jasiek71 03.01.2015 23:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 Oczywiście,ale to nikogo nie uprawnia do wypisywania idiotyzmów jakie ty wypisujesz. A jak uprawnia to wiedz,że są tacy co te idiotyzmy będą prostowali,pomimo specjalnej zamiany tytułu wątku... nawet nie jesteś w stanie zweryfikować tego o czym ja piszę a mnie obrażasz... za sam sposób pisania powinieneś dostać bana dla ostudzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2015 23:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) nawet nie jesteś w stanie zweryfikować tego o czym ja piszę a mnie obrażasz... za sam sposób pisania powinieneś dostać bana dla ostudzenia... Nie mam sensu nic weryfikować bo ty piszesz ogólnie a nie tylko o sobie,że włączasz jakiś grzejnik poza licznikiem c.o. To ty sugerujesz,ze ktoś przekłamuje swój licznik zużycia a nie ty. Będziesz pisał o sobie to ok,ale i nie pisz tak o innych. Bo z tego wychodzą idiotyzmy i sam na takiego...... Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 03.01.2015 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 to chodziło tylko o zrozumienie zagadnienia... jeżeli moja chałupa zużywa np. te 15kkwh na wszystko to nawet jak bym część dogrzewał np. Farelką to i tak na koniec sezonu dalej było by 15kkwh chociaż mój układ pomiarowy wykazałby mniej o tą Farelkę... OK. Juz napisalem wczesniej, ze chyba kazdy tutaj rozumie strukture bilansu energrtycznego domu. Tylko intryguje mnie, po co mial bys oszukiwac sam siebie i innych zanizajac rzeczywiste koszty CO? Nie zauwazylem tez, zeby ktos wprost odnosil do kosztow i zuzycia CO zapotrzebowanie domu na cieplo. To sa dwie rozne sprawy, ale w watku o ogrzewaniu nie interesuje mnie ile zuzywasz na TV, pralke, piekarnik. Ba! Nawet nie interesuja mnie za bardzo koszty CWU, bo to zupelnie indywidualne sprawy. Jeden leje 2 wanny dziennie a inny bierze prysznic raz na dwa dni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2015 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) to chodziło tylko o zrozumienie zagadnienia... jeżeli moja chałupa zużywa np. te 15kkwh na wszystko to nawet jak bym część dogrzewał np. Farelką to i tak na koniec sezonu dalej było by 15kkwh chociaż mój układ pomiarowy wykazałby mniej o tą Farelkę... mnie interesuje tylko całkowite zużycie energii w sezonie, samo CO tak naprawdę niewiele mówi... włączę sobie jakiś grzejniczek elektryczny na stałe w chałupie poza moim obwodem pomiarowym CO i będę się puszył niskim zużyciem na CO, To pisz na przyszłość,ze sam z siebie robisz .......,który podłącza sobie osobny grzejnik poza licznikiem i oszukuje sam siebie. jakby nie było z tych dwóch postów można takie coś odczytac. A dobrze się czujesz ??? Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Arturo72 kultura ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 03.01.2015 23:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 cienki Atruto jesteś skoro nie zrozumiałeś sensu jaska wypowiedzi z tą farelką -cieniutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 03.01.2015 23:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2015 (edytowane) cienki Atruto jesteś skoro nie zrozumiałeś sensu jaska wypowiedzi z tą farelką -cieniutki Zaprawdę powiadam Ci,ze zrozumiałem ale zaprawdę powiadam Ci także,ze Ci którzy również zrozumieli a lyknęli to biada im Ja mam 3500kWh na bytowe,malux ok.2500kWh zatem nie posiadamy żadnych farelek poza układem a zużycie na ogrzewanie mamy minimalne,to samo dotyczy się każdego pompiarza. Jasiek tego nie potrafi przeboleć ani wytłumaczyć,podobnie R@K i inni kablarze,czyli typowy dupościsk. Zatem wymyślanie jakiś bzdurnych doliczeń zużycia bytowego,ogólnego zużycia. Czyż to nie ...... w czystej postaci ? I stad zmiana nazwy wątku,żeby nie bolało za bardzo... Nie potrafię tylko zrozumieć dlaczego tak się dzieję wśród normalnych myslących ludzi. Czyżby ktoś miał w tym swój biznes ? jestem jednym z tych którym wymarzone kable "wybito z głowy" Jasiek na Tobie zarobił trochę grosza ??? Zapewne jasiek jest bezinteresowny Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Arturo72 kultura ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.01.2015 00:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 "Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych. I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2015 00:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) "Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych. Czy zastanowiłeś się w jakim celu ktoś ma ściemiać ? Jeśli tak to dawaj,w jakim. Tylko się zastanów,pomyśl,policz,żebyś podobnego idiotyzmu jak jasiek nie strzelił. I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś. Jaja se robisz ? R@K przyłapano nie raz na zaniżaniu zużycia energii na c.o i cwu,na grzaniu 100% w taniej taryfie a tak nie jest,nie prawidłowym podawaniu pow.ogrzewanej,temperaturę ma daleką od komfortowej,Lobo nie przyznawał się do darmowej energii jaką posiadał a potem zniknął,jasiek jest instalatorem. Czyż to nie przypadek że we trójkę to kablarze ? Czyż to przypadek,że we trójkę chcieli zjeść kospelowca za prawdę o grzaniu prądem po roku mieszkania jak mówił,ze za dużo idzie prądu przy komfortowej temperaturze(22,5st.C) ? Dla mnie wiarygodnym źródłem jest tylko qubic i _artur_ i biedny piekar bo to naturszczaki,ściemnieni przez w/w. No i twoje narzekania za rok,jak będziesz ostrzegał wszystkich bo ty też z ich łapanki... Ja jestem tutaj tylko,żeby prostować właśnie takie idiotyzmy jak co poniektórzy zapodają i rownież z przyzwyczajenia bo tez chciałem grzac prądem. Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mic81 04.01.2015 00:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Dla mnie wiarygodnym źródłem jest tylko qubic i _artur_ i biedny piekar bo to naturszczaki,ściemnieni przez w/w. No i twoje narzekania za rok,jak będziesz ostrzegał wszystkich bo ty też z ich łapanki... Resztę wypowiedzi pomijam bo ani mi się chce ani nie mam za bardzo czasu na wchodzenie w polemikę - ciekawi mnie tylko z jakiego powodu miałbym narzekać konkretnie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2015 00:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) Resztę wypowiedzi pomijam bo ani mi się chce ani nie mam za bardzo czasu na wchodzenie w polemikę - ciekawi mnie tylko z jakiego powodu miałbym narzekać konkretnie ? Przekonasz się jak już będziesz mieszkał. Wszystko przed tobą piekar zużycie zwala na brak ocieplenia,_artur_ na pierwszy sezon,qubic się wyratował pyton ma zużycie ok. Prawda wyjdzie w drugim sezonie,że jednak to nie to Ale słuchajcie jaśków,lobów i R@K-ów Że to calościowe zużycie jest najważniejsze a nie na c.o Edytowane 4 Stycznia 2015 przez Arturo72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Już jeden był co preparował,czemu mnie nie dziwi,że był to kablarz ? Dla mnie możesz mieć i 15st.C,mnie to wali ale napomknij czasami o tym innym,żeby innych nie wprowadzać w błąd zużyciem bo potem,jak zamieszkają będą zdziwieni swoim zużyciem utrzymując komfortowe temperatury w domu. kszhu ? i ma 15*C?? sugerujesz kolego ze inni nie znają się na termometrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Tak naprawdę liczą się rachunki i komfort. A to prąd daje. Nawet jeśli mamy tylko COP = 1. I powtórzę, od kilku lat nawet nie zaglądam do licznika prądu, mam gdzieś ile nakręcą urządzenie tylko grzewcze, a ile plazma, czy piekarnik. PS. 1 Arturo wywal ten COP = 1 ze stopki. Nabierz dystansu i nie zachowuj się jak nawiedzony. PS. 2. Pyxis obok wiedzy i doświadczenia z PC lubisz sobie pobłaznować. Jedno przysparza Ci szacunek, drugie "trollowską sławę". Co jest dla Ciebie ważniejsze ? Dla ułatwienia dodam, że za czasów trolli nie było PC, więc jedno z drugim nie bangla.... święte słowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Mam komfortowe temp. bez preparowania dowodów przy zużyciu w pierwszym sezonie ~2,4MWh czystym prądem na ~141m2 za ~1.600zł/m2 domu i w d... mam co sobie zmyślisz i wypisujesz. Obecny sezon to prognoza zużycia na poziomie 83% pierwszego. i teraz mając 2MWh rocznie na CO zapewne więcej zużywasz kszhu na CWU i bytowe , co oznacza ze udział prądu bytowego oraz energii z CWU w Twoim zapotrzebowaniu na CO jest znaczący rurki z CWU biegnące z PT do łazienki i kuchni nieźle dogrzewają Ci te pomieszczenia - nawet jeśli są zaizolowane - liczył to grzeniu666 w poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=6554113#post6554113 jeśli byś nie mieszkał w domu realnie sezon wyniósł by Ci ok 3000 kwh lub więcej co potwierdza teorie jaśka i jego klakierów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Spoko,mi się mieści bo byłem przygotowany na zużycie 5000kWh a z tego co widzę,utrzymując komfortowe temperatury w domu jak teraz byłoby tego z 6000kWh i ponad i przy Kospelu byłbym z tego zadowolony ale jak się widzi u kogoś 2400kWh za cały sezon to jest to bardzo śmieszne i może wprowadzać błędne przekonanie,że kable są najlepsze i ekonomiczne i to jest standartowe zużycie przy kablach na ogrzewanie przy komfortowej temperaturze 22,5st.C. P.S te 6000kWh to plus jeszcze zyski bytowe z 3 osób 2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600 pow uz 118 m2 to dom 8l i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh? pochwal się jeszcze tym swoim OZC z obciążeniem cieplnym 3,5KW ale na wszelki wypadek wstawiłeś klamota 3x większego - tak tak , wiemy , był za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Powyższego trudno zrozumieć,odpowiedz na pytania powyższe to może załapie. ...... Mówi bardzo dużo,mówi przede wszystkim ile energii zostało użyte w celu dogrzania domu do np.temp.22,5st.C. A całkowite zużycie enetgii w domu pokazuje,kto ile energii zużył na cele bytowe a nie grzewcze czyli na TV,wibratory,zmywarki,pralki itp. to może ja odpowiem za jasienieczka byś łatwiej mógł zrozumieć mówi to tyle że gdy Twojej żonie w sypialni jest zimno to włącza wibrator bo TY nie dajesz rady i ogrzewa atmosferę w zimnych stosunkach damsko męskich , a gdy wibratora nie włącza to twój system CO musi uzupełnić straty i zrobić robotę której tY nie odwalasz / dowalasz Tak,przy 19 czuć,że ogrzewanie nie chodzi,nie ma promieniowania cieplnego pomimo odpowiedniej temp.w domu. A żona sapała o 23 w salonie - to za gorąco,a sypialni jest ok,bo pętle skręcone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 (edytowane) o kablarzy to ty się nie martw tak jak i ja się nie martwię, każdy ma wolny wybór i robi co uważa za stosowne a tak swoją drogą to podaj mi chociaż jedną osobę której wciskałem / zamontowałem kable... na tym forum znajdziesz raczej kilka osób którym wybiłem je z głowy.... swoje pomiary podaję tylko dlatego żeby była jasność jeżeli chodzi o zużycie energii... on się tak martwi o nas wszystkich niby i o kablarzy i groszkowców, ekosyfiarzy i gazowników jego troska jest uzasadniona - wszyscy wiemy jaki ma w tym cel ! dodam jeszcze tylko kilka cytatów / wypowiedzi kolegów policz najpierw w czystości sumienia swoje koszty i dopiero wtedy pouczaj innych. posłuchaj ,"oświecony ",bezczelny dupku,na pewno nie ty będziesz mnie uczył,co dla mnie i dla innych jest właściwym wyborem w kwestii ogrzewania i co się komu bardziej opłaca! przypominasz mi najgorsze skojarzenia z ekoświrami i lewackimi awanturnikami,którzy tolerancję pomylili z akceptacją! spadaj na swój wątek z pompami,bo zaczynasz śmierdzieć nawet wtedy,jak otwieram lodówkę. Coś o Bogactwie Arturka i jego lenistwie...... 0,29zl bo jestem zbyt leniwy żeby zmieniać na Duon i miec z tego pare zl do przodu,ja nie z tych co to ogolili by sie lub zapodali syf do domu za pare groszy Podobnie jak w przypadku G11 w zeszłym sezonie. Upomnij się poprostu do tego Redaktora,również miałem taką sytuację i Pani,która zajmowała się umową i wypłatą tantiem zapomniała o mnie.Ale po przypomnieniu się umowa została przysłana,kasa wplacona a i darmową gazetkę też dostalem 50zł I darmowa gazetka heheh, ktoś tutaj jest chyba w desperacji Nie ! nie jesteś sławny ! jesteś PAZERNY !! również miałem oferty z FM dokładnie 3 oferty, kazda oferta to 50zł + jakieś tam gadzety, jest to normalna praktyka muratora... ja wzgardziłem tymi 150zł ... coś cienka ta Twoja sława skoro musiałeś pisać do FM o honorarium w wysokosci 50zł... Edytowane 4 Stycznia 2015 przez naturszczyk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 "Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych. I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś. Jaja se robisz ? R@K przyłapano nie raz na zaniżaniu zużycia energii na c.o i cwu,na grzaniu 100% w taniej taryfie a tak nie jest,nie prawidłowym podawaniu pow.ogrzewanej,temperaturę ma daleką od komfortowej,Lobo nie przyznawał się do darmowej energii jaką posiadał a potem zniknął,jasiek jest instalatorem. Czyż to nie przypadek że we trójkę to kablarze ?. jak widać kablarze Cię kują w oczy i walczysz z nimi tak samo jak z gazownikami i ekogroszkowcami to może jakieś konkrety ? gdzie i kogo przyłapałeś na zaniżaniu rachunków, powierzchni - bo nie raz tu i w innych wątkach już rzucałeś hasła , oskarżałeś kogoś ale żadnych dowodów brak jak widzę to tylko słowa - tu Twoje słowo przeciwko mic81 czytając ten wątek i inne w których trolujesz - nie mam żadnych wątpliwości!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
naturszczyk 04.01.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Zastanawiam się kiedy jakiś ADMIN muratora będzie miał JAJA i całkowicie wykasuje i wywali Artura z forum ze względu na CAŁKOWITE lekceważenie REGULAMINU (kilka założonych kont i posługiwanie się kilkoma kontami) i jego CAŁKOWITE nieprzestrzeganie i łamanie wszystkich możliwych zasad na forum ... Tu nie potrzeba bana , bo ma kilka różnych kont i ma gdzieś takie banowanie. Tu potrzeba zablokowanie jego IP i wykasowanie WSZYSTKICH jego kont i tyle ... Niech może się zajmie swoją pompa jeśli zasady regulaminu muratora i kultura są mu obce ... Było by to dobre dla samego forum , bo spamiarzy należy tępić ... Bo to co robi Arturo i kilku podobnych ludzi to zwykłe świństwo , bo z forum zrobili zwykłe szambo i w każdym wątku mozna spotkać ich wpisy które nic mają NIC WSPÓLNEGO z treścią danego wątku ... j.w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 04.01.2015 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Widzę,że kablarze znowu zasyfiają wątek... Komuś Arturo72 widocznie jest nie na rękę na tym forum,czyżby psuł biznes niektórym ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 04.01.2015 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2015 Zapytam przewrotnie. Po co ten dym,skoro w naszych warunkach PC czy kable to i tak COP 1.W sensie energetycznym oczywiście. Zapewne chodzi o to, że im lepiej ocieplony dom, tym krótszy sezon grzewczy. A im krótszy, tym średnia temp. zewn. takiego sezonu jest niższa. Im niższa tym gorszy SCOP pomp ciepła p-w. Im niższy SCOP tym mniejsza rentowność inwestycji w pompę ciepła p-w. W takich domach z kablami w posadzce idealnym wydaje się dogrzewanie splitem. 1964as jest chyba dobrym przykładem dla tego wątku. PS. A jaki jest w ogóle morał tego wątku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts