mar1982kaz 09.01.2015 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Chodzi Ci o 9 dni 2015 roku czy od początku sezonu grzewczego ? A tak ogólnie to extra ! Przypomnij mi proszę jeszcze, ile kosztowało Cię ogrzewanie, bez kominka, bo nawet posiadacze PC palą rekreacyjnie. Oczywiście od początku sezonu grzewczego - już poprawiam. Ogrzewanie bez kominka?? chodzi ci o zużycie kwh czy koszt instalacji?? Bo jeśli chodzi o instalację to , kabel w ścianie(450), grzejniki (2200zł), dodatkowe bespieczniki (300) i robocizna - placiłem 60zł od punktu a grzejników mam 11 więc za robotę 660zł ) - RAZEM około 3500zł Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Ile drewna zużyłeś? dokładnie 1,5mp drewna kiepskiej jakości (sporo iglastego, gałęziówki nawet jakieś deski się trafiły) plus parę paczek brykietu. Od razu powiem że w sumie palę sporo bo co 2-3 dzień wieczorem dla "klimatu". Efekt z takiego przepalania mnie zaskoczył bo ściany strop i cala reszta betonu akumulowaly tyle ciepła że po paleniu przez dwie doby jest widoczne mniejsze zużycie prądu przez grzejniki, mam podlicznik na same grzejniki więc wszystko fajnie widać. Myślę że rekuperacja robi też swoje Edytowane 9 Stycznia 2015 przez mar1982kaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 09.01.2015 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zabrakło najważniejszego - ile kWh Ci poszło z podlicznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 09.01.2015 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Są jeszcze zyski słoneczne oraz wychłodzenie od wiatru - nie należy o tym zapominać. taaa..., szczególnie te zyski słoneczne to najlepiej u mnie widać..., szczególnie jak śnieg pada i brak okien od południa... ale przyznam że "uzyski" z wiatru to zauważam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.01.2015 19:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Chodzi Ci o 9 dni 2015 roku czy od początku sezonu grzewczego ? A tak ogólnie to extra ! Przypomnij mi proszę jeszcze, ile kosztowało Cię ogrzewanie, bez kominka, bo nawet posiadacze PC palą rekreacyjnie. Ta brykietem z casto po który dymają po 30 kilometrów . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 09.01.2015 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Bo jeśli chodzi o instalację to , kabel w ścianie(450), grzejniki (2200zł), dodatkowe bespieczniki (300) i robocizna - placiłem 60zł od punktu a grzejników mam 11 więc za robotę 660zł ) - RAZEM około 3500zł Ja się nieprecyzyjnie zapytałem. Oczywiście chodziło mi o koszt Twojej instalacji CO. 3500 zł ? Nie mam więcej pytań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 09.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Ja się nieprecyzyjnie zapytałem. Oczywiście chodziło mi o koszt Twojej instalacji CO. 3500 zł ? Nie mam więcej pytań. Falerka w każdym pokoju i będzie znacznie taniej. Do tego kominek na wszystkie badziewia i jadziem z grzaniem mar1982kaz-rzuć foty szyby kominka. A jak tam cwu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 (edytowane) Ta brykietem z casto po który dymają po 30 kilometrów . Przynajmniej jest pretekst, zeby sie z pasazu z galerii wyrwac do w miare normalnego sklepu. A tak przy okazji, nim mod wycial polowe postow, ktos sie dziwil jak mozna palic brykietem "dla klimatu". Wrzucilem filmik jak sie u mnie w kozi pali brykiecik. Czy drewno faktycznie byloby jakos specjalnie "ciekawsze"? Edytowane 9 Stycznia 2015 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 09.01.2015 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 . Wrzuciłem filmik jak się u mnie w kozi pali brykiecik. ] Jestem przekonany że jakbyś zatańczył koło tej kozy ubrany tylko w klapki kubota to wyświetleń byłoby więcej. Może nawet tyle co pies-pająk ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Jestem przekonany że jakbyś zatańczył koło tej kozy ubrany tylko w klapki kubota to wyświetleń byłoby więcej. Może nawet tyle co pies-pająk ? Powaznie sie nad tym zastanowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 09.01.2015 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Falerka w każdym pokoju i będzie znacznie taniej. Chyba farelka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zaraz napiszą znawcy spalania, że nieekonomicznie palisz w kozie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.01.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Falerka w każdym pokoju i będzie znacznie taniej. Do tego kominek na wszystkie badziewia i jadziem z grzaniem mar1982kaz-rzuć foty szyby kominka. A jak tam cwu ? Grzejniki atlantica model f117 http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ - wiszą na ścianie i wygladają jak zwykłe grzejniki CO. piecokominek westfire-a model 20 http://www.westfire.pl/piece-kominkowe/westfire-20.htm...... woda w łazience z przepływowego podgrzewacza wody coś koło 12-15kw, na dole w ubikacji i kuchni przepływowe podgrzewacze po 4kw..... PS - farelki owszem tańsze w zakupie ale przypalają kurz i termostaty nie tak dokładne jak w konwektorach atlantica... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 09.01.2015 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Zaraz napiszą znawcy spalania, że nieekonomicznie palisz w kozie Moze, ale najwazniejszy jest jednak efekt estetyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2015 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 taaa..., szczególnie te zyski słoneczne to najlepiej u mnie widać..., szczególnie jak śnieg pada i brak okien od południa... ale przyznam że "uzyski" z wiatru to zauważam... Właśnie tak można porównywać wyniki domów na poziomie 40 kWh/m2. Zyski bytowe oraz usytuowanie względem stron świata, wyeksponowanie na wiatr to łącznie 20% OZC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.01.2015 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Właśnie tak można porównywać wyniki domów na poziomie 40 kWh/m2. Zyski bytowe oraz usytuowanie względem stron świata, wyeksponowanie na wiatr to łącznie 20% OZC. U mnie 80% okien to wschód i południe, jak świeci słońce to zimą od 9 rano do 15 mam grzanie prawie za darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
APZ 09.01.2015 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Grzejniki atlantica model f117 http://www.atlantic-polska.pl/nasze_produkty/grzejniki_elektryczne/f117/ - wiszą na ścianie i wygladają jak zwykłe grzejniki CO. piecokominek westfire-a model 20 http://www.westfire.pl/piece-kominkowe/westfire-20.htm...... woda w łazience z przepływowego podgrzewacza wody coś koło 12-15kw, na dole w ubikacji i kuchni przepływowe podgrzewacze po 4kw..... PS - farelki owszem tańsze w zakupie ale przypalają kurz i termostaty nie tak dokładne jak w konwektorach atlantica... Piecokominek dla mnie osobiście nie do zaakceptowania ze względów estetycznych. Jeżeli będę chciał mieć kotłownie to zrobię sobie ją w piwnicy. Farelki odpadają - brak sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 09.01.2015 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Piecokominek dla mnie osobiście nie do zaakceptowania ze względów estetycznych. Jeżeli będę chciał mieć kotłownie to zrobię sobie ją w piwnicy. Farelki odpadają - brak sterowania. Ja natomiast nie wyobrażam sobie salonu bez kominka, z tą kotłownia to trochę przesadzasz.... jeżeli używasz kominek tylko wieczorkiem i to nie codziennie to nie ma prawie wcale roboty..... raz tydzień wychodzę z popiołem- skrzynka drzewa starcza na 3 palenia czyli w moim przypadku na tydzień. załadowanie drzewa do kominka i podpalenie to 1-2min. potem ewentualnie po 3-4 godzinach coś dołożę albo już nie...... ale jak ktoś tego nie lubi to ok. tylko po co te hejty z kotłownią w salonie, i estetyką. A z tymi farelkami to przecież żartowałem, nigdy nawet nie myślałem o takim rozwiązaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 09.01.2015 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Piecokominek dla mnie osobiście nie do zaakceptowania ze względów estetycznych. Jeżeli będę chciał mieć kotłownie to zrobię sobie ją w piwnicy. Farelki odpadają - brak sterowania. Uwielbiam tekst z kotłownią w salonie ,prawie jak swój piecyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 09.01.2015 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2015 Powaznie sie nad tym zastanowie Nie zastanawiaj się Pyxis tylko dawaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts