Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Tylko o 14 godzin mniej w soboty.

Ale tam tylko tania od 1-5 i cała niedziela. Brak całej soboty i 2 h w dzień w tygodniu. Czy ja źle patrzę.

Edycja choć w innym miejscu znalazłem coś takiego:

Rodzaj taryfy: DYSTRYBUCYJNA

Sprzedawca: PGE Dystrybucja SA Oddział Łódź - Teren

Nazwa taryfy: G12n

Grupa taryfowa: G12

Typ taryfy: 2 strefowa

Ilość faz: jedna lub trzy

Godziny - strefa I: 8.00 - 11.00, 20.00 - 21.00 (w okresie od 1 kwietnia do 30 września), 8.00 - 11.00 , 17.00 -21.00 (w okresie od 1października do 30 marca)

Godziny - strefa II: 21.00 - 8.00, 11.00 - 20.00 (w okresie od 1 kwietnia do 30 września), 11.00 -17.00 , 21.00 - 8.00 (w okresie od 1października do 30 marca)

Opłata abonamentowa: 4.94

Składnik stały stawki sieciowej dla instalacji 1-fazowej: 3.45

Składnik stały stawki sieciowej dla instalacji 3-fazowej: 7.05

Składnik zmienny stawki sieciowej - strefa I: 0.2171

Składnik zmienny stawki sieciowej - strefa II: 0.0535

Stawka opłaty systemowej dzienna: 0.0115

Stawka opłaty systemowej nocna: 0.0115

Komentarz: Podana opłata abonamentowa dotyczy miesięcznego okresu rozliczeniowego.

Edytowane przez mar1173

Ale tam tylko tania od 1-5 i cała niedziela. Brak całej soboty i 2 h w dzień w tygodniu. Czy ja źle patrzę.

Edycja choć w innym miejscu znalazłem coś takiego:

Rodzaj taryfy: DYSTRYBUCYJNA

Sprzedawca: PGE Dystrybucja SA Oddział Łódź - Teren

Nazwa taryfy: G12n

Grupa taryfowa: G12

Typ taryfy: 2 strefowa

Ilość faz: jedna lub trzy

Godziny - strefa I: 8.00 - 11.00, 20.00 - 21.00 (w okresie od 1 kwietnia do 30 września), 8.00 - 11.00 , 17.00 -21.00 (w okresie od 1października do 30 marca)

Godziny - strefa II: 21.00 - 8.00, 11.00 - 20.00 (w okresie od 1 kwietnia do 30 września), 11.00 -17.00 , 21.00 - 8.00 (w okresie od 1października do 30 marca)

Opłata abonamentowa: 4.94

Składnik stały stawki sieciowej dla instalacji 1-fazowej: 3.45

Składnik stały stawki sieciowej dla instalacji 3-fazowej: 7.05

Składnik zmienny stawki sieciowej - strefa I: 0.2171

Składnik zmienny stawki sieciowej - strefa II: 0.0535

Stawka opłaty systemowej dzienna: 0.0115

Stawka opłaty systemowej nocna: 0.0115

Komentarz: Podana opłata abonamentowa dotyczy miesięcznego okresu rozliczeniowego.

Dobrze patrzysz.

a może robić bublulatory z wichajstrami wyposażone w tentegesy..
Można. Ważne żeby Sejm Rzeczypospolitej nakazał odpowiednio licznej grupie obywateli je kupować po cenie jaka będzie Ci odpowiadać. I ważne jeszcze żeby kupującym nakazał się wyposażyć w kasy fiskalne do rejestracji tych zakupów - bo przecież Ty ich na swoją kasę nabijał nie będziesz. Szkoda szmalu na rolki.

Witam,

Wracając do tematu.

Poniżej wstawiam rzut parteru.

http://static.pokazywarka.pl/bigImages/5517119/14048360.jpg?1421613896

Na parterze jest salon, jadalnia, korytarz jako otwarte pomieszczenie łączenie ma 53 metry kwadratowe. Do tego dochodzi kuchnia, która co prawda ma drzwi jednak one z założenia będą otwarte, więc dochodzi blisko 10 metrów kwadratowych ( w tym 5 metrów zabudowy ).

http://static.pokazywarka.pl/bigImages/5517119/14048361.jpg?1421614123

Łącznie straty tych pomieszczeń to 1800W czyli Wymagana moc grzewcza dla ogrzewania akumulacyjnego wynosi 4 750 W.

Standardowe sterowniki mają dopuszczalne obciążenie 16A ( czyli 3600W ) czyli potrzebujemy minimum dwa.

Zastanawiam się jak podzielić te pomieszczenia z uwagi na:

A. Dylatację jastrychu,

B. Ilość i pracę sterowników.

Pewnie co do dylatacji to są jakieś zasady, które mogą się okazać nadrzędne co do rozmieszczenia sterowników.

Czy zastosować 2 czy 3 sterowniki? Gdzie najlepiej Waszym zdaniem je zamontować?

można dać stycznik

Czy jeżeli zastosuję ten stycznik to czujniki będą dobrze pokazywały zużycie?

Podlicznik będzie działał normalnie bo mierzy z całego obwodu a obwód będzie się składał ewentualnie z dwóch kabli.

Chodzi mi licznik w urządzeniu. Imrahil jakie masz sterowniki?

mam tylko jeden, bo mam wodną podłogówkę z grzałką :). bezprzewodowy Auraton steruje pracą pompy obiegowej. jest w nim licznik czasu urządzenia. w sumie jeśli sterujesz bezpośrednio jakimś kablem czy grzałką (wszystko jedno czy przez stycznik czy nie), wystarczy odczytać czas w godzinach i przemnożyć przez moc urządzenia. chyba, że sterujesz stycznikiem, a odłączone jest zasilanie - wtedy taki obliczony wynik nie będzie prawdziwy

Wspomniał mi o tym doradca z Warmup. Jeżeli to połączymy to będą przekłamania.

Nawet jak wejdzie się w konfigurator on - line na devi

http://devi.danfoss.com/Poland/Consumer/DEVIreg-Touch/Try-It.htm

to można tylko do 3,6kW ustawić.

Owszem w katalogu piszą, że można to połączyć przez stycznik.

Kupował ktoś te kable?

Kable WIS kupowałem, nie ma się do czego przyczepić. Produkt jak najbardziej OK, otrzymałem też przed zakupem fachową poradę.

Termostatów nie kupowałem.

Edytowane przez kroles
EDIT: kable z serii WIS

Nie dawno wywołałem dyskusję informując o instalacji kabli grzewczych za 140 zł/ m2.

Dało mi to cenę za kompletną instalację ( materiał+robocizna+uruchomienie) 20 tys. z 8% VAT.

To kompletna instalacja.

Dziś otrzymałem ofertę na PANASONIC AQUAREA serii T-CAP 1 FAZOWA, zbiornika CWU ze sprzęgłem (cokolwiek by to znaczyło) i montażem

za 38 tys. z 8% VAT.

To nie jest kompletna instalacja.

Trzeba jeszcze przygotować fundament pod jednostkę zewnętrzną (koszt znikomy) i oczywiście zainstalować (samemu lub hydraulik) wszystko to do czego ma być podłączona rzeczona PC. Czyli rozprowadzić rurki, zainstalować rozdzielacze, pompy obiegowe i to co pewnie jest potrzebne a o tym nie wiem.

Co wybrać ?:eek:

Edytowane przez Wivaldi