jasiek71 01.01.2015 13:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 A Ty i Twoj dom jestescie jakims wzorcowym wyznacznikiem? U mnie jest to np. roznica 5,9% wiekszego zuzycia w poprzednim roku i czy to swiadczy, ze klamie, bo Ty masz 2,3% (nie 2,25% tylko 2,30%; uzyj kalkulatora)? To raczej z Twojej strony Pierdololo, ze az milo. sama powtarzalność pomiarów świadczy o tym że jest to jakimś dość wiarygodnym odniesieniem a przy tak dużym zużyciu energi jak u mnie jest / powinno się dość łatwo się "rozjechać" o znaczne ilości ale jakimś "cudem" cały czas jest powtarzalnie ... ciekawe czy uwzględniłeś COP w tych swoch wyliczeniach... dla poprawienia własnego samopoczucia możesz sobie przyjąć nawet i 3% rozbieżności w moich wynikach skoro 0,05% cię tak boli... w twojej stopce masz prawie 900kwh różnicy pomiędzy sezonami co przy COP daje kilka tys. kwh czyli kilkadziesiąt procent... czyli norma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Jasiek, to jest prostrze niz sie wydaje, jesli PC moze pracowac z COP od 1 do 4 to rozbieznosci moga byc duze nawet jesli kilka dni w danym sezonie bedzie bardzie mroznych. Ty masz COP 1, dom przeszklony normowo, bez zwiekszonych przeszlen od poludnia a wiec stabilnosc zuzycia i warunkow w srodku znacznie wieksza. Ja mam tak, ze jakby zima byla bardziej sloneczna to bym zuzycie o 25% w ciemno mogl przewidywac policz sobie godziny słoneczne w całym sezonie grzewczym, przelicz ile energii w tym czasie przelazło przez te okna potem napisz nam o ile będzie większe zużycie energii w sytuacji kiedy to nie byłoby wcale słońca... znaczy się że pompiarze mają COP nawet 1 pomimo że jednym chórem podają przynajmniej 3,5, ba często gęsto powyżej 4 ...? jakoś przestaje mnie już cokolwiek dziwić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Jasiu wstałeś chyba lewą nogą. To nie są wyliczanki tylko odczyt z ciepłomierzy . ja wiem ... dlatego np. qubic zużywa znacznie więcej energii niż w ubiegłym sezonie... ( piszę o energii dostarczonej a nie pobranej...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RK1719508166 01.01.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Widzisz,dla mnie to jest idiotyzm i kretynizm w czystej postaci. jasiek robi z siebie błazna,zresztą nie po raz pierwszy,a inni mu wtórują...wychodząc przy tym za podwójne cioty. ............. Promujcie dalej kable panowie............a syf będzie większy. ktoś tu ma poważny problem nie pierwszy to juz raz posty pisane o 2,3,4 w nocy po alkoholu .... jakis problem? cos tu kogos boli ..... moze poprostu przestan pic - swiat odrazu bedzie piekniejszy Arturo .... wszystkiego najlepszego w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 sama powtarzalność pomiarów świadczy o tym że jest to jakimś dość wiarygodnym odniesieniem a przy tak dużym zużyciu energi jak u mnie jest / powinno się dość łatwo się "rozjechać" o znaczne ilości ale jakimś "cudem" cały czas jest powtarzalnie ... ciekawe czy uwzględniłeś COP w tych swoch wyliczeniach... dla poprawienia własnego samopoczucia możesz sobie przyjąć nawet i 3% rozbieżności w moich wynikach skoro 0,05% cię tak boli... w twojej stopce masz prawie 900kwh różnicy pomiędzy sezonami co przy COP daje kilka tys. kwh czyli kilkadziesiąt procent... czyli norma... No ale jaki wniosek z tego wyciagasz, ze sa powtarzalne? Ze to norma? Wiem juz, ze matematyka nie jest Twoja mocna strona, ale podpowiem Ci, ze porcentowe wartosci po uwzglednieniu COP sie nie zmienia. Poprawilem Cie, bo jak mi wczaoraj napisales "wystarczy przycisnac a pojawiaja sie obliczenia do 2giego miejsca po przecinku". Jak Ciebie przycisnac, to tez zaczynasz liczyc poprawnie. Oczywiscie patrzac na zuzycie ze stopki umknelo Twojej uwadze, sezon 2012/0213 to pierwszy sezon w zamieszkalym domu i jednak nieco ostrzejsza zima od obecnej i poprzedniej (tylko u Ciebie oczywiscie taka sama). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 01.01.2015 14:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 u mnie za grudzień zużycie na CO 1615 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 01.01.2015 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 u mnie zużycie energii w grudniu na CO+CWU wyniosło 1530 kWh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 01.01.2015 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Zużycie za grudzień i 2014 r. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?191620-POMPA-CIEP%C5%81A-zu%C5%BCycie-pr%C4%85du&p=6721364&viewfull=1#post6721364 Przy czystym prądzie byłoby 2225kWh i przy założeniu 100% tania ok 556 zł. Nie wiem jak to wyliczyłeś (piszesz że z ciepłomierzy) ale Jasiek ma trochę racji pisząc że te wyliczenia na podstawie COP są chyba trochę zawyżone Mieszkam w tej samej miejscowości co Ty więc warunki pogodowe te same domek a przynajmniej pow. uż. trochę większa od twojej, ocieplenie podobne Fakt za mało danych żeby bezpośrednio porównywać nasze domy ale podam swoje dane za grudzień Razem CO i CWU 1479 kW (w tym CWU ok 250 kW) 100% w taniej no i raz w grudniu odpaliłem kominek czyli jeszcze pare kW by doszło Grzeję kospelem Nie chce negować twoich danych napisałem to tylko dla porównania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 01.01.2015 16:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 ktoś tu ma poważny problem nie pierwszy to juz raz posty pisane o 2,3,4 w nocy po alkoholu .... jakis problem? cos tu kogos boli ..... moze poprostu przestan pic - swiat odrazu bedzie piekniejszy Arturo .... wszystkiego najlepszego w nowym roku Zawsze szczerze. Również wszystkiego najlepszego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 01.01.2015 16:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Ja sie z jasiem wedrowniczkiem zgadzam na 300%We wszmystkim:D:D U mnie grudzien 321 kwh co i cwu W 2013 bylo 350W grudniu 2014 rozpalalem w kominku 2(dwa) razyMoze do wiosny spale ze 100 kg jak przyjdzie zimaCo i cwu 2014 2200 kwh plus okolo 0.5 m3 w kominku temp 22_25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miloszenko 01.01.2015 17:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Moje podsumowanie ogrzewania do konca 2014 roku. 12.2014 - 810 kWh z czego 210 z klimy 12.2013 - 1080 kWh - sam gaz KWh wychodzi 25% zuzytych mniej, albo inaczej: 33% wiecej poszlo rok temu i to pomimo, ze tamten grudzien byl znacznie cieplejszy. Kolejne spostrzezenie jest takie, iz gigantyczna roznice widac przed wszystkim w okresach przejsciowych, kiedy podlogowka "spala". Teraz nadal roznica jest znaczna, ale mniejsza, lepiej to bedzie widac jak skonczy sie sezon, natomiast juz dzis moge smialo powiedziec, iz zupelnie nie wierze w kalorycznosc spalania gazu przez moj uklad CO i na 100% lepiej byloby grzac pradem, a czy na niego przejde to zobaczymy Okresy przejsciowe zrobily na tyle duza roznice, ze na dzis CO zuzylo 1220 kWh a rok temu do 1 stycznia bylo juz ponad 1800 kWh ( a rok temu byla rekordowo ciepla pierwsza polowa zimy). Moglem mniej zuzyc gazu w grudniu, ale testowalem rozne ustawienia pieca wzgledem okresowego dogrzewania podlogi. Obecnie wrocilem do podstawowej krzywej grzewczej i 1 biegu CO, grzejac od 8 rano do 22. W grudniu jeden ze znajomych nie mogac doczekac sie gazu zalozyl kospela. W tym roku beda szly przynajmniej 2 budowy oparte o OP i tez Kospela, takze za kilka lat byc moze mit o najdrzoszym pradzie pojdzie w niepamiec Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 01.01.2015 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 u mnie jak na razie na ogrzewanie w tym sezonie(paź. list.gru.) wyszło razem 517zł (prąd+opał ) - nie ukrywam że często wieczorami przepalam w piecokominku. Ciekawe czy pierwszy sezon zamknę w kwocie poniżej 1500zł? byłoby rewelacyjnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.01.2015 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nie wiem jak to wyliczyłeś (piszesz że z ciepłomierzy) ale Jasiek ma trochę racji pisząc że te wyliczenia na podstawie COP są chyba trochę zawyżone Mieszkam w tej samej miejscowości co Ty więc warunki pogodowe te same domek a przynajmniej pow. uż. trochę większa od twojej, ocieplenie podobne Fakt za mało danych żeby bezpośrednio porównywać nasze domy ale podam swoje dane za grudzień Razem CO i CWU 1479 kW (w tym CWU ok 250 kW) 100% w taniej no i raz w grudniu odpaliłem kominek czyli jeszcze pare kW by doszło Grzeję kospelem Nie chce negować twoich danych napisałem to tylko dla porównania. Nie wyliczenia na podstawie COP tylko COP na podstawie odczytów z licznika i ciepłomierzy. Niestety nie chce wyjść mniej. Powierzchnia użytkowa i grubość izolacji to nie wszystko. U mnie trochę skomplikowany dach gdzie nie wszystko dało się zrobić jak należy, okna dachowe- zwykłe 140x80 4szt. dwa balkony, garaż niby nie ogrzewany ale nie odizolowany od mieszkań w którym przeważnie jest pow 15 st. kotłownia ok 20st i wynik jest taki jaki jest. I mimo że wynik za grudzień jest wyższy niż w poprzednim to cały rok jednak wyszedł lepiej. A jeszcze jest co poprawiać. W 2013 temperatura wewnętrzna była na poziomie 22st od IX2014 o ok.1 st wyższa. Swoje robi też cwu i cyrkulacja (173kWh/467kWh). W pracy PC raczej istotnych różnic nie zauważyłem. Na podgrzanie 1m3 cwu w grudniu 2013 i 2014 PC zużyła po ok 18,5kWh . Ustawienia praktycznie takie same w 2014 cyrkulacja trochę częściej pracuje. Do tego u mnie lekki wygwizdów i temp często 1-2 st niższe niż w centrum. Zmiennych jest na tyle dużo ciężko coś porównywać. Ciepłomierze zainstalowałem nie po to by tworzyć jakieś teorie tylko by mieć konkretny obraz tego co się u mnie dzieje a wynikami się dzielę bo może komuś się to przydać w wyborze systemu ogrzewania i na co może liczyć w przypadku montażu PC. Od stycznia będę już podawał pełne dane. Samo to że mój dom nie jest w stanie zapewnić komfortu w 100% grzaniu w taniej taryfie pokazuje że jednak domy mamy trochę inne mimo podobnej teoretycznie izolacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arozaur 01.01.2015 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Nie wyliczenia na podstawie COP tylko COP na podstawie odczytów z licznika i ciepłomierzy. Niestety nie chce wyjść mniej. Powierzchnia użytkowa i grubość izolacji to nie wszystko. U mnie trochę skomplikowany dach gdzie nie wszystko dało się zrobić jak należy, okna dachowe- zwykłe 140x80 4szt. dwa balkony, garaż niby nie ogrzewany ale nie odizolowany od mieszkań w którym przeważnie jest pow 15 st. kotłownia ok 20st i wynik jest taki jaki jest. I mimo że wynik za grudzień jest wyższy niż w poprzednim to cały rok jednak wyszedł lepiej. A jeszcze jest co poprawiać. W 2013 temperatura wewnętrzna była na poziomie 22st od IX2014 o ok.1 st wyższa. Swoje robi też cwu i cyrkulacja (173kWh/467kWh). W pracy PC raczej istotnych różnic nie zauważyłem. Na podgrzanie 1m3 cwu w grudniu 2013 i 2014 PC zużyła po ok 18,5kWh . Ustawienia praktycznie takie same w 2014 cyrkulacja trochę częściej pracuje. Do tego u mnie lekki wygwizdów i temp często 1-2 st niższe niż w centrum. Zmiennych jest na tyle dużo ciężko coś porównywać. Ciepłomierze zainstalowałem nie po to by tworzyć jakieś teorie tylko by mieć konkretny obraz tego co się u mnie dzieje a wynikami się dzielę bo może komuś się to przydać w wyborze systemu ogrzewania i na co może liczyć w przypadku montażu PC. Od stycznia będę już podawał pełne dane. Samo to że mój dom nie jest w stanie zapewnić komfortu w 100% grzaniu w taniej taryfie pokazuje że jednak domy mamy trochę inne mimo podobnej teoretycznie izolacji. Z tego co teraz napisałeś wynika że róznice w zużyciu są jednak całkiem realne ja nie mam okein dachowych i dach prosty dodatkowo nie mam cyrkulacji a i nie pisąłes czy masz reku bo ja mam Poprostu chcialem porównać bo początkowo też miałem zamiar kupic PC ale kupiłem kospela na próbę i narazie tak zostało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Przy czystym prądzie byłoby 2225kWh i przy założeniu 100% tania ok 556 zł. wrócę jeszcze raz do tego posta... powiedz mi kto cie prosił o sumowanie CO i CWU ...? podajemy zużycie na CO a ty wyskakujesz ze swoimi 2225kwh po przeliczeniu z COPu, co mnie czy innych obchodzi ile zużywasz na podgrzanie wody... faktycznie w grudniu zużyłeś na samo CO nieco ponad 1700kwh więc po co mieszać... tak swoją drogą czy cyrkulację CWU to wy macie na zewnątrz budynków że traktujecie ją jako straty...? czym się różni ciepło z rurki od cyrkulacji od tego z rurki w podłodze skoro energia pochodzi z tego samego źródła...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 czym się różni ciepło z rurki od cyrkulacji od tego z rurki w podłodze skoro energia pochodzi z tego samego źródła...? Np u mnie cyrkulacja leciu na chudziaku pod warstwa ocieplenia. Mozna powiedziec, ze (niestety) na zewnatrz praktycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 01.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 Np u mnie cyrkulacja leciu na chudziaku pod warstwa ocieplenia. Mozna powiedziec, ze (niestety) na zewnatrz praktycznie. taaa. i wszystkie rurki łącznie z tymi na piętrze tez leżą pod tym chudziakiem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 01.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 taaa. i wszystkie rurki łącznie z tymi na piętrze tez leżą pod tym chudziakiem... Lazienka na pietrze styka sie z narozem mojej kotlowni, wiec tam jest tylko instalacja w pionie schowana w scianie od kotlowni. Ale Ty oczywiscie znowu "poprawiasz", bo wiesz lepiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 01.01.2015 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 wrócę jeszcze raz do tego posta... powiedz mi kto cie prosił o sumowanie CO i CWU ...? podajemy zużycie na CO a ty wyskakujesz ze swoimi 2225kwh po przeliczeniu z COPu, co mnie czy innych obchodzi ile zużywasz na podgrzanie wody... faktycznie w grudniu zużyłeś na samo CO nieco ponad 1700kwh więc po co mieszać... tak swoją drogą czy cyrkulację CWU to wy macie na zewnątrz budynków że traktujecie ją jako straty...? czym się różni ciepło z rurki od cyrkulacji od tego z rurki w podłodze skoro energia pochodzi z tego samego źródła...? Podałem zużycie i cop jaki osiągnęła PC. A zsumowałem by zobrazować że cop nie zawsze przekłada się bezpośrednio na złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 01.01.2015 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2015 (edytowane) Grudzień:2010: 913kWh ???mp drzewa2011: 769kWh 0,18mp drzewa2012: 1063kWh 0,24mp drzewa2013: 803kWh 0,1mp drzewa2014: 592kWh (508kWh kable 100% II taryfa + 84kWh klimatyzacja co najmniej 75% II taryfa) 0,0mp drzewa (kominek do remontu, trzy próby odpalenia kończą się smrodem spalenizny z kratek, tak jakby się coś nagrzewało, może taśmy którymi skleili płyty wełny...) CWU 230kWh 100% II taryfa Po edycji:Całkowite zużycie za 2014 10232kWh (Wszystko jest na prąd, włącznie ze studnią, 25x punkty świetlne na ogrodzie, system zraszania/nawadniania, działka ojca też jest zasilana ode mnie) Edytowane 1 Stycznia 2015 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts