Krzysiek_BB 31.12.2014 16:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) u mnie udaje się utrzymywać ok 15% w drogiej taryfie, reszta w taniej No i pięknie moje 11% dokładnie (10,975012% ) na 89% a nie jak policzył krzhu poniżej 10% i to mi pasuje Wszystkim Szczęśliwego Nowego 2015 Roku Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2014 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 wiesz ... znacznie bardziej interesowało by nas zużycie w kwh bo każdy może sobie przeliczyć według jego aktualnych stawek... ps. jak to jest że wystarczy coś paluchem wytknąć i od razu się pamięć poprawia i koszty z dokładnością po przecinku zaczynają wychodzić... 4635kWh z tego 2916 kWh w taniej taryfie. Ja takich rzeczy sie nie ucze na pamiec, a w pracy nie mialem dostepu do arkusza. Teraz bedac w domu po prostu przeczytalem dane z Excela. Napiszesz w koncu jaki masz domek? Czy wstydzisz sie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2014 16:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 4635kWh z tego 2916 kWh w taniej taryfie. Ja takich rzeczy sie nie ucze na pamiec, a w pracy nie mialem dostepu do arkusza. Teraz bedac w domu po prostu przeczytalem dane z Excela. Napiszesz w koncu jaki masz domek? Czy wstydzisz sie? Przecież Ci napisał ........ dom 154m2 i działka 22a ( część to pole...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2014 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Przecież Ci napisał Widze, ze wyedytowal posta. Wczesniej tam tego nie bylo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.12.2014 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Witam,Mam pytanie,skoro liczycie prawie wszystkie koszty utrzymania domu,to podajcie oprócz ogrzewania, c w u,podatku,wody,również opłaty za prąd zużyty na oświetlenie oraz inne urządzenia ,ścieki,ubezpieczenie domu,telefon-internet,wywóz śmieci. To tylko dla porównania, nie ma w tym żadnej złośliwości .Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2014 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Witam,Mam pytanie,skoro liczycie prawie wszystkie koszty utrzymania domu,to podajcie oprócz ogrzewania, c w u,podatku,wody,również opłaty za prąd zużyty na oświetlenie oraz inne urządzenia ,ścieki,ubezpieczenie domu,telefon-internet,wywóz śmieci. To tylko dla porównania, nie ma w tym żadnej złośliwości .Pozdrawiam. Bez jaj liczmy to co jest niezbędne do mieszkania. - prąd (chyba każdy ma) - woda (w tym ścieki) - CO (gaz lub inne nośniki) jednym słowem ogrzewanie - podatek (niestety trzeba płacić) - śmieci (jak wyżej) coś jeszcze ? koniecznego do bytowania w domu ? jak wcześniej pisałem tylko nie dodałem kosztu śmieci 88 PLN / 2 miesiące = 528 PLN rocznie Roczny koszt prądu 3041 PLN / 12 = 253 PLN / miesiąc Doliczyć należy koszt wody ~ 6 * 200 PLN = 1200 PLN + opłaty za grunt i budynek ~ 300 PLN I mamy 3041 + 1500 + 528 PLN = 5069 PLN rocznie za wszystko / 12 msc ~ 422 PLN Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 31.12.2014 17:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Bez jaj liczmy to co jest niezbędne do mieszkania. - prąd (chyba każdy ma) - woda (w tym ścieki) - CO (gaz lub inne nośniki) jednym słowem ogrzewanie - podatek (niestety trzeba płacić) - śmieci (jak wyżej) coś jeszcze ? koniecznego do bytowania w domu ? Jaja se robicie ? A jaki związek z ogrzewaniem mają ścieki i śmieci i zużycie prądu do ładowarki do telefonu podczas ładowania ? Dla jaska wyjątkowo mają ale dla mnie żadnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2014 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 (edytowane) Jaja se robicie ? A jaki związek z ogrzewaniem mają ścieki i śmieci i zużycie prądu do ładowarki do telefonu podczas ładowania ? Dla jaska wyjątkowo mają ale dla mnie żadnego. a co może ładujesz na zewnątrz kom ??? te 3 Wh też zostają w domu Arturo dawaj całość jedziesz ostatnia szansa w tym roku ja już bulkam Napaliłem dziś w kominku w salonie mam aktualnie 25*C i zaczyna mnie chwytać jak tak dalej pójdzie to nie doczekam do 0:00 Edytowane 31 Grudnia 2014 przez Krzysiek_BB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 31.12.2014 17:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Jaja se robicie ? A jaki związek z ogrzewaniem mają ścieki i śmieci i zużycie prądu do ładowarki do telefonu podczas ładowania ? Dla jaska wyjątkowo mają ale dla mnie żadnego. Badz wyrozumialy w sylwestra. Jakos trzeba chlopakow pocieszac. Jak sie wrzuci wszystko do jednego wora to az tak nie boli to CO i CWU z czystego pradu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 31.12.2014 17:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Arturo 72, dla mnie ma bo policzyłem wszystko,całkowite zużycie prądu i podzieliłem przez 12,dlatego chciałbym wiedzieć jeśli nie tajemnica. Krzysiek_ BB, jeszcze ubezpieczenie domu+ internet -telefon,jeśli można(też już coś łykłem,ale jeszcze kumam) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krzysiek_BB 31.12.2014 23:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2014 Arturo 72, dla mnie ma bo policzyłem wszystko,całkowite zużycie prądu i podzieliłem przez 12,dlatego chciałbym wiedzieć jeśli nie tajemnica. Krzysiek_ BB, jeszcze ubezpieczenie domu+ internet -telefon,jeśli można(też już coś łykłem,ale jeszcze kumam) . Co podałem i skasowałem to dla Tych co widzieli ..... zarobków nie podawałem NAJLEPSZEGO W NOWYM 2015 ROKU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2015 01:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Arturo 72, dla mnie ma bo policzyłem wszystko,całkowite zużycie prądu i podzieliłem przez 12,dlatego chciałbym wiedzieć jeśli nie tajemnica. Krzysiek_ BB, jeszcze ubezpieczenie domu+ internet -telefon,jeśli można(też już coś łykłem,ale jeszcze kumam) . Widzisz,dla mnie to jest idiotyzm i kretynizm w czystej postaci. jasiek robi z siebie błazna,zresztą nie po raz pierwszy,a inni mu wtórują...wychodząc przy tym za podwójne cioty. Moje całościowe zużycie prądu w domu za 12 miesięcy to 6500kWh ale w tym jest także zużycie kosiarki elektrycznej i pompy wody do podlewania ogrodu ze zbiornika z deszczówki aczkolwiek licznik zużycia energii tylko na ogrzewanie i cwu wybił wartość 3300kWh w ciągu tych 12 miesięcy. Zatem tylko idiota mógłby kwestionować takie coś. Kwestionują to jedynie użytkownicy kabli,czy mam sądzić,ze kablarze to idioci ??? Który idiota zatem to zakwestionuje ? jasiek ? dawaj P.S Może tak jak w ekosyfie pora,żeby ciemnogród sam używał kalkulatora aczkolwiek jako "elektryczny" od początku widzę,że tylko i wyłącznie dzięki jaskowi,hipopotamowi i R@K i ich klientów temat grzania prądem nie jest atrakcyjny dla nowych inwestorów. Promujcie dalej kable panowie....zmieniajcie tytuły wątków(idiotyzm nad idiotyzmy) a syf będzie większy. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miedziannik 01.01.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Arturo 72, przecież pisałem że nie mam złych zamiarów ,mniej-więcej mogę się domyślać ile was wszystko kosztuje i serdeczne dzięki za info.Jasiek 71,bez strachu nie jestem ze skarbówki i nie kłóćcie się tak kablarze z pompiarzami bo nie ma o co,i tak wszyscy bez prundu nie będziecie grzać . Życzę wam wszystkiego dobrego w Nowym Roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.01.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Zużycie za grudzień i 2014 r. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6721364&viewfull=1#post6721364 Przy czystym prądzie byłoby 2225kWh i przy założeniu 100% tania ok 556 zł. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez mar1173 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 widzę że Pierdololo aż miło... tylko dlaczego pompiarze mają z tym problem...? aaa... zapomniałem ..., dla nich jedynym wyznacznikiem kosztów utrzymania chałupy jest zużycie na CO czy CWU choć to ostatnie to tez naciągane.... teraz następne wyliczanki wyssane z palucha... jest 1,01,2015 więc czas podsumować grudzień... na ogrzewanie w tym miesiącu moja chałupa potrzebowała 1823,51kwh... jako odniesienie jest grudzień z poprzedniego sezonu kiedy to zużyte zostało 1865,47kwh czyli "aż" 2,25% wiecej... cały sezon jak do tej pory "rozjechał" się u mnie względem poprzedniego aż o 1% więc jak widać każdy sezon jest "nieporównywalny" i jedyny w swoim przebiegu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 01.01.2015 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Za cały (WSZYSTKO) prąd w domu płacę 3800 zł. rocznie (5 rok mi się zamknie w marcu) to 316 zł/m-ąc. Drewno do kominka (z jakąś podpałką itp) ok. 600 zł. rok (3,5 m3 olchy po 160 zł/m3). To 4400 zł., czyli 366 zł. Woda i kanalizacja 60 zł./m-ąc/ Rozumiem, że ochrony, netu, telefonów i TV nie zliczamy, bo to każdy ma inaczej i jest raczej niezwiązane z ogrzewaniem domu, a z kosztami bardzo indywidualnie = nieporównywalnie. A zatem 426 zł/m-ąc. Chałupa z garażem 160 m2 (garaż 18 m2). Stać mnie na to, ale cóż wg niektórych jestem idiotą, który grzeje min. kablami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Zużycie za grudzień i 2014 r. Przy czystym prądzie byłoby2225kWhi przy założeniu 100% tania ok 556 zł. normalnie "miszczostwo" ... domek lepiej zaizolowany i lepiej usytuowany geograficznie od mojego a zużycie energii godne przeciętnego "wiadrolitrowca", takim zużyciem to moja chałupa nie może się poszczycić nawet w styczniu... ja wiem że wyliczanki..., CPO-4 czy inne pierdoły ale sami chyba zauważacie że jak przeliczacie na KWH oddane do chałupy to wychodzą wam "zajebiste" ilości znacznie większe niż w każdym jednym domu grzanym prądem, tylko nie wyskakujcie z tym że izolacje kiepskie , babole czy inne niestworzone historie bo domy "pędzone" bezpośrednio z kabla też nie są żadnymi ideałami a mój to już w szczególności... najbardziej to już bawi mnie zużycie "rozjeżdżające" się przy PC o nawet kilkaset kwh w jednym miesiącu co po przeliczeniu COPu daje znaczną ilość, odnosząc to do rozbieżności każdej jednej chałupki grzanej prosto z "licznika" gdzie rozbieżności są często znacznie mniejsze niż różnica zużycia energii przez PC a gdzie tu jeszcze COP w tym wszystkim... to tak jak bym miał w jednym sezonie 8000kwh a w innym 12000kwh ... chociaż wszystkie sezony mieszczą się w kilku procentach... wystarczy mieć PC i rozbieżności na poziomie 30-40% to norma gdzie średnie temperatury sezonowe cały czas mieszczą się w tych kilku procentach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 12:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) jest 1,01,2015 więc czas podsumować grudzień... na ogrzewanie w tym miesiącu moja chałupa potrzebowała 1823,51kwh... jako odniesienie jest grudzień z poprzedniego sezonu kiedy to zużyte zostało 1865,47kwh czyli "aż" 2,25% wiecej... A Ty i Twoj dom jestescie jakims wzorcowym wyznacznikiem? U mnie jest to np. roznica 5,9% wiekszego zuzycia w poprzednim roku i czy to swiadczy, ze klamie, bo Ty masz 2,3% (nie 2,25% tylko 2,30%; uzyj kalkulatora)? To raczej z Twojej strony Pierdololo, ze az milo. Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.01.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Jasiu wstałeś chyba lewą nogą. To nie są wyliczanki tylko odczyt z ciepłomierzy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 normalnie "miszczostwo" ... domek lepiej zaizolowany i lepiej usytuowany geograficznie od mojego a zużycie energii godne przeciętnego "wiadrolitrowca", takim zużyciem to moja chałupa nie może się poszczycić nawet w styczniu... ja wiem że wyliczanki..., CPO-4 czy inne pierdoły ale sami chyba zauważacie że jak przeliczacie na KWH oddane do chałupy to wychodzą wam "zajebiste" ilości znacznie większe niż w każdym jednym domu grzanym prądem, tylko nie wyskakujcie z tym że izolacje kiepskie , babole czy inne niestworzone historie bo domy "pędzone" bezpośrednio z kabla też nie są żadnymi ideałami a mój to już w szczególności... najbardziej to już bawi mnie zużycie "rozjeżdżające" się przy PC o nawet kilkaset kwh w jednym miesiącu co po przeliczeniu COPu daje znaczną ilość, odnosząc to do rozbieżności każdej jednej chałupki grzanej prosto z "licznika" gdzie rozbieżności są często znacznie mniejsze niż różnica zużycia energii przez PC a gdzie tu jeszcze COP w tym wszystkim... to tak jak bym miał w jednym sezonie 8000kwh a w innym 12000kwh ... chociaż wszystkie sezony mieszczą się w kilku procentach... wystarczy mieć PC i rozbieżności na poziomie 30-40% to norma gdzie średnie temperatury sezonowe cały czas mieszczą się w tych kilku procentach... Jasiek, to jest prostrze niz sie wydaje, jesli PC moze pracowac z COP od 1 do 4 to rozbieznosci moga byc duze nawet jesli kilka dni w danym sezonie bedzie bardzie mroznych. Ty masz COP 1, dom przeszklony normowo, bez zwiekszonych przeszlen od poludnia a wiec stabilnosc zuzycia i warunkow w srodku znacznie wieksza. Ja mam tak, ze jakby zima byla bardziej sloneczna to bym zuzycie o 25% w ciemno mogl przewidywac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts