Liwko 17.01.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 wiec nie grzejac od 6 rano i jak nie ma nikogo w domu do południa to na bank praktycznie każdego dnia załacza się w I taryfie jesli masz rano 21,5-22 a w ciagu dnia nastawe 21,5 i brak zyskow bytowych do poludnia. jednak jak by nie bylo domu 3litrowego nie masz. Ty jak zwykle wszystko wiesz na bank. Rano mam 22-22,5 i temperatura przez długi okres utrzymuje się na takim poziomie (jak zaświeci słoneczko to nawet wzrosnie). Następnie zaczyna spadać. Czasami spadnie poniżej 21,5 a czasami nie. Wszystko zależy od tego co się robi w domu. Pamiętaj że ja nie oszczędzam na bytowym, mam około 4000kWh. I nigdzie nie napisałem, że nie grzeję w drogim prądzie. Nie mam okienka tanich godzin w dzień i nie widzę problemu grzania w pierwszej taryfie. Rachunki w okolicach 3000zł rocznie absolutnie mnie satysfakcjonują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2015 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 A sąsiedzi to zapewne mają tak porządnie zrobiony dom jak ty:D Niestety ja o wpływie słonca i sposobie grzania myslalem przed budową Tak przy okazji pojechalem. Nad jezioro po miesiecznej przerwie nie moglem wytrzymac nawet minuty Organizm musze znowu przyzwyczaic? Ten z najmniejszym domem to ma durszlak i ma koszty ogrzewania na poziomie tego z 400m2, bo On ocieplił na maksa i w CO+CWU mieści się w 3000zł. Ps. tak jak ci mówiłem mój rower, czeka na lepsze czasy. Myslę że 2015 będzie dla niego bardziej pracowity, a dla mnie mniej;-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.01.2015 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Mi licznik w 2014 nabil 4870 kmDzis placilem w serwisie za rower 600 Niebezpicznie zbliżam sie z kosztami utrzymania roweru do co Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
funky_koval 17.01.2015 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Mi licznik w 2014 nabil 4870 km Dzis placilem w serwisie za rower 600 Niebezpicznie zbliżam sie z kosztami utrzymania roweru do co Za co tyle ?Olej i filtry zmieniałeś ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malux20 17.01.2015 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 P tak jest Na rachunku dopisali mi jeszcze 2 litry plynu do sprysk:yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2015 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 jeżeli taka turbinka daje 1,5kwh to wychodzi 36kwh na dobę - przy odpowiednim ociepleniu to chałupę ogrzejesz To jest teoria. W praktyce realne jest średnio 30%Pn w skali roku, taki współczynnik maja turbiny wiatrowe, które zawsze są montowane w miejscach po wcześniejszej rzetelnej analizie warunków "wietrznych". Ty jak zwykle wszystko wiesz na bank. Rano mam 22-22,5 i temperatura przez długi okres utrzymuje się na takim poziomie (jak zaświeci słoneczko to nawet wzrosnie). Następnie zaczyna spadać. Czasami spadnie poniżej 21,5 a czasami nie. Wszystko zależy od tego co się robi w domu. Pamiętaj że ja nie oszczędzam na bytowym, mam około 4000kWh. I nigdzie nie napisałem, że nie grzeję w drogim prądzie. Nie mam okienka tanich godzin w dzień i nie widzę problemu grzania w pierwszej taryfie. Rachunki w okolicach 3000zł rocznie absolutnie mnie satysfakcjonują. Masz rację to wynik końcowy na FV jest istotny. Moim zdaniem u Ciebie problemem jest ten spadek temperatury, ponieważ to człowiek odczuwa niekorzystnie, nawet jak jest to spadek z 24 do 22,5, to stabilne 22,5 bedzie odczuwalne znacząco lepiej bo masz stałe promieniowanie ciepła. u mnie przy ostatnim zaniku napięcia 00:00-16:00 z powodu wichur (linia zasilająca biegnie przez zagajnik, co skutkuje zanikami przy wichurach powyżej 50kn) temp w domu spadła o 1K gdzie ładowania nie było praktycznie 24h. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2015 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Tak przy okazji napisze, ze w Lidlu sa "pirometry". Kupilem sztuke na testy. Blad odczytu wynosi w granicach 5K (slownie: pieciu). Jade oddac jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2015 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 5K, wow, polecam takie medyczne dla dzieci, błąd pomiaru Mały około 0,2http://allegro.pl/termometr-bezdotykowy-microlife-nc100-wysylka-24h-i4978757005.htmlPorównywałem go z profesjonalnym porometrem z pracy i dla zakresu temp jakie mnie interesował 0-30, praktycznie takie same pomiary miały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2015 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Z takim wlasnie porownywalem dokladnosc tego pirometru, ale ten medyczny (przynajmniej moj model) ma dosyc waski zakres mierzonych temperatur. Posadzki nim nie zmierze. Tez z aukcji ktora podlinkowales ma zakres 34,0 -42,2*C. Ja nie mam kabli, wiec posadzka sie nie lapie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 17.01.2015 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Faktycznie wiec on tylko wygląda jak mój. W moim mam przełącznik ciało i inne obiekty, zakres ma szeroki bo mierzyłem nim posadzkę w garażu zimą i inne rzeczy o temp tekko powyżej zera.A co ma do tego czy w wylewce są kable czy woda? Uważasz że temp posadzki jest inna dla utrzymania tej samej temp zadanej w domu? Podpowiem Ci że na próżno u mnie szukać temp posadzki >24C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 17.01.2015 22:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 Sterowanie mam pogodowo/pokojowe. Od 21.00 do 6.00 działa pogodowe, a przez resztę godzin pokojowe. Jeżeli w dzień temperatura spadnie poniżej 21,5 stopnia włącza się PC. Jak to rozwiązałeś? Chodzisz codziennie i zmieniasz sposób sterowania w pompie? Jaką temperaturę masz ustawioną na nocne tanie godziny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 17.01.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Stycznia 2015 (edytowane) A co ma do tego czy w wylewce są kable czy woda? Uważasz że temp posadzki jest inna dla utrzymania tej samej temp zadanej w domu? Podpowiem Ci że na próżno u mnie szukać temp posadzki >24C Podsmiechujki sobie robie. PS. Faktycznie wiec on tylko wygląda jak mój. W moim mam przełącznik ciało i inne obiekty, zakres ma szeroki bo mierzyłem nim posadzkę w garażu zimą i inne rzeczy o temp tekko powyżej zera. Faktycznie taki znalazlem, ale pomiar w granicach 34-42*C ma dokladnosc 0,2K a w reszcie zakresu +-1K. To i tak niezle. Chyba kupie. Edytowane 17 Stycznia 2015 przez Pyxis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.01.2015 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Lobo jakiego używasz sterownika, na którym możesz ustawić temperaturę posadzki minimalną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lobo_M 18.01.2015 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 (edytowane) Lobo jakiego używasz sterownika, na którym możesz ustawić temperaturę posadzki minimalną? Securex 550, nie wiem czy jego następca devitouch też to ma edit. hehehe, Nie Securex, tylko Devireg, słownik w telefonie pozmieniał Edytowane 18 Stycznia 2015 przez Lobo_M Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 18.01.2015 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak to rozwiązałeś? Chodzisz codziennie i zmieniasz sposób sterowania w pompie? Jaką temperaturę masz ustawioną na nocne tanie godziny? Ale w czym masz problem? Masz C9 to i masz sterowanie pokojowe. Ja musiałem pokombinować żeby to rozwiązać, ty przecież masz to na tacy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.01.2015 09:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Ale w czym masz problem? Jak PCi pochodzi mi w nocy (nawet przy -5C), to potem nie chce się załączać w tanie w dzień a przydałoby się, aby pokręciła te 2 godzinki. I w kolejną noc znowu musi więcej nadrabiać. Wychodzi, że mam mocno przewymiarowaną PCi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.01.2015 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Securex 550, nie wiem czy jego następca devitouch też to ma Możesz podesłać linka do manuala w pdf? Szukam właśnie sterownika, na którym mogę ustawić temperaturę posadzki minimalną + temperaturę pokojową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2015 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Jak PCi pochodzi mi w nocy (nawet przy -5C), to potem nie chce się załączać w tanie w dzień a przydałoby się, aby pokręciła te 2 godzinki. I w kolejną noc znowu musi więcej nadrabiać. Wychodzi, że mam mocno przewymiarowaną PCi. Moze masz zbyt duza wartosc histerezy, albo zbyt stromo ustawiona krzywa grzewcza? To nie jest objaw przewymiarowania pompy, tylko kwestia dobrania sterowania do wlasciwisci Twojego domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 18.01.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Histereza 0,2C i jak wcześniej pisałem przy sterowaniu pokojowym krzywa grzewcza w tym sterowniku chyba brana jest pod uwagę tylko przy pogodówce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 18.01.2015 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 Oczywiscie, ze musi byc pomiar temp zewnetrznej, zeby krzywa grzewcza zaistniala. No to opisz jak sterujesz teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts