Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nosz kooowa, przeciez nie napisze Ci, ze mam 30m instalacji na pietrze, skoro jej tam nie mam!

Jakiego "swojego zdania"? Przeciez to sa fakty a nie moje widzimisie. Ja moge napisac, ze jak zwykle Ty wiesz lepiej co i jak ja mam w domu.

potraktuj sobie całe wnętrze domu jako całość to może się trochę rozjaśni...;)

możesz sobie też zmierzyć temperaturę wody opuszczającą sitko twojego prysznica z tą która opuszcza rurą kanalizacyjną strefę izolacji twojej chałupy...:p

potraktuj sobie całe wnętrze domu jako całość to może się trochę rozjaśni...;)

możesz sobie też zmierzyć temperaturę wody opuszczającą sitko twojego prysznica z tą która opuszcza rurą kanalizacyjną strefę izolacji twojej chałupy...:p

Co sie rozjasni? Mam oszacowac koszty cyrkulacji i dodac do kosztow CO? Przeciez juz nie jeden Ci napisal, ze to glupota. Koszty CO to kwota wydana na dzialanie instalacji CO. Nie interesuje mnie Twoja CWU, TV, piekarnik, zmywarka i inne pierdoly. To sa Twoje bytowe sprawy i tam powinny byc zaliczane.

BTW: Ty nigdy podajac zuzycie energii na cele CWU nie podajesz, ze to dane z odzyskiem siczkow. To juz jest tak na granicy klamstewka i o kilka rzedow wielkosci przewyzsza to "grzanie cyrkulacja". :)

Co sie rozjasni? Mam oszacowac koszty cyrkulacji i dodac do kosztow CO? Przeciez juz nie jeden Ci napisal, ze to glupota. Koszty CO to kwota wydana na dzialanie instalacji CO. Nie interesuje mnie Twoja CWU, TV, piekarnik, zmywarka i inne pierdoly. To sa Twoje bytowe sprawy i tam powinny byc zaliczane.

BTW: Ty nigdy podajac zuzycie energii na cele CWU nie podajesz, ze to dane z odzyskiem siczkow. To juz jest tak na granicy klamstewka i o kilka rzedow wielkosci przewyzsza to "grzanie cyrkulacja". :)

jesteś tak przewidywalny jak ostatnie kilka sezonów u mnie...( i pewnie kilka następnych...:stirthepot: )

grzes666 liczył straty na cyrkulacji i wyszły bardzo duże. Na tyle duże, że dla domów mocno energooszczędnych mają duży udział w CO.

grzes666 liczył straty na cyrkulacji i wyszły bardzo duże. Na tyle duże, że dla domów mocno energooszczędnych mają duży udział w CO.

pusc rurki z cyrkulacja od CWU przez calego jamnika w podwieszanym suficie lub scianie to pol sezonu oblecisz "za free" i bedziesz mial dom z sezonem grzewczym trwajacym do 60 dni :D

Moze u niego sa duze. Ja mam wlaczana na pilota i nie mam duzych strat. Ona nie chodzi 12h na dobe. Do tego jest na chudziaku, a nie pod posadzka.

To klasyczny przyklad podchwycenia jaskowego pierdololo. Wszystko w domu w mniejszym lub wiekszym stopniu grzeje. I co z tego?

Moze u niego sa duze. Ja mam wlaczana na pilota i nie mam duzych strat. Ona nie chodzi 12h na dobe. Do tego jest na chudziaku, a nie pod posadzka.

W domach pasywny każdy taki czynnik ma wpływ na zużycie energii przez typowy system CO. Do zapotrzebowania wlicza się też zyski bytowe.

To klasyczny przyklad podchwycenia jaskowego pierdololo. Wszystko w domu w mniejszym lub wiekszym stopniu grzeje. I co z tego?

A no to, że powinno być ujęte w zużyciu CO.

Edytowane przez Barth3z

Jak jeszcze dorzucę włączoną 50-calową plazmę to już mam tylko 45 dni ;)

dla Pyxis-a to jest oglądanie telewizji a nie ogrzewanie...:D

suszarka służy do suszenia, palenie w kominku jest do robienia klimatu,...itd, itp

do CO zalicza się tylko licznik energii zużytej przez jego "klamota"...

Gość Arturo72
W domach pasywny każdy taki czynnik ma wpływ na zużycie energii przez typowy system CO. Do zapotrzebowania wlicza się też zyski bytowe.

A no to, że powinno być ujęte w zużyciu CO.

To są tylko ZYSKI a nie zużycie energii na ogrzewanie domu.

To,że mają jakis tam wpływ to nie znaczy że trzeba zużycie energii do mycia naczyń traktować jako ogrzewanie domu bo to bzdura.

U mnie prąd bytowy z kosiarkami to 3500kWh za 12 miesięcy,jaki % tego to "ogrzewanie" domu ?

zużycie na ogrzewanie z licznika to 1900kWh.

Edytowane przez Arturo72