BrodowskiG 13.01.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Jak cieplejsze? Zima okna slabiej izoluja a latem lepiej? Wg tej zasady zima skrapla sie wewnatrz wilgoc a latem przy klimie na zewnatrz. chodzi o powierzchnie od wewnątrz. jak włączysz klime to na zewnątrz masz cieplej niz wewnątrz. przez nizszą izolacje szyb, wewnętrzna powierzchnia szyby będzie bardziej nagrzana niż ściana. tak jakbyś wrzątek trzymał w szklance i termosie. szklanka ma gorszą izolację więc po drugiej stronie bedzie cieplejsza niż termos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 chodzi o powierzchnie od wewnątrz. jak włączysz klime to na zewnątrz masz cieplej niz wewnątrz. przez nizszą izolacje szyb, wewnętrzna powierzchnia szyby będzie bardziej nagrzana niż ściana. tak jakbyś wrzątek trzymał w szklance i termosie. szklanka ma gorszą izolację więc po drugiej stronie bedzie cieplejsza niż termos. Czyli na zewnatrz na szybie powinna sie wykroplic rosa. Tak jak na szklance z zimnym drinkiem. Nieprawdaz? My mowimy teraz o sytuacji latem na klimatyzowanym poddaszu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.01.2015 11:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 A ile oC było po tym dniu w nocy ? Nie wiem, pewnie ok 20*C. Ad up - woda się skrapla gdy para osiągnie odpowiednio niską temperaturę, dlatego zimą skrapla się na oknach w rogach - bo jest najzimniej, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ad up - woda się skrapla gdy para osiągnie odpowiednio niską temperaturę, dlatego zimą skrapla się na oknach w rogach - bo jest najzimniej, Powaznie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.01.2015 12:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Czyli na zewnatrz na szybie powinna sie wykroplic rosa. Tak jak na szklance z zimnym drinkiem. Nieprawdaz? My mowimy teraz o sytuacji latem na klimatyzowanym poddaszu. zewnetrzna strona szklanki to jak wewnetrzna domu a jak już piszesz o zewnątrz to jeśli zajda warunki do wykroplenia się to zajdzie to na szybie a nie ścianie, w okresach przejściowych szyba na zewnątrz potrafi zaparować, diadomo że nie będzie to tak jak wewnątrz bo wiatr robi swoje a poza tym sami sobą dokładami wilgoci w pomieszczeniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 zewnetrzna strona szklanki to jak wewnetrzna domu a jak już piszesz o zewnątrz to jeśli zajda warunki do wykroplenia się to zajdzie to na szybie a nie ścianie, w okresach przejściowych szyba na zewnątrz potrafi zaparować, diadomo że nie będzie to tak jak wewnątrz bo wiatr robi swoje a poza tym sami sobą dokładami wilgoci w pomieszczeniu Poczytaj dokladnie o czym piszemy. Piszemy o sytuacji gdy w domu jest chlodniej niz na zewnatrz. Chodzi o klimatyzowane pomieszczenia latem. Inaczej sie nigdy nie dogadamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
owp 13.01.2015 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Kurde, już nie wiadomo o co Wam chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2015 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Znowu sobie zartujesz. Gdzież bym śmiał Zeby sie czasteczki pary wodnej zmiescily? Zawsze bedziesz mial ruch powietrza w samej welnie. Wiaterek robi swoje (niestety). Po to stosuje się wiatroizolację, żeby wentylacja była kontrolowana. Jeśli dopuścisz do sytuacji, że wiatr hula sobie przez wełnę to rzeczywiście, kondensacji raczej nie uświadczysz, a i samej izolacji termicznej również. Porównaj sobie dwie ściany. Jedna z przyklejoną wełną, a druga na ruszcie z zachowaną pustką wentylacyjną i wiatroizolacją. Gdzie będziesz miał cieplej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2015 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Nie wiem, pewnie ok 20*C. Ad up - woda się skrapla gdy para osiągnie odpowiednio niską temperaturę, dlatego zimą skrapla się na oknach w rogach - bo jest najzimniej, A lecie rosa na wewnętrznej stronie dachówki, bo wełna oddaje ciepłe i wilgotne powietrze, które styka się z zimną (wychłodzoną w nocy) dachówką. Faktem jest, że w Polsce warunki do zaistnienia takiego zjawiska występują rzadziej niż w amerykańskich klimatyzowanych domkach drewnianych, ale nie można ich całkowicie pomijać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Po to stosuje się wiatroizolację, żeby wentylacja była kontrolowana. Jeśli dopuścisz do sytuacji, że wiatr hula sobie przez wełnę to rzeczywiście, kondensacji raczej nie uświadczysz, a i samej izolacji termicznej również. Porównaj sobie dwie ściany. Jedna z przyklejoną wełną, a druga na ruszcie z zachowaną pustką wentylacyjną i wiatroizolacją. Gdzie będziesz miał cieplej ? Ja pisze o sytuacji realnej. Nie dasz raczej rady tak zbudowac izolacji poddasza, zeby uniknac tego przeplywu powietrza przez welne. To jest wada, bo wychladza poddasze, ale tak jak wentylacja wewnatrz domu byc musi. Jak by Ci sie jakims cudem udalo zrobic superszczelne polacie, to wtedy mogl bys sie martwic. Sciany w to nie mieszaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2015 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Ja pisze o sytuacji realnej. Nie dasz raczej rady tak zbudowac izolacji poddasza, zeby uniknac tego przeplywu powietrza przez welne. To jest wada, bo wychladza poddasze, ale tak jak wentylacja wewnatrz domu byc musi. Jak by Ci sie jakims cudem udalo zrobic superszczelne polacie, to wtedy mogl bys sie martwic. Sprawa sprowadza się do tego, że nie można porównywać ceny samej wełny do usługi natrysku piany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 13:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Sprawa sprowadza się do tego, że nie można porównywać ceny samej wełny do usługi natrysku piany. To jest jasne. Chodzi raczej o to, zeby nie starszyc ludzi mokra welna od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mxxxx 13.01.2015 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 ... bo zawiera koszty usługi i nie wymaga dodatkowych materiałów jak w przypadku wełny odrób najpierw pracę domową i kliknij ten link co był wyżej, bo mic81 nie ma żadnych dodatkowych materiałów, i nie ociepla wełna, cała jego robocizna to podniesienie worka z re-granulatem styropianu i wysypaniu go na strychu, za przerzucenie w sumie styropianu ok ~50 m3 zaoszczędził by 7.300,00 zł więc warto to zrobić samemu czy lepiej zamówić usługę ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barth3z 13.01.2015 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 odrób najpierw pracę domową i kliknij ten link co był wyżej, bo mic81 nie ma żadnych dodatkowych materiałów, i nie ociepla wełna, cała jego robocizna to podniesienie worka z re-granulatem styropianu i wysypaniu go na strychu, za przerzucenie w sumie styropianu ok ~50 m3 zaoszczędził by 7.300,00 zł więc warto to zrobić samemu czy lepiej zamówić usługę ?? Samemu. Ale co ja złego napisałem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.01.2015 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Poczytaj dokladnie o czym piszemy. Piszemy o sytuacji gdy w domu jest chlodniej niz na zewnatrz. Chodzi o klimatyzowane pomieszczenia latem. Inaczej sie nigdy nie dogadamy. a niby o czym pisze? może kto inny wytłumaczy bo mi już sie nie chce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_artur_ 13.01.2015 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Jestem na etapie instalacji. Czy kablami można sterować bezpośrednio z Satela 128 WRL? można chyba tym modułem wyjść z przekaźnikami taki co jest na szynę DIN.. ale nie wiem czy to ma sens.. jakie będziesz miał kryterium włączania i wyłączania grzania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 13.01.2015 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 a niby o czym pisze? Piszesz: zewnetrzna strona szklanki to jak wewnetrzna domu A my mowimy o klimatyzowanym poddaszu jak o szklanc z lodem. Ty dokladnie odwrotna sytuacje meczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProStaś 13.01.2015 15:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 a jak mocować do krokwi? na pianę? Tak. Ale przydałoby się ok. 15 cm. grubości, ażeby ktoś przez przypadek nie oparł się i nie połamał styro. No i jakie styro ? Moim zdaniem lepsza byłaby 100 (dach/podłoga), ale fasada też może być trzeba by potem zazbroić solidniejszą siatką. Będzie szczelnie i ciepło. No i bez KG, których osobiście nie znoszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 13.01.2015 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 cała jego robocizna to podniesienie worka z re-granulatem styropianu i wysypaniu go na strychu, no popatrz ty się jakie to proste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 13.01.2015 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Stycznia 2015 Piszesz: A my mowimy o klimatyzowanym poddaszu jak o szklanc z lodem. Ty dokladnie odwrotna sytuacje meczysz. dlatego porównałem zewnętrzną stronę szklanki do wnętrza pomieszczenia, bo dla przykładu użyłem wrzątku, czyli zimniejszą stone szklanki do zimniejszej strony ściany. porównywałem z termosem więc wrzątek wydawał mi się bardziej obrazowy. jak dasz lód to wtedy wiadomo że wewnętrzna strona jest zimniejsza. ale założenia co jest czym to chyba fizyki nie zmieniają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts