Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Tak jak kiedyś pisałem mam taryfę weekendową i "doładowywałem" dom w weekendy. Od poniedziałku temperatura była w domu coraz niższa i w okolicach czwartku było już mało komfortowo i trzeba było grzać w drogim prądzie. W tym roku ustawiłem cały tydzień równo i jeżeli chodzi o komfort jest zdecydowanie lepiej. Czy rachunki wzrosną, też nie sądzę. Ogólnie wiosna zimą, więc nie ma o czym nawet pisać.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tak jak kiedyś pisałem mam taryfę weekendową i "doładowywałem" dom w weekendy. Od poniedziałku temperatura była w domu coraz niższa i w okolicach czwartku było już mało komfortowo i trzeba było grzać w drogim prądzie. W tym roku ustawiłem cały tydzień równo i jeżeli chodzi o komfort jest zdecydowanie lepiej. Czy rachunki wzrosną, też nie sądzę. Ogólnie wiosna zimą, więc nie ma o czym nawet pisać.

Od grudnia 2014 r monitoruje temp w domu . Stały monitoring to temp zewnętrzna , temp wywiewu z domu przed reku i temp zasilania . Taryfa wekendowa ale z okienkiem w ciągu dnia 13-15. Jak obserwuje jak działa ogrzewanie , to też mam zamiar tak zrobić . Tj niech chodzi kiedy chce . Ten sezon to jedne , niekończące się testy . Każdy z nich trwa tydzień , wtedy jest jakiś wiarygodny obraz .

I na koniec żeby było śmieszniej . Histerezę mam ustawioną na 0,1 C . I teraz jest OK . Przyszły tydzień testy z ogrzewaniem przez cały dzień na okrągło bez podziału na taryfy.

biorąc pod uwagę inwestycję w PC to sporo ci wyszło w zeszłym roku - (3200 zeta)...... U mnie też wszystko na prąd (nawet zimna woda) tylko że bez PC i żadnej taryfy wekendowej itp. - zwykła taryfa ( 0,54gr za kwh) i od czerwca do stycznia na głównym liczniku nabiło prądu za 1840 zl (7 miesięcy) jeżeli takie zużycie się utrzyma to w rok zużyje prądu za 3154zl do tego około 500zł za drzewo do piecokominka co da około 3600-3700zł....... 400-500zł więcej ale u mnie ogrzewanie za całość (grzejniki,robocizna, kabel w ścianie i dodatkowe bezpieczniki) wyszły 3500zł.... a ciebie cała instalacja z robocizną pewnie koło 20-30koła

Czy orientujecie się może, jak wygląda sprawa opłat za dystrybucję prądu w sytuacji, kiedy dystrybutor nie ma identycznej taryfy, jak sprzedawca energii?

Chciałabym zmienić taryfę na G12w (weekendową), podlegam pod obszar dystrybucji ENEA. ENEA w taryfie G12w nie ma okienka dziennego na tanią taryfę (tylko 21-6 oraz soboty i dni ustawowo wolne od pracy). Zależy mi na tych tanich godzinach w ciągu dnia. W tej sytuacji zmienię sprzedawcę na takiego, który takie okienko dzienne ma. Ale wtedy taryfy dystrybucji i energii się nie pokrywają, jeżeli chodzi o godziny (dla dystrybucji brak taniego okna 2 godzin w ciągu dnia). Jak to jest wtedy rozliczane?

Czy orientujecie się może, jak wygląda sprawa opłat za dystrybucję prądu w sytuacji, kiedy dystrybutor nie ma identycznej taryfy, jak sprzedawca energii?

Chciałabym zmienić taryfę na G12w (weekendową), podlegam pod obszar dystrybucji ENEA. ENEA w taryfie G12w nie ma okienka dziennego na tanią taryfę (tylko 21-6 oraz soboty i dni ustawowo wolne od pracy). Zależy mi na tych tanich godzinach w ciągu dnia. W tej sytuacji zmienię sprzedawcę na takiego, który takie okienko dzienne ma. Ale wtedy taryfy dystrybucji i energii się nie pokrywają, jeżeli chodzi o godziny (dla dystrybucji brak taniego okna 2 godzin w ciągu dnia). Jak to jest wtedy rozliczane?

To dystrybutor narzuca taryfę, a sprzedawca ma sie do niej dostosować. Jezeli Enea nie ma takiej taryfy z dziennym okienkiem niskiej taryfy to i Ty nie bedziesz miał.

Liwko, jak masz teraz ustawione temperatury i godziny grzania w Swojej pompie?

Zmieniłeś sterowanie na pokojowe czy cały czas jedziesz na pogodówce?

Okienko ma 2 godziny. Co grzać?

Chałupę, czy CWU?

Przy tej zimie, to chyba wszystko.

A jeśli zima będzie mieć srednią w miesiącu -6?

Trza zakupić 2 pipę :p do grzania CWU w dziennym okienku :p

Zawsze w tanim priorytet ma CWU ze wzgledu na mniejsza sprawnosc. Reszte czasu na zatrzymanie spadku temperatury w domu.

U mnie dylemat praktycznie nie istnieje, bo cykl grzania CWU to obecnie raptem 20min, a reszta leci w podloge, wiec udaje sie nie tylko zatrzymac spadek, ale nawet podniesc o 0,1-0,2K temperature w domu.

Zawsze korzystniejsze finansowo bedzie dolozenie godzinki czy nawet dwoch w tanim okienku w dzien, niz puszczenie pompy samopas, a komfort na tym nie straci (jesli masz jakies styro na scianach).

U mnie dylemat praktycznie nie istnieje, bo cykl grzania CWU to obecnie raptem 20min, a reszta leci w podloge, wiec udaje sie nie tylko zatrzymac spadek, ale nawet podniesc o 0,1-0,2K temperature w domu.

).

Wiesz, dobre.

Teraz to mam 10 na plusie w cieniu.

Przy normalnej zimie proporcje są odmienne.

Napisz ile to.

Dajmy na to zimę normalną, czyli miesiące styczeń/luty z 2012r.

Dziś została przegłosowana ustawa OZE. Ustawa zawiera poprawkę dla taryf gwarantowanych, gdzie przy instalacji PV do 3kW dostajemy 75gr za 1kWh oraz przy instalacji do 10kW - 65gr.

Przy chęci skorzystania z Prosumenta jesteśmy zobligowani do stosowania taryfy płaskiej G11. Czy analizowaliście w takim przypadku sens stosowania ogrzewania z COP=1 ? Wydaje mi się, że ta ustawa jeszcze bardziej oddala sens stosowania systemu grzewczego z COP=1.

Wydajność pompy.

Sprawdź to dla normalnej zimy, czyli tej, której nie ma od roku czy 2,3.

Nie wydoli albo pompa, albo wężownica w baniaku CWU.

hmm.. może być mały problem bo mam łącznie dwie pompy - niestety obie są do roweru :)

grzeję kablami i grzałką w bojlerze.. mam 14 albo 17kW mocy przyłączeniowej i wystarczy ;)

btw.. w tym tygodniu zamontowałem czujniki temperatury w każdym pokoju (dotychczas miałem tylko w posadzce) i po jeszcze małych modyfikacjach systemu wentylacji i lekkim uszczelnieniu (oczywicie jest też dość ciepło na zewntrz) od poniedziaku do teraz średnie dobowe zużycie na CO spadło do 33kWh na dobę.. wcześniej w porownywalnych warunkach pogodowych było około 50kWh.. zobaczymy co będzie dalej..

temperatury mam takie:

http://zmniejszacz.pl/zdjecie/210/1648053_image.jpg

w czerwonych ramkach temp. powietrza na wys. 1.3m, niebieskie to temp. w wylewce..

Dziś została przegłosowana ustawa OZE. Ustawa zawiera poprawkę dla taryf gwarantowanych, gdzie przy instalacji PV do 3kW dostajemy 75gr za 1kWh oraz przy instalacji do 10kW - 65gr.

Przy chęci skorzystania z Prosumenta jesteśmy zobligowani do stosowania taryfy płaskiej G11. Czy analizowaliście w takim przypadku sens stosowania ogrzewania z COP=1 ? Wydaje mi się, że ta ustawa jeszcze bardziej oddala sens stosowania systemu grzewczego z COP=1.

Oddajesz latem kiedy sprawność wysoka.

Zimą odbierasz z niewielką dopłatą.

Reszta zależy od Ciebie.

Przeliczyć i być do przodu.

G11 jest całkiem przyjemna. Nie masz oczek.

Pompą można dużo "nadrobić".

Czego chcieć więcej?

Moim zdaniem dają więcej niż można było się spodziewać po takich rządach gdzie lepiej wyjechać niż zostać w tym kraju anty społecznym.