Lobo_M 02.12.2014 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Soft widziałem, ciekawy ale pytam o to jak działa. Wysyła (czy po wifi czy pilotem po IR) nastawy do urządzenia a ten pamięta czy smart musi być w zasięgu z uruchomioną apką, która o zadanej porze uruchamia urządzenie? Bo wszędzie piszą, że nie ma zegara czasu rzeczywistego więc logicznym, że coś musi go włączać/wyłączać o odp. porze. Wysyła je do urządzenia, a ono je zapamiętuje, możesz to zrobić z drugiego końca świata tylko musisz mieć dostę do internetu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Tak. Taki rozklad zuzycia wtaryfach. Zasobnik ze zdecydowanie za mala wezownica - Galmet biwalentny 300l. Mówisz, że przez mała powierzchnię nie możesz zagrzać do wyższych temperatur, tak ? A drugą wężownicę do czego podłączyłeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.12.2014 21:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Powiem tak, pilot od klimy praktycznie lezy ciagle w szufladzie, bo jest do niego super aplikacja na iPhona, myslę że na androida też jest, tam ustawiasz wszystko co do minuty, u mnie chodzi 5-7 i 13-16, ponieważ to inwerter to sobie cichutko chodzi. Ma sporo funkcji np. funkcję cichej pracy. Dlaczego tylko w tych godzinach ? Nie warto grzać całą dobę, a kable zostawić na czarną godzinę ? I drugie pytanie: rozprowadzasz jakoś te ciepło z Samsunga po pokojach, czy tylko ogrzewa Ci salon ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2014 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Dlaczego tylko w tych godzinach ? Nie warto grzać całą dobę, a kable zostawić na czarną godzinę ? I drugie pytanie: rozprowadzasz jakoś te ciepło z Samsunga po pokojach, czy tylko ogrzewa Ci salon ? Jak widzisz po zużyciu, to godziny pracy nie mają większego znaczenia, skoro jego średnia za listopad to mniej niż 2kWh, on najwiecej pracuje rano, bo po nocy jest wiekszy spadek temp niż od 7 do 13 kiedy to mam zyski bytowe, dlatego 13-16 to bardziej standby niz grzanie. U mnie salon z kuchnia to jakieś 65m2 do tego jest blisko holu i wiatrołapu więc na pewno też jakoś na nie oddziaływuje a to kolejne z 10-15m2. Ja mam nCO więc mnie generlanie nie interesuje gdzie to ciepło dojdzie, bo po to są kable i sterowniki, na pewno nie ma zbyt dużego wpływu na łazienki i dwie sypialnie, reszta w mniejszym czy wiekszym stopniu cos dostaje od klimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.12.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jak widzisz po zużyciu, to godziny pracy nie mają większego znaczenia, skoro jego średnia za listopad to mniej niż 2kWh, on najwiecej pracuje rano, bo po nocy jest wiekszy spadek temp niż od 7 do 13 kiedy to mam zyski bytowe, dlatego 13-16 to bardziej standby niz grzanie. U mnie salon z kuchnia to jakieś 65m2 do tego jest blisko holu i wiatrołapu więc na pewno też jakoś na nie oddziaływuje a to kolejne z 10-15m2. Ja mam nCO więc mnie generlanie nie interesuje gdzie to ciepło dojdzie, bo po to są kable i sterowniki, na pewno nie ma zbyt dużego wpływu na łazienki i dwie sypialnie, reszta w mniejszym czy wiekszym stopniu cos dostaje od klimy a ile pobiera prądu na tym najniższym (najcichszym) biegu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2014 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wszystko zalezy od temoperatury, bo pprędkość to jedno a temperatura drugie.W przypadku gry tylko chodzą wentylatory, bo nie ma potrzeby dogrzewania to bierze 40W. Mierzyłem ja jak działała jako klima teraz jak działa jako grzanie to nie sprawdzałem, ja ogólnie po czterech sezonach to tylko sprawdzam odczyty na koniec miesiąca, latem to nawet CWU raz na 2-3 miesiące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.12.2014 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Wszystko zalezy od temoperatury, bo pprędkość to jedno a temperatura drugie. W przypadku gry tylko chodzą wentylatory, bo nie ma potrzeby dogrzewania to bierze 40W. Mierzyłem ja jak działała jako klima teraz jak działa jako grzanie to nie sprawdzałem, ja ogólnie po czterech sezonach to tylko sprawdzam odczyty na koniec miesiąca, latem to nawet CWU raz na 2-3 miesiące. heh to jesteś szczęśliwy, że już nie sprawdzasz albo na jakiejś terapii byłeś antyFM szkoda, że nie pomierzyłeś bo to cenna informacja od użytkownika. ale chyba na grzaniu mniej jak 300W to nie bierze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 02.12.2014 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 heh to jesteś szczęśliwy, że już nie sprawdzasz albo na jakiejś terapii byłeś antyFM szkoda, że nie pomierzyłeś bo to cenna informacja od użytkownika. ale chyba na grzaniu mniej jak 300W to nie bierze? Jak odbiore miernik cegowy od szwagra to sprawdze to. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qubic 02.12.2014 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2014 Jak odbiore miernik cegowy od szwagra to sprawdze to. to sympatycznie z twojej strony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 03.12.2014 05:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 ale chyba na grzaniu mniej jak 300W to nie bierze? Gdzies tak sie kreci w tych okolicach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2014 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 że tak się "wetnę"... cały czas co niektórzy wychwalają sobie dogrzewanie domu przez klimatyzatory, robiłem u siebie kilka podejść takiej symulacji grzania nadmuchem ale jak dla mnie to szału nie ma bo robi się dość znaczne odczucie chłodu szczególnie od podłóg pomimo zadanej temp. na sterowniku... czyli co...?, grube skarpety i bambosze a potem rozmawianie o komforcie...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.12.2014 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Komfort to rzecz subiektywna. Byłem ostatnio w domu gdzie ogrzewanie jest przez kaloryfery i płytki w kuchni były tak zimne, że zwróciłem na to uwagę. Domownikom to nie przeszkadza. Dodam, że temperatura w domu pewnie z 24 stopnie i gorące kaloryfery. Jest jeszcze jedna różnica poza odczuciami- wiadrolitrowy dom Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2014 07:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 że tak się "wetnę"... cały czas co niektórzy wychwalają sobie dogrzewanie domu przez klimatyzatory, robiłem u siebie kilka podejść takiej symulacji grzania nadmuchem ale jak dla mnie to szału nie ma bo robi się dość znaczne odczucie chłodu szczególnie od podłóg pomimo zadanej temp. na sterowniku... czyli co...?, grube skarpety i bambosze a potem rozmawianie o komforcie...? Dobrze APZ pisze - przyczyną może być wiadrolitrowy dom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 03.12.2014 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Istotnie masz rację, nikomu jeszcze nie wykonywałem charakterystyki lub swiadectwa domu w kkórym są takie panele to i nie zwróciłem uwagi na zmieniony wsp.Świadectw będzie teraz dużo mniej. Odpadł obowiązek sporządzania ich na zakończenie budowy domów jednorodzinnych. Obowiązek ten teoretycznie istnieje tylko przy sprzedaży lub wynajmie takich domów. Za to wymagane są bardziej szczegółowe projektowe charakterystyki energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2014 07:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Jak widzisz po zużyciu, to godziny pracy nie mają większego znaczenia, skoro jego średnia za listopad to mniej niż 2kWh, Właśnie po zużyciu sugeruję, że więcej powinieneś korzystać z Samsunga - o ile nie wpływa dość znacząco na komfort zimnej podłogi. COP tej klimy dla grzania to pewnie coś ok. 4, więc opłaca się grzać nawet w I taryfie, czyli od 16:00 do wieczora, wtedy kiedy najbardziej potrzebujesz. on najwiecej pracuje rano, bo po nocy jest wiekszy spadek temp niż od 7 do 13 kiedy to mam zyski bytowe, dlatego 13-16 to bardziej standby niz grzanie. Słusznie. A kiedy grzeją kable ? na pewno nie ma zbyt dużego wpływu na łazienki i dwie sypialnie, reszta w mniejszym czy wiekszym stopniu cos dostaje od klimy Na sypialnie pewnie ma mały wpływ, ale na łazienki raczej znaczny, ponieważ tam zapewne masz wyciąg z wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 03.12.2014 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dobrze APZ pisze - przyczyną może być wiadrolitrowy dom. czyli... w "wiadrolitrowym" efekty mizerne więc sens montażu taki sobie ... a w energooszczędnym to taki pic na wodę bo i tak koszty utrzymania są niskie a takie wspomaganie się klimą to bardziej udowadnianie że można inaczej ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ojojoj 03.12.2014 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Świadectw będzie teraz dużo mniej. Odpadł obowiązek sporządzania ich na zakończenie budowy domów jednorodzinnych. Obowiązek ten teoretycznie istnieje tylko przy sprzedaży lub wynajmie takich domów. Za to wymagane są bardziej szczegółowe projektowe charakterystyki energetyczne. cześć HenoK, widzę że jesteś zorientowany, czy mógłbyś wytłumaczyć, co nowo budujący w 2015 roku musi właściwie dostarczyć do urzędów, na jakim etapie budowy domu indywidualnego - odnośnie tych charakterystyk. Czytam artykuły w tym temacie, ale już się gubię. Kiedy to liczyć, przed budową, po budowie i właściwie co liczyć, bo już nie wiem. Z góry dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.12.2014 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Mówisz, że przez mała powierzchnię nie możesz zagrzać do wyższych temperatur, tak ? A drugą wężownicę do czego podłączyłeś ? TAk. Zbyt wysoko rosnie zasilanie na popmpie ciepla. Wezownice spiete szeregowo. Na jednej wogole nie byloby o czym gadac w temacie pompy ciepla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 03.12.2014 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 Dobrze APZ pisze - przyczyną może być wiadrolitrowy dom. czyli... w "wiadrolitrowym" efekty mizerne więc sens montażu taki sobie ... a w energooszczędnym to taki pic na wodę bo i tak koszty utrzymania są niskie a takie wspomaganie się klimą to bardziej udowadnianie że można inaczej ... Chyba, że chaupa się latem przegrzewa to nie ma wyjścia. Dla jednego 2 100 zł za ogrzewanie jest do zaakceptowania drugi wyda 4 000 żeby zejść z zużyciem na C.O. o 30%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 03.12.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2014 czyli... w "wiadrolitrowym" efekty mizerne więc sens montażu taki sobie ... a w energooszczędnym to taki pic na wodę bo i tak koszty utrzymania są niskie a takie wspomaganie się klimą to bardziej udowadnianie że można inaczej ... Przy cenie 2tys. za jednostkę opłaca się zarówno w jednym jak i drugim. Kwestia ustalenia optymalnej temperatury powietrza i podłogi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts