Gość Arturo72 22.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Co sądzicie o piecu https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/elterm-kociol-general-9-kw-elektryczno-wodny-230-400-v-kod-0108009.html modulacja 1/6 , dwie pompy obiegowe, naczynie 8l , rozbudowane sterowanie między innymi pogodowe, pokojowe, podłogowe. Programowanie stref czasowych co do minuty. Myślę że przy mojej grzanej płycie 9kW spokojnie spełnił by się w grzaniu CO i CWU 100% w taniej taryfie. Kurcze z drugiej strony ciężko znaleźć jakieś opinie ogrzewających kospelem lub eltermem. Jest sporo osób grzejacych tego typu kociolkami w tym wątku. Poszukaj i pytaj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.01.2015 10:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Z tego co wnioskuję jest to już z montażem i zasobnikiem. Tak, z montażem i zasobnikiem żywicowanym (cokolwiek by to znaczyło). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2015 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 i zasobnikiem żywicowanym (cokolwiek by to znaczyło). Chca Ci drewniany zasobnik pocisnac. Stara beczke po ogorkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rwojtek 22.01.2015 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Chca Ci drewniany zasobnik pocisnac. Stara beczke po ogorkach. Wyłożony laminatem ze starego kajaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
budowlany_laik 22.01.2015 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Kurcze z drugiej strony ciężko znaleźć jakieś opinie ogrzewających kospelem lub eltermem. Ogrzewam Kospelem. Wszystko cacy z jedną uwagą: 2 razy na gwarancji wysiadł czujnik ciśnienia. Kosztuje on 70 zł, więc z przyszłą ew. wymianą nie będzie tragedii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.01.2015 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Chca Ci drewniany zasobnik pocisnac. Stara beczke po ogorkach. To by wyjaśniało cenę i to żywicowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
imrahil 22.01.2015 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Wivaldi nie kumam jednej rzeczy. Dlaczego u Ciebie kable vs PC. nie można zrobić wodnej podłogówki i kotła lub bufora? czy już dawno wiesz, że kable i wstawiając wycenę PC chcesz coś udowodnić? moje 28 tys. za instalację na PC razem z podłogówką to było z kompletną robocizną, także nie musiałem kształcić się na szewca . do wyceny podłogówki przesłałem jej projekt, także z góry wiedziałem ile rury ma być i jakie rozdzielacze. do wyceny PC podałem obciążenie cieplne domu. dostałem trzy wyceny w zależności od producenta PC, najtańsza była na Panasonicu, droższa chyba na PC Atlantic, najdroższa to Daikin. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1982kaz 22.01.2015 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Co sądzicie o piecu https://www.technika-grzewcza-sklep.pl/sklep/produkt/elterm-kociol-general-9-kw-elektryczno-wodny-230-400-v-kod-0108009.html modulacja 1/6 , dwie pompy obiegowe, naczynie 8l , rozbudowane sterowanie między innymi pogodowe, pokojowe, podłogowe. Programowanie stref czasowych co do minuty. Myślę że przy mojej grzanej płycie 9kW spokojnie spełnił by się w grzaniu CO i CWU 100% w taniej taryfie. Kurcze z drugiej strony ciężko znaleźć jakieś opinie ogrzewających kospelem lub eltermem. Masz OZC i powierzchnie domu prawie takie samo jak u mnie - bierz to co najtańsze inwestycyjnie bo za zaoszczędzone pieniądze na piec komin, kotłownie itd będziesz miał grzania na kupę lat do przodu...... w moim domu samo odkurzenie podłogi odkurzaczem podnosi temperaturę o co najmniej 1st........ w takich "małych" domach jak nasze zyski bytowe (piekarnik,kuchenka,tv itd)to zastępują 30% ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 22.01.2015 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Masz OZC i powierzchnie domu prawie takie samo jak u mnie - bierz to co najtańsze inwestycyjnie bo za zaoszczędzone pieniądze na piec komin, kotłownie itd będziesz miał grzania na kupę lat do przodu...... w moim domu samo odkurzenie podłogi odkurzaczem podnosi temperaturę o co najmniej 1st........ w takich "małych" domach jak nasze zyski bytowe (piekarnik,kuchenka,tv itd)to zastępują 30% ogrzewania. :lol2: - mar1982kaz - nie chciało się kliknąć w linka:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 22.01.2015 13:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Rano ten piec z linku kosztował 2600 brutto po moim telefonie z zapytaniem o pompy obiegowe cena wzrosła do 3000 brutto ha ha są żałośni. Z rozmowy z serwisem dowiedziałem się że w standardzie są pompy Wilo lub Grundfos 25-40 na życzenie 25-55 (dopłata 100 zł) czy taka pompa ogarnie instalację 1200mb rurek fi 16 , rozdzielacze 2x9 pętle 60-80 metrów (w systemie ok 120 wody) ? Edytowane 22 Stycznia 2015 przez kwasniak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.01.2015 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Rano ten piec z linku kosztował 2600 brutto po moim telefonie z zapytaniem o pompy obiegowe cena wzrosła do 3000 brutto ha ha są żałośni. Z rozmowy z serwisem dowiedziałem się że w standardzie są pompy Wilo lub Grundfos 25-40 na życzenie 25-55 (dopłata 100 zł) czy taka pompa ogarnie instalację 1200mb rurek fi 16 , rozdzielacze 2x9 pętle 60-80 metrów (w systemie ok 120 wody) ? Pompa obiegowa służy do dystrybucji ciepła, im większe zapotrzebowanie tym pompa musi być mocniejsza, tym bardziej przy eksploatacji głównie w taniej taryfie. Przy 1200mb rurek 16mm pompa z 6m podnoszeniem. 1m rurki 16mm ma pojemność 0,11l (nie mierzylem dokladnie średnicy wewn. rurki), co przy 80m obiegu podłogowym daje 8,8l pojemności. Przy przepływie rzędu 1litra/min daje to 8,8 min na powrót wody do kotła. Przepływ 2l/min zmniejsza ten czas o połowę. Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Tomek B.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jacekss 22.01.2015 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 a ja napisze inaczej, pompka obiegowa czym wydajniejsza (większy przepływ) tym mniejsze dT wody grzewczej, czyli defacto lepiej. najczęściej trzeba tak dobrać przepływ (bieg w pompce obiegowej) że przy danej mocy kotła będzie dT=5*C, czym większe dT tym bardziej nierównomierne grzanie podłogówki. mam ten problem u siebie - dT=8*C na 3 najwyższym biegu, kocioł Kospel 8kW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek B.. 22.01.2015 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 a ja napisze inaczej, pompka obiegowa czym wydajniejsza (większy przepływ) tym mniejsze dT wody grzewczej, czyli defacto lepiej. najczęściej trzeba tak dobrać przepływ (bieg w pompce obiegowej) że przy danej mocy kotła będzie dT=5*C, czym większe dT tym bardziej nierównomierne grzanie podłogówki. mam ten problem u siebie - dT=8*C na 3 najwyższym biegu, kocioł Kospel 8kW Mozna też dodać, że im mniejsza dT, tym mniejsza temperatura zasilania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kwasniak 22.01.2015 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.01.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Wivaldi nie kumam jednej rzeczy. Dlaczego u Ciebie kable vs PC. nie można zrobić wodnej podłogówki i kotła lub bufora? czy już dawno wiesz, że kable i wstawiając wycenę PC chcesz coś udowodnić? moje 28 tys. za instalację na PC razem z podłogówką to było z kompletną robocizną, także nie musiałem kształcić się na szewca . do wyceny podłogówki przesłałem jej projekt, także z góry wiedziałem ile rury ma być i jakie rozdzielacze. do wyceny PC podałem obciążenie cieplne domu. dostałem trzy wyceny w zależności od producenta PC, najtańsza była na Panasonicu, droższa chyba na PC Atlantic, najdroższa to Daikin. Nastawiłem się na kable. W zawiązku z tym że nie jestem MacGyver ani "złota rączka" zdany jestem na wykonawstwo przez firmę. Wysłałem zapytanie o kable. Otrzymałem ofertę za 20 k, ale za całkowicie kompletną instalację. Tylko włączyć pstryczek. Nie ukrywam zaskoczyło mnie to. Zdecydowałem się więc, pod wpływem lobby pompowego, które wszędzie pisze że PC można mieć za 15 do 20 k wysłać zapytanie o PC. Również otrzymałem 3 wyceny z których najtańsza była za 27 k z zasobnikiem CWU ze starej drewnianej beczki ( tak określił to Pix) I to nie była kompletna instalacja grzewcza. Trzeba było jeszcze zrobić całą infrastrukturę, do której ta PC miałaby być podłączona, czyli rurki, rozdzielacze, pompy obiegowe i inne rzeczy, których funkcji się nawet nie próbuje domyślać. Tak więc 27 plus ileś tam tysięcy za tę resztę, daje dużo więcej od tych deklarowanych przez lobby cen (15-20 k) Kotła i bufora nie chcę, nie mam miejsca, ale dziękuję za informację o alternatywie do PC. Pozdrawiam Edytowane 22 Stycznia 2015 przez Wivaldi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hanss 22.01.2015 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Nastawiłem się na kable. W zawiązku z tym że nie jestem MacGyver ani "złota rączka" zdany jestem na wykonawstwo przez firmę. Wysłałem zapytanie o kable. Otrzymałem ofertę za 20 k, ale za całkowicie kompletną instalację. Tylko włączyć pstryczek. Nie ukrywam zaskoczyło mnie to. Zdecydowałem się więc, pod wpływem lobby pompowego, które wszędzie pisze że PC można mieć za 15 do 20 k wysłać zapytanie o PC. Również otrzymałem 3 wyceny z których najtańsza była za 27 k z zasobnikiem CWU ze starej drewnianej beczki ( tak określił to Pix) I to nie była kompletna instalacja grzewcza. Trzeba było jeszcze zrobić całą infrastrukturę, do której ta PC miałaby być podłączona, czyli rurki, rozdzielacze, pompy obiegowe i inne rzeczy, których funkcji się nawet nie próbuje domyślać. Tak więc 27 plus ileś tam tysięcy za tę resztę, daje dużo więcej od tych deklarowanych przez lobby cen (15-20 k) Kotła i bufora nie chcę, nie mam miejsca, ale dziękuję za informację o alternatywie do PC. Pozdrawiam Czyli jednym słowem "kabelki", co jakiś czas proszę tutaj o info jak "lecisz z tematem":) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 22.01.2015 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Trzeba było jeszcze zrobić całą infrastrukturę, do której ta PC miałaby być podłączona, czyli rurki, rozdzielacze, pompy obiegowe i inne rzeczy, których funkcji się nawet nie próbuje domyślać. Tak więc 27 plus ileś tam tysięcy za tę resztę, daje dużo więcej od tych deklarowanych przez lobby cen (15-20 k) Moze instalator pompy powinien Tobie jaks kase zplacic? Bo jak widze do tego to zmierza. Chciales miec wodna podlogowke z pompa ciepla za 15-20k zl? Pobudka!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.01.2015 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Moze instalator pompy powinien Tobie jaks kase zplacic? Bo jak widze do tego to zmierza. Chciales miec wodna podlogowke z pompa ciepla za 15-20k zl? Pobudka!!! Nie chodzi mi o to żeby instalator mi płacił i do tego nie zmierzam. Mam teraz świadomość że hasło: PC za 15 - 20 k to tak naprawdę sama PC. I tak jak nie samym chlebem człowiek żyje to z PC jest identycznie. Rozumiem to, nie dyskutuję o cenach, bo towar kosztuje tyle za ile się go da sprzedać. Chciałem porównania kosztu KOMPLETNEJ INSTALACJI GRZEWCZEJ z montażem i ją otrzymałem. Wybór jest mój. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wivaldi 22.01.2015 20:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 Czyli jednym słowem "kabelki", co jakiś czas proszę tutaj o info jak "lecisz z tematem":) Jednym słowem: tak. Info za jakieś dwa m-ce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adkwapniewski 22.01.2015 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Stycznia 2015 (edytowane) Jednym słowem: tak. Info za jakieś dwa m-ce. Może jednak podłogówka z "Julką" ? Pisałeś że nie masz ochoty zakasać rękawów - ale gdybyś rozłożył pętelki to myślę że koszt instalacji < 15K PLN ... z Julką i inższtalatorem(rozdzielacze, "zbrojenie" pralnio-suszarni). Dodatkowo julka daje szansę na COP > 1 Ja swoje pętelki rozkładałem z Żonką - w sumie nawet fajny fun był jak sobie przypomnę - piździernik,domek nie ogrzewany a my z piecykiem gazowym i rurkami Edytowane 22 Stycznia 2015 przez adkwapniewski eee no fakt jaka kotłownia ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts