jasiek71 02.01.2015 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 To są tylko ZYSKI a nie zużycie energii na ogrzewanie domu. To,że mają jakis tam wpływ to nie znaczy że trzeba zużycie energii do mycia naczyń traktować jako ogrzewanie domu bo to bzdura. jest i następny mistrz... u którego kominek służy do patrzenia na ogień a nie do ogrzewania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2015 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 U mnie prąd bytowy z kosiarkami najlepsza to jest ta kosiarka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 To są tylko ZYSKI a nie zużycie energii na ogrzewanie domu. To,że mają jakis tam wpływ to nie znaczy że trzeba zużycie energii do mycia naczyń traktować jako ogrzewanie domu bo to bzdura. U mnie prąd bytowy z kosiarkami to 3500kWh za 12 miesięcy,jaki % tego to "ogrzewanie" domu ? zużycie na ogrzewanie z licznika to 1900kWh. Zyski cieplne bytowe to na pewno nie kosiarka. Chyba, że masz trawnik w salonie. Wtedy taka kosiarka troszkę ciepła odda Po co w ogóle podajecie swoje zużycie na CO ? Jaki jest w tym cel ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 (edytowane) najlepsza to jest ta kosiarka... Elektryczna o mocy 2,4kW. Do tego oświetlenie tarasu,oświetlenie w podbitce które pali się na okrągło od wieczora,pompa do deszczowki. To też ogrzewanie domu wg mądrych inaczej ? Zatem ile % z 3500kWh to ogrzewanie domu ? Edytowane 2 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2015 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Elektryczna o mocy 2,4kW. wiesz ja mam w garażu sprężarkę o mocy 4KW i też ją używam tak samo jak kosiarki elektrycznej, podkaszarki, spawarki, szlifierki i kilku jeszcze innych urządzeń ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.01.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Po co w ogóle podajecie swoje zużycie na CO ? Jaki jest w tym cel ? Fizyczne zużycie energii przez urządzenie grzewcze w celu ogrzania domu do 23st.C a nie ile czasu siedzi się przed TV żeby "ogrzać" dom. Ile % mam doliczyć z 3500kWh ze zużycia innego niż na cele grzewcze w celu grzania domu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A no to, że powinno być ujęte w zużyciu CO. Nie rob sobie jaj Ogladanie TV tez? A jak wode w czajniku zagotuje, to tez CO? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2015 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Arturo, do zysków bytowych wlicza się ciepło bytowe. Jaki związek z takim ciepłem mają przestawione przez ciebie urządzenia/instalacje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2015 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 A jak wode w czajniku zagotuje, to tez CO? no chyba że ją od razu idziesz wylać na podwórku to nie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nie rob sobie jaj Ogladanie TV tez? A jak wode w czajniku zagotuje, to tez CO? Wyobraź sobie, że do wyliczania zapotrzebowania na CO brana pod uwagę jest liczba osób i średnia ilość godzin przebywania na dobę. To też źródło ciepła. PS. nydar wodą szarą ogrzewa powietrze nawiewane do domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 no chyba że ją od razu idziesz wylać na podwórku to nie... No to co jeszcze zaliczyc? Suszarka do wlosow, pralka, zmywarka. Ale pierdololo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Wyobraź sobie, że do wyliczania zapotrzebowania na CO brana pod uwagę jest liczba osób i średnia ilość godzin przebywania na dobę. To też źródło ciepła. Ale ja nie mowie o zapotrzebowaniu domu na cieplo (bo tak to sie chyba nazywa) a o kosztach CO. Czujesz roznice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 02.01.2015 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ale ja nie mowie o zapotrzebowaniu domu na cieplo (bo tak to sie chyba nazywa) a o kosztach CO. Czujesz roznice? ale to wszystko jest ze sobą powiązane... Czujesz różnicę...? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 02.01.2015 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Ale ja nie mowie o zapotrzebowaniu domu na cieplo (bo tak to sie chyba nazywa) a o kosztach CO. Czujesz roznice? Nie czuje. Po co o tym w ogóle mowa. Co to ma dać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 02.01.2015 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 ale to wszystko jest ze sobą powiązane... Czujesz różnicę...? No ale co z tego? Ja to wiem. Nie wiem tylko dlaczego zrobienie sobie herbaty albo ogladanie TV mam liczyc w koszty CO? Nie czuje. Po co o tym w ogóle mowa. Co to ma dać ? Spytaj jaska, bo ja za skarby nie wiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.01.2015 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Względem zysków bytowych. Nie teoretycznych, ale policzonych.http://forum.muratordom.pl/showthread.php?14818-Ogrzewanie-TYLKO-pr%C4%85dem&p=217282&viewfull=1#post217282 Różnica procentowa jest spora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.01.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Względem zysków bytowych. Nie teoretycznych, ale policzonych. http://forum.muratordom.pl/showthread.php?14818-Ogrzewanie-TYLKO-pr%C4%85dem&p=217282&viewfull=1#post217282 Różnica procentowa jest spora. Nikt nie przeczy,że nie ma zysków bytowych ale są one wliczone w zapotrzebowanie domu na ciepło czyli zużycie energii na ogrzewanie,fizycznie ma już je wliczone w sobie i dodawanie do tego życia jeszcze dodatkowo jakiś śmiesznych zużyć zmywarki jest bzdurą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 02.01.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Nikt nie przeczy,że nie ma zysków bytowych ale są one wliczone w zapotrzebowanie domu na ciepło czyli zużycie energii na ogrzewanie,fizycznie ma już je wliczone w sobie i dodawanie do tego życia jeszcze dodatkowo jakiś śmiesznych zużyć zmywarki jest bzdurą. Częściowo prawda, ale popatrz.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=1033139&viewfull=1#post1033139 Dane z OZC z praktyką się (co normalne) rozjeżdżają. Generalnie zasady są proste (choć nie uniwersalne w 100%): Im mniejszy dom, tym większe znaczenie zysków bytowych (przy założeniu tej samej liczby osób o podobnej aktywności życiowej). Im bardziej energooszczędny dom, tym większe znaczenie zysków bytowych. Im lepiej sterowalne ogrzewanie, tym większe znaczenie zysków bytowych. Ot prosty przykład. Pieczenie mięsiwa w piekarniku to off dla konwektora (który miałem, ale ducha wyzionął) na kilka godzin dla powierzchni około 55 m2. Teraz jak chodzi piec akumulacyjny (naładował się w nocy), to ten sam piekarnik podniesie trochę temp., ale zużycia prądu na NCO nie zmniejszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 02.01.2015 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 rany ludzie przestańcie bo to zaczyna być nudne, zyski bytowe to zyski bytowe... jak dla kogoś TV to CO to niech podleczy trochę głowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 02.01.2015 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2015 Częściowo prawda, ale popatrz.... http://forum.muratordom.pl/showthread.php?48792-dom-ciep%C5%82y-pasywny-albo-3-lub-5-litrowy&p=1033139&viewfull=1#post1033139 Dane z OZC z praktyką się (co normalne) rozjeżdżają. Generalnie zasady są proste (choć nie uniwersalne w 100%): Im mniejszy dom, tym większe znaczenie zysków bytowych (przy założeniu tej samej liczby osób o podobnej aktywności życiowej). Im bardziej energooszczędny dom, tym większe znaczenie zysków bytowych. Im lepiej sterowalne ogrzewanie, tym większe znaczenie zysków bytowych. Ot prosty przykład. Pieczenie mięsiwa w piekarniku to off dla konwektora (który miałem, ale ducha wyzionął) na kilka godzin dla powierzchni około 55 m2. Teraz jak chodzi piec akumulacyjny (naładował się w nocy), to ten sam piekarnik podniesie trochę temp., ale zużycia prądu na NCO nie zmniejszy. Oczywiście ale można przyjąć,że każdy w swoim domu mieszka z mniejszą lub większą rodziną i zyski bytowe będę podobne dlatego nie wiem jaki cel przyświeca komuś rozróżnienia tego i negowania faktycznego,licznikowego zużycia energii na ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts