Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oddajesz latem kiedy sprawność wysoka.

Zimą odbierasz z niewielką dopłatą.

Reszta zależy od Ciebie.

Przeliczyć i być do przodu.

G11 jest całkiem przyjemna. Nie masz oczek.

Pompą można dużo "nadrobić".

Czego chcieć więcej?

Moim zdaniem dają więcej niż można było się spodziewać po takich rządach gdzie lepiej wyjechać niż zostać w tym kraju anty społecznym.

Tak samo myślę. COP=1 w takich warunkach jakoś tak nie moralnie wychodzi ;)

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dopłaty mają sięgać 4 mld zł rocznie.

Czy to dużo? Czy mało?

Można to wykorzystać inaczej? Lepiej?

Koszt inwestycji został przerzucony na inwestora. Czy słusznie?

Można skorzystać z doświadczeń innych?

Czy można przekalkulować te 4mld i pójść w innym kierunku?

Może energia geotermalna, gdzie mamy jej najwięcej w Europie kontynentalnej?

Można dywagować.

Można poczytać opracowania, można zredukować darmozjadów w spółkach węglowych.

Można wysłać odpady z przyszłych elektrowni atomowych na słońce.

Można wiele.

Jednak coś zrobiono.

Czy słuszny kierunek?

Okaże się za x czasu.

A może już teraz wiadomo, co jest dla Nas podatników lepsze?

Znając przeszłość, pewnie to chybiony kierunek :p

Jutro puszczam totka.

Albo postawię na GPW :p, raczej wtopię. Zielona wyspa to tylko trawa, zielona bez przemysłu...

Edytowane przez klaudiusz_x

Dopłaty mają sięgać 4 mld zł rocznie.

Czy to dużo? Czy mało?

Można to wykorzystać inaczej? Lepiej?

Koszt inwestycji został przerzucony na inwestora. Czy słusznie?

Można skorzystać z doświadczeń innych?

Czy można przekalkulować te 4mld i pójść w innym kierunku?

Może energia geotermalna, gdzie mamy jej najwięcej w Europie kontynentalnej?

Można dywagować.

Można poczytać opracowania, można zredukować darmozjadów w spółkach węglowych.

Można wysłać odpady z przyszłych elektrowni atomowych na słońce.

Można wiele.

Jednak coś zrobiono.

Czy słuszny kierunek?

Okaże się za x czasu.

A może już teraz wiadomo, co jest dla Nas podatników lepsze?

Znając przeszłość, pewnie to chybiony kierunek :p

Jutro puszczam totka.

Albo postawię na GPW :p, raczej wtopię. Zielona wyspa to tylko trawa, zielona bez przemysłu...

Za mocno myślisz. Patrz na swoje podwórko. Jeśli tobie się opłaca to idź w to. Chyba że jesteś lojalnym politykiem, to dywaguj.

GPW ... A może franki ? Bierz teraz kredyt we frankach, drożej już być nie może :)

GPW ... A może franki ? Bierz teraz kredyt we frankach, drożej już być nie może :)

Wczorajszy pik na 5,20 daje do myślenia.

Dolar z 3 zeta doszedł do 3,73.

Coś NASZA _Platforma z BELKĄ dają ciała od 7 lat :p

Dojść tego pitolenia.

Ile teraz kosztuje monoblock panasa z uka po obecnym kursie?

I tak nie mam kasy, ale może coś uda się wyskrobać w przyszłości :)

Ile teraz kosztuje monoblock panasa z uka po obecnym kursie?

I tak nie mam kasy, ale może coś uda się wyskrobać w przyszłości :)

Znajdź instalatora panasoniców, postaw mu flaszkę i dostaniesz za 10k netto ;)

skąd w ogóle informacja, że to ma działać tylko w G11?

Gdzieś o tym czytałem.

rozjechałeś mnie ....

wdeptałeś ....

myślałem że ja mam opomiarowaną chałupe , ale .....szacun

Jedni potrafią a innym się tylko wydaje :oops:

haha.. No to ja jestem z tych co im się wydaje, ciekawe jak mają ci co potrafią..

Zajrzyj do mojego db to jeszcze parę screenów pokazywałem.. Najnowszym naszym pomysłem do realizacji "na dniach" jest dorobienie informacji na dole, że pranie się skończyło prać w pralce (pralka na poddaszu, nie słychać pikania - będzie czujka wibracyjna zamontowana na stelażu pralki) i potem że już powieszone wyschło (na podstawie odczytów z czujnika wilgotności

Napisz jak grzałeś w styczniu i lutym 2012 roku (bardziej styczeń).

To była "normalna" zima,

Teraz, to jakaś anomalia.

Wtedy grzalem jeszcze budowe.

Ale profil grzania sie nie mieni zbyt mocno. Po prostu pompa dluzej popracuje. W zimie 2012/2013 bylo zdecydowanie chlodniej niz teraz i przed rokiem (dodatkowo mokra chalupa byla) a pompa weszla w drogi prad tylko na kilkanascie godzin.

Nie mam, ale żonka czytała.

Nie masz suszarki?

Przerzucasz, później suche, bez prasowania do szafy. Podobno. Nie mam, ale takie rzeczy można wyczytać.

zapomnij, nie wierz we wszystko co piszą.. mielimy przed tą pralką pralko suszarkę, owszem nadawała sie idealnie jak dzieciaki były małe i jakieś śpiochy itp.

ale jak podrosły to niestety.. po odwirowaniu na 800-1000 obrotów wszystko jest tak pomięte że jeszcze jak wysyuszysz to nie da się bez prasowania, w mieszkaniu w małej łazience owszem, czasem się używało ale teraz nie ma przeproś - 4 suszarki stojące miay być i są.. o dziwo czujnik wilgotnoci bez problemu wykrywa kiedy pranie można zdjąć ;).. a jak si poprzednia pralko suszarka zepsuła to żona sama stwierdziła że nie ma sensu kupować kolejnej, lepiej pralkę na 7kg

Edytowane przez _artur_

zapomnij, nie wierz we wszystko co piszą.. mielimy przed tą pralką pralko suszarkę, owszem nadawała sie idealnie jak dzieciaki były małe i jakieś śpiochy itp.

ale jak podrosły to niestety.. po odwirowaniu na 800-1000 obrotów wszystko jest tak pomięte że jeszcze jak wysyuszysz to nie da się bez prasowania, w mieszkaniu w małej łazience owszem, czasem się używało ale teraz nie ma przeproś - 4 suszarki stojące miay być i są.. o dziwo czujnik wilgotnoci bez problemu wykrywa kiedy pranie można zdjąć ;).. a jak si poprzednia pralko suszarka zepsuła to żona sama stwierdziła że nie ma sensu kupować kolejnej, lepiej pralkę na 7kg

Pralko suszarka, a suszarka to dwia różne urządzenia. Mają całkowicie inne bębny, susarka ma bęben bez dziurek z łapatkami. Faktem jest że nie ma co liczyć na to że nie trzeba prasować. Mimo tego dla mnie to najlepszy zakup ostatniego roku. Po pierwsze skończyło się wieczne zastawianie domu suszarkami, szczególnie pranie ręczników i pościeli, teraz poerzesz suszych i do szafy. Poza tym te same ręczniki są miękkie i pachnące, a nie twarde i szorstkie. Fenomenem jest ile kurzu zbiera sie w filtrach. Bardzo zauważalne jest że w domu jest mniej kurzu, poranne strzepnięcie pościeli nie pomoduje unoszenia się kurzu. Od momentu zakupu suszarki, zwykła ani razu nie była rozstawiona.

Polecam i to bardzo, ale osobno pralkę i osobno suszarkę.

A miało być tak tanio ;)

U mnie wyszło niecałe 60zł/m2.

Arturo powiedzieć Ci ile moi sąsiedzi dali za pompy ciepła? Wszyscy trzej mają Pci w tym w przeciągu dwóch lat dwóm padły płyty główne, w tym jednemu po gwarancji, za płytę z wymianą dał 14000zł. Dla mnie szok!

Zrobił się watek ociepleniowy, ale wrócę do meritum.

Zbliża się moment montażu ogrzewania.

Pierwsza oferta to 140 zł za metr kwadratowy z kablami, sterownikami i montażem.:o

Kable DEVI, sterownik Simens czujkami pogodowymi.

Ile masz m2, ile sterowników-jaki koszt 1/szt, ile za sam montaż???

Pytam bo też idę tą samą drogą:D choć sterowniki chcę devi touch...

Pralko suszarka, a suszarka to dwia różne urządzenia. Mają całkowicie inne bębny, susarka ma bęben bez dziurek z łapatkami. Faktem jest że nie ma co liczyć na to że nie trzeba prasować. Mimo tego dla mnie to najlepszy zakup ostatniego roku. Po pierwsze skończyło się wieczne zastawianie domu suszarkami, szczególnie pranie ręczników i pościeli, teraz poerzesz suszych i do szafy. Poza tym te same ręczniki są miękkie i pachnące, a nie twarde i szorstkie. Fenomenem jest ile kurzu zbiera sie w filtrach. Bardzo zauważalne jest że w domu jest mniej kurzu, poranne strzepnięcie pościeli nie pomoduje unoszenia się kurzu. Od momentu zakupu suszarki, zwykła ani razu nie była rozstawiona.

Polecam i to bardzo, ale osobno pralkę i osobno suszarkę.

A jeszcze dzisiaj pytałem się żony dlaczego Nasze ręczniki są takie sztywne :rotfl:

Jaka firma, jaki model?:cool:

Ile masz m2, ile sterowników-jaki koszt 1/szt, ile za sam montaż???

Pytam bo też idę tą samą drogą:D choć sterowniki chcę devi touch...

Metrów podłogi do grzania mam 176 ale minus meble, kible wanny i inne. Oferta była ogólna a sterownik jeden wspólny, plus czujniki pogodowe, ogólnie moim zdaniem przerost formy.

Konsultuje sprawę z doświadczonymi i praktykującymi już ogrzewanie kablami z forum.

Tyle kasy to nie dam, nie za kable.