noname2 25.11.2014 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 taaa.. co się nie da jak się da.. uderz w stół .....sprawisz że wyłączy się w okolicach 6 ? po edicie a.... i dobierze sobie temp grzania Jestem u Ciebie za 2 h Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 taaa.. co się nie da jak się da.. . mi wystarczy tylko to co napisałem . W radiu w samochodzie wkurzają mnie te przyciski , wolę potencjometry. Szybki dostęp. jestem inny mamo , tato czy dostanę wpie......l za to ? Ale SZACUN Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 _Artur_, nie chcesz "odplatnie wypozyczyc takie sterowania? Jak trzeba to 2.5 godziny i jestme u Ciebie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
noname2 25.11.2014 16:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Spoko, narazie sobie radze poprzez wlaczanie ogrzewania wtedy, kiedy wiesz o co mnie chodzi ..... Tak wiec zeby w lazience bylo "komfortowo" okolo 19 to grzeje wiesz o co mnie chodzi .....? Przy kabelkach jestesmy w 7 niebie, kazde pomieszczenie pilnuje wlasnym sterownikiem z dokladnoscia do 0.1 a co w okienku dziennym , ? czy to chodzi całodobow czy w płaskiej ? zrobić wakat na stanowisku portiera . Zapomnieć o temacie . Cieszyć się życiem . Prawdopodobnie u _artur_ na tym stanowisku jest wakat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.11.2014 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 zeby w salonie bylo komfortowo caly dzien klima chodzi caly dzien napisz ile idzie ci kWh na taką operację i ile godzin grzejesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 napisz ile idzie ci kWh na taką operację i ile godzin grzejesz? Od 2-3 do 10 kWh, zalezy czy wstajemy o 7 rano czy o 9 i czy idziemy spac o 22:30 czy o 2 w nocy i czy nie wyjechalismy na caly dzien Zabawne, ze klima zawsze leci na min. obrotach wentyla i przez pierwsze godzine czy dwie nie osiaga zadanej temperatury co w niczym generalnie nie przeszkadza, bo ze wzgledu na cieply podmuch jest wiecej niz komfortowo. Jak wyjdzie slonce to wczesniej i na dluzej klima zasypia, ale na ostatnie 2 tygodnie 2 razy slonce wyszlo na dluzej niz godzine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.11.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 Od 2-3 do 10 kWh, zalezy czy wstajemy o 7 rano czy o 9 i czy idziemy spac o 22:30 czy o 2 w nocy i czy nie wyjechalismy na caly dzien Zabawne, ze klima zawsze leci na min. obrotach wentyla i przez pierwsze godzine czy dwie nie osiaga zadanej temperatury co w niczym generalnie nie przeszkadza, bo ze wzgledu na cieply podmuch jest wiecej niz komfortowo. Jak wyjdzie slonce to wczesniej i na dluzej klima zasypia, ale na ostatnie 2 tygodnie 2 razy slonce wyszlo na dluzej niz godzine. rzeczywiście bardzo oszczędna maszynka a poza tym komfort rewelacyjny z tego co piszesz. defrosty ? jak to wygląda u LG ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 rzeczywiście bardzo oszczędna maszynka a poza tym komfort rewelacyjny z tego co piszesz. defrosty ? jak to wygląda u LG ? Nie wiem za bardzo jak je wylapac, klima robi przerwy ale zakladam ze przede wszystkim z powodu osiagniecia temp. zadanej, czy jak zatrzymuje sie na defrost to mozna to jakos wylapac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.11.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 chyba jest komunikat H1 albo inne dziwne oznaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 25.11.2014 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 miloszenko a nie chciałbyś trochę wpisów porobić na wątku o Jula? fajnie byłoby mieć jakąś alternatywę obok, wiem, że twój sprzęt to nie chińczyk ale tak dla jakiegoś odniesienia ze względu na w miarę rozsądną cenę i fajne parametry. tak z praktyki koreańczyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 25.11.2014 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 dlaczego nie? jak jest suchy i fachowiec dobry to problemu nie ma.. Suchy może będzie w momencie położenia, ale potem może mieć większą wilgotność pomieszczenie i to powoduje zmianę objętości. Na ogrzewaną podłogę powinno układać się okładziny warstwowe, gdzie warstwy ułożone są w rożnych kierunkach. To zapobiega tworzeniu się widocznych szpar tudzież wypaczaniu. Parkiet przemysłowy, to takie małe kosteczki, też dobrze funkcjonują na ciepłej podłodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 25.11.2014 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) uderz w stół .....sprawisz że wyłączy się w okolicach 6 ? po edicie a.... i dobierze sobie temp grzania Jestem u Ciebie za 2 h ustawiane ogrzewania (temperatury rzeczywiste posadzki/ temp. zadane) http://zmniejszacz.pl/zdjecie/188/1258252_image.jpg chyba muszę opisać jak to działa.. każda etykieta z opisem pomieszczenia to przycisk który załącza konkretny obwód - załącza w sensie że w ogóle ma działać.. zielona kropka to znaczy że obwód nie działa, czerwona że aktualnie grzeje, temperatura w czarnym okienku to aktualna temperatura posadzki, w jasnym temperatura nastawiana - do jakiej grzeje. Po prawej na górze jest ustawiana histereza - mogę ją jak widać ustawić dosyć dokladnie czyli 0.01*C, doswiadczalnie jednak ustawione jest 0.2*C i teraz jest tak że ogrzewanie może się włączyć WYŁĄCZNIE w taniej taryfie, dodatkowo po prawej widać trzy przedziały godzinowe w ktorych zabronione jest grzanie (bo mam taryfe wekendową i to działa jak kaganiec w soboty i niedziele gdzie tanią taryfę mam całą dobę).. i dopiero jak będzie w godzinach tych co mozna grzać to sterownik sprawdza czy temperatura zadana różni się od rzeczywistej.. jesli ustawione jest np. 24 i histereza 0.2 to jK posadzka ma 23 to włączany jest obwód, nagrzewa do 24.2, wyłącza, stygnie do 23.8, włącza itd. jak wyjdzie z taniej taryfy to niezależnie od temperatury wyłącza obwód. na zdjęciu z głównego ekranu jest ikona taniej taryfy.. sterownik wylicza kiedy jest w zalenoci od daty.. kolejnym krokiem będzie powiązanie tego z prognozą pogody którą też mam w sterowniku (Aktualizowana co godzinę z serwera yahoo).. jakby ktoś miał pomysł jak to pożenić to chętnie wysłucham.. mi wystarczy tylko to co napisałem . W radiu w samochodzie wkurzają mnie te przyciski , wolę potencjometry. Szybki dostęp. jestem inny mamo , tato czy dostanę wpie......l za to ? Ale SZACUN potemcjometr masz na zdjęciu ekranu od wentylacji.. suwak jest ale to kwestia wygody - ogrzewanie łatwiej tak ogarnąć.. _Artur_, nie chcesz "odplatnie wypozyczyc takie sterowania? Jak trzeba to 2.5 godziny i jestme u Ciebie:) haha.. problem jest w tym że do takiego sterowania jeszcze jest druga część : http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343965_image.jpg wiesz o co mnie chodzi ..... wiesz o co mnie chodzi .....? a co w okienku dziennym , ? czy to chodzi całodobow czy w płaskiej ? zrobić wakat na stanowisku portiera . Zapomnieć o temacie . Cieszyć się życiem . Prawdopodobnie u _artur_ na tym stanowisku jest wakat haha.. opisaem wyżej.. chyba o to chodziło.. jako że to wątek też o kWh to teraz jest tak (podlicznik tylko CO): wczoraj rano po wyłączeniu: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343962_image.jpg dzisiaj rano: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343963_image.jpg czyli poszło 36 kWh na dobę, a to z dzisiaj z przed godziny czyli tylko po 2h taniej taryfy dziennej: http://zmniejszacz.pl/zdjecie/193/1343964_image.jpg jak widać 6kWh.. ustawienia sterownika o około 1* wyższe dla większości pomieszczeń niż na zdjęciu powyżej, w domu około 21.5 temp. powietrza Edytowane 25 Listopada 2014 przez _artur_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.11.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Przy kabelkach jestesmy w 7 niebie, kazde pomieszczenie pilnuje wlasnym sterownikiem z dokladnoscia do 0.1 Ale jedynie wtedy kiedy z góry zakładamy,że grzejemy w G11 lub gdy nie przejmujemy się taryfami i grzejemy 24h na dobę. Przy grzaniu akumulacyjnym tylko w II taryfie wystepuje identyczna sytuacja jak w wodnej podłogówce czyli brak komfortu cieplnego przy odpowiedniej temperaturze w środku. Edytowane 25 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 25.11.2014 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) ale co , mój ? Gdyby był gazowy to miałby sterowanie pogodowe i nie wiedziałbym że istnieje problem . Elektryczny Elterm faktycznie nie posiada pogodówki,Kospel tak ale jest za to drozszy. Z tego co odczytałem masz problem z szybkim podgrzaniem domu w II taryfie,czy sposobem nie będzie zmniejszenie mocy grzewczej kotła a tym samym wydłużenie czasu pracy ? Ma on chyba z tego co piszą automatyczny dobór mocy ale czy działa jak myślę tego nie wiem. Wyjściem jest też dobry sterownik pokojowy a dużo opcjami,czy taki isnieje też nie wiem Edytowane 25 Listopada 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 25.11.2014 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 w lecie (gdy mamy w cieniu 25-30*C) jak swieci słońce na parkiet to tez moze byc taki problem ?? cieplo i tak wyjdzie - tyle ze nieco wolniej - ale jesli jest izolacja pod wylewka to jedyna droga jego ucieczki jest drewno - wiec w skali sezonu grzewczego nie widze tu problemu Hej, trochę OT, ale... problemem nie jest temperatura, tylko wilgotność - w zimie jest niższa. Ciepło ma jedną drogę, tylko że czasem może być za wolna No ale raczej nie we współczesnym budownictwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pyton79 25.11.2014 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 (edytowane) Ale żeby nie uciec od prawdziwego problemu . ustawiam kocioł elektryczny - temp zasilania na ? ile ? 35 ? a dlaczego nie 36, 37 ? zmienia się temperatura to co ? lecę i przestawiam .no wolne żarty...... ina sytuacja nastawiam temp zasilania na 45 ? kocioł wyłącza się już o 3 .00 i do okienka południowego ma 10 h a mógłby o 6 i miałby tylko 7 h. i znów , przestawiam harmonogram pracy ? no , prosze ...... Tu jest problem .......tutej leży "wianie po garbie" Masz sterownik pokojowy? Mozesz ustawić godziny załaczanis i wyłączania kotła? Po pierwsze kocioł na 33 st Po drugie ustaw grzanie w godz 3-6 13-15 22-23 temperatura nocna czyli ta w ktorej kocioł pracuje na 22 st.... Po jednym dniu meldowac co sie dxieje...... Edytowane 25 Listopada 2014 przez pyton79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 25.11.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 miloszenko a nie chciałbyś trochę wpisów porobić na wątku o Jula? fajnie byłoby mieć jakąś alternatywę obok, wiem, że twój sprzęt to nie chińczyk ale tak dla jakiegoś odniesienia ze względu na w miarę rozsądną cenę i fajne parametry. tak z praktyki koreańczyka Podrzuce cos i tam, a co:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 25.11.2014 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 za piecem tylko zawór 3D i w 1 stronę podłogówka CO a w 2 stronę zbiornik CWU. nic ponad to Opisz ze szczegółami. Dokładniej, jak grzejesz CWU? To mi nasuwa jedynie grzanie CWU przez wężownicę umieszczoną w jakimś baniaku. Rozwiń temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.11.2014 07:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 chyba muszę opisać jak to działa.. każda etykieta z opisem pomieszczenia to przycisk który załącza konkretny obwód - załącza w sensie że w ogóle ma działać.. zielona kropka to znaczy że obwód nie działa, czerwona że aktualnie grzeje, temperatura w czarnym okienku to aktualna temperatura posadzki, w jasnym temperatura nastawiana - do jakiej grzeje. Po prawej na górze jest ustawiana histereza - mogę ją jak widać ustawić dosyć dokladnie czyli 0.01*C, doswiadczalnie jednak ustawione jest 0.2*C i teraz jest tak że ogrzewanie może się włączyć WYŁĄCZNIE w taniej taryfie, dodatkowo po prawej widać trzy przedziały godzinowe w ktorych zabronione jest grzanie (bo mam taryfe wekendową i to działa jak kaganiec w soboty i niedziele gdzie tanią taryfę mam całą dobę).. i dopiero jak będzie w godzinach tych co mozna grzać to sterownik sprawdza czy temperatura zadana różni się od rzeczywistej.. jesli ustawione jest np. 24 i histereza 0.2 to jK posadzka ma 23 to włączany jest obwód, nagrzewa do 24.2, wyłącza, stygnie do 23.8, włącza itd. jak wyjdzie z taniej taryfy to niezależnie od temperatury wyłącza obwód. na zdjęciu z głównego ekranu jest ikona taniej taryfy.. sterownik wylicza kiedy jest w zalenoci od daty.. kolejnym krokiem będzie powiązanie tego z prognozą pogody którą też mam w sterowniku (Aktualizowana co godzinę z serwera yahoo).. jakby ktoś miał pomysł jak to pożenić to chętnie wysłucham.. jako że to wątek też o kWh(...) czyli poszło 36 kWh na dobę, ustawienia sterownika o około 1* wyższe dla większości pomieszczeń niż na zdjęciu powyżej, w domu około 21.5 temp. powietrza czyli całe to ustrojstwo jest tylko takim rozbudowanym bajerem bo działa dokładnie tak samo jak sterowanie pokojowe... sterujesz temp. podłóg ale tylko w godzinach taniego prądu wiec jest tak jak u całej reszty... to zużycie energii niewiele mówi bo nie wiemy "co"grzejesz ... u mnie ostatnie kilka dni po ok. 50-52kwh , w chałupie 22-23*... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 26.11.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2014 Hej, trochę OT, ale... problemem nie jest temperatura, tylko wilgotność - w zimie jest niższa. Ciepło ma jedną drogę, tylko że czasem może być za wolna No ale raczej nie we współczesnym budownictwie. dlatego zalezy z czego i jak dom wybudowany i jak zaizolowany / jak szczelny - u mnie wilgotnosc waha sie o 7% 45-52% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts