imrahil 08.12.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Cytuj dokładnie albo wogóle bo wprowadzasz w błąd ,nie wszyscy klikną link. dlaczego w błąd? prąd z kabli albo grzałki w nocnej taryfie jest tańszy niż to 30 gr za 1 kWh z gazu. a można mieć o ponad 30% taniej, jeśli gaz tyle kosztuje ile tam wspominają. a jak do tego dodamy koszt inwestycji... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 08.12.2014 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 (edytowane) dlaczego w błąd? prąd z kabli albo grzałki w nocnej taryfie jest tańszy niż to 30 gr za 1 kWh z gazu. a można mieć o ponad 30% taniej, jeśli gaz tyle kosztuje ile tam wspominają. a jak do tego dodamy koszt inwestycji... Tam jest mowa o kotle nie kondensacyjnym i moim zdaniem błędne założenia ,kable i cała reszta szpeja jest zadarmo ?Ja nie jestem przeciwko kablom sam używam ich do podgrzewania bramy od 1998roku (zabezpieczenie przed przymarzaniem) .Podziwiam odwagę ludzi instalujących je do ogrzewania domu w naszym niepewnym kraju.Zdaje się że w 2015 zostaną uwolnione ceny energi elektrycznej używanej w gospodarstwie domowym. Edytowane 8 Grudnia 2014 przez funky_koval Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 08.12.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 A prąd kopie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2014 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Podziwiam odwagę ludzi instalujących je do ogrzewania domu w naszym niepewnym kraju.Zdaje się że w 2015 zostaną uwolnione ceny energi elektrycznej używanej w gospodarstwie domowym. luzik... następna chałupa też będzie na "kablach"... nie wyskakujcie z tymi cenami , uwolnieniami i innymi ciekawostkami bo i tak jak widać wszyscy jadą na jednym wózku, podrożeje prąd to podrożeje i cała reszta... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 08.12.2014 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 luzik... następna chałupa też będzie na "kablach"... nie wyskakujcie z tymi cenami , uwolnieniami i innymi ciekawostkami bo i tak jak widać wszyscy jadą na jednym wózku, podrożeje prąd to podrożeje i cała reszta... Chyba jednak bufor z grzałą jest lepszy ,w dzień komfort można sobie poprawić i nie odcina możliwości zmiany systemu .Przy sprzedaży domu śmieciucha wstawić tego ciągle kupcy szukają w kotłowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 08.12.2014 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 Chyba jednak bufor z grzałą jest lepszy ,w dzień komfort można sobie poprawić i nie odcina możliwości zmiany systemu .Przy sprzedaży domu śmieciucha wstawić tego ciągle kupcy szukają w kotłowni. a gdzie ja coś pisze o braku komfortu w dzień...? przy NCO nie jesteś ograniczony do ustawień całego domu... "przy sprzedaży domu"... argument nie do przebicia, będę pakował kupę kasy na starcie tylko po to aby wpakować ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.12.2014 22:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Grudnia 2014 a gdzie ja coś pisze o braku komfortu w dzień...? przy NCO nie jesteś ograniczony do ustawień całego domu... To pisz wyraźnie,że grzejesz również w drogiej taryfie a nie akumulacyjnie,bo przy grzaniu akumulacyjnym nie może być mowy o NCO czym wprowadza sie w bląd inwestorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.12.2014 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Ile faktycznie trwa zmiana sprzedawcy, np. na Duon? W Duonie do 30.06.2015 energia za darmo, pytanie na jaki okres uda się załapać? Cały proces zmiany sprzedawcy trwa 2 miesiące. Miesiąc potrzebuje obecny sprzedawca na wypowiedzenie umowy. Drugi miesiąc to rozdzielenie umowy kompleksowej na dystrybucję i sprzedaż energii oraz zawarcie nowej umowy z nowym sprzedawcą. Tomek B. - cały proces trwa conajmniej 2,5 miesiąca - bo wypowiedzenie trzeba złożyć do 15 dnia danego miesiąca aby obowiązywało na 30/31 (ostatni dzien danego miesiąca) , reszta tak jak piszesz , a biorąc pod uwagę to co napisałem pomiżej to w praktyce 3 miesiące przyczyną jest, że masz w grudniu darmowy prąd i odpaliłeś wszystkie możliwe odbiorniki naraz chciałbym - ale nie mam pewności kto jest moim sprzedawcą bo Duon nie ma potwierdzenia z PGE minute temu dzwonili z PGE Dystrybucja ze beda za 1-2h w celu przeprogramowania licznika, bo od razu zmieniam taryfę na G12w Edytowane 9 Grudnia 2014 przez R&K Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.12.2014 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Ja jeszcze w kwestii gazu (w porownaniu do czystego pradu). Polecam taki oto artykul: http://www.instalacje-gazowe.info/9-budownictwo/23-jak-pgnig-przelicza-z-m3-na-kwh Na koncu stoi jak byk, iz faktycznie za kWh placimy ok. 0.3 zl, to dla tych co sie beda zastanawiac, czy prad czy gaz... Fakty prawdziwe, nie medialne : GAZ przy współczynniku 1m3=9,4kwh 1 kwh = 0,253zł brutto Taryfa w-2.1, faktura szacunkowa na 168m3, w cenie kwh zawarty abo, czyli 35,79zł (2 miesiące). I teraz: im więcej zużyjemy, tym kwh tańsza, chyba że przekroczymy 1200m3 rocznie, wtedy znów wyjdzie drożej, chyba że zużyjemy sporo więcej, wtedy wyjdzie taniej Prąd Tauron Gliwice: Z mojej faktury, G11, zużycie 426kwh 1kwh = 0,59zł brutto w tym 17,98zł abo stałe sprzedaż, 20,26zł dystr (2 miesiące) ponieważ wątek o ogrzewaniu, więc stałe odrzucamy (bo w gazie też płacimy te opłaty), więc: 1kwh = 0,50zł Dla G12 (założenie dla zużycia non stop, czyli proporcje II/I : 42/58 1kwh = 0,54zł Bez abo 1kwh = 0,45zł Cena jednostkowa 'drogiej' strefy: 1kwh= 0,5712zł Taniej: 1kwh- 0,2911zł Wszystkie ceny brutto. To dla tych, którzy się zastanawiają no i mieszkają w okolicach Gliwic Edytowane 9 Grudnia 2014 przez owp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JTKirk 09.12.2014 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Dla G12 (założenie dla zużycia non stop, czyli proporcje II/I : 42/58 1kwh = 0,54zł Bez abo 1kwh = 0,45zł Cena jednostkowa 'drogiej' strefy: 1kwh= 0,5712zł Taniej: 1kwh- 0,2911zł Wszystkie ceny brutto. To dla tych, którzy się zastanawiają no i mieszkają w okolicach Gliwic założenie bezsensu, bo grzejący czystym prądem albo mają 100/0 albo w najgorszym przypadku 90/10 (II/I) dla Duonu jeszcze taniej wyjdzie (10gr!) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.12.2014 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 założenie bezsensu, bo grzejący czystym prądem albo mają 100/0 albo w najgorszym przypadku 90/10 (II/I) dla Duonu jeszcze taniej wyjdzie (10gr!) Wszyscy z forum.A jak bym grzał normalnie całą dobę to pewnie wyjdzie coś około 40/60 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
klaudiusz_x 09.12.2014 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 U mnie gaz ostatnio z rocznego podliczenia wyszedł około 2,85 do 3zł/m3, nie pamiętam. Zużycie około 260m3 na rok.Rok wcześniej przy zużyciu coś około 360m2 na rok, m3 wyszedł przeszło 3zł.Sprawdźcie sobie ceny w wątku o zużyciu gazu w sezonie. Tam podają zużycie całoroczne z ceną także za rok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.12.2014 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Ja grzeję kablami od pierwszego dnia tylko w tanich godzinach, akumulacyjnie i niecentralnie, da się. Oczywiście tak samo da się zrobić z wodna podlogowka ale zwolennikom kabli nie o takie NCO chodzi bo negowali takie grzanie przy wodnej podlogowce. U nich NCO to kable i grzanie i pykanie 24h na dobę. Jasiek nie raz to powtarzał że u niego tak jest. Edytowane 9 Grudnia 2014 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.12.2014 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Oczywiście tak samo da się zrobić z wodna podlogowka ale zwolennikom kabli nie o takie NCO chodzi bo negowali takie grzanie przy wodnej podlogowce. U nich NCO to kable i grzanie i pykanie 24h na dobę. Jasiek nie raz to powtarzał że u niego tak jest. tak samo czyli jak ? kazde pomieszczenie osobny obwod i osobny piec oraz sterownik ?? zrozum niewierny Arturo72 - jesli drzwi od przedsionka mam otwarte i mi wychlodza pomieszczenie o 10 rano to nie czekam do 13 tylko ogrzewanie sie zalaczy bo spadla temperatura ponizej akcetowalnej, komfortowej jaka ustawilem dla danego pomieszczenia - steronik nie czeka do taniej taryfy - priorytetem jest komfort - to pokazuje dlaczego NCO dziala 24h i jest tak fajne !! nie trzeba wlanczac ogrzewania w calym domu i gonic wody (32-35*C) po innych pomieszczeniach ktore tego nie potrzebuja i nie trzeba tez odpalac kospela co 5 min bo inne pomieszcznie chcialoby "uzupelnic straty " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.12.2014 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 założenie bezsensu, bo grzejący czystym prądem albo mają 100/0 albo w najgorszym przypadku 90/10 (II/I) dla Duonu jeszcze taniej wyjdzie (10gr!) Dlatego dodalem cenę w każdej strefie osobno, żeby każdy mógł sobie policzyć, natomiast niektóre urządzenia pracują cały czas i dla nich jest zestawienie non stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 09.12.2014 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Dlatego dodalem cenę w każdej strefie osobno, żeby każdy mógł sobie policzyć, natomiast niektóre urządzenia pracują cały czas i dla nich jest zestawienie non stop. takie urządzenia zawsze generują mniejsze koszty przy dwóch taryfach niż przy jednej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 09.12.2014 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Klaudiusz - moje wyliczenie też jest na podstawie rocznego zużycia.Imrahil - no i? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 09.12.2014 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE dziś po 12 miesiącach własnego licznika sprawdziłem licznikprzez 12 miesięcy dom całkowicie mi nabił 4048 kwh , w tym w drogiej 770 kwh uczciwie doliczyć niecałe 0,5 m3 drewna do kominka ale ze względu na to że w domu utrzymujemy temp około 24 stop[nie mniej niż 22 -ale to kilka dób w roku te drewno możemy pominąć obecnie w grudniu wychodzi mi 11kwh /doba co i cwu w domu minimum 23 stop aha atakuje mnie energa kaliska nową ofertą na dwa lata obydwie taryfy tańsze 0 4 grosze nettoi opłata stała z 15 na 10 złczyli wyjdzie mi przy g12w nocna całkowicie 0,31 gr dzienna 0.60 groszy szukać czegoś innego? tu mnie lenistwo bierze i wszystko od ręki z dotychczasowym operatoremco myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hermik 09.12.2014 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Fakty prawdziwe, nie medialne : GAZ przy współczynniku 1m3=9,4kwh Skąd taki współczynnik wziąłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 09.12.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 WITAM WSZYSTKICH SERDECZNIE tu mnie lenistwo bierze i wszystko od ręki z dotychczasowym operatorem co myślicie? 190 zł - Warto ! dla ż na waciki bedzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts