_artur_ 18.01.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Stycznia 2015 jak nie masz przeciwwskazan to zrob tyle kabli ile stref i po kłopocie z przejściami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.01.2015 00:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Łącznie straty tych pomieszczeń to 1800W czyli Wymagana moc grzewcza dla ogrzewania akumulacyjnego wynosi 4 750 W. Standardowe sterowniki mają dopuszczalne obciążenie 16A ( czyli 3600W ) czyli potrzebujemy minimum dwa. można dać stycznik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukasza 19.01.2015 07:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 No wiesz, jakimś cudem przeszło przez Sejm. Co prawda ledwo przepchnęli, ale przeszło. I co z tego, że przeszło? Nawet jak wdrożą to co z tego? Liczy człowiek opłacalność na 5-10-15 lat Dorosły człowiek ... wróć ... młody ale inteligentny człowiek, żyjący na tym świecie 2 lata wie: zrobili z OFE jak chcieli ... to ustawę prosumencka mogą wywalić/zmienić po 2-4 latach powieka im nie drgnie nikt strajku w Warszawie nie urządzi a opłacalnośc spadnie o 200 czy 300% i dupa Jeszcze gorsze od złego lub dobrego prawa w Polsce jest zmienność przepisów, brak zapewnienia stabilnych (nawet złych) warunków działania na 10-15 czy 20 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.01.2015 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jest dla mnie doprawdy kosmicznym i komunistycznym debilizmem ( takim jaki wyłącznie unijni komisarze są w stanie wydumać ) stawianie żądania aby dystrybutor energii był zmuszony kupować prąd z jakiegoś wybranego źródła ( czytaj - z fotowoltaiki ) po 65 czy tam 75 groszy. Co to ma wspólnego z normalną rynkową gospodarką? Jak ta cena się ma do ceny prądu na rynku? Kupią tą energię z fotowoltaiki po 75 groszy i sprzedadzą po 25 -bo to wszak sama energia bez opłat za przesył i innych nazwijmy to sieciowych składników. No i bez podatku VAT. Czyli im więcej fotowoltaiki tym łatwiejsza droga do bankructwa zakładów energetycznych. No chyba że zaczną ją sprzedawać po złotówce plus przesył. Wtedy wszyscy odbiorcy energii złożą się na zysk posiadaczy ogniw. Brednie które tutaj wypisujecie czasem wręcz porażają. Jedyne zdrowe rozwiązanie to rzeczywiście bilansowanie i ewentualna dopłata dla posiadacza ogniw za dostarczoną do sieci nadwyżkę - ale nie według jakichś wydumanych stawek tylko według normalnej rynkowej ceny energii. Każde inne rozwiązanie to hodowanie komunistycznych mrzonek i działanie wbrew rynkowi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 19.01.2015 08:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Nie myslalem, ze sie kiedys z kobra zgodze w jakiejs kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BrodowskiG 19.01.2015 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jest dla mnie doprawdy kosmicznym i komunistycznym debilizmem ( takim jaki wyłącznie unijni komisarze są w stanie wydumać ) stawianie żądania aby dystrybutor energii był zmuszony kupować prąd z jakiegoś wybranego źródła ( czytaj - z fotowoltaiki ) po 65 czy tam 75 groszy. Co to ma wspólnego z normalną rynkową gospodarką? Jak ta cena się ma do ceny prądu na rynku? Kupią tą energię z fotowoltaiki po 75 groszy i sprzedadzą po 25 -bo to wszak sama energia bez opłat za przesył i innych nazwijmy to sieciowych składników. No i bez podatku VAT. Czyli im więcej fotowoltaiki tym łatwiejsza droga do bankructwa zakładów energetycznych. No chyba że zaczną ją sprzedawać po złotówce plus przesył. Wtedy wszyscy odbiorcy energii złożą się na zysk posiadaczy ogniw. Brednie które tutaj wypisujecie czasem wręcz porażają. Jedyne zdrowe rozwiązanie to rzeczywiście bilansowanie i ewentualna dopłata dla posiadacza ogniw za dostarczoną do sieci nadwyżkę - ale nie według jakichś wydumanych stawek tylko według normalnej rynkowej ceny energii. Każde inne rozwiązanie to hodowanie komunistycznych mrzonek i działanie wbrew rynkowi. pewnie chodzi o debilne limity CO2, kombinują żeby spełnić warunki. w sumie to mi się podoba wszystko co ograniczy zanieczyszczenie powietrza. Ale tak podsumowując to wolałbym tani prąd z elektrowni węglowych do ogrzewania domu niż tych wszystkich ze śmieciuchami, bo oni wiedzą że węgiel najtańszy a prąd najdroższy:bash: najlepiej to by było jakby przy ażdym wiekszym mieści działała elektro ciepłownia ale jak w poblizu nie ma węgla... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jest dla mnie doprawdy kosmicznym i komunistycznym debilizmem ( takim jaki wyłącznie unijni komisarze są w stanie wydumać ) stawianie żądania aby dystrybutor energii był zmuszony kupować prąd z jakiegoś wybranego źródła ( czytaj - z fotowoltaiki ) po 65 czy tam 75 groszy. To, że piszemy tu o fotowoltaice, nie znaczy że tylko o niej mówi poprawka. W ogóle UE jest poronionym pomysłem, bo mówi nam co mamy robić, a czego nie. A my, Polacy, bardzo tego nie lubimy, prawda? Tu nie chodzi o stawianie żądań, tu chodzi o to, na co się wszyscy pisali (Polska też - podziękuj posłowi, na którego zagłosowałeś - chyba wiesz do kogo zażalenia powinieneś pisać). Czy to będzie PV, czy wiatraki, nikogo to nie obchodzi. Ma być energia odnawialna. Wtedy wszyscy odbiorcy energii złożą się na zysk posiadaczy ogniw. Brednie które tutaj wypisujecie czasem wręcz porażają. Jedyne zdrowe rozwiązanie to rzeczywiście bilansowanie i ewentualna dopłata dla posiadacza ogniw za dostarczoną do sieci nadwyżkę - ale nie według jakichś wydumanych stawek tylko według normalnej rynkowej ceny energii. Każde inne rozwiązanie to hodowanie komunistycznych mrzonek i działanie wbrew rynkowi. Jasne. A teraz zamień PV na kopalnie (górników) Wolę płacić na posiadaczy PV, niż na górników. Czemu? Miałem nieprzyjemność ich spotkać. Ot, tyle mi wystarczyło. Myk jest taki, że w wyniku podjętych zobowiązań, musimy mieć energię ze źródeł odnawialnych. A większość domowych instalacji PV nie ma na celu zarabiania, a obniżenie kosztów energii. Naprawdę tego nie widać? Zresztą, w samej poprawce mowa o mocach 3-10 kW. Oszacuj, na jak gigantyczne zyski można liczyć, przy założeniu, że gospodarstwo domowe zużywa też prąd. A wina i tak Tuska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.01.2015 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jest dla mnie doprawdy kosmicznym i komunistycznym debilizmem ( takim jaki wyłącznie unijni komisarze są w stanie wydumać ) stawianie żądania aby dystrybutor energii był zmuszony kupować prąd z jakiegoś wybranego źródła ( czytaj - z fotowoltaiki ) po 65 czy tam 75 groszy. Co to ma wspólnego z normalną rynkową gospodarką? Jak ta cena się ma do ceny prądu na rynku? Kupią tą energię z fotowoltaiki po 75 groszy i sprzedadzą po 25 -bo to wszak sama energia bez opłat za przesył i innych nazwijmy to sieciowych składników. No i bez podatku VAT. Czyli im więcej fotowoltaiki tym łatwiejsza droga do bankructwa zakładów energetycznych. No chyba że zaczną ją sprzedawać po złotówce plus przesył. Wtedy wszyscy odbiorcy energii złożą się na zysk posiadaczy ogniw. Brednie które tutaj wypisujecie czasem wręcz porażają. Jedyne zdrowe rozwiązanie to rzeczywiście bilansowanie i ewentualna dopłata dla posiadacza ogniw za dostarczoną do sieci nadwyżkę - ale nie według jakichś wydumanych stawek tylko według normalnej rynkowej ceny energii. Każde inne rozwiązanie to hodowanie komunistycznych mrzonek i działanie wbrew rynkowi. To samo z węglem i górnikami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.01.2015 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 (edytowane) A większość domowych instalacji PV nie ma na celu zarabiania, a obniżenie kosztów energii. Naprawdę tego nie widać? Zresztą, w samej poprawce mowa o mocach 3-10 kW. Oszacuj, na jak gigantyczne zyski można liczyć, przy założeniu, że gospodarstwo domowe zużywa też prąd. A wina i tak Tuska O całej reszcie Twojego posta niespecjalnie chce mi się dyskutować. Ale to zwróciło moją uwagę - szczególnie w kontekście wcześniejszych rozważań kolegów czy da się prąd z PV sprzedać po tych 75 groszy a odkupić w taniej taryfie po 30 już z przesyłem. To rzeczywiście z całą pewnością nie chodzi o zyski. Edytowane 19 Stycznia 2015 przez kobra64 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.01.2015 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 To samo z węglem i górnikami Jestem gospodarczym liberałem. Uważam sytuację w polskim górnictwie za absolutnie chorą. Wszelkie dopłaty, dotacje, dokładanie kasy bankrutom, utrzymywanie miejsc pracy zamiast rozwijania rentownych przedsiębiorstw uważam za zbrodnię przeciw rynkowi. Zbrodnię za którą wcześniej czy później rynek wystawi rachunek. Im później tym wyższy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.01.2015 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jestem gospodarczym liberałem. Uważam sytuację w polskim górnictwie za absolutnie chorą. Wszelkie dopłaty, dotacje, dokładanie kasy bankrutom, utrzymywanie miejsc pracy zamiast rozwijania rentownych przedsiębiorstw uważam za zbrodnię przeciw rynkowi. Zbrodnię za którą wcześniej czy później rynek wystawi rachunek. Im później tym wyższy. Widać kobra nie tylko w Wigilię potrafi mówić ludzkim głosem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 19.01.2015 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jestem gospodarczym liberałem. Uważam sytuację w polskim górnictwie za absolutnie chorą. Wszelkie dopłaty, dotacje, dokładanie kasy bankrutom, utrzymywanie miejsc pracy zamiast rozwijania rentownych przedsiębiorstw uważam za zbrodnię przeciw rynkowi. Zbrodnię za którą wcześniej czy później rynek wystawi rachunek. Im później tym wyższy. Ktośostatnio mądrze powiedział: Państwo nie jest od prowadzenia biznesów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 19.01.2015 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Widać kobra nie tylko w Wigilię potrafi mówić ludzkim głosem Żeby tak cukierkowo nie było - za taką samą zbrodnię przeciw rynkowi uważam wszelkie formy dotowania tzw. zielonej energii. Czy to preferencyjne kredyty, czy kosmiczne ceny odsprzedawanej przez posiadaczy PV energii, dotacje do zakupu, montażu i wszelkie inne formy. Za to też rynek rachunek wystawi. Tak jak już wystawia naprawdę okrutny za dotowanie produkcji biokomponentów do paliw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2015 10:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Jeśli przeglosowana ustawa w sejmie przejdzie przez senat, to będzie początek niezłej jatki na rynku energii.Kolejnym krokiem będzie uwolnienie rynku energii w taryfach G, co sprawi, że niemalże każdy konsument będzie zakładał instalację pv ze względu na ceny energii. Najlepiej sprawdzi się instalacja on grid z bezpośrednim podłączeniem pod sieć domową. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 19.01.2015 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Żeby tak cukierkowo nie było - za taką samą zbrodnię przeciw rynkowi uważam wszelkie formy dotowania tzw. zielonej energii. Czy to preferencyjne kredyty, czy kosmiczne ceny odsprzedawanej przez posiadaczy PV energii, dotacje do zakupu, montażu i wszelkie inne formy. Za to też rynek rachunek wystawi. Tak jak już wystawia naprawdę okrutny za dotowanie produkcji biokomponentów do paliw. I błąd. Kraków dotuje i na tym wygra czy przegra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2015 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Kolejnym krokiem będzie uwolnienie rynku energii w taryfach G, co sprawi, że niemalże każdy konsument będzie zakładał instalację pv ze względu na ceny energii. Najlepiej sprawdzi się instalacja on grid z bezpośrednim podłączeniem pod sieć domową. Tak, tak. Już widzę te tłumy ludzi, które płacą 3000 (po kosztach) do 6000-7000 zł (rękami firmy)za kW PV. Z drugim zdaniem jak najbardziej się zgadzam. O całej reszcie Twojego posta niespecjalnie chce mi się dyskutować. Ale to zwróciło moją uwagę - szczególnie w kontekście wcześniejszych rozważań kolegów czy da się prąd z PV sprzedać po tych 75 groszy a odkupić w taniej taryfie po 30 już z przesyłem. To rzeczywiście z całą pewnością nie chodzi o zyski. Kombinatorów znajdziesz w każdej strefie życia. W efekcie tego mamy taką ustawę "vatowską" jaką mamy. To nie jest dobry wzór do naśladowania, uwierz mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 19.01.2015 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 zgadzam się całkowicie z kobra64, mam podobne poglądy na sprawy gospodarcze. to bardzo zepsuje rynek i podniesie ceny energii, co odczują szczególnie najbiedniejsi obywatele. jedyny sensowny sposób to bilansowanie roczne. zmuszanie do wykupu tej energii za 65 czy 75 gr jest chore. każde dofinansowanie jest sposobem na wyciągnięcie kasy od najbiedniejszych, korzystają na takim dofinansowaniu ci lepiej sytuowani i całe inne towarzystwo: urzędnicy (bo trzeba ich więcej), deweloperzy, banki czy producenci paneli PV, pomp ciepła czy kolektorów. najbiedniejszych i tak nie stać kupno nieruchomości, paneli czy modernizacje systemów grzewczych albo mają inne problemy na głowie. a tu się wszyscy pchają w panele, bo lepiej być po tej stronie, która ma jakieś korzyści niż dopłacać do niej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2015 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 a tu się wszyscy pchają w panele, bo lepiej być po tej stronie, która ma jakieś korzyści niż dopłacać do niej. Ja PV i tak i tak będę montował. Niezależnie czy odkup wytworzonej energii będzie po 16 czy 65 groszy. Z prostego powodu - ja nie chcę na tym zarabiać. Chcę zmniejszyć roczne koszty utrzymania domu. Przy poprawce w wykonaniu PSL miałbym po prostu szybszy zwrot z inwestycji. To zresztą będzie jedna z niewielu "inwestycji" w moim domu, która w sensie ekonomicznym może się kiedyś zwrócić. Gdybym grzał węglem/gazem/olejem instalowanie PV pewnie nie miałoby sensu. Ale grzeje bądź co bądź prądem. I tyle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 19.01.2015 11:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ja PV i tak i tak będę montował. Niezależnie czy odkup wytworzonej energii będzie po 16 czy 65 groszy. Z prostego powodu - ja nie chcę na tym zarabiać. Chcę zmniejszyć roczne koszty utrzymania domu. Przy poprawce w wykonaniu PSL miałbym po prostu szybszy zwrot z inwestycji. To zresztą będzie jedna z niewielu "inwestycji" w moim domu, która w sensie ekonomicznym może się kiedyś zwrócić. Gdybym grzał węglem/gazem/olejem instalowanie PV pewnie nie miałoby sensu. Ale grzeje bądź co bądź prądem. I tyle. Ale przecież nawet nie grzejąc prądem potrzebujemy minimum 3m2 instalacji dla przeciętnego gospodarstwa domowego zużywającego 3000kwh rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mitch 19.01.2015 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Stycznia 2015 Ale przecież nawet nie grzejąc prądem potrzebujemy minimum 3m2 instalacji dla przeciętnego gospodarstwa domowego zużywającego 3000kwh rocznie. 3 m2 to są niecałe 2 panele PV o mocy 250W. Zakładanie tak małej instalacji jest hmmm... powiedzmy... co najmniej dziwne. 7 m2 jest rozsądniejszym minimum (ale też imho nadal zbyt małym). I teraz sobie przelicz ile to kosztuje i czy to się w ogóle kalkuluje. U niektórych dochodzi aspekt estetyczny. Reasumując, czy grzejesz prądem czy nie, imrahil ma rację - aspekt inwestycyjny PV będzie dla wielu nie do przeskoczenia. A dopłaty wcale w tym zbyt wiele nie pomagają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts