fotohobby 20.12.2014 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Co to za instalacja, że widzę cztery pompy obiegowe ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 20.12.2014 08:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 mic81 co to za klamot:D ...a miały być kabelki:cool: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.12.2014 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Co to za instalacja, że widzę cztery pompy obiegowe ? stwórca machinerii wyjaśnia może ja go wyręczę... baniak srebrny to sprzęgło solara a jednocześnie kocioł elektryczny o mocy 10KW... baniak czerwony i niebieski to naczynia przeponowe CO i CWU pompy obiegowe solara, CO, CWU i zrzutu nadmiaru ciepła z solara.... układ sterowania kolektorami, ogrzewaniem (grzałki i solar ), wentylacją, okapem, CWU z solara i grzałki, cyrkulacją CWU, układ pomiarowy co, CWU, wentylacja... chłodzenie bazuje na GWC rurowym i sterowane z tego modułu ... ps. będzie jeszcze pokrywa do tego "ustrojstwa" co by nie straszyło a także moduł wentylacyjny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.12.2014 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 mic81 co to za klamot:D ...a miały być kabelki:cool: ano miały być ale w odległych planach mam kolejny dom a podejście do ogrzewania za pomocą kabli jest trudne - powinno być łatwiej przy sprzedaży Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2014 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 ładnie to wygląda , zaraz Ci ktoś napisze ze grzejesz za pomoca pompek ... ale tylko chyba pomieszczenie techniczne jak obecnie utrzymujesz temperature w domu ? od kiedy dziala uklad i jakie pierwsze zuzycia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.12.2014 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Jasiek tak to poupinał że zużycie na z pompek też jest zaliczane do pod-licznika. Obecnie utrzymuję 16 stopni z tym że nie mam żadnego ocieplenia stropu chyba ze czarna liczy się też czarna folia budowlana która jest na ruszcie ) Zużycie dzisiaj sprawdzę bo nie kojarzę a smiga w prądzie budowlanym od poniedziałku lub wtorku. Pierwsze zagrzanie do 16 zajęło około pół doby - szacowałem 3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2014 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 najpierw podpisz umowe na g11 - mysle ze juz mozesz - nie musisz leciec na pradzie budowlanym , budowe juz zakonczyles, nie ma wymogu mieszkania , bycia zameldowanym , ja u siebie nawet nr domu nie mialem w umowie wpisalismy nr dzialki i informacje ul. XXXX obok nr YYjak bedziesz mial g11 wtedy dopiero zmiana w promocji na g12 - bedzie tak znacznie bardziej korzystnie dla Ciebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 dołączam do szerokiego grona grzejących cop=1 Przy tym "Titanicu" moja kotlownia z PCi wydaje sie prosta jak drut. Nawet jak sciagne obudowe z pompy. Ciekawe, jaka bedzie jazda z wysterowaniem tego. Pewnie nawet instalator tego nie potrafi (bo PCi nie potrafil) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2014 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 oj Pyxis - przeciez to zwykła wodna podłogówka .... cala reszta to tylko przkazniki i kwestia skad i co ma "czerpać" , jak widac całość "zdrutowana" 3 sterownikami - czyli wszystko sie SAMO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 20.12.2014 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 oj Pyxis - przeciez to zwykła wodna podłogówka .... cala reszta to tylko przkazniki i kwestia skad i co ma "czerpać" , jak widac całość "zdrutowana" 3 sterownikami - czyli wszystko sie SAMO Raczej niezwykła Ciekawe ile to kosztowało (materiał + wykonanie) i jakie roczne oszczędności generuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 z tego co wiem to zwykla , baniak z zaworem termo i w podlogowke ladujesz wode o okreslonej temperaturze cala reszta to "niezykla" ale nie dotyczy samego ogrzewania a pozyskiwania , magazynowania oraz ewentualniego chlodzenia a ile i czy co i jak .. to juz nie do mnie pewnie po 1 pelnym sezonie bedzie wiadomo cos wiecej , lub na wiosne gdy zaczna sie sloneczne dni - bedzie wiadomo o ile taka aparatura skroci sezon grzewczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2014 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Przy tym "Titanicu" moja kotlownia z PCi wydaje sie prosta jak drut. Nawet jak sciagne obudowe z pompy. Ciekawe, jaka bedzie jazda z wysterowaniem tego. Pewnie nawet instalator tego nie potrafi (bo PCi nie potrafil) a co tu takiego skomplikowanego...? zbierz sobie do kupy w jedno miejsce całą swoją instalację CO i CWU to będziesz miał jeszcze więcej... tu wszystko SAMO się steruje, wystarczy ustawić sobie temperaturę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 mic81 co to za klamot:D ...a miały być kabelki:cool: klamota też można do tego podłączyć i nie trzeba nawet nic przerabiać ani przestawiać ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 zbierz sobie do kupy w jedno miejsce całą swoją instalację CO i CWU to będziesz miał jeszcze więcej... Toz napisalem, ze nawet jak sciagne obudowe z pompy ciepla, to mam tego mniej w kotlowni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 20.12.2014 13:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 Toz napisalem, ze nawet jak sciagne obudowe z pompy ciepla, to mam tego mniej w kotlowni. czego...? przecież to jest CAŁA instalacja domu łącznie ze sterowaniem kolektorów, wentylacji, okapu, cyrkulacji CWU oraz liczniki energii na CO, CWU.,... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 20.12.2014 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 pyxis wstaw fotke wszystkiego co jasiek wymienil porownamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 20.12.2014 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 tak jak Jasiek napisał - podaje ile ma być stopni i i nic nie grzebie - cała filozofia Pamiętam jak na mieszkaniu przy kondensacie latałem ze sterownikiem żeby zmienić temp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 20.12.2014 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 dołączam do szerokiego grona grzejących cop=1 Chwała za to,że wodną podłogówką Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 pyxis wstaw fotke wszystkiego co jasiek wymienil porownamy To po prawej to wszystko hydrofor. http://szkut.com/dom/Dom36b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 20.12.2014 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2014 tak jak Jasiek napisał - podaje ile ma być stopni i i nic nie grzebie - cała filozofia Pamiętam jak na mieszkaniu przy kondensacie latałem ze sterownikiem żeby zmienić temp To co piszesz, to na razie teoretycznie, czy juz sprawdziles empirycznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts