bitter 07.05.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 bitter: "Nie wie co się stanie jeżeli prąd podrożeje o 200% i zlikwidują II taryfę (nie mówcie, że tak nie będzie bo kto myślał, że drewno zdrożeje o kilkaset procent w ciągu kilku lat!!!)," Przecież zużycie jest takie samo. Ogrzewający PCi juz tak łatwo nie dołoży ocieplenia, a juz napewno duzo drożej aniżeli zrobiłby to w czasie budowy. Bo poniesie jeszcze raz koszt kleju, siatki itd, a w czasie budowy dołozyłby tylko xcm styro. Nie zamieni również źródła ciepła, bo przecież PCi to najtańsze źródło. Prosiłem nie komentować To tylko teoretyczne przypuszczenie, że może za 15 lat okaże się, że wynaleźli jakiś wynalazek który pozwoli ogrzać chatę za 500zł miesięcznie przy nakładach 2 tys na kocioł. Ty nie zmienisz źródła ciepła bo masz kable, Liwko wywali pompę podłączy ten cudowny piec i będzie miał 10 razy taniej od Ciebie Hahaha tak sobie teoretyzuję ale życie pisze takie scenariusze, że nie ma sensu się teraz sprzeczać. Ja na razie liczę i liczę. Chyba najlepszym wyjściem dla takiego niedowiarka jak ja jest zrobienie podłogówki wodnej, porządne ocieplenie domu i podłączenie pieca elektrycznego. Nakład inwestycyjny pomiędzy kablami a PC i jeżeli się okaże, że rachunki są podobne do Twoich do będę sobie pluł w brodę, że nie zrobiłem kabli i dziękował bogu, że nie wziąłem pompy A jak za wysokie to kupię pompę i będę w plecy 3 tys na piec (choć pewnie używany rok za pól ceny sprzedam Kupiłem dziś na pewno Marcinie Twój pomysł. Rezygnuję z porothermu na rzecz gazobetonu i silikatów. Chwała Ci za dziennik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 14:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Liwo juz doliczam, drzewo liściaste mieszane, porąbane, wysezonowane 160PLN/m3 więc 1400+320=1720pln/sezon grzewczy, uwzględniając kominek srednia w domu 23oC. Ty masz liwko wszystko drogie (drewno 200pln/m3, okna z montażem) tylko PCi dziwnie tanio Ci wyszła.Bitter, prędzaj ja podłączę PCi pow-pow niż wymysla coś co o połowę obniży koszty ogrzewania osoba posiadającym PCi.Co do porotermu czy gazobetonu, to sprawdź jeszcze czy przy gazobetonie nie będziesz musiał stawiac słupów wzmacniających, nie wiem, ale może porotherm by ich nie potrzebował. Nie do końca się na tym znam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bitter 07.05.2011 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Nie będę bo mój projekt ma gazobeton 600. Chciałem porotherm bo jeden zbudowałem z niego a ja jakoś boję się nowości. Cóż chyba jednak tym razem zaryzykuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 07.05.2011 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Marcinie ja nie liczyłem żadnych strat .Ja przyjąłem ,że zużywasz około 200 l wody na 3 osoby dziennie.A straty to w dobrych zasobnikach to poniżej 1kWh.Dlatego podziwiam twoje rachunki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2011 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Rachunek za światło poza sezonem grzewczym u mnie to 120 do 150 zł za wszystko. Przpuszczam że CWU (tylko nocna taryfa ale nie mam podlicznika ) to jakieś 70 zł/m. 3 i pół osoby, prysznic 2xdziennie, czasem wanna. Jakoś nie czuje potzreby zakładania PC czy kolektorów. Przy czym rachunki raczej mnie zaskoczyły - myślałem że będzie więcej. Szacunki typu 200l/3os są sporo zawyżone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Liczyłem starą cenę. Dzisiaj m3 buczyny porąbanej i suchej kosztuje 250zł!Czyli CO masz za 1720zł, ja za 1300. CWU też mam taniej, to gdzie te twoje równe rachunki?CWU coulignon to bardzo indywidualna sprawa i najlepiej liczyć jakąś średnią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Nie ma sensu się licytować bo nie ma sensu porównywać dwóch tak różnych domów. Ja wiem że wybrałem właściwie bo nawet pakując kupę pieniędzy w ocieplenie nie doszedłbym do tych rachunków jakie płacę i tyle w temacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Liczyłem starą cenę. Dzisiaj m3 buczyny porąbanej i suchej kosztuje 250zł! Czyli CO masz za 1720zł, ja za 1300. CWU też mam taniej, to gdzie te twoje równe rachunki? CWU coulignon to bardzo indywidualna sprawa i najlepiej liczyć jakąś średnią. Kolejna dyskusja z Toba i znowu było bez sensu, dla mnie jestes niereformowalny! Juz Ci pisałem drewno i okna to zawsze znajdziesz drogo, ale PCi to masz taniej niz po kosztach, hehehe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Zadzwoń, zapytaj. Myślę że wielu potwierdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 http://allegro.pl/drewno-kominkowe-ulozone-olcha-brzoza-buk-i-grab-i1600534188.html Pierwszy z brzegu mp 190zł. Policz sam ile za m3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 http://allegro.pl/drewno-kominkowe-ulozone-olcha-brzoza-buk-i-grab-i1600534188.html Pierwszy z brzegu mp 190zł. Policz sam ile za m3. Całkowicie Cie nie rozumiem podałeś link w którym facet ma drzewo liściaste od 150 do 200zł. ja kupiłem rok temu i mix a nie jedno, zapłaciłem 160PLN. teraz chcesz się licytowac na linki, zobacz tu ma facet z okolic w-wy mix za 160 http://allegro.pl/drewno-kominkowe-i-opalowe-warszawa-siedlce-i-okol-i1591179834.html Liwko, kolejny raz piszę ty tylko PCi potrafisz tanio kupić! Nie pogrążaj się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Trochę by mnie ten transport z Siedlec kosztował. Podobno wino na Węgrzech mają taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2011 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 coulignon Dawaj dane z ogrzewania. pzdr Cały sezon 4694 kwh. Zużycie rozkłada mi się 50%nocna+50 dzienna. Tak więc w pieniądzach to około 2350 zł. + 4 mp drewna (sosna stemple + dąb, koszt 600 zł). Z niecierpliwością oczekuje kolejnej zimy - po zrobieniu wiatrołapu zużycie spadło o 30%. Niestety wiatrołap zrobiłem pod koniec zimy więc w tym sezenie nie skorzytałem. Drewno w połowie zużyte do podgrzania CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Ale myślę Marcinie że warto będzie się do ciebie po te dwa m3 drewna na trzy lata wybrać.Pewnie już nie będzie po 160, pewnie po minimum 200. Ale co tam dla kilku zł warto zarwać jeden dzień i zrobić 400km.Co za człowiek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Trochę by mnie ten transport z Siedlec kosztował. Podobno wino na Węgrzech mają taniej. Człowieku przecież ja Ci tylko przykład podałem, no comment:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Cały sezon 4694 kwh. Zużycie rozkłada mi się 50%nocna+50 dzienna. Tak więc w pieniądzach to około 2350 zł. + 4 mp drewna (sosna stemple + dąb, koszt 600 zł). Z niecierpliwością oczekuje kolejnej zimy - po zrobieniu wiatrołapu zużycie spadło o 30%. Niestety wiatrołap zrobiłem pod koniec zimy więc w tym sezenie nie skorzytałem. Drewno w połowie zużyte do podgrzania CWU. A co robiłeś w wiatrołapie bo nie pamietam. Ładnie 30% mniej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.05.2011 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 A co robiłeś w wiatrołapie bo nie pamietam. Ładnie 30% mniej! W wiatrołapie zrobiłem wiatrołap:). Po prostu go nie zrobiliśmy wcześniej co było kretyńska decyzją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Liwko piałeś że u ciebie CO i CWU za cały rok zamknie sie w 1600zł, potem pisałeś że koszty CO to 700zł, więc CWU wychodzi 900zł przy PCi? Skąd ty to 700zł wziąłeś bo juz sie pogubiłem w twoich zeznaniach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 07.05.2011 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Liwko piałeś że u ciebie CO i CWU za cały rok zamknie sie w 1600zł, potem pisałeś że koszty CO to 700zł, więc CWU wychodzi 900zł przy PCi? Skąd ty to 700zł wziąłeś bo juz sie pogubiłem w twoich zeznaniach. Otóż, jak pisałem za CWU płacę rocznie około 300zł. Grzejąc prądem było by około 900. Więc by rachunki były na takim samym poziomie za CO musiałbym zapłacić 700. Taka prosta matematyka z II klasy podstawowej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 07.05.2011 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 wiesz ja akurat przeskoczyłem o razu z I do III dlatego te braki.Podaj jak sie nazywa twój projekt i czy cos w nim zmieniałeś. Najlepiej podeślij mi rzuty kondygnacji , wklepie go w OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts