Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Cytuj dokładnie albo wogóle bo wprowadzasz w błąd ,nie wszyscy klikną link.

dlaczego w błąd? prąd z kabli albo grzałki w nocnej taryfie jest tańszy niż to 30 gr za 1 kWh z gazu. a można mieć o ponad 30% taniej, jeśli gaz tyle kosztuje ile tam wspominają. a jak do tego dodamy koszt inwestycji...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

dlaczego w błąd? prąd z kabli albo grzałki w nocnej taryfie jest tańszy niż to 30 gr za 1 kWh z gazu. a można mieć o ponad 30% taniej, jeśli gaz tyle kosztuje ile tam wspominają. a jak do tego dodamy koszt inwestycji...

Tam jest mowa o kotle nie kondensacyjnym i moim zdaniem błędne założenia ,kable i cała reszta szpeja jest zadarmo ?Ja nie jestem przeciwko kablom sam używam ich do podgrzewania bramy od 1998roku (zabezpieczenie przed przymarzaniem) .Podziwiam odwagę ludzi instalujących je do ogrzewania domu w naszym niepewnym kraju.Zdaje się że w 2015 zostaną uwolnione ceny energi elektrycznej używanej w gospodarstwie domowym.

Edytowane przez funky_koval

Podziwiam odwagę ludzi instalujących je do ogrzewania domu w naszym niepewnym kraju.Zdaje się że w 2015 zostaną uwolnione ceny energi elektrycznej używanej w gospodarstwie domowym.

luzik...

następna chałupa też będzie na "kablach"...:)

nie wyskakujcie z tymi cenami , uwolnieniami i innymi ciekawostkami bo i tak jak widać wszyscy jadą na jednym wózku, podrożeje prąd to podrożeje i cała reszta...;)

luzik...

następna chałupa też będzie na "kablach"...:)

nie wyskakujcie z tymi cenami , uwolnieniami i innymi ciekawostkami bo i tak jak widać wszyscy jadą na jednym wózku, podrożeje prąd to podrożeje i cała reszta...;)

Chyba jednak bufor z grzałą jest lepszy ,w dzień komfort można sobie poprawić i nie odcina możliwości zmiany systemu .Przy sprzedaży domu śmieciucha wstawić tego ciągle kupcy szukają w kotłowni.

Chyba jednak bufor z grzałą jest lepszy ,w dzień komfort można sobie poprawić i nie odcina możliwości zmiany systemu .Przy sprzedaży domu śmieciucha wstawić tego ciągle kupcy szukają w kotłowni.

a gdzie ja coś pisze o braku komfortu w dzień...?

przy NCO nie jesteś ograniczony do ustawień całego domu...

"przy sprzedaży domu"... argument nie do przebicia, będę pakował kupę kasy na starcie tylko po to aby wpakować ...;)

Gość Arturo72
a gdzie ja coś pisze o braku komfortu w dzień...?

przy NCO nie jesteś ograniczony do ustawień całego domu...

To pisz wyraźnie,że grzejesz również w drogiej taryfie a nie akumulacyjnie,bo przy grzaniu akumulacyjnym nie może być mowy o NCO czym wprowadza sie w bląd inwestorów.

Ile faktycznie trwa zmiana sprzedawcy, np. na Duon?

W Duonie do 30.06.2015 energia za darmo, pytanie na jaki okres uda się załapać?

Cały proces zmiany sprzedawcy trwa 2 miesiące. Miesiąc potrzebuje obecny sprzedawca na wypowiedzenie umowy. Drugi miesiąc to rozdzielenie umowy kompleksowej na dystrybucję i sprzedaż energii oraz zawarcie nowej umowy z nowym sprzedawcą.

Tomek B. - cały proces trwa conajmniej 2,5 miesiąca - bo wypowiedzenie trzeba złożyć do 15 dnia danego miesiąca aby obowiązywało na 30/31 (ostatni dzien danego miesiąca) , reszta tak jak piszesz , a biorąc pod uwagę to co napisałem pomiżej to w praktyce 3 miesiące

przyczyną jest, że masz w grudniu darmowy prąd i odpaliłeś wszystkie możliwe odbiorniki naraz ;)

chciałbym - ale nie mam pewności kto jest moim sprzedawcą bo Duon nie ma potwierdzenia z PGE :(

minute temu dzwonili z PGE Dystrybucja ze beda za 1-2h w celu przeprogramowania licznika, bo od razu zmieniam taryfę na G12w

Edytowane przez R&K

Ja jeszcze w kwestii gazu (w porownaniu do czystego pradu).

Polecam taki oto artykul:

http://www.instalacje-gazowe.info/9-budownictwo/23-jak-pgnig-przelicza-z-m3-na-kwh

Na koncu stoi jak byk, iz faktycznie za kWh placimy ok. 0.3 zl, to dla tych co sie beda zastanawiac, czy prad czy gaz...

Fakty prawdziwe, nie medialne ;) :

GAZ

przy współczynniku 1m3=9,4kwh

1 kwh = 0,253zł brutto

Taryfa w-2.1, faktura szacunkowa na 168m3, w cenie kwh zawarty abo, czyli 35,79zł (2 miesiące).

I teraz: im więcej zużyjemy, tym kwh tańsza, chyba że przekroczymy 1200m3 rocznie, wtedy znów wyjdzie drożej, chyba że zużyjemy sporo więcej, wtedy wyjdzie taniej :)

Prąd Tauron Gliwice:

Z mojej faktury, G11, zużycie 426kwh

1kwh = 0,59zł brutto

w tym 17,98zł abo stałe sprzedaż, 20,26zł dystr (2 miesiące)

ponieważ wątek o ogrzewaniu, więc stałe odrzucamy (bo w gazie też płacimy te opłaty), więc:

1kwh = 0,50zł

Dla G12 (założenie dla zużycia non stop, czyli proporcje II/I : 42/58

1kwh = 0,54zł

Bez abo

1kwh = 0,45zł

Cena jednostkowa 'drogiej' strefy:

1kwh= 0,5712zł

Taniej:

1kwh- 0,2911zł

Wszystkie ceny brutto.

To dla tych, którzy się zastanawiają no i mieszkają w okolicach Gliwic :)

Edytowane przez owp

Dla G12 (założenie dla zużycia non stop, czyli proporcje II/I : 42/58

1kwh = 0,54zł

Bez abo

1kwh = 0,45zł

Cena jednostkowa 'drogiej' strefy:

1kwh= 0,5712zł

Taniej:

1kwh- 0,2911zł

Wszystkie ceny brutto.

To dla tych, którzy się zastanawiają no i mieszkają w okolicach Gliwic :)

założenie bezsensu, bo grzejący czystym prądem albo mają 100/0 albo w najgorszym przypadku 90/10 (II/I)

dla Duonu jeszcze taniej wyjdzie (10gr!)

U mnie gaz ostatnio z rocznego podliczenia wyszedł około 2,85 do 3zł/m3, nie pamiętam. Zużycie około 260m3 na rok.

Rok wcześniej przy zużyciu coś około 360m2 na rok, m3 wyszedł przeszło 3zł.

Sprawdźcie sobie ceny w wątku o zużyciu gazu w sezonie. Tam podają zużycie całoroczne z ceną także za rok.

Gość Arturo72
Ja grzeję kablami od pierwszego dnia tylko w tanich godzinach, akumulacyjnie i niecentralnie, da się.

Oczywiście tak samo da się zrobić z wodna podlogowka ale zwolennikom kabli nie o takie NCO chodzi bo negowali takie grzanie przy wodnej podlogowce. U nich NCO to kable i grzanie i pykanie 24h na dobę.

Jasiek nie raz to powtarzał że u niego tak jest.

Edytowane przez Arturo72

Oczywiście tak samo da się zrobić z wodna podlogowka ale zwolennikom kabli nie o takie NCO chodzi bo negowali takie grzanie przy wodnej podlogowce. U nich NCO to kable i grzanie i pykanie 24h na dobę.

Jasiek nie raz to powtarzał że u niego tak jest.

tak samo czyli jak ?

kazde pomieszczenie osobny obwod i osobny piec oraz sterownik ?? :p

zrozum niewierny Arturo72 - jesli drzwi od przedsionka mam otwarte i mi wychlodza pomieszczenie o 10 rano to nie czekam do 13 tylko ogrzewanie sie zalaczy bo spadla temperatura ponizej akcetowalnej, komfortowej jaka ustawilem dla danego pomieszczenia - steronik nie czeka do taniej taryfy - priorytetem jest komfort - to pokazuje dlaczego NCO dziala 24h i jest tak fajne !! nie trzeba wlanczac ogrzewania w calym domu i gonic wody (32-35*C) po innych pomieszczeniach ktore tego nie potrzebuja i nie trzeba tez odpalac kospela co 5 min bo inne pomieszcznie chcialoby "uzupelnic straty "

założenie bezsensu, bo grzejący czystym prądem albo mają 100/0 albo w najgorszym przypadku 90/10 (II/I)

dla Duonu jeszcze taniej wyjdzie (10gr!)

Dlatego dodalem cenę w każdej strefie osobno, żeby każdy mógł sobie policzyć, natomiast niektóre urządzenia pracują cały czas i dla nich jest zestawienie non stop.

WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE

dziś po 12 miesiącach własnego licznika sprawdziłem licznik

przez 12 miesięcy dom całkowicie mi nabił 4048 kwh , w tym w drogiej 770 kwh

uczciwie doliczyć niecałe 0,5 m3 drewna do kominka

ale ze względu na to że w domu utrzymujemy temp około 24 stop[nie mniej niż 22 -ale to kilka dób w roku

te drewno możemy pominąć

obecnie w grudniu wychodzi mi 11kwh /doba co i cwu w domu minimum 23 stop

aha atakuje mnie energa kaliska nową ofertą na dwa lata obydwie taryfy tańsze 0 4 grosze netto

i opłata stała z 15 na 10 zł

czyli wyjdzie mi przy g12w nocna całkowicie 0,31 gr dzienna 0.60 groszy

szukać czegoś innego?

tu mnie lenistwo bierze i wszystko od ręki z dotychczasowym operatorem

co myślicie?