Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wiec nie grzejac od 6 rano i jak nie ma nikogo w domu do południa to na bank praktycznie każdego dnia załacza się w I taryfie jesli masz rano 21,5-22 a w ciagu dnia nastawe 21,5 i brak zyskow bytowych do poludnia. jednak jak by nie bylo domu 3litrowego nie masz.

Ty jak zwykle wszystko wiesz na bank.

Rano mam 22-22,5 i temperatura przez długi okres utrzymuje się na takim poziomie (jak zaświeci słoneczko to nawet wzrosnie). Następnie zaczyna spadać. Czasami spadnie poniżej 21,5 a czasami nie. Wszystko zależy od tego co się robi w domu. Pamiętaj że ja nie oszczędzam na bytowym, mam około 4000kWh. I nigdzie nie napisałem, że nie grzeję w drogim prądzie. Nie mam okienka tanich godzin w dzień i nie widzę problemu grzania w pierwszej taryfie. Rachunki w okolicach 3000zł rocznie absolutnie mnie satysfakcjonują.

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

A sąsiedzi to zapewne mają tak porządnie zrobiony dom jak ty:D

Niestety ja o wpływie słonca i sposobie grzania myslalem przed budową

Tak przy okazji pojechalem. Nad jezioro po miesiecznej przerwie nie moglem wytrzymac nawet minuty

Organizm musze znowu przyzwyczaic?:D

Ten z najmniejszym domem to ma durszlak i ma koszty ogrzewania na poziomie tego z 400m2, bo On ocieplił na maksa i w CO+CWU mieści się w 3000zł.

Ps. tak jak ci mówiłem mój rower, czeka na lepsze czasy. Myslę że 2015 będzie dla niego bardziej pracowity, a dla mnie mniej;-)

jeżeli taka turbinka daje 1,5kwh to wychodzi 36kwh na dobę - przy odpowiednim ociepleniu to chałupę ogrzejesz

To jest teoria. W praktyce realne jest średnio 30%Pn w skali roku, taki współczynnik maja turbiny wiatrowe, które zawsze są montowane w miejscach po wcześniejszej rzetelnej analizie warunków "wietrznych".

Ty jak zwykle wszystko wiesz na bank.

Rano mam 22-22,5 i temperatura przez długi okres utrzymuje się na takim poziomie (jak zaświeci słoneczko to nawet wzrosnie). Następnie zaczyna spadać. Czasami spadnie poniżej 21,5 a czasami nie. Wszystko zależy od tego co się robi w domu. Pamiętaj że ja nie oszczędzam na bytowym, mam około 4000kWh. I nigdzie nie napisałem, że nie grzeję w drogim prądzie. Nie mam okienka tanich godzin w dzień i nie widzę problemu grzania w pierwszej taryfie. Rachunki w okolicach 3000zł rocznie absolutnie mnie satysfakcjonują.

Masz rację to wynik końcowy na FV jest istotny.

Moim zdaniem u Ciebie problemem jest ten spadek temperatury, ponieważ to człowiek odczuwa niekorzystnie, nawet jak jest to spadek z 24 do 22,5, to stabilne 22,5 bedzie odczuwalne znacząco lepiej bo masz stałe promieniowanie ciepła.

u mnie przy ostatnim zaniku napięcia 00:00-16:00 z powodu wichur (linia zasilająca biegnie przez zagajnik, co skutkuje zanikami przy wichurach powyżej 50kn) temp w domu spadła o 1K gdzie ładowania nie było praktycznie 24h.

5K, wow, polecam takie medyczne dla dzieci, błąd pomiaru Mały około 0,2

http://allegro.pl/termometr-bezdotykowy-microlife-nc100-wysylka-24h-i4978757005.html

Porównywałem go z profesjonalnym porometrem z pracy i dla zakresu temp jakie mnie interesował 0-30, praktycznie takie same pomiary miały

Faktycznie wiec on tylko wygląda jak mój. W moim mam przełącznik ciało i inne obiekty, zakres ma szeroki bo mierzyłem nim posadzkę w garażu zimą i inne rzeczy o temp tekko powyżej zera.

A co ma do tego czy w wylewce są kable czy woda? Uważasz że temp posadzki jest inna dla utrzymania tej samej temp zadanej w domu?

Podpowiem Ci że na próżno u mnie szukać temp posadzki >24C

Sterowanie mam pogodowo/pokojowe. Od 21.00 do 6.00 działa pogodowe, a przez resztę godzin pokojowe. Jeżeli w dzień temperatura spadnie poniżej 21,5 stopnia włącza się PC.

Jak to rozwiązałeś? Chodzisz codziennie i zmieniasz sposób sterowania w pompie? :(

Jaką temperaturę masz ustawioną na nocne tanie godziny?

A co ma do tego czy w wylewce są kable czy woda? Uważasz że temp posadzki jest inna dla utrzymania tej samej temp zadanej w domu?

Podpowiem Ci że na próżno u mnie szukać temp posadzki >24C

Podsmiechujki sobie robie. ;)

PS.

Faktycznie wiec on tylko wygląda jak mój. W moim mam przełącznik ciało i inne obiekty, zakres ma szeroki bo mierzyłem nim posadzkę w garażu zimą i inne rzeczy o temp tekko powyżej zera.

Faktycznie taki znalazlem, ale pomiar w granicach 34-42*C ma dokladnosc 0,2K a w reszcie zakresu +-1K. To i tak niezle. Chyba kupie.

Edytowane przez Pyxis

Lobo jakiego używasz sterownika, na którym możesz ustawić temperaturę posadzki minimalną?

Securex 550, nie wiem czy jego następca devitouch też to ma

edit.

hehehe, Nie Securex, tylko Devireg, słownik w telefonie pozmieniał

Edytowane przez Lobo_M

Jak PCi pochodzi mi w nocy (nawet przy -5C), to potem nie chce się załączać w tanie w dzień a przydałoby się, aby pokręciła te 2 godzinki. I w kolejną noc znowu musi więcej nadrabiać. Wychodzi, że mam mocno przewymiarowaną PCi.

Moze masz zbyt duza wartosc histerezy, albo zbyt stromo ustawiona krzywa grzewcza? To nie jest objaw przewymiarowania pompy, tylko kwestia dobrania sterowania do wlasciwisci Twojego domu.