Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oczywiście,ale to nikogo nie uprawnia do wypisywania idiotyzmów jakie ty wypisujesz.

A jak uprawnia to wiedz,że są tacy co te idiotyzmy będą prostowali,pomimo specjalnej zamiany tytułu wątku...

nawet nie jesteś w stanie zweryfikować tego o czym ja piszę a mnie obrażasz...

za sam sposób pisania powinieneś dostać bana dla ostudzenia...:yes:

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Arturo72
nawet nie jesteś w stanie zweryfikować tego o czym ja piszę a mnie obrażasz...

za sam sposób pisania powinieneś dostać bana dla ostudzenia...:yes:

Nie mam sensu nic weryfikować bo ty piszesz ogólnie a nie tylko o sobie,że włączasz jakiś grzejnik poza licznikiem c.o.

To ty sugerujesz,ze ktoś przekłamuje swój licznik zużycia a nie ty.

Będziesz pisał o sobie to ok,ale i nie pisz tak o innych.

Bo z tego wychodzą idiotyzmy i sam na takiego......

Edytowane przez Arturo72

to chodziło tylko o zrozumienie zagadnienia...

jeżeli moja chałupa zużywa np. te 15kkwh na wszystko to nawet jak bym część dogrzewał np. Farelką to i tak na koniec sezonu dalej było by 15kkwh chociaż mój układ pomiarowy wykazałby mniej o tą Farelkę...

OK. Juz napisalem wczesniej, ze chyba kazdy tutaj rozumie strukture bilansu energrtycznego domu. Tylko intryguje mnie, po co mial bys oszukiwac sam siebie i innych zanizajac rzeczywiste koszty CO?

Nie zauwazylem tez, zeby ktos wprost odnosil do kosztow i zuzycia CO zapotrzebowanie domu na cieplo. To sa dwie rozne sprawy, ale w watku o ogrzewaniu nie interesuje mnie ile zuzywasz na TV, pralke, piekarnik. Ba! Nawet nie interesuja mnie za bardzo koszty CWU, bo to zupelnie indywidualne sprawy. Jeden leje 2 wanny dziennie a inny bierze prysznic raz na dwa dni.

Gość Arturo72
to chodziło tylko o zrozumienie zagadnienia...

jeżeli moja chałupa zużywa np. te 15kkwh na wszystko to nawet jak bym część dogrzewał np. Farelką to i tak na koniec sezonu dalej było by 15kkwh chociaż mój układ pomiarowy wykazałby mniej o tą Farelkę...

mnie interesuje tylko całkowite zużycie energii w sezonie, samo CO tak naprawdę niewiele mówi...

włączę sobie jakiś grzejniczek elektryczny na stałe w chałupie poza moim obwodem pomiarowym CO i będę się puszył niskim zużyciem na CO,

To pisz na przyszłość,ze sam z siebie robisz .......,który podłącza sobie osobny grzejnik poza licznikiem i oszukuje sam siebie.

jakby nie było z tych dwóch postów można takie coś odczytac.

A dobrze się czujesz ???

Edytowane przez Arturo72
kultura ;)

Gość Arturo72
cienki Atruto jesteś skoro nie zrozumiałeś sensu jaska wypowiedzi z tą farelką -cieniutki

Zaprawdę powiadam Ci,ze zrozumiałem ale zaprawdę powiadam Ci także,ze Ci którzy również zrozumieli a lyknęli to biada im :)

Ja mam 3500kWh na bytowe,malux ok.2500kWh zatem nie posiadamy żadnych farelek poza układem a zużycie na ogrzewanie mamy minimalne,to samo dotyczy się każdego pompiarza.

Jasiek tego nie potrafi przeboleć ani wytłumaczyć,podobnie R@K i inni kablarze,czyli typowy dupościsk.

Zatem wymyślanie jakiś bzdurnych doliczeń zużycia bytowego,ogólnego zużycia.

Czyż to nie ...... w czystej postaci ?

I stad zmiana nazwy wątku,żeby nie bolało za bardzo...

Nie potrafię tylko zrozumieć dlaczego tak się dzieję wśród normalnych myslących ludzi.

Czyżby ktoś miał w tym swój biznes ?

jestem jednym z tych którym wymarzone kable "wybito z głowy" :yes:

Jasiek na Tobie zarobił trochę grosza ???

Zapewne jasiek jest bezinteresowny ;)

Edytowane przez Arturo72
kultura ;)

"Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych. I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś.

Gość Arturo72
"Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych.

Czy zastanowiłeś się w jakim celu ktoś ma ściemiać ?

Jeśli tak to dawaj,w jakim.

Tylko się zastanów,pomyśl,policz,żebyś podobnego idiotyzmu jak jasiek nie strzelił.

I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś.

Jaja se robisz ?

R@K przyłapano nie raz na zaniżaniu zużycia energii na c.o i cwu,na grzaniu 100% w taniej taryfie a tak nie jest,nie prawidłowym podawaniu pow.ogrzewanej,temperaturę ma daleką od komfortowej,Lobo nie przyznawał się do darmowej energii jaką posiadał a potem zniknął,jasiek jest instalatorem.

Czyż to nie przypadek że we trójkę to kablarze ?

Czyż to przypadek,że we trójkę chcieli zjeść kospelowca za prawdę o grzaniu prądem po roku mieszkania jak mówił,ze za dużo idzie prądu przy komfortowej temperaturze(22,5st.C) ?

Dla mnie wiarygodnym źródłem jest tylko qubic i _artur_ i biedny piekar bo to naturszczaki,ściemnieni przez w/w.

No i twoje narzekania za rok,jak będziesz ostrzegał wszystkich bo ty też z ich łapanki...

Ja jestem tutaj tylko,żeby prostować właśnie takie idiotyzmy jak co poniektórzy zapodają i rownież z przyzwyczajenia bo tez chciałem grzac prądem.

Edytowane przez Arturo72

Dla mnie wiarygodnym źródłem jest tylko qubic i _artur_ i biedny piekar bo to naturszczaki,ściemnieni przez w/w.

No i twoje narzekania za rok,jak będziesz ostrzegał wszystkich bo ty też z ich łapanki...

Resztę wypowiedzi pomijam bo ani mi się chce ani nie mam za bardzo czasu na wchodzenie w polemikę - ciekawi mnie tylko z jakiego powodu miałbym narzekać konkretnie ?

Gość Arturo72
Resztę wypowiedzi pomijam bo ani mi się chce ani nie mam za bardzo czasu na wchodzenie w polemikę - ciekawi mnie tylko z jakiego powodu miałbym narzekać konkretnie ?

Przekonasz się jak już będziesz mieszkał.

Wszystko przed tobą :)

piekar zużycie zwala na brak ocieplenia,_artur_ na pierwszy sezon,qubic się wyratował ;)

pyton ma zużycie ok.

Prawda wyjdzie w drugim sezonie,że jednak to nie to :)

Ale słuchajcie jaśków,lobów i R@K-ów ;)

Że to calościowe zużycie jest najważniejsze a nie na c.o :D

Edytowane przez Arturo72

Już jeden był co preparował,czemu mnie nie dziwi,że był to kablarz ?

Dla mnie możesz mieć i 15st.C,mnie to wali ale napomknij czasami o tym innym,żeby innych nie wprowadzać w błąd zużyciem bo potem,jak zamieszkają będą zdziwieni swoim zużyciem utrzymując komfortowe temperatury w domu.

kszhu ? i ma 15*C??

sugerujesz kolego ze inni nie znają się na termometrze?

Tak naprawdę liczą się rachunki i komfort. A to prąd daje. Nawet jeśli mamy tylko COP = 1.

I powtórzę, od kilku lat nawet nie zaglądam do licznika prądu, mam gdzieś ile nakręcą urządzenie tylko grzewcze, a ile plazma, czy piekarnik.

PS. 1 Arturo wywal ten COP = 1 ze stopki. Nabierz dystansu i nie zachowuj się jak nawiedzony.

PS. 2. Pyxis obok wiedzy i doświadczenia z PC lubisz sobie pobłaznować. Jedno przysparza Ci szacunek, drugie "trollowską sławę". Co jest dla Ciebie ważniejsze ? Dla ułatwienia dodam, że za czasów trolli nie było PC, więc jedno z drugim nie bangla....

święte słowa

Mam komfortowe temp. bez preparowania dowodów przy zużyciu w pierwszym sezonie ~2,4MWh czystym prądem na ~141m2 za ~1.600zł/m2 domu i w d... mam co sobie zmyślisz i wypisujesz. Obecny sezon to prognoza zużycia na poziomie 83% pierwszego.

i teraz mając 2MWh rocznie na CO zapewne więcej zużywasz kszhu na CWU i bytowe , co oznacza ze udział prądu bytowego oraz energii z CWU w Twoim zapotrzebowaniu na CO jest znaczący rurki z CWU biegnące z PT do łazienki i kuchni nieźle dogrzewają Ci te pomieszczenia - nawet jeśli są zaizolowane - liczył to grzeniu666 w poście http://forum.muratordom.pl/showthread.php?p=6554113#post6554113

jeśli byś nie mieszkał w domu realnie sezon wyniósł by Ci ok 3000 kwh lub więcej co potwierdza teorie jaśka i jego klakierów

Spoko,mi się mieści bo byłem przygotowany na zużycie 5000kWh a z tego co widzę,utrzymując komfortowe temperatury w domu jak teraz byłoby tego z 6000kWh i ponad i przy Kospelu byłbym z tego zadowolony ale jak się widzi u kogoś 2400kWh za cały sezon to jest to bardzo śmieszne i może wprowadzać błędne przekonanie,że kable są najlepsze i ekonomiczne i to jest standartowe zużycie przy kablach na ogrzewanie przy komfortowej temperaturze 22,5st.C.

P.S

te 6000kWh to plus jeszcze zyski bytowe z 3 osób ;)

2400 * COP 3,5 do 4 = 8400-9600

pow uz 118 m2

to dom 8l

i chciałeś grzać to kospelem? i zmieścić się w 5-6 MWh?

pochwal się jeszcze tym swoim OZC z obciążeniem cieplnym 3,5KW

ale na wszelki wypadek wstawiłeś klamota 3x większego - tak tak , wiemy , był za darmo

Powyższego trudno zrozumieć,odpowiedz na pytania powyższe to może załapie.

......

Mówi bardzo dużo,mówi przede wszystkim ile energii zostało użyte w celu dogrzania domu do np.temp.22,5st.C.

A całkowite zużycie enetgii w domu pokazuje,kto ile energii zużył na cele bytowe a nie grzewcze czyli na TV,wibratory,zmywarki,pralki itp.

to może ja odpowiem za jasienieczka byś łatwiej mógł zrozumieć

mówi to tyle że gdy Twojej żonie w sypialni jest zimno to włącza wibrator bo TY nie dajesz rady i ogrzewa atmosferę w zimnych stosunkach damsko męskich , a gdy wibratora nie włącza to twój system CO musi uzupełnić straty i zrobić robotę której tY nie odwalasz / dowalasz

Tak,przy 19 czuć,że ogrzewanie nie chodzi,nie ma promieniowania cieplnego pomimo odpowiedniej temp.w domu.

A żona sapała o 23 w salonie - to za gorąco,a sypialni jest ok,bo pętle skręcone.

o kablarzy to ty się nie martw tak jak i ja się nie martwię, każdy ma wolny wybór i robi co uważa za stosowne a tak swoją drogą to podaj mi chociaż jedną osobę której wciskałem / zamontowałem kable...

na tym forum znajdziesz raczej kilka osób którym wybiłem je z głowy....:yes:

swoje pomiary podaję tylko dlatego żeby była jasność jeżeli chodzi o zużycie energii...

on się tak martwi o nas wszystkich niby i o kablarzy i groszkowców, ekosyfiarzy i gazowników

jego troska jest uzasadniona - wszyscy wiemy jaki ma w tym cel !

dodam jeszcze tylko kilka cytatów / wypowiedzi kolegów

policz najpierw w czystości sumienia swoje koszty i dopiero wtedy pouczaj innych.

posłuchaj ,"oświecony ",bezczelny dupku,na pewno nie ty będziesz mnie uczył,co dla mnie i dla innych jest właściwym wyborem w kwestii ogrzewania i co się komu bardziej opłaca!

przypominasz mi najgorsze skojarzenia z ekoświrami i lewackimi awanturnikami,którzy tolerancję pomylili z akceptacją!

spadaj na swój wątek z pompami,bo zaczynasz śmierdzieć nawet wtedy,jak otwieram lodówkę.

Coś o Bogactwie Arturka i jego lenistwie......

0,29zl bo jestem zbyt leniwy żeby zmieniać na Duon i miec z tego pare zl do przodu,ja nie z tych co to ogolili by sie lub zapodali syf do domu za pare groszy Podobnie jak w przypadku G11 w zeszłym sezonie.

Upomnij się poprostu do tego Redaktora,również miałem taką sytuację i Pani,która zajmowała się umową i wypłatą tantiem zapomniała o mnie.Ale po przypomnieniu się umowa została przysłana,kasa wplacona a i darmową gazetkę też dostalem

50zł I darmowa gazetka heheh, ktoś tutaj jest chyba w desperacji

Nie ! nie jesteś sławny ! jesteś PAZERNY !! również miałem oferty z FM dokładnie 3 oferty, kazda oferta to 50zł + jakieś tam gadzety, jest to normalna praktyka muratora... ja wzgardziłem tymi 150zł ... coś cienka ta Twoja sława skoro musiałeś pisać do FM o honorarium w wysokosci 50zł...
Edytowane przez naturszczyk

"Prawdziwości" wszystkich danych, które są tutaj podawane nie można w żaden sposób zweryfikować - jeden będzie palił kominkiem i mu się zapomni o tym poinformować drugi zrobi co innego, ale każdy rozumny który tu na forum spędzi trochę czasu wyciągnie wnioski z całokształtu wypowiedzi autorów danych. I tak oprócz jaska którego dane (skrupulatnie notowane od lat -widziałem na własne oczy) jestem w stanie przyjąć za prawdziwe także wypowiedzi Konrada, qubica, Lobo - lista jest krótka - (mam na myśli wątek ogrzewanie) więc Arturo daruj sobie tą dużą troskę o innych użytkowników i nie rób z siebie strażnika bo kto jak kto ale Ty święty nie jesteś.

Jaja se robisz ?

R@K przyłapano nie raz na zaniżaniu zużycia energii na c.o i cwu,na grzaniu 100% w taniej taryfie a tak nie jest,nie prawidłowym podawaniu pow.ogrzewanej,temperaturę ma daleką od komfortowej,Lobo nie przyznawał się do darmowej energii jaką posiadał a potem zniknął,jasiek jest instalatorem.

Czyż to nie przypadek że we trójkę to kablarze ?.

jak widać kablarze Cię kują w oczy i walczysz z nimi tak samo jak z gazownikami i ekogroszkowcami

to może jakieś konkrety ? gdzie i kogo przyłapałeś na zaniżaniu rachunków, powierzchni - bo nie raz tu i w innych wątkach już rzucałeś hasła , oskarżałeś kogoś ale żadnych dowodów brak

jak widzę to tylko słowa - tu Twoje słowo przeciwko mic81

czytając ten wątek i inne w których trolujesz - nie mam żadnych wątpliwości!!

Zastanawiam się kiedy jakiś ADMIN muratora będzie miał JAJA i całkowicie wykasuje i wywali Artura z forum ze względu na CAŁKOWITE lekceważenie REGULAMINU (kilka założonych kont i posługiwanie się kilkoma kontami) i jego CAŁKOWITE nieprzestrzeganie i łamanie wszystkich możliwych zasad na forum ...

Tu nie potrzeba bana , bo ma kilka różnych kont i ma gdzieś takie banowanie. Tu potrzeba zablokowanie jego IP i wykasowanie WSZYSTKICH jego kont i tyle ...

Niech może się zajmie swoją pompa jeśli zasady regulaminu muratora i kultura są mu obce ...

Było by to dobre dla samego forum , bo spamiarzy należy tępić ...

Bo to co robi Arturo i kilku podobnych ludzi to zwykłe świństwo , bo z forum zrobili zwykłe szambo i w każdym wątku mozna spotkać ich wpisy które nic mają NIC WSPÓLNEGO z treścią danego wątku ...

j.w.

Zapytam przewrotnie. Po co ten dym,skoro w naszych warunkach PC czy kable to i tak COP 1.W sensie energetycznym oczywiście.

Zapewne chodzi o to, że im lepiej ocieplony dom, tym krótszy sezon grzewczy. A im krótszy, tym średnia temp. zewn. takiego sezonu jest niższa. Im niższa tym gorszy SCOP pomp ciepła p-w. Im niższy SCOP tym mniejsza rentowność inwestycji w pompę ciepła p-w.

W takich domach z kablami w posadzce idealnym wydaje się dogrzewanie splitem. 1964as jest chyba dobrym przykładem dla tego wątku.

PS. A jaki jest w ogóle morał tego wątku ? ;)