funky_koval 19.11.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a ja mam pytanie czy ktoś z grzejących gazem dostał już fakturę "po nowemu" czyli zamiast/oprócz m3 jest tam informacja o cenie za kWh energii.. ile wam wychodzi za kWh wg gazowni? Coś poniżej 20 gr.ale to jakiś optymista przelicza te wsp.konwersji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Podzielisz się jaka cena za to wszystko żeby sobie założyc? Zbiornik 400l co+c.w.u na zamówienie wykonała polska Termica jako alternatywa dla zbiornika acv multienergy 400. Za zbiornik zapłaciłem 4800zł brutto grzałka 7500W niecałe 500zł, mieszający zawór termostatyczny 200zł pompa energooszczędna Hel-Wita 500zł, rozdzielacz, podłogówka. Hydraulik podłączył mi tylko zbiornik+wymagany papier do nadzoru, reszta samodzielnie we własnym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.11.2014 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 a ja mam pytanie czy ktoś z grzejących gazem dostał już fakturę "po nowemu" czyli zamiast/oprócz m3 jest tam informacja o cenie za kWh energii.. ile wam wychodzi za kWh wg gazowni? W-2.1 1 kWh = 0,11815 1kWh dystr = 0,04248 abo/miesiąc = 5,99 dystr stała/miesiąc = 8,63zł ceny netto brutto 1kWh (suma) =ok 0,2zł koszt 1kWh realny z mojej faktury (czli suma zł/ ilość kWh) = ok 0,22zł (na fakturze jest prognoza 1766kWh) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
compi 19.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Ja mam to poza biurem. cala szafa bierze w okolicach 500W. Pracuja tam 3 maszyny lekko obciazone. No to niemało jak na 3 sztuki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Coś poniżej 20 gr.ale to jakiś optymista przelicza te wsp.konwersji Ale opłaty stałe, przesyłowe, abonamentowe, prezesowe - oddzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 19.11.2014 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 100 m to wystarczająca? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 W-2.1 1 kWh = 0,11815 1kWh dystr = 0,04248 abo/miesiąc = 5,99 dystr stała/miesiąc = 8,63zł ceny netto brutto 1kWh (suma) =ok 0,2zł koszt 1kWh realny z mojej faktury (czli suma zł/ ilość kWh) = ok 0,22zł (na fakturze jest prognoza 1766kWh) Czyli im więcej gazu spalimy, tym średnia niższa, tak jak i w prądzie. Dla samej kuchenki ta średnia będzie już o wiele wyższa - tak samo i w prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 No to niemało jak na 3 sztuki. 2 switche, jakis konwerter ze swiatelka na skretke, "pare" urzadzen radiowych, UPSy, wentylacja szafy. Wacik do wacika i zbiera sie tego troszke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) 100 m to wystarczająca? Są gruntówki o mocy 3KW. Zawsze możesz spróbować z większą a jak Ci się spodoba to pamiętając gdzie masz nitkę gwc możesz się wpiać z odwiertem i masz porządny wymiennik gruntowy. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 19.11.2014 11:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Czyli im więcej gazu spalimy, tym średnia niższa, tak jak i w prądzie. Dla samej kuchenki ta średnia będzie już o wiele wyższa - tak samo i w prądzie. Niezupełnie, bo jak wpadniesz w taryfę w-3 to koszt kwh znowu się zwiększy. A przynajmniej tak było z m3... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 19.11.2014 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Niezupełnie, bo jak wpadniesz w taryfę w-3 to koszt kwh znowu się zwiększy. A przynajmniej tak było z m3... Dalej tak jest dalej za metry płacimy ,te przeliczniki to zwykły marketing. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 19.11.2014 12:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 no właśnie nie.. wg nowych wytycznych h..ujni jewropejskiej opłata jest za 1 kWh a te m3 pomocnicze są i to gazownia określa tą kaloryczność czy tam zawartość gazu w gazie - jak zwał tak zwał ale to kolejny wał bo opłata jest już za kWh a oni sami stwierdzają że ten gaz co przesłali to miał w m3 ileś tam kWh.. i przy tych cenach to widze że wychodzi jak w duonie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 no właśnie nie.. wg nowych wytycznych h..ujni jewropejskiej opłata jest za 1 kWh a te m3 pomocnicze są i to gazownia określa tą kaloryczność czy tam zawartość gazu w gazie - jak zwał tak zwał ale to kolejny wał bo opłata jest już za kWh a oni sami stwierdzają że ten gaz co przesłali to miał w m3 ileś tam kWh.. i przy tych cenach to widze że wychodzi jak w duonie Wychodzi tyle co w duonie nie znając jakości gazu i przyjmując sprawność kotła 100%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 19.11.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Wychodzi tyle co w duonie nie znając jakości gazu i przyjmując sprawność kotła 100%. No wlasnie, zawsze i wszedzie uznawalo sie, iz 9.5 kWh/m3 to juz duzo i to w kwestii samej kalorcznosci, a gdzie sprawnosc kotla. Teraz zakladaja ponad 11, to jest ogromne naduzycie, zakladajac od 9.5 do ponad 11 cena za kWh wychodzi mi od 22 do 31 gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 (edytowane) No wlasnie, zawsze i wszedzie uznawalo sie, iz 9.5 kWh/m3 to juz duzo i to w kwestii samej kalorcznosci, a gdzie sprawnosc kotla. Teraz zakladaja ponad 11, to jest ogromne naduzycie, zakladajac od 9.5 do ponad 11 cena za kWh wychodzi mi od 22 do 31 gr Pracę pompy w kotle możemy pominąć, ponieważ prądem można grzać również hydraulicznie ale już sama praca kotła w celu spalenia gazu wymaga dostarczenia pewnej energii, co podnosi końcowy koszt kwh, niejednokrotnie ta energia pochodzi z dość drogiej taryfy lub np dziennej strefy. Ogrzewanie gazem jest tanie to mit. Jeszcze kilkanaście lat temu to było jedyne rozsądne ogrzewanie, gdzie cena prądu w II strefie była zdecydowanie wyższa do ceny gazu w przeliczeniu na jednostkę energii. Opłaty prezesowe i przelewaczy gazu po drodze zrobiły swoje, tak samo jak i w prądzie, ale energii odpadowej jest na tyle dużo, że pojawia się coraz więcej sprzedawców, którzy właśnie jej ceną będą zachęcać do siebie klientów. PGE w styczniu tego roku podniósł cenę przesyłu prądu w II strefie o 10% a wszędzie mówią, że cena przesyłu prądu jest bardzo wysoka i powinna spadać w przyszłości. Najwidoczniej opłata prezesowa nie idzie na marne i tęgie od przejedzenia łby wymyśliły podwyżkę. Edytowane 19 Listopada 2014 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karolek75 19.11.2014 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 WIADOMO skoro ci nie pasują kwh innych to zawsze można obśmiać - skutecznie i szybciutko jasiu masz g12 w ? Ja bym na twoim miejscu kasowal juz posty, dzienniki i stare tasmy z nagraniami z rozglosni harcerskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
giman 19.11.2014 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Że tak głupio zapytam (akurat w tym wątku, bo jest tu duży ruch) - za co dostaje się bana? Jestem tu od niedawna, niewiele piszę ale bardzo dużo czytam, przyzwyczajam się do osób, awatarów a tu ni stąd ni zowąd kolejną osobę widzę jako banned. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koziol99 19.11.2014 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 eeee takie pytanie mam do Was? w większości grzejecie c.o w II taryfie i mówicie że jest tanio..... ok jest tanio ale jesli w II taryfie jest tanio to w I jest drożej niż w przypadku jednej taryfy całodobowej. Czy ktoś liczył ile więcej płacicie za prąd np. lodówka, tv, oświetlenie? Żeby tak obiektywnie ocenić ekonomiczną zasadność grzania prądem w II taryfie nalezy wziąć powyższe pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kabel 19.11.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 Że tak głupio zapytam (akurat w tym wątku, bo jest tu duży ruch) - za co dostaje się bana? Jestem tu od niedawna, niewiele piszę ale bardzo dużo czytam, przyzwyczajam się do osób, awatarów a tu ni stąd ni zowąd kolejną osobę widzę jako banned. chcesz banana? napisz coś głupiego się przekonasz eeee takie pytanie mam do Was? w większości grzejecie c.o w II taryfie i mówicie że jest tanio..... ok jest tanio ale jesli w II taryfie jest tanio to w I jest drożej niż w przypadku jednej taryfy całodobowej. Czy ktoś liczył ile więcej płacicie za prąd np. lodówka, tv, oświetlenie? Żeby tak obiektywnie ocenić ekonomiczną zasadność grzania prądem w II taryfie nalezy wziąć powyższe pod uwagę... 25/75 droga do taniej i masz średnioroczna cenę 1 kWh na poziomie taryfy g11 nawet bez ogrzewania domu w g12 oplaca się niejednokrotnie miec tą taryfe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.11.2014 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2014 25/75 droga do taniej i masz średnioroczna cenę 1 kWh na poziomie taryfy g11 Widze, ze w szkole sie kamieniami rzucalo. Przy takich proporcjach w tauronie kWh wychodzi na poziomie 40gr a G11 kosztuje 58gr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts