malux20 19.11.2014 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Jak bym mial otwarty kominek, to tez bym sie pewnie wyleczyl szybko z palenia w nim. Nie porownuj tego. Jak masz gaz, to brak pradu bardzo mocno ogranicza funkcjonowanie kotla gazowego. jasiu mi i tak nie uwierzy ja zkominka 2 razy w roku wybieram popiół dzięki liwko że mi podpowiedziałeś co kupioć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) Dla ciepłej wody w każdej ilości na żądanie .Komfortu palę kiedy chcę a nie palę bo muszę.Wracam po podróży i mam ciepło w domu i wiele innych powodów. U mnie coś około 38 gr a z gazu 23gr Chyba parowy. Czytaj ze zrozumieniem Najwyraźniej tylko rękawicami potrafisz rzucać. Jak uczyli czytania ze zrozumieniem to w szkołę kamieniami rzucałeś? PS Kebab wyliczył Ci, że masz 30gr/kwh i to przy 100% sprawności kotła. Ciekawe czy wyliczył mi już zamknięty sezon czy to wróżba na następny.30 gr to i tak mniej jak 38 o jakieś 25 % .Ciekawe że nikt nie pisze o gotowaniu na prądzie jak zajęte są wszystkie pola .Na gazie mam 3 razy więcej mocy dostępne i to 3x taniej. Nie rzucać tylko podnosić a odnosiłem się do cen prądu . Więc czytaj ze zrozumieniem a nie tylko chciej tego od innych . Edytowane 19 Listopada 2014 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.11.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 jasiu mi i tak nie uwierzy ja zkominka 2 razy w roku wybieram popiół dzięki liwko że mi podpowiedziałeś co kupioć A można dostać podpowiedź na temat kominka, co warto kupić coby fajny był. Pytam poważnie, jak widać w stopce doktoryzuję się przed rozpoczęciem początku planowania planu budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.11.2014 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Miałem na mysli to dlaczego kominek u bardzo wielu osób jest alternatywą w razie W. Napalisz jak jaskiniowcy i przetrwasz. Miloszenko zapłacił za przegląd kotła+jakiś tam problem 250zł . Przyjałem, że kwh prądu do ogrzewania kosztuje 25gr. Przy ogrzewaniu prądem nie masz obowiązkowego przeglądu kotła i pieniędzmi na to wydanymi już grzejesz chałupę czy też co bardzo Ci zbrzydło i już nie lubisz, kupujesz na zapas pół tony taniego brykietu i jak wiewiórka czy pszczoła cieszysz się nadejściem zimy. Ok, nie zrozumiałem o co chodzi z tymi 1000kwh. Tak - zgadzam się z tym, dlatego pisałem wcześniej, że żałuję, że się wystraszyłem. Swoją drogą - PCi, czy kociołek Kospela nie potrzebują żadnych przeglądów do gwarancji? U mnie nawet w podłogówce pisze, że gwarancja pod warunkiem corocznych przeglądów. Ja do kotła zapomniałem oczywiście, więc mi już pewnie przepadła Pyxis - nakominkowałem się też w zamkniętym, więc wiem co i jak, już wolę otwarty - bardziej nastrojowo, tylko nie można tym nagrzać (przynajmniej u mnie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ciekawe czy wyliczył mi już zamknięty sezon czy to wróżba na następny.30 gr to i tak mniej jak 38 o jakieś 25 % .Ciekawe że nikt nie pisze o gotowaniu na prądzie jak zajęte są wszystkie pola .Na gazie mam 3 razy więcej mocy dostępne i to 3x taniej. Nie rzucać tylko podnosić a odnosiłem się do cen prądu . Więc czytaj ze zrozumieniem a nie tylko chciej tego od innych . Wyliczenia dla Ciebie zrobił facet, który ma gaz od wielu lat. Póki co nikt tej rękawicy Tobie nie rzucił a jeśli podnosisz to z zamiarem rzucenia. Suma sumarum możesz zapomnieć o tanim prądzie bo się nie opłaca w Twoim przypadku jakakolwiek zmiana taryf. Za to już przykręciłes kurek z gazem bo za drogo ale za to komfortowo - jak myślisz wystarczy tego buka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Dla ciepłej wody w każdej ilości na żądanie .Komfortu palę kiedy chcę a nie palę bo muszę.Wracam po podróży i mam ciepło w domu i wiele innych powodów. U mnie coś około 38 gr a z gazu 23gr Chyba parowy. Wyliczenia dla Ciebie zrobił facet, który ma gaz od wielu lat. Póki co nikt tej rękawicy Tobie nie rzucił a jeśli podnosisz to z zamiarem rzucenia. Suma sumarum możesz zapomnieć o tanim prądzie bo się nie opłaca w Twoim przypadku jakakolwiek zmiana taryf. Za to już przykręciłes kurek z gazem bo za drogo ale za to komfortowo - jak myślisz wystarczy tego buka? Mam duże doświadczenie grzeje gazem od 2000-go roku a kominkiem od 2002 i miałem może ze 3 awarie zawsze w duże mrozy ,wtedy kominek ratował mi dupę .Dzięki że martwisz się o zapas mojego buka ,mam na 3 lata .Posiedz u kogoś kto ma piecyk "kozę" lub kominek bez płaszcza w domu może skumasz po co palę.W tamtym roku paliłem do lutego tylko gazem i nie za wiele tego poszło .Podkreślał raz jeszcze to nie chodzi o kasę tylko klimat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Tomaszu a jak ty ogrzewasz swój dom? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.11.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pyksio, zdradź ile watów zżerają twoje serwery . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ok, nie zrozumiałem o co chodzi z tymi 1000kwh. Tak - zgadzam się z tym, dlatego pisałem wcześniej, że żałuję, że się wystraszyłem. Swoją drogą - PCi, czy kociołek Kospela nie potrzebują żadnych przeglądów do gwarancji? U mnie nawet w podłogówce pisze, że gwarancja pod warunkiem corocznych przeglądów. Ja do kotła zapomniałem oczywiście, więc mi już pewnie przepadła Pyxis - nakominkowałem się też w zamkniętym, więc wiem co i jak, już wolę otwarty - bardziej nastrojowo, tylko nie można tym nagrzać (przynajmniej u mnie). Dlatego bardzo dobrze jest merytorycznie porozmawiać i przedstawić wszystkie za i przeciw. Każde urządzenie posiada gwarancję producenta, którą można przedłużać pod pewnymi warunkami (obowiazkowych przeglądów technicznych). W przypadku kotła gazowego, szczególnie kondensacyjnego, rezygnacja z przeglądu minimum co 2 lata, może się wiązać z jego awarią. Należy czyścić co rok elektrodę jonizacyjną pilnującą płomienia, która jest bardzo wrażliwa na jakość mieszanki gazowej. Zabrudzenie elektrody kocioł odczytuje jako awarię a wtedy serwisant może nam nawymyślać..... Druty oporowe są łatwiejsze do serwisowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Tomaszu a jak ty ogrzewasz swój dom? Prądem- podłogówka, zbiornik co+cwu w jednym. Grzeję wszystko grzałką elektroniczną o mocy 7,5KW. Mam tez piec kominkowy o mocy 8KW z płaszczem wodnym o mocy 4KW ale jeszcze nie podłączony. Testowo za 1,5 tygodnia uruchomię gruntową pompę ciepła o mocy 6,2KW (0/35), która będzie pracowała na glikolowym GWC i chcę pociągnąć to na całym sezonie, szczególnie latem, ponieważ w ostatnie upały zabrakło chłodu w glikolowym GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pyksio, zdradź ile watów zżerają twoje serwery . A po co Ci taka informacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.11.2014 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 A po co Ci taka informacja? Planuję budowę biura i nie wiem ile zdjąć z OZC do obliczeń systemu grzewczego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Prądem- podłogówka, zbiornik co+cwu w jednym. Grzeję wszystko grzałką elektroniczną o mocy 7,5KW. Mam tez piec kominkowy o mocy 8KW z płaszczem wodnym o mocy 4KW ale jeszcze nie podłączony. Testowo za 1,5 tygodnia uruchomię gruntową pompę ciepła o mocy 6,2KW (0/35), która będzie pracowała na glikolowym GWC i chcę pociągnąć to na całym sezonie, szczególnie latem, ponieważ w ostatnie upały zabrakło chłodu w glikolowym GWC. Dużo tego masz to też jest mało ekonomiczne tyle źródeł ciepła .Oczywiście nie krytykuje tylko stwierdzam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Planuję budowę biura i nie wiem ile zdjąć z OZC do obliczeń systemu grzewczego. Ja mam to poza biurem. cala szafa bierze w okolicach 500W. Pracuja tam 3 maszyny lekko obciazone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2014 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 przepraszam za śmiecenie właśnie zastanawiałem się czy pętle od gwc[około 100m]nie wykorzystać do gruntówki?u mnie zapotrzebowanie to 3,1 kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 19.11.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Prądem- podłogówka, zbiornik co+cwu w jednym. Grzeję wszystko grzałką elektroniczną o mocy 7,5KW. Mam tez piec kominkowy o mocy 8KW z płaszczem wodnym o mocy 4KW ale jeszcze nie podłączony. Testowo za 1,5 tygodnia uruchomię gruntową pompę ciepła o mocy 6,2KW (0/35), która będzie pracowała na glikolowym GWC i chcę pociągnąć to na całym sezonie, szczególnie latem, ponieważ w ostatnie upały zabrakło chłodu w glikolowym GWC. Podzielisz się jaka cena za to wszystko żeby sobie założyc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dlt7 19.11.2014 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Pyksio, zdradź ile watów zżerają twoje serwery . http://devinf.pl/?p=303 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.11.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a ja mam pytanie czy ktoś z grzejących gazem dostał już fakturę "po nowemu" czyli zamiast/oprócz m3 jest tam informacja o cenie za kWh energii..ile wam wychodzi za kWh wg gazowni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 dostają dobre pytanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 przepraszam za śmiecenie właśnie zastanawiałem się czy pętle od gwc[około 100m] nie wykorzystać do gruntówki? u mnie zapotrzebowanie to 3,1 kw Można wykorzystać Zamówiłem pompę bezpośrednio z Chin. Kompresor Toshiba i wymienniki wężownicowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts