Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 44,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• jasiek71

3293

• Pyxis

3126

• Liwko

2430

• Lobo_M

2212

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Istnieje karoka takie coś jak telefon. Od dawna. Ja rozumiem, że nie wszyscy wyszli z jaskiń, ale może chociaż ktoś z twoich bliskich będzie umiał to ustrojstwo obsłużyć. Niech zadzwoni do firmy http://www.ppcpompy.eu/Strona/ i zapyta się ile kosztowała pompa 8kW z serii A siedem lat temu.

Aha, do dla nich te posty klepiesz ?

Wiesz czasami udaje mi się skorzystać z mojego telefonu, bez tego raczej żadna firma w dzisiejszych czasach nie może istnieć.

Oszczędź sobie tych uszczypliwości, to że się ma pompkę nie znaczy że jest się najlepszym i najmądrzejszym.

Z resztą wystarczy Cię poczytać.

Zapomniałem arturek, że Ty miałeś cały system CO w cenie 15 tys. Ale jaką cenę mógł mieć prezes firmy zajmującej się sprzedażą i montażem pompek...

Klepiecie głupoty, że kompletny system CO z pompką kosztuje 15-20 tys. a później ludzie są rozczarowani wycenami jakie dostają.

Edytowane przez pawko_

Gość Arturo72
Zapomniałem arturek, że Ty miałeś cały system CO w cenie 15 tys. Ale jaką cenę mógł mieć prezes firmy zajmującej się sprzedażą i montażem pompek...

Miałem w cenie 22,5tys.zl na pompie przeznaczonej do domu z obciążeniem 3,5kW.

Podobnie imrahil na podobnej mocowo pompie ma ofertę na całość z podłogowka 28tys.zl.

Pompa,którą podał wiwaldi jest dla dużych domów ok.200m2,słabo ocieplonych.

To nie moja wina,że karoka wcisnal ci badziew 12kW do domu 6kW...

Edytowane przez Arturo72

Każdego szkoda ;)

Jeśli ktoś myślał,że pompa może być w cenie kospela to faktycznie nie był w pełni władz umysłowych.

Dla domu ok.120m2 ok.4-5 litrowego pompa oszczędza z cwu ok.6000kWh rocznie i do tego trzeba odnieść koszt inwestycji.

Jak Pyxis i Wiwaldi napisali trochę prawdy o cenach to już co ?

Znowu inaczej zacząłeś piać ?

Ciekawe na jak długo i kiedy znowu zaczniesz mamić nowych, zielonych inwestorów o taniości pompek ?

Jesteś największym krętaczem jakiego z życiu miałem okazję tylko czytać na szczęście.

Pompa,którą podał wiwaldi jest dla dużych domów ok.200m2,słabo ocieplonych.

Słabo ocieplonych czyli jak ? 10 cm w podłodze,15cm na ścianie i 30 cm w stropie czy może mniej ? Ile tys. złoty trzeba dołożyc do 50 cm w stropie, 20 cm w podłodze i na ścianach ?

Nie pytam ile Ty zapłaciłeś. Większość forumowiczów zdążyła zauważyć, że masz wszystko najtaniej, a zarazem najlepiej, czasem nawet za darmo.

Edytowane przez pawko_

o własnie.. tego się nie liczy przecież bo to oczywiste że każdy ma komin i kotłownię ;) ..

To dlaczego Mistrz propagandy pompowej nie liczy kosztu swojego komina i kotłowni czy tam pralni- suszarni jak zwał tak zwał a wyrzyguje naciągając te koszty przy kotłowniach na paliwo stałe ?

Czy w domu z pompą ciepła inwestor nie ponosi kosztów budowy tego komina czy pomieszczenia ?

Czy też razem z pompą ma za free.

Traktuje się wszystkich jedną miarą, co nie ?

U węglarza to niesamowite koszty a u pompiarza za free, ciekawe rzeczy piszecie.

Czy dla klimatu czy innego widzimisię tak samo ponosicie koszt budowy kominów i tych pomieszczeń.

Gość Arturo72
To dlaczego Mistrz propagandy pompowej nie liczy kosztu swojego komina i kotłowni czy tam pralni- suszarni jak zwał tak zwał a wyrzyguje naciągając te koszty przy kotłowniach na paliwo stałe ?

Czy w domu z pompą ciepła inwestor nie ponosi kosztów budowy tego komina czy pomieszczenia ?

Ponieważ nie mam kotłowni I pralni tylko wyłącznie pralnię i nie mam DWÓCH kominów systemowych tylko JEDEN.

Tak ciężko ci to pojąć i przyswoić czy zrozumieć i policzyć ?

Traktuje się wszystkich jedną miarą, co nie ?

U węglarza to niesamowite koszty a u pompiarza za free, ciekawe rzeczy piszecie.

Czy dla klimatu czy innego widzimisię tak samo ponosicie koszt budowy kominów i tych pomieszczeń.

Jeżeli w projekcie nie ma kotłowni i komina, można wstawić PC? Jeżeli w projekcie nie ma kotłowni i komina, można wstawić śmierdziucha?

I wszystko w temacie

Genralnie pompy są OK, ale porównując do kabli to wychodzi, że wartość pompy możesz wpłacić na lokatę i dopłacać do prądu przez dwadzieścia lat - przy założeniu, że zimy będą choć trochę minusowe:)

O prostocie i bezobsługowości instalacji nie wspominam...

Edytowane przez Hanss

Gość Arturo72
Genralnie pompy są OK, ale porównując do kabli to wychodzi, że wartość pompy możesz wpłacić na lokatę i dopłacać do prądu przed dwadzieścia lat - przy założeniu, że zimy będą choć trochę minusowe:)

Policz dokładnie :)

Ile musiałbyś dać na lokatę,żeby rocznie przybyło równowartość 6000kWh :)

no jak to? miejsce, rurki po całości, rozdzielacze. skrzynki, rotametry, pompy obiegowe i co tam jeszcze

Widać normalny inwestor musi to kupić.

Nie wszyscy mają wszystko sponsorowane.

Na reszcie można przeczytać trochę prawdy w tym wątku, tyle że ja jak pisałem że takie ceny słyszę od ludzi którzy dzwonią i pytają o kotły a wspomnę o pompie to zaraz oni są nieudacznikami i nie potrafią negocjować a ja walczę o klienta żeby mu kocioł pocisnąć.

Wczoraj napisałem 3 może 4 posty po chyba 3 czy 4 dniach nieobecności na forum.

Ile w tym czasie napisali np. Arturo czy Liwko ?

Kto tu szaleje na forum od samego rana do późnych godzin nocnych ?

Ja ?

Logicznie rozumując tak powinno być a jest akurat na odwrót, troskliwi, hehe

... Większość forumowiczów zdążyła zauważyć, że masz wszystko najtaniej, a zarazem najlepiej, czasem nawet za darmo.

Tu bym się nie zgodził. Najlepiej to swoich rurek OP nie rozłożył. Ale robił to podobno sam, więc jako amator się uczył. Dzisiaj to jest już największy specjalista. Od marketingu na pewno, bo gdzie się da promuje i promuje i promuje....

W swojej kotłowni mam zlew gospodarczy i pralkę. Jest tam na tyle czysto, że nie muszę jej trzymać w łazience więc arturek kosztu kotłowni nie wliczaj mi do kosztów CO bo u mnie podobnie jak u Ciebie jest to również pralnia. Mam jeden komin systemowy tak jak Ty z Piwkiem. Paliwo mogę składować tak jak Wy drewno do krematorium pod domem bo w salonie trzymać go nie zamierzam. Edytowane przez pawko_

Genralnie pompy są OK, ale porównując do kabli to wychodzi, że wartość pompy możesz wpłacić na lokatę i dopłacać do prądu przez dwadzieścia lat - przy założeniu, że zimy będą choć trochę minusowe:)

O prostocie i bezobsługowości instalacji nie wspominam...

No ja u siebie porownuje i za cholere tak mi to nie wychodzi. Zebym mogl wogole myslec o grzaniu chalupy kablamui musial bym zamiast na pomope wydac 25k zl na dodatkowe docieplenia budynku, a i tak rachunki za CO i CWu mial bym 2x wyzsze niz obecnie.