Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak. Ale przydałoby się ok. 15 cm. grubości, ażeby ktoś przez przypadek nie oparł się i nie połamał styro.

No i jakie styro ? Moim zdaniem lepsza byłaby 100 (dach/podłoga), ale fasada też może być trzeba by potem zazbroić solidniejszą siatką.

Będzie szczelnie i ciepło. No i bez KG, których osobiście nie znoszę....

Grubosc to nie problem, ale jak to bez GK? Co na wierzch takiego styropianu? Tylko siatka i klej? Co z oknami dachowymi - jak obrobić i co z paraizolacją od spodu? sam styropian wystarczy?

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Grubosc to nie problem, ale jak to bez GK? Co na wierzch takiego styropianu? Tylko siatka i klej? Co z oknami dachowymi - jak obrobić i co z paraizolacją od spodu? sam styropian wystarczy?

Ja tak "elegancko" mam wykonczony stryszek czolgany nad poddaszem. Welna, plyta OSB, na to siatka na klej i pomalowane na bialo. Super efekt! W sam raz na klimatyczne poddasze.;)

Trochę jestem na bakier z linkami z forum.

Mam przed oczami te zdjęcia z realizacji, ale za Chiny nie mogę sobie przypomnieć u kogo.....:bash:

Na styropian klej, na to siatka zbrojąca i klej. Na wierzch jakaś mocna i elastyczna gładź, jaka ? Podpytaj speców od tynków, nie podpowiem.

Folię można sobie darować jak odpowiednio zadbasz o szczelność połączeń styro do styro. Efekt i tak będzie lepszy BO NIE DZIURAWISZ styro, jak to ma miejsce w przypadku folii i płyt KG przykręcanych do profili.

Od strony styro masz przegrodę nieprzepuszczalną parę wodną, od strony wełny szczelinę wentylacyjną, która usunie ewentualny nadmiar wilgoci.

Łączenia styro nie powinny pękać, jak dasz odpowiednią siatkę zbrojącą (widziałem jak w kamienicy łódzkiej z początku XX wieku, koleś narzucił tynk cementowo-wapienny i specjalną siatkę na sufit, który jest drewniany i wypełniony sianem, po 2 latach ZERO pęknięć, a na górze ktoś normalnie mieszka, chodzi, skacze itp i sufit mega pracuje).

Generalnie rozwiązanie ze styro ma tylko wadę "ogniową", innych raczej nie.

PS. W domu pasywnym Lipińskich też jest styro od wewnętrznej strony poddasza.

Cofnij się do postu #35222

Hehehe..no tak.

Tyle tylko, że Artur też pozbierał czyjeś realizacje. A do tego styro na styro.

Mnie się kojarzy, że ktoś wrzucał zdjęcia z realizacji (Czechy? Słowacja?) w schemacie wełna a na to styro..., tylko nie pamiętam kto i gdzie....:confused:

Co do obróbki okien to zrób je ze styro i finito.

Okna najlepiej obrobić xps-em lub twardym eps-em i dodatkowo przykleić listwy dylatacyjne takie jak klei się do okien na zewnątrz. Będzie ładnie i szczelnie ;)

P.S.

Myślę, że niedługo wielu inwestorów myślących o szczelnym ciepłym poddaszu przejdzie z wełny na styropian. Tylko wtedy zapewne wełniane lobby będzie podnosić larum ile to poddaszy sie spaliło i że trzeba zmienić przepisy, aby był zakaz stosowania styropianu w więźbie.

odrób najpierw pracę domową i kliknij ten link co był wyżej, bo mic81 nie ma żadnych dodatkowych materiałów, i nie ociepla wełna, cała jego robocizna to podniesienie worka z re-granulatem styropianu i wysypaniu go na strychu, za przerzucenie w sumie styropianu ok ~50 m3 zaoszczędził by 7.300,00 zł

więc warto to zrobić samemu czy lepiej zamówić usługę ??

śmieszny jesteś z tym zaoszczędzaniem - nie budując domu zaoszczędził bym 500 000 pln prawda ?

Mnie się kojarzy, że ktoś wrzucał zdjęcia z realizacji (Czechy? Słowacja?) w schemacie wełna a na to styro..., tylko nie pamiętam kto i gdzie....:confused:

.

http://www.modrastrecha.sk/blog/mio23/album/nulovy-dom-bez-komina-som-ufo/

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?231456-R%C3%B3%C5%BCnica-mi%C4%99dzyparaizolacj%C4%85-a-zwyk%C5%82%C4%85-foli%C4%85-PE&p=6669775#post6669775

_artur_

dokładnie tak...siatka i klej a na to dobra farba lateksowa, która spełni rolę paroizolacji. My tak własnie to robimy.

Pozdr.

a po kiego grzyba cokolwiek budowałeś, trzeba było zamówić sobie usługę u dewelopera za 1.000.000,00 zł albo za 2.000.000,00 zł

kto bogatemu zabroni

widzę że jedyny słuszny sposób to taki co TY zaproponujesz, inaczej to jesteś ...( wiadomo....) ;)

nie krępuj się napisz 5.000.000,00 zł będziesz bardziej przekonujący...

_artur_

dokładnie tak...siatka i klej a na to dobra farba lateksowa, która spełni rolę paroizolacji. My tak własnie to robimy.

Pozdr.

Farba lateksowa nie stanowi praktycznie żadnej paroizolacji.

Jedyne farby, które można nazwać paroizolacyjnymi to:

- farba olejna

- powłoka pojedyncza z lakieru nitrocelulozowego

- farba lub emulsja poliwinylowej

- farba lub emulsja chlorokauczukowa lub epoksydowa

Klasa ich paroizolacyjności jest na poziomie foli PVC, przy założeniu że kryjemy 2 / 3-krotnie. Lepszą paroizolację zapewniają folie PE lub ALU.

Sam styropian ma na tyle duży opór dyfuzyjny, że nie potrzebuje dodatkowej izolacji paroszczelnej. Wystarczy siatka, klej i malowanie.

Dokładnie. Nie kombinować tylko robić.

PS. Jak już się ktoś uprze na jakąś folię to chyba tylko w łazience (zakładając, że dom będzie prawidłowo wentylowany).