Gość Arturo72 24.11.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 hej, też to u siebie zauważyłem.. jak nie grzeje się dłuższy czas i posadzka wystudzi się to jednak czuć może nie chłód, ale brak grzania... brakuje promieniowania cieplnego szczególnie niewiasty są czułe na to hehe Dokładnie tak jest u mnie po przejściu na G12W,temp.w domu 22.5st.C,wilgotnosć 40% i ogrzewanie chodzi od 7 minut,na jakąś godzinkę załączyłem,temp.zasilania aktualnie 35st.C. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Kurcze, nie znam nikogo oprocz budowlanego, wszyscy jak juz to kable dali w morde , sam się tylko dałem wkręcić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 A może inaczej , ile osób na tym wątku grzeje kospelem lub kospelopodobnym ? Mogliby się ujawnić i powiedzieć jak tym sterują . ja mam właśnie kospela, tylko wersję ze sterownikiem wbudowanym.. rewelacyny nie jest.. np. ustawienia temp co 1 C. choć co 0,5C mogliby zrobić to mój 1szy sezon, póki co jest ok.. fakt trzeba dobrze ustawić sobie harmonogram grzania żeby było w miarę optymalnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 17:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ja mam właśnie kospela, tylko wersję ze sterownikiem wbudowanym.. rewelacyny nie jest.. np. ustawienia temp co 1 C. choć co 0,5C mogliby zrobić to mój 1szy sezon, póki co jest ok.. fakt trzeba dobrze ustawić sobie harmonogram grzania żeby było w miarę optymalnie Czy mozesz podac jakie elementy wystepuja w instalacji pomiedzy kotlem a rurkami podlogowki? Zawory, mieszacze, itp... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) ja mam właśnie kospela, tylko wersję ze sterownikiem wbudowanym.. czy mógłbyś napisać co to znaczy z wbudowanym sterownikiem ? mam elterma ale sterownik pokojowy dokupowałem osobno. temperatura ustawiania co 0,5 C .mógłby mieć co 0,1 C. Rozmawiałem z firmą od sterownika pokojowego .Dla nich - programisty nie jest to problem, zmienić dopisać . Dlaczego tak robią ??? Jak masz ustawiony ten harmonogram grzania ? Edytowane 24 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czy mozesz podac jakie elementy wystepuja w instalacji pomiedzy kotlem a rurkami podlogowki? Zawory, mieszacze, itp... za piecem tylko zawór 3D i w 1 stronę podłogówka CO a w 2 stronę zbiornik CWU. nic ponad to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czy mozesz podac jakie elementy wystepuja w instalacji pomiedzy kotlem a rurkami podlogowki? Zawory, mieszacze, itp... to pytanie nie do mnie , ale sobie pozwolę . OP- rozdzielacz- kocioł . IMHO nic więcej nie potrzeba Naczelny mówi że nie łączy się ogrzewania CO z .....Może ma rację Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 17:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 za piecem tylko zawór 3D i w 1 stronę podłogówka CO a w 2 stronę zbiornik CWU. nic ponad to Dzieki za info. Jako ze obecnie przerabiamy te opcje to chcialem wiedziec co jest potrzebne. Kociol mocy 8 KW plus zawor 3D mozna kupic z 2500 zl brutto, czyli w cenie przyalcza gazowego Ech szkoda mi teraz Junkersa wywalac, ale jakbym przechodzil na 2 taryfy to sie zastanowie. Czy jak mam zasobnik Junkersa to bez problemu podepne go do Kospela? Nie chce ktos kotla kondensacyjnego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 czy mógłbyś napisać co to znaczy z wbudowanym sterownikiem ? mam elterma ale sterownik pokojowy dokupowałem osobno. temperatura ustawiania co 0,5 C .mógłby mieć co 0,1 C. Rozmawiałem z firmą od sterownika pokojowego .Dla nich - programisty nie jest to problem, zmienić dopisać . Dlaczego tak robią ??? Jak masz ustawiony ten harmonogram grzania ? piec ma wbudowany sterownik pogodowy / pokojowy.. masz możliwość podłączenia czujnika temp zewn i wewn, w sumie ten wewnętrzny wystarczy. dodatkowo podłączasz do niego też czujnik temp cwu no i ten sterownik tym sobie steruje. priorytet wyższy ma cwu. harmonogram dla CO co 30 min, 4 temperatury do wyboru. w godz 13-15 ustawiłem na 23C tak żeby zawsze się włączało i dogrzało trochę, jest lepszy komfort. godz 21-7 mam ustawione na 22C. gdyby był lepszy soft w sterowniku ustawiłbym 22,5C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Czy jak mam zasobnik Junkersa to bez problemu podepne go do Kospela? w zasadzie to czemu nie, to piec i to piec tylko łączówki odpowiednie zastosować a kospela wybrałem bo raz że tanio na starcie, a jakby ceny prądu poszły do góry to zamontuje PC PW, na PC gruntowe nie mam dużych szans chyba że z kolektorem pionowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ...., w sumie ten wewnętrzny wystarczy. a mogę ...gdzie go masz zawieszonego ,przyczepionego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 24.11.2014 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 w zasadzie to czemu nie, to piec i to piec tylko łączówki odpowiednie zastosować a kospela wybrałem bo raz że tanio na starcie, a jakby ceny prądu poszły do góry to zamontuje PC PW, na PC gruntowe nie mam dużych szans chyba że z kolektorem pionowym Mozesz dorzucic swoje dane odnosnie domu i zuzycia? Moze byc w watku R&K, chyba ze tam juz sa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 24.11.2014 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Kurcze, nie znam nikogo oprocz budowlanego, wszyscy jak juz to kable dali Krótko żyjesz Jacekss,noname2,bitter,pyton79,mic81 w ostatnim czasie Kospele,brygadaRR,imrahil i kilku innych z buforami i wodną podłogowką i jakoś kable w mniejszosci a chciałyby dominowac Edytowane 24 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 a mogę ...gdzie go masz zawieszonego ,przyczepionego ? czujnik powiesiłem między kuchnią i salonem, czy dobre miejsce ... czas pokaże... jakoś inne miejsce nie przychodzilo mi do głowy. myślałem jeszcze o holu na pięterku w salonie kominek jest, zaburza to odczyt realny temp.. jak się go przepali, to jest minus tego miejsca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 24.11.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Mozesz dorzucic swoje dane odnosnie domu i zuzycia? Moze byc w watku R&K, chyba ze tam juz sa... nie, nie ma tam moich danych, który to wątek ? to 1szy sezon grzewczy kiedy tu mieszkam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 ... harmonogram dla CO co 30 min, czyli w sumie ile grzejesz w oknie nocnym . Masz sterownik z licznikiem czasu pracy kotła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 24.11.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Krótko żyjesz Jacekss,noname2,bitter,pyton79,mic81 w ostatnim czasie Kospele,brygadaRR,imrahil i kilku innych z buforami i wodną podłogowką i jakoś kable w mniejszosci a chciałyby dominowac krótko żyjesz albo zmyślasz Brygada RR nie ma wodnej podłogówki tylko kable Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 24.11.2014 18:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 pytam Ciebie i ProStasia - bo jestescie "wodniakami" Khem, khem.... ze mnie wodniak jak z Małysza rajdowiec.... jak widac powrociles tu po dlugiej przerwie , podobniej jak ProStaś wrocil na forum i bacznie przyglad sie temu watkowi - a wrocil bo widzi zmiany na + Tylko i wyłącznie nadzieja na zmiany przywiodła mnie z powrotem na forum. 3mam kciuki za moderatorów, bo siłą każdego forum jest możliwość uzyskania wiedzy i odpowiedzi na pytania. I jedno i drugie szuka się w tematach poświęconych interesującej nas kwestii. A nie w innych i pilnowanie tego porządku to ciężkie zadanie, ale może się uda... Coby ad rem też ździebko było rzeknę, com 3 lata temu (to szmat czasu, a tu znowu o tym samym) napisał i zaśpiewał "The End": - grzanie bez wody, to wybór jak każdy inny, - dorobienie nawet później ogrzewania wodnego (na grzejnikach) to nie jest problem rangi złośliwego nowotworu na płucach, - nośnikiem ciepła może być też powietrze (a jak ktoś ma parterówkę z KG nad głową), to nic nie stoi na przeszkodzie grzania poprzez nadmuch ciepłego powietrza, I moja propozycja na koniec wywodu. Do modów: Zamknijcie ten wątek. Niech kablarze i grzejącym np piecami akumulacyjnymi (kłaniam się) mają swój wątek/wątki. Niech zwolennicy podłogówki pędzonej PC, grzałką, kospelem, kotłem na wszystko etc etc mają swoje wątek/wątki, Niech zwolennicy wody w instalacji założą sobie wątek "dlaczego brak wody w instalacji grzewczej jest przyczyną plag egipskich, rozwolnienia i kokluszu" i tam piszą. Ale na Jowisza nie w koło Macieju od kilku lat o tym samym i to w każdym, choćby luźno związanym, tematycznie wątku. Nie widzicie tego ? Tęgie głowy, udane realizacje, masa doświadczeń, wiedzy, pomysłów - a drepczecie od 3 lat w miejscu. !!! Jak nie widzicie to może odstawcie forum na kilka miesięcy (lat?), bo może takiej perspektywy niektórym brakuje ? Refleksji życzę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 24.11.2014 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 Witam.Wątek jak widzę znów powraca na właściwy tor.... To fajnie bo za dużo było tu nie potrzebnego rozgardiaszu;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 24.11.2014 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2014 (edytowane) Budowlany laiku: mozesz podac wszystkei elementy wchodzace w sklad ogrzewania kospelem? Czy CWU grzejesz oddzielnie? Za kotlem masz jakis zawor 3D? Jak dobierasz temp? Jakis sterownik? no właśnie . Jak dobrać temperatury ??? To mnie wkur....... Robić za palacza ? Czy przestawiać czasy grzania ? Czy ustawić optymalną ? Jaką ? Oczywiście w mojej wersji Edytowane 24 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts