Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

nikt nie steruje tutaj temperatura wylewki, Marcin wspominal ze ma tak ustawione ze wzgledu na klimatyzator by podloga miala stala komfortowa temperature - reszta grzeje wg czujnika pokojowego

edit

Pytanie do użytkowników kabli grzewczych (lub ewentualnie do użytkowników ogrzewania wodnego podłogowego ze sterownikiem):

1. Jak macie ustawiony harmonogram ogrzewania wraz z ustawieniem w nim temperatur?

1-2 - 21*

4-6 - 21*

13-15 - 21*

w pozostalych godzinach 20 * jako gwarancja nie wl. sie w drogiej taryfie - bo 1*C moze mi spasc temp w 24h bez ogrzewania

tak mam obecnie - wczesniej mialem tylko

4-6, 13-15

zmienilem ustawienia ze wzgledu na problem ze starownikami th ich czujnikiem pokojowym ktorego jeszcze nie wywalilem poza sterownik

2. Czy macie możliwość ustawienia w harmonogramie więcej niż 2 temperatury zadane? W systemie DEVILINK mogę (chyba) tylko ustawić 2 temperatury przy harmonogramie - temperaturę komfortową (tą wyższą) i ekonomiczną (niższą). Przydała by się jeszcze IMO jedna wartość temperatury.

a po co Ci 3 temp?

Edytowane przez R&K
edit

Sterownik sterownikiem, ale chciałbym poznać Wasze ustawienia harmonogramu i temperatur.

Aha, nie dodałem, że chodzi mi o ustawienia temperatur wylewki (z czujnika w wylewce), a nie temperatury otoczenia.

Z samym czujnikiem wylewki ciężko będzie gdyż jej temperatura i temperatura wewnętrzna jest zależna od temp zewnętrznej. Inna będzie temp wylewki przy 22 wewnątrz i +5 na zewnątrz i inna przy -5 na zewnątrz.

Ja mam czujnik powietrza i 3 różne ustawienia temp.

6-13 - 22st

13-15 - 23 st.

13-17 - 22 st.

17-19 - 22,5 st.

19-22- 22 st.

22-2 - 22,5 st.

2-6 - 23 st.

temp wewn. 22,3-22,8 st

nikt nie steruje tutaj temperatura wylewki, Marcin wspominal ze ma tak ustawione ze wzgledu na klimatyzator by podloga miala stala komfortowa temperature - reszta grzeje wg czujnika pokojowego

Ja steruję temperaturą czujnika w wylewce

mam ustawiony tak że priorytetem jest tania taryfa, kryterium załączania/wyłączania jest temperatura wylewki - teraz w większości ustawiona na 27* co daje w domu około 21-21,5*

ustawione jest teraz że załącza się w taniej taryfie dziennej - 13-15 - praktycznie całe dwie godziny i wyłącza się o 15 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie)

do tego załącza się o 22 i grzeje do osiągnięcia zadanej temperatury i kolejny raz włącza się o 4 rano i grzeje do 6 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) , jak osiągnie to się wyłącza

harmonogram mogę ustawić sobie dowolny..

Przy sterowaniu czujnikiem wylewki masz większą kontrolę nad wydatkami na prąd. To że w domu będę miał 18-21 stopni IMO mało jest istotne.

J

ustawione jest teraz że załącza się w taniej taryfie dziennej - 13-15 - praktycznie całe dwie godziny i wyłącza się o 15 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie)

do tego załącza się o 22 i grzeje do osiągnięcia zadanej temperatury i kolejny raz włącza się o 4 rano i grzeje do 6 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) , jak osiągnie to się wyłącza

harmonogram mogę ustawić sobie dowolny..

Czy sprawdzałeś jaką spada temperatura od godziny np. godziny 15 do 22? O ile stopni tak średnio spadnie u Ciebie?

A jaką masz temperaturę wylewki przy ustawieniu temperatury otoczenia 23 stopnie? Podejrzewam, że przy -5 stopniach na dworze, żeby osiągnąć 23 w domu to min. 28 stopni. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada :)

Hmm teraz przy ustawieniu 21* wylewka ok 23*

ale dom to nie wasze nisko energetyczne :)

zawsze mozna hamulec ustawic na podloge zeby sie mocniej nie nagrzewala;)

w ogrzewaniu kabalmi to chyba tylko jasiek jest stary wyjadacz bo najdluzej ma to ogrzewanie:P

Czy sprawdzałeś jaką spada temperatura od godziny np. godziny 15 do 22? O ile stopni tak średnio spadnie u Ciebie?

około 3 stopnie na wylewce ale w pomieszczeniu może albo i nie 0,5* - tyle że ja mam płytę fundamentową od wylewki oddzieloną jedynie folią poślizgową a nie styropianem więc w zasadzie u mnie płyta robi za akumulator ciepła i wahania są mniejsze..

A ile kWh średnio wychodzi Ci dziennie przy takim układzie?

Dobowo około 50kWh - liczę że w kolejnym sezonie spadnie o 20% bo teraz to pierwszy sezon i teraz wychodzą jeszcze pewne niedoróbki które poprawiam - typu nieocieplone kanały WM na poddaszu itp.

A jaką masz temperaturę wylewki przy ustawieniu temperatury otoczenia 23 stopnie? Podejrzewam, że przy -5 stopniach na dworze, żeby osiągnąć 23 w domu to min. 28 stopni. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada :)

to jest jak z wodna - jaką tu by temperaturą zasilać , jaką tu by utrzymywać ...

wg pokoowej , grzejesz , sterownik osiaga zadana temperature , przestaje natychmiast grzac

to z czym kombinujecie - bedzie zmieniac sie w zaleznosci od tem zewnetrzenej i dobowych strat w danym pomieszczeniu

TY Artur masz jeszcze do tego "ogarniety" sterownik - ale na zwykłych to byłby "Pan Portier" - latałbyś, biegał, zmieniał etc

Gość Arturo72
. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada :)

Niektórzy lubią chodzić po domu na luźno w koszulce bo swetry i polary krępuja ruchy :)

My poniżej 22st.C marzniemy,żeby nie było,cała rodzina,młody też :)

ano widzisz.. my w mieszkaniu w bloku mieliśmy około 20-20.5 i ostatnio jak nagrzałem do 22 z kawałkiem to rodzina chciała okna otwierać.. zresztą piszą różnie o tych temperaturach.. u mnie jedna rzecz mi bardzo pasuje w porównaniu np. z podłogówką u sąsiadów grzaną piecem - podłoga jest neutralna - ani zimna ani gorąca.. u sąsiadów jak puszczą z pieca na ogrzewanie to się nie da wytrzymać..