rwojtek 12.12.2014 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Skorzystaj dodatkowo ze sterownika Sterr rtw101 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 12.12.2014 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Sterownik sterownikiem, ale chciałbym poznać Wasze ustawienia harmonogramu i temperatur. Aha, nie dodałem, że chodzi mi o ustawienia temperatur wylewki (z czujnika w wylewce), a nie temperatury otoczenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 12.12.2014 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Takie ustawienia to chyba raczej każdy indywidualnie ustawia pod domowników i Swój dom. Wszyscy starają się ustawiać tak, aby grzanie było tylko w taniej taryfie i czasem w drogiej - przy większych mrozach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.12.2014 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 (edytowane) nikt nie steruje tutaj temperatura wylewki, Marcin wspominal ze ma tak ustawione ze wzgledu na klimatyzator by podloga miala stala komfortowa temperature - reszta grzeje wg czujnika pokojowego edit Pytanie do użytkowników kabli grzewczych (lub ewentualnie do użytkowników ogrzewania wodnego podłogowego ze sterownikiem): 1. Jak macie ustawiony harmonogram ogrzewania wraz z ustawieniem w nim temperatur? 1-2 - 21* 4-6 - 21* 13-15 - 21* w pozostalych godzinach 20 * jako gwarancja nie wl. sie w drogiej taryfie - bo 1*C moze mi spasc temp w 24h bez ogrzewania tak mam obecnie - wczesniej mialem tylko 4-6, 13-15 zmienilem ustawienia ze wzgledu na problem ze starownikami th ich czujnikiem pokojowym ktorego jeszcze nie wywalilem poza sterownik 2. Czy macie możliwość ustawienia w harmonogramie więcej niż 2 temperatury zadane? W systemie DEVILINK mogę (chyba) tylko ustawić 2 temperatury przy harmonogramie - temperaturę komfortową (tą wyższą) i ekonomiczną (niższą). Przydała by się jeszcze IMO jedna wartość temperatury. a po co Ci 3 temp? Edytowane 12 Grudnia 2014 przez R&K edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 12.12.2014 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 U mnie np. ustawione jest 21* dzien i 21,5* noc. czujnik powietrzny Mam za słabo ocieplony dom żeby grzać tylko w taniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 12.12.2014 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Sterownik sterownikiem, ale chciałbym poznać Wasze ustawienia harmonogramu i temperatur. Aha, nie dodałem, że chodzi mi o ustawienia temperatur wylewki (z czujnika w wylewce), a nie temperatury otoczenia. Z samym czujnikiem wylewki ciężko będzie gdyż jej temperatura i temperatura wewnętrzna jest zależna od temp zewnętrznej. Inna będzie temp wylewki przy 22 wewnątrz i +5 na zewnątrz i inna przy -5 na zewnątrz. Ja mam czujnik powietrza i 3 różne ustawienia temp. 6-13 - 22st 13-15 - 23 st. 13-17 - 22 st. 17-19 - 22,5 st. 19-22- 22 st. 22-2 - 22,5 st. 2-6 - 23 st. temp wewn. 22,3-22,8 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.12.2014 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 nikt nie steruje tutaj temperatura wylewki, Marcin wspominal ze ma tak ustawione ze wzgledu na klimatyzator by podloga miala stala komfortowa temperature - reszta grzeje wg czujnika pokojowego Ja steruję temperaturą czujnika w wylewce mam ustawiony tak że priorytetem jest tania taryfa, kryterium załączania/wyłączania jest temperatura wylewki - teraz w większości ustawiona na 27* co daje w domu około 21-21,5* ustawione jest teraz że załącza się w taniej taryfie dziennej - 13-15 - praktycznie całe dwie godziny i wyłącza się o 15 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) do tego załącza się o 22 i grzeje do osiągnięcia zadanej temperatury i kolejny raz włącza się o 4 rano i grzeje do 6 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) , jak osiągnie to się wyłącza harmonogram mogę ustawić sobie dowolny.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 12.12.2014 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 nikt nie steruje tutaj temperatura wylewki, Marcin wspominal ze ma tak ustawione ze wzgledu na klimatyzator by podloga miala stala komfortowa temperature - reszta grzeje wg czujnika pokojowego Przy sterowaniu czujnikiem wylewki masz większą kontrolę nad wydatkami na prąd. To że w domu będę miał 18-21 stopni IMO mało jest istotne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 12.12.2014 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Ja steruję temperaturą czujnika w wylewce A ile kWh średnio wychodzi Ci dziennie przy takim układzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 12.12.2014 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 J ustawione jest teraz że załącza się w taniej taryfie dziennej - 13-15 - praktycznie całe dwie godziny i wyłącza się o 15 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) do tego załącza się o 22 i grzeje do osiągnięcia zadanej temperatury i kolejny raz włącza się o 4 rano i grzeje do 6 niezależnie od temperatury posadzki (nawet jak jej nie osiągnie) , jak osiągnie to się wyłącza harmonogram mogę ustawić sobie dowolny.. Czy sprawdzałeś jaką spada temperatura od godziny np. godziny 15 do 22? O ile stopni tak średnio spadnie u Ciebie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 12.12.2014 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Przy sterowaniu czujnikiem wylewki masz większą kontrolę nad wydatkami na prąd. To że w domu będę miał 18-21 stopni IMO mało jest istotne. Hmm kiedys tez tak kombinowałemi raz w domu bylo za zimno a raz za cieplo... bo jaką temperature wylewki ustawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomurbanowicz 12.12.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A jaką masz temperaturę wylewki przy ustawieniu temperatury otoczenia 23 stopnie? Podejrzewam, że przy -5 stopniach na dworze, żeby osiągnąć 23 w domu to min. 28 stopni. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piekar_ 12.12.2014 11:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A jaką masz temperaturę wylewki przy ustawieniu temperatury otoczenia 23 stopnie? Podejrzewam, że przy -5 stopniach na dworze, żeby osiągnąć 23 w domu to min. 28 stopni. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada Hmm teraz przy ustawieniu 21* wylewka ok 23* ale dom to nie wasze nisko energetyczne zawsze mozna hamulec ustawic na podloge zeby sie mocniej nie nagrzewala;) w ogrzewaniu kabalmi to chyba tylko jasiek jest stary wyjadacz bo najdluzej ma to ogrzewanie:P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.12.2014 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 Czy sprawdzałeś jaką spada temperatura od godziny np. godziny 15 do 22? O ile stopni tak średnio spadnie u Ciebie? około 3 stopnie na wylewce ale w pomieszczeniu może albo i nie 0,5* - tyle że ja mam płytę fundamentową od wylewki oddzieloną jedynie folią poślizgową a nie styropianem więc w zasadzie u mnie płyta robi za akumulator ciepła i wahania są mniejsze.. A ile kWh średnio wychodzi Ci dziennie przy takim układzie? Dobowo około 50kWh - liczę że w kolejnym sezonie spadnie o 20% bo teraz to pierwszy sezon i teraz wychodzą jeszcze pewne niedoróbki które poprawiam - typu nieocieplone kanały WM na poddaszu itp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 12.12.2014 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A jaką masz temperaturę wylewki przy ustawieniu temperatury otoczenia 23 stopnie? Podejrzewam, że przy -5 stopniach na dworze, żeby osiągnąć 23 w domu to min. 28 stopni. BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada to jest jak z wodna - jaką tu by temperaturą zasilać , jaką tu by utrzymywać ... wg pokoowej , grzejesz , sterownik osiaga zadana temperature , przestaje natychmiast grzac to z czym kombinujecie - bedzie zmieniac sie w zaleznosci od tem zewnetrzenej i dobowych strat w danym pomieszczeniu TY Artur masz jeszcze do tego "ogarniety" sterownik - ale na zwykłych to byłby "Pan Portier" - latałbyś, biegał, zmieniał etc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 12.12.2014 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 kONRADZIE - GWARANTUJE CI że ja również nie interesuje się temp zasil itd pogodówka niech mysli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 12.12.2014 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 1-2 - 21* 4-6 - 21* 13-15 - 21* w pozostalych godzinach 20 * jako gwarancja nie wl. sie w drogiej taryfie - bo 1*C moze mi spasc temp w 24h bez ogrzewania rany 21 C w pomieszczeniach ... mnie toby żona wywaliła z domu za takie "mrozy" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 12.12.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 . BTW - 23 stopnie w domu to chyba lekka przesada Niektórzy lubią chodzić po domu na luźno w koszulce bo swetry i polary krępuja ruchy My poniżej 22st.C marzniemy,żeby nie było,cała rodzina,młody też Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 12.12.2014 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 ano widzisz.. my w mieszkaniu w bloku mieliśmy około 20-20.5 i ostatnio jak nagrzałem do 22 z kawałkiem to rodzina chciała okna otwierać.. zresztą piszą różnie o tych temperaturach.. u mnie jedna rzecz mi bardzo pasuje w porównaniu np. z podłogówką u sąsiadów grzaną piecem - podłoga jest neutralna - ani zimna ani gorąca.. u sąsiadów jak puszczą z pieca na ogrzewanie to się nie da wytrzymać.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 13.12.2014 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Pewnie w wojsku nie była, to niezahartowana. a to napewno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts