Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gość Arturo72

Gdybym wdupił tyle szmalu w cudo techniki zwane to pompką ciepła to wtedy musiałbym być zadowolony i polubić 21, hehe

Wdupiles o wiele więcej kasy w komin+kocioł+kotłownie lub pralnie.

Ale mając 40st.C pod sufitem trudno się dziwić że występują trudności z liczeniem...

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Co mnie tylko dziwi że "brudasy" są tacy ciepłolubni a pompiarze, gazownicy i olejarze jakoś dziwnie wszyscy zimnolubni, hehe

Sprawa jest banalna. Masz jak wiekszosc weglarzy kociolek przewymiarowany pewnie jakies 250% w stosunku do zapotrzebowania domu. Palac w takim potworze masz 2 drogi: Gdzies to cieplo odbrac (dlaczego nie w domu) przynajmniej w czesci i czyscic komin 2x do roku, albo trzymac niska temperature i zajac sie przemyslowa produkcja smoly w kominie i kotle. :)

Ty wybrales opcje katowania organizmu wysoka temperatura. Czlowiek nie swinia do wszystkiego przywyknie.

Ty wybrałeś opcje katowania organizmu wysoka temperatura. Człowiek nie świnia do wszystkiego przywyknie.

Dziwie mu się, temperatura powyżej 22 to koszmar w trampkach. Ja trzymam na piecu 42 stopnie ( to źle dla pieca) i czyszczę piec i komin częściej.

Temperatura się w domu waha od 20,5 do 22,5 stopnia. Niestety przy zero w nocy i 10 w dzień lepiej tego nie da się ogarnąć i nie ugotować.

Plus otwieranie okien.

Edytowane przez Wivaldi

No panowie stopery włączone ?

za 36 minut tani prund :)

Pixio wmawiał dalej sobie że 21 czy 19 to komfort cieplny, hehe

Jakie stopery? Chyba w uszy. Pompa sama sie wlaczy i sama wylaczy. :)

Ja akurat mam w domu nieco powyzej 22*C. Na taki pompromis z zona sie zgodzilem, ale latam w "tiszercie" i gaciach. Dla mnie idelane jest 21,5*C.

Wiem co musisz przezywac, bo jak napale w kominku to po 3-4h w salonie termometr pokazuje prawie 25*C. Przedsionek piekla. :)

Dziwie mu się, temperatura powyżej 22 to koszmar w trampkach. Ja trzymam na piecu 42 stopnie ( to źle dla pieca) i czyszczę piec i komin częściej.

Temperatura się w domu waha od 20,5 do 22,5 stopnia. Niestety przy zero w nocy i 10 w dzień lepiej tego nie da się ogarnąć i nie ugotować.

Plus otwieranie okien.

Podnies w domu do 26,5*C to bedzie latwiej. ;)

Wiwaldi pewnie wtoczyli Ci za duże "zwierzę".

U mnie dzisiaj nie dały rady już termostaty, na 3 grzejnikach ich niema i tak dało bobu że pomimo że reszta się pozamykała to te tak dogrzały.

Normalnie lubimy w domu około 24,5 do 25.

Zawsze tak było i jest nadal.

Chore dzieci ?

Najmłodszy maluszek 18-tkę na dniach kończy, córcia 22 a najstarszy 24, jakoś biedaki nie mają katarku jak wyjdą na dwór i tak samo jak żona lubią ciepełko :)

Plus otwieranie okien.

A u mnie w zakładzie 21 - 22. Na kotle 50. Wot ciekawostka.... i wszystko samo się ogarnia. W domu 23, na kotle 55. I też się samo ogarnia. Cud normalnie. Kominiarz na przegląd ustawowy przychodzi - równie dobrze mógłby wcale, ale OWU są takie jakie są.

A co do kominiarza, jak żyję od dziecka w tym domu, zawsze tylko wypisywał rachunek za czyszczenie, nie czyścił nigdy komina.

Tak płacę te 40-parę złotych dwa razy do roku żeby w razie jakiegoś nieszczęścia zakład ubezpieczeń czegoś mi nie zarzucił.

Co do przegrzania, moja wina i natury :)

Mogłem dołożyć te 3 termostaty albo zamontować czujnik w domu, tyle że owego czasu tyle tych "drutów" przybyło w domu i żona powiedziała że jak jeszcze jeden zobaczy to ta patelnia będzie w ruchu, hehe

Może kiedyś straci czujność na 5 minut :)

a kiedy kolejny zasyp kotła? :)

i dlaczego ostatnio taki poirytowany jesteś? :)

Luknij sobie na sterownik, to się dowiesz.

Ja podirytowany ? eee żartujesz sobie chyba ?

Dobrze się bawię, nawet przed chwilą syn pyta, a co Ty się tak śmiejesz do tego laptopa ?

Żona skomentowała: "idź no tam zobacz bo może sobie jakąś kochankę w internecie znalazł i tak mu wesoło :)"

Prawdę piszę :)

Dobra, bawcie się dobrze, goście przyjeżdżają, trzeba jakieś odtrutki zażyć przy sobocie :)