ZbyszekW 20.02.2004 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2004 Mimo niezmiernego wysiłku nie udało mi się wymyslić więcej czynników X. Nic tylko trzeba wystąpić o ekstra przydział mocy... Ale jaja, kto by pomyślał. dzięki, pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 02.03.2004 23:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2004 Skończył się luty. Moje ogrzewanie działa dalej. W ciepłym lutym na ogrzewanie poszło 950 kWh. A więc połowa tego co w styczniu. Tak mało zużyłem częściowo dlatego, że obniżyłem temperaturę o ok. 2 stopnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 03.03.2004 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2004 Po przeczytaniu wszystkich postów i głębokim zastanowieniu wchodzę w to. Ogrzewam prądem. Taniej nie można. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 14.03.2004 16:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Marca 2004 według moich stawek to byłoby mniej niż 180zł.... Jezier gratluję ciepłego domku.KrzysztofP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 15.03.2004 23:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2004 U mnie wychodzi więcej w przeliczeniu na złotówki ale i tak nie jestem zawiedziony. Z tego co widzę na liczniku w marcu na pewno nie zużyję więcej niż w lutym a w kwietniu to pewnie całkiem wyłączę grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 22.03.2004 14:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 witam po przerwie.Mieszkam już w moim wymarzonym domku ogrzzewanym elektrycznością ( od 17 grudnia) mogę więc zdać relację .Sciany Praefa plus 15 cm wełny - k=,19. Metraż ogrzewany 161 m.reku - koss , kominek - tarnawa.W grudniu, styczniu - opalałem tylko drewnem , ponieważ nie miałem łącza i prąd pożyczałem od sąsiada który mieszka 200 m dalej.Obecnie ( za luty ) zużycie prądu ( legalett, kuchenka,piekarnik, terma, pompa wodna) wyszło 866 kw . Zużycie roczne wyjdzie więc w okolicach 6000 kw.chętnie odpowiem na pytania budujących. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Honorata 22.03.2004 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Marca 2004 automik1 napisz w wątku albo na priv, czy łączyłeś reku i tarnawę w jeden system czy 2 oddzielne?niektórzy mówia ze wręcz trzeba je łączyć , żeby się nie zaburzały, inni ze nie mozna, zwariowac mozna? długo byłam przekonana do reku , teraz sama nie wiem, koszty rzedu 6-7 tys za reku wydaja mi sie przesadzone-tozto cena dobrej kotłowni! może wybiore cos posredniego np. mechaniczna wywiewna z elementem GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 23.03.2004 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 Za rekuperator zapłaciłem 3200 , plus rury, anemostaty , taśma - razem ok 4000 zł brutto. Rury kładłem sam i nie mam do tego zastrzeżeń.W momencie decyzji nie znalazłem wątku o połaczeniu reku i kominka.Mam więc dwa niezależne układy - mechaniczny - rekuperator oraz grawitacyjne rozprowadzanie z kominka.Prywatnie jestem sceptyczny co do połaczenia jendego z drugim ponieważ:1. Jest to rozczelnienie wentylacji - co za tym idzie więcej kurzu,2. Ogrzane powietrze osiąga czasami i 80 stopni - nie wiem jakby zachował się reku - zwłaszcza , że kilka elementów jest z tworzywa sztucznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mww 23.03.2004 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 A gdzie kupiłeś reku z kossa? Bo cena raczej rozsądna. Jak do nich dzwoniłam to powiedzieli mi, że oni tylko poważnymi inwestycjami się zajmują i w takie domkowe fituliten zabawy się nie bawią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AUTOMIK1 23.03.2004 15:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2004 W hurtownii w Warszawie Al. Krakowiaków , ale takie same widziałem na Bartyckiej . W hurtownii jest bardzo miły facet - doradzi gratis jak zakładać , co kupić itp. Na ich stronie jest także hurtownia w Łodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Domka 01.04.2004 15:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2004 prawdopodobnie zdecyduje się na: elektryczność piecami KOSPEL + dodatkowo kominek z rozprowadzeniem kanałowym gazu ziemnego w pobliżu jeszcze nie ma gazu z butli nie chcę (bomba w ogródku) oleju również (za duże jednorazowe opłaty za olej) na węgiel jesteśmy za wygodni koszt kotłowni olejowej czy gazowej dużo droższy od piecy elektrycznych czysta energia witam serdecznie a jednak zdecydowałam się na: ogrzewanie gazowe (butla podziemna propan-butan Orlenu) bomba zakopana piec Viessmanna 24kw parter ogrzewanie podłogowe wodne poddasze kaloryfery łazienka poddasze podłogówka wodna i dodatkowo mata elektryczna łazienka dół podłogówka wodna i dodatkowo wodno elektryczny kaloryfer rozprowadziłam ciepło z kominka po poddaszu koszty za styczeń i luty (jeszcze nie mieszkaliśmy, bez termostatów, przy temp. wewnątrz nastawionej na 18-19 stopni) to po ~700 zł za 1 miesiąc, docelowo rachunki mają spaść o około 30% dom ma w przybliżeniu 250 m2 i pojawiło się światełko w tunelu na gaz ziemny pozdr... Domka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dareks 03.04.2004 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2004 Gdzie montowaliście naścienne programatory temperatury? Chodzi mi o to czy we wszystkich pomieszczeniach. Czy może tylko w pokojach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
automik 05.04.2004 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2004 Ja mam w pokojach oraz kuchni - na wysokości ok 1,20 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DMK 30.03.2005 00:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 juz troche zakurzony ten temat ale odgrzebie Jezier, czy mozesz sie pochwalic jak tym sezonem grzewczym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 30.03.2005 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2005 Mogę ale może jutro. Skończy się marzec będzie jakiś pretekst do podsumowań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.03.2005 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Rozpocząłem grzać 23 września. Zamieszkała wtedy 1 osoba. Całą rodziną wprowadziłem się na początku listopada.Do dzisiaj zużyłem 10515 kWh prądu (5636 w taryfie drogiej i 4890 w taniej). W tym na ogrzewanie domu poszło 7015 kWh - reszta czyli 3500 kWh to c.w.u, gotowanie światło i inne.Za cały prąd w ciągu tych 6 miesięcy i kilku dni zapłaciłem: 3518 zł.Cały czas utrzymuję 21 stopni. W domu mieszka 5 osób. Nie paliłem w kominku ani razu bo go nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
volter 31.03.2005 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 3518 zł. Cały czas utrzymuję 21 stopni. 21 stopni to dosyć mało. Mój znajomy wybudował z rodzicami 2 bliźniacze domy. Oba po ok 160m2 tak samo ogrzewane gazem. Jego rodzice lubią temperature ok 21 st. i koszt za 6 mies. wyniósł ok 2200 zł. Znajomy lubi ciepełko i normalna temperatura u niego to 24 st.(niektóre pokoje 25) i koszt wyniósł 3500 zł. Ciekawy jestem ile wyniosłyby te 3 lub 4 stopnie przy ogrzaniu prądem. Wydaje mi się, że sporo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 31.03.2005 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2005 Volter. Mój cały rachunek za te 6 miesięcy to 3518 zł. Gazem nie da się zasilać lodówki pralki i zmywarki.Gdybym utrzymywał 24 stopnie w domu zapłaciłbym za prąd ok 400 zł więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
awt 01.04.2005 06:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2005 Słyszałem wczoraj w RMF, że już niedługo zdrożeje gaz z butli. Tzn. Żont w celu weliminowania szarej strefy podniesie podatek by zrównać z gazem do samochodów. W takim wypadku to butla w ogródku, jeśli miały mały sens to teraz nie ma żandego! Dla mnie już od kilku miesięcy wybór jest jeden - prąd!Jakoś nie chce mi się latać z węglem później popiołem. Mam tak teraz gdzie mieszkam i nie zamierzam tego powtórzyć w moim domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idgray 20.04.2005 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2005 Jezier mam pytanie. Ty uzywasz ogrzewania konwekcyjnego? A nie sadzisz ze ogrzewanie akumulacyjne wyszlo by taniej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts