owp 25.11.2014 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Na każde ogrzewanie podłogowe nie zaleca się układania litego drewna. Tylko warstwowe. Chodzi mi o różnicę w ogrzewaniu, czy "na kablach" jest cieplejsza posadzka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2014 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Wg mnie nie, beton , ale tak jak pisalem zalez jak dom zaizolowany, od jego energożernosci w skali doby Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.11.2014 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ok, dzięki, przyjmuję taką samą izolację dla obu systemów, teraz mam parkiet na wodnej i jest ok, zastanawiałem się, czy w ciągu tych 2 godzin nie trzeba mocniej nagrzać, żeby wystarczyło do nocy. Oczywiście wiem, że można też sobie grzać w drogiej taryfie, ale nie o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.11.2014 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Na każde ogrzewanie podłogowe nie zaleca się układania litego drewna. Tylko warstwowe. dlaczego nie? jak jest suchy i fachowiec dobry to problemu nie ma.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 25.11.2014 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 dlaczego nie? jak jest suchy i fachowiec dobry to problemu nie ma.. założyć dechy można, bo kto zabroni potem będzie "jedynie" problem słabszego grzania podłogi i ewentualnie wysychania desek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2014 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 w lecie (gdy mamy w cieniu 25-30*C) jak swieci słońce na parkiet to tez moze byc taki problem ??cieplo i tak wyjdzie - tyle ze nieco wolniej - ale jesli jest izolacja pod wylewka to jedyna droga jego ucieczki jest drewno - wiec w skali sezonu grzewczego nie widze tu problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Panie /Panowie Jeszcze raz . Czy Wy nie widzicie że system oparty na kotle elektrycznym(żeby nikogo nie obrażać ) piszę o swoim nie jest idealny ?A jaki jest ? Pomijając przyłącze gazu i myto w abonamencie oraz iepskie sterowniki , to gazowy nie jest zły. A jakie sterowniki są dobre ? Wg mnie dedykowane , z małej garażówki - pod dom- pod sytem .Reszta się nie nadaje . Gdzie jest problem ., raz jeszcze . System ma się wyłaczyc (przy grzaniu taryfowym) dokładnie o godz 6 .Wasze to potrafia ? Mój nie . I o to walczę . Ma ktos pomysł racjonalizatorski , usprawnienie ?Skąd te wachania temp ? temp niby jest a jakoś nie ten tego . Bo prorytety rozłączają a nie temperatura? Bo mogłoby się wyłączyć o 6 a wyłączyło się o 4 ? Znależć sposób żeby wyłaczyło się o 6 i przez temperature a nie priorytet. Krzysiek BB .Jesteś mocny w tych klockach. "Sterowanie pogodowe" do sterownika pokojowego ? Da się ? Wersja nr 2 Wstawić COP farelkę i zapomnieć o sprawie . Mam 15 dni. Jeśli nic się nie ukluje , zakładam splita i zapominam o problemie . Ale myślę że da się taniej EDIIT do ogrzewania gazowego . Ogrzewanie gazowe oparte na pogodowce bo na tych nędznych streownikach w domach lepiej izolowanych to wszystko po jednych pieniedzach Producenci , programiści sterowników. czeszecie te fora . Obudzcie sie . regulowana histereza . I w górę i w dól. regulowane temperatury w górę i w dół co 0,1 . Czy naprawdę się nie da ? To nie duzi zjadają małych ale szybcy opieszałych ....... Edytowane 25 Listopada 2014 przez noname2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2014 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) ale gazowy czy elektryczny ten kociołek ? bo to chyba ma znaczenie bo to sugeruje ze gazowy "A jaki jest ? Pomijając przyłącze gazu i myto w abonamencie oraz iepskie sterowniki , to gazowy nie jest zły. " Edytowane 25 Listopada 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 ale gazowy czy elektryczny ten kociołek ? bo to chyba ma znaczenie ale co , mój ? Gdyby był gazowy to miałby sterowanie pogodowe i nie wiedziałbym że istnieje problem . Elektryczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 O sterownikach pisze Pyxis . Gówno a nie regulacja krzywej , pisał Miloszenko przy swoim gazowcu . Histereza 0,5 . no przecież zanim spadnie temp o 0,5 to dawno już po komforcie . TO STEROWNIKI SA PROBLEMEM. patrz dedykowany sterownik kszchu. To prawda inny dom itd. Dlatego dedykowane sterowniki pod system - dom .reszta to protezy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 25.11.2014 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 W moim sterowniku histereze moge regulowac co 0,1K, ale uposledzone sa nastawy samej krzyzej grzewczej, bo tam jest mozliwosc zmiany z rozdzielczoscia az 1K. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 W moim sterowniku histereze moge regulowac co 0,1K, ale uposledzone sa nastawy samej krzyzej grzewczej, bo tam jest mozliwosc zmiany z rozdzielczoscia az 1K. sorry jeśli coś pomyliłem . ale jakiś stopień ułomności posiada .....nawet w ZUSIe by nie przeszedł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Kilka wieczorów z rzędu odbywa się u mnie cykl prezentacji pod tytułem "Oszukać przeznaczenie " TESTWyciągana jest farelka a nawet dwie . Druga jest niewyciągalna gdyż służy dzielnie łazience na piętrze. Odpalane sa na 0,5 do 1 h. To wystarczy. Oszukuje komfort termiczny. grzeje powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 O sterownikach pisze Pyxis . Gówno a nie regulacja krzywej , pisał Miloszenko przy swoim gazowcu . Histereza 0,5 . no przecież zanim spadnie temp o 0,5 to dawno już po komforcie . TO STEROWNIKI SA PROBLEMEM. patrz dedykowany sterownik kszchu. To prawda inny dom itd. Dlatego dedykowane sterowniki pod system - dom .reszta to protezy. To jest troche niezrozumiale dlaczego tak sterowniki sa programowane. Jak odczytuje parametry pracy to nie ma problemu zeby podawal z dokladnoscia do 0.1 ale ustawiac pozwala juz tylko co 0.5. Byc moze od lat nikt tego nie rozwijal i domy bez izolacji nie mialy z tym zadnych problemow bo pily na umor Mozeby wystosowac jakis apel do Junkersa czy innych czy jest opcja przeprogramowania sterownika, moze sa jakies przeslanki zeby sie piec za czesto nie wlaczal (wplyw na zywotnosc) bo jesli nie ma to chce miec wsziedzie wszystko do 0.1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mozeby wystosowac jakis apel do Junkersa o....ć ich . wiesz co bedzie ? dedykowane sterowniki do domów eneergooszczędnych , cena na telefon ....żeby ekranu nie popluć . Młodzi , zdolni , utalentowani to dla Was czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Ale żeby nie uciec od prawdziwego problemu . ustawiam kocioł elektryczny - temp zasilania na ? ile ? 35 ? a dlaczego nie 36, 37 ? zmienia się temperatura to co ? lecę i przestawiam .no wolne żarty......ina sytuacja nastawiam temp zasilania na 45 ? kocioł wyłącza się już o 3 .00 i do okienka południowego ma 10 h a mógłby o 6 i miałby tylko 7 h. i znów , przestawiam harmonogram pracy ? no , prosze ......Tu jest problem .......tutej leży "wianie po garbie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 25.11.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Mozeby wystosowac jakis apel do Junkersa czy innych czy jest opcja przeprogramowania sterownika, moze sa jakies przeslanki zeby sie piec za czesto nie wlaczal (wplyw na zywotnosc) bo jesli nie ma to chce miec wsziedzie wszystko do 0.1 jasiek71 - TY wydzwaniales do jakiegos producenta sterownikow .... pewnie i do gazu maja sterowniki i pewnie byliby podatni na sugestie .... wrzuc tu prosze info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 o....ć ich . wiesz co bedzie ? dedykowane sterowniki do domów eneergooszczędnych , cena na telefon ....żeby ekranu nie popluć . Młodzi , zdolni , utalentowani to dla Was czas Spoko, narazie sobie radze poprzez wlaczanie ogrzewania wtedy, kiedy oczekuje komfortu cieplnego. Tak wiec zeby w lazience bylo "komfortowo" okolo 19 to grzeje od 16 do 18 podlogowka, zeby w salonie bylo komfortowo caly dzien klima chodzi caly dzien Gazu ida sladowe ilosci, z klimy jestem zadowolny, choc jako ze to inwestycja na lata szkoda ze nie mam tego LG z COPem 5... Przy kabelkach jestesmy w 7 niebie, kazde pomieszczenie pilnuje wlasnym sterownikiem z dokladnoscia do 0.1 BTW, czy ktos kiedys rozeznawal jak we wlasnym zakresie zastapic te sterowniki do kabelkow? Mam raspa z jakas tam automatyka, co latwo do niego podpiac zeby monitorowac temp. i zalaczac kiedy trzeba? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.11.2014 16:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Gdzie jest problem ., raz jeszcze . System ma się wyłaczyc (przy grzaniu taryfowym) dokładnie o godz 6 . Wasze to potrafia ? Mój nie . I o to walczę . Ma ktos pomysł racjonalizatorski , usprawnienie ? Skąd te wachania temp ? temp niby jest a jakoś nie ten tego . Bo prorytety rozłączają a nie temperatura? Bo mogłoby się wyłączyć o 6 a wyłączyło się o 4 ? Znależć sposób żeby wyłaczyło się o 6 i przez temperature a nie priorytet. Krzysiek BB .Jesteś mocny w tych klockach. "Sterowanie pogodowe" do sterownika pokojowego ? Da się ? Producenci , programiści sterowników. czeszecie te fora . Obudzcie sie . regulowana histereza . I w górę i w dól. regulowane temperatury w górę i w dół co 0,1 . Czy naprawdę się nie da ? To nie duzi zjadają małych ale szybcy opieszałych ....... taaa.. co się nie da jak się da.. O sterownikach pisze Pyxis . Gówno a nie regulacja krzywej , pisał Miloszenko przy swoim gazowcu . Histereza 0,5 . no przecież zanim spadnie temp o 0,5 to dawno już po komforcie . TO STEROWNIKI SA PROBLEMEM. patrz dedykowany sterownik kszchu. To prawda inny dom itd. Dlatego dedykowane sterowniki pod system - dom .reszta to protezy. znaczy takie coś chyba jak u mnie : ustawiane ogrzewania (temperatury rzeczywiste posadzki/ temp. zadane) http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg prognoza pogody: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258251_image.jpg ekran główny: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258248_image.jpg sterowanie rekuperatorem/wentylacją : http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258249_image.jpg sterowanie oświetleniem: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258250_image.jpg oczywiście wszystko jeszcze można dowolnie przerobić.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 16:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Chodzi o to ,że czasem ktoś pluje na system a nie widzi sedna problemu .DOBRE sterowniki mogłyby rozwiązać ułomności systemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts