu okien na JBD).

Dużo ,mało?

wszyscy z PC tak mają...:cool:

Zerknijcie na maluxa,skromny gość,nie wydał kosmicznej kasy na izolację(30kWh/m2/rok),nie wydał kosmicznej kasy na pompę(15tys.zł) a ma rachunki za ogrzewanie i za cwu najniższe tutaj na wątku gdzie kablarze z "pasywnymi domami " mają 3x wyższe a hipopotamy z jaśkami nawet 5x wyższe.

Jakieś wnioski dla inteligentnych ?

Edytowane przez wilmax