Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Spoko, narazie sobie radze poprzez wlaczanie ogrzewania wtedy, kiedy

wiesz o co mnie chodzi .....

Tak wiec zeby w lazience bylo "komfortowo" okolo 19 to grzeje

wiesz o co mnie chodzi .....?

Przy kabelkach jestesmy w 7 niebie, kazde pomieszczenie pilnuje wlasnym sterownikiem z dokladnoscia do 0.1

a co w okienku dziennym , ? czy to chodzi całodobow czy w płaskiej ?

zrobić wakat na stanowisku portiera . Zapomnieć o temacie . Cieszyć się życiem .

Prawdopodobnie u _artur_ na tym stanowisku jest wakat :)

napisz ile idzie ci kWh na taką operację i ile godzin grzejesz?

Od 2-3 do 10 kWh, zalezy czy wstajemy o 7 rano czy o 9 i czy idziemy spac o 22:30 czy o 2 w nocy i czy nie wyjechalismy na caly dzien :)

Zabawne, ze klima zawsze leci na min. obrotach wentyla i przez pierwsze godzine czy dwie nie osiaga zadanej temperatury co w niczym generalnie nie przeszkadza, bo ze wzgledu na cieply podmuch jest wiecej niz komfortowo. Jak wyjdzie slonce to wczesniej i na dluzej klima zasypia, ale na ostatnie 2 tygodnie 2 razy slonce wyszlo na dluzej niz godzine.

Od 2-3 do 10 kWh, zalezy czy wstajemy o 7 rano czy o 9 i czy idziemy spac o 22:30 czy o 2 w nocy i czy nie wyjechalismy na caly dzien :)

Zabawne, ze klima zawsze leci na min. obrotach wentyla i przez pierwsze godzine czy dwie nie osiaga zadanej temperatury co w niczym generalnie nie przeszkadza, bo ze wzgledu na cieply podmuch jest wiecej niz komfortowo. Jak wyjdzie slonce to wczesniej i na dluzej klima zasypia, ale na ostatnie 2 tygodnie 2 razy slonce wyszlo na dluzej niz godzine.

rzeczywiście bardzo oszczędna maszynka :) a poza tym komfort rewelacyjny z tego co piszesz.

defrosty ? jak to wygląda u LG ?

rzeczywiście bardzo oszczędna maszynka :) a poza tym komfort rewelacyjny z tego co piszesz.

defrosty ? jak to wygląda u LG ?

Nie wiem za bardzo jak je wylapac, klima robi przerwy ale zakladam ze przede wszystkim z powodu osiagniecia temp. zadanej, czy jak zatrzymuje sie na defrost to mozna to jakos wylapac?

dlaczego nie? jak jest suchy i fachowiec dobry to problemu nie ma..

Suchy może będzie w momencie położenia, ale potem może mieć większą wilgotność pomieszczenie i to powoduje zmianę objętości.

Na ogrzewaną podłogę powinno układać się okładziny warstwowe, gdzie warstwy ułożone są w rożnych kierunkach.

To zapobiega tworzeniu się widocznych szpar tudzież wypaczaniu.

Parkiet przemysłowy, to takie małe kosteczki, też dobrze funkcjonują na ciepłej podłodze.:yes:

uderz w stół .....sprawisz że wyłączy się w okolicach 6 ?

po edicie

a.... i dobierze sobie temp grzania

Jestem u Ciebie za 2 h :)

ustawiane ogrzewania (temperatury rzeczywiste posadzki/ temp. zadane)

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg

chyba muszę opisać jak to działa..

każda etykieta z opisem pomieszczenia to przycisk który załącza konkretny obwód - załącza w sensie że w ogóle ma działać.. zielona kropka to znaczy że obwód nie działa, czerwona że aktualnie grzeje, temperatura w czarnym okienku to aktualna temperatura posadzki, w jasnym temperatura nastawiana - do jakiej grzeje. Po prawej na górze jest ustawiana histereza - mogę ją jak widać ustawić dosyć dokladnie ;) czyli 0.01*C, doswiadczalnie jednak ustawione jest 0.2*C

i teraz jest tak że ogrzewanie może się włączyć WYŁĄCZNIE w taniej taryfie, dodatkowo po prawej widać trzy przedziały godzinowe w ktorych zabronione jest grzanie (bo mam taryfe wekendową i to działa jak kaganiec w soboty i niedziele gdzie tanią taryfę mam całą dobę).. i dopiero jak będzie w godzinach tych co mozna grzać to sterownik sprawdza czy temperatura zadana różni się od rzeczywistej.. jesli ustawione jest np. 24 i histereza 0.2 to jK posadzka ma 23 to włączany jest obwód, nagrzewa do 24.2, wyłącza, stygnie do 23.8, włącza itd. jak wyjdzie z taniej taryfy to niezależnie od temperatury wyłącza obwód. na zdjęciu z głównego ekranu jest ikona taniej taryfy.. sterownik wylicza kiedy jest w zalenoci od daty..

kolejnym krokiem będzie powiązanie tego z prognozą pogody którą też mam w sterowniku (Aktualizowana co godzinę z serwera yahoo).. jakby ktoś miał pomysł jak to pożenić to chętnie wysłucham..

mi wystarczy tylko to co napisałem .

W radiu w samochodzie wkurzają mnie te przyciski , wolę potencjometry. Szybki dostęp.

jestem inny mamo , tato czy dostanę wpie......l za to ?

Ale SZACUN

potemcjometr masz na zdjęciu ekranu od wentylacji.. suwak jest ale to kwestia wygody - ogrzewanie łatwiej tak ogarnąć..

_Artur_, nie chcesz "odplatnie wypozyczyc takie sterowania? :)

Jak trzeba to 2.5 godziny i jestme u Ciebie:)

haha.. problem jest w tym że do takiego sterowania jeszcze jest druga część :D :

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343965_image.jpg

wiesz o co mnie chodzi .....

wiesz o co mnie chodzi .....?

a co w okienku dziennym , ? czy to chodzi całodobow czy w płaskiej ?

zrobić wakat na stanowisku portiera . Zapomnieć o temacie . Cieszyć się życiem .

Prawdopodobnie u _artur_ na tym stanowisku jest wakat :)

haha.. opisaem wyżej.. chyba o to chodziło..

jako że to wątek też o kWh to teraz jest tak (podlicznik tylko CO):

wczoraj rano po wyłączeniu:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343962_image.jpg

dzisiaj rano:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343963_image.jpg

czyli poszło 36 kWh na dobę,

a to z dzisiaj z przed godziny czyli tylko po 2h taniej taryfy dziennej:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343964_image.jpg

jak widać 6kWh.. ustawienia sterownika o około 1* wyższe dla większości pomieszczeń niż na zdjęciu powyżej, w domu około 21.5 temp. powietrza

Edytowane przez _artur_

Gość Arturo72

Przy kabelkach jestesmy w 7 niebie, kazde pomieszczenie pilnuje wlasnym sterownikiem z dokladnoscia do 0.1 :)

Ale jedynie wtedy kiedy z góry zakładamy,że grzejemy w G11 lub gdy nie przejmujemy się taryfami i grzejemy 24h na dobę.

Przy grzaniu akumulacyjnym tylko w II taryfie wystepuje identyczna sytuacja jak w wodnej podłogówce czyli brak komfortu cieplnego przy odpowiedniej temperaturze w środku.

Edytowane przez Arturo72

Gość Arturo72
ale co , mój ?

Gdyby był gazowy to miałby sterowanie pogodowe i nie wiedziałbym że istnieje problem .

Elektryczny

Elterm faktycznie nie posiada pogodówki,Kospel tak ale jest za to drozszy.

Z tego co odczytałem masz problem z szybkim podgrzaniem domu w II taryfie,czy sposobem nie będzie zmniejszenie mocy grzewczej kotła a tym samym wydłużenie czasu pracy ? Ma on chyba z tego co piszą automatyczny dobór mocy ale czy działa jak myślę tego nie wiem.

Wyjściem jest też dobry sterownik pokojowy a dużo opcjami,czy taki isnieje też nie wiem ;)

Edytowane przez Arturo72

w lecie (gdy mamy w cieniu 25-30*C) jak swieci słońce na parkiet to tez moze byc taki problem ??

cieplo i tak wyjdzie - tyle ze nieco wolniej - ale jesli jest izolacja pod wylewka to jedyna droga jego ucieczki jest drewno - wiec w skali sezonu grzewczego nie widze tu problemu

Hej, trochę OT, ale... problemem nie jest temperatura, tylko wilgotność - w zimie jest niższa. Ciepło ma jedną drogę, tylko że czasem może być za wolna :) No ale raczej nie we współczesnym budownictwie.

Ale żeby nie uciec od prawdziwego problemu .

ustawiam kocioł elektryczny - temp zasilania na ? ile ? 35 ? a dlaczego nie 36, 37 ?

zmienia się temperatura to co ? lecę i przestawiam .no wolne żarty......

ina sytuacja nastawiam temp zasilania na 45 ? kocioł wyłącza się już o 3 .00

i do okienka południowego ma 10 h a mógłby o 6 i miałby tylko 7 h.

i znów , przestawiam harmonogram pracy ? no , prosze ......

Tu jest problem .......tutej leży "wianie po garbie"

Masz sterownik pokojowy?

Mozesz ustawić godziny załaczanis i wyłączania kotła?

Po pierwsze kocioł na 33 st

Po drugie ustaw grzanie w godz 3-6 13-15 22-23 temperatura nocna czyli ta w ktorej kocioł pracuje na 22 st....

Po jednym dniu meldowac co sie dxieje......:)

Edytowane przez pyton79

miloszenko a nie chciałbyś trochę wpisów porobić na wątku o Jula? fajnie byłoby mieć jakąś alternatywę obok, wiem, że twój sprzęt to nie chińczyk ale tak dla jakiegoś odniesienia ze względu na w miarę rozsądną cenę i fajne parametry. tak z praktyki koreańczyka ;)

Podrzuce cos i tam, a co:)

chyba muszę opisać jak to działa..

każda etykieta z opisem pomieszczenia to przycisk który załącza konkretny obwód - załącza w sensie że w ogóle ma działać.. zielona kropka to znaczy że obwód nie działa, czerwona że aktualnie grzeje, temperatura w czarnym okienku to aktualna temperatura posadzki, w jasnym temperatura nastawiana - do jakiej grzeje. Po prawej na górze jest ustawiana histereza - mogę ją jak widać ustawić dosyć dokladnie ;) czyli 0.01*C, doswiadczalnie jednak ustawione jest 0.2*C

i teraz jest tak że ogrzewanie może się włączyć WYŁĄCZNIE w taniej taryfie, dodatkowo po prawej widać trzy przedziały godzinowe w ktorych zabronione jest grzanie (bo mam taryfe wekendową i to działa jak kaganiec w soboty i niedziele gdzie tanią taryfę mam całą dobę).. i dopiero jak będzie w godzinach tych co mozna grzać to sterownik sprawdza czy temperatura zadana różni się od rzeczywistej.. jesli ustawione jest np. 24 i histereza 0.2 to jK posadzka ma 23 to włączany jest obwód, nagrzewa do 24.2, wyłącza, stygnie do 23.8, włącza itd. jak wyjdzie z taniej taryfy to niezależnie od temperatury wyłącza obwód. na zdjęciu z głównego ekranu jest ikona taniej taryfy.. sterownik wylicza kiedy jest w zalenoci od daty..

kolejnym krokiem będzie powiązanie tego z prognozą pogody którą też mam w sterowniku (Aktualizowana co godzinę z serwera yahoo).. jakby ktoś miał pomysł jak to pożenić to chętnie wysłucham..

jako że to wątek też o kWh(...)

czyli poszło 36 kWh na dobę,

ustawienia sterownika o około 1* wyższe dla większości pomieszczeń niż na zdjęciu powyżej, w domu około 21.5 temp. powietrza

czyli całe to ustrojstwo jest tylko takim rozbudowanym bajerem bo działa dokładnie tak samo jak sterowanie pokojowe...:yes:

sterujesz temp. podłóg ale tylko w godzinach taniego prądu wiec jest tak jak u całej reszty...

to zużycie energii niewiele mówi bo nie wiemy "co"grzejesz ...

u mnie ostatnie kilka dni po ok. 50-52kwh , w chałupie 22-23*...

Hej, trochę OT, ale... problemem nie jest temperatura, tylko wilgotność - w zimie jest niższa. Ciepło ma jedną drogę, tylko że czasem może być za wolna :) No ale raczej nie we współczesnym budownictwie.

dlatego zalezy z czego i jak dom wybudowany i jak zaizolowany / jak szczelny - u mnie wilgotnosc waha sie o 7% 45-52%